Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Υπογραφή Συμβάσεων Έργων Δημοσίου χαρακτήρα CLLD/ LEADER της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε ΟΤΑ



Υπογραφή Συμβάσεων Έργων Δημοσίου χαρακτήρα CLLD/ LEADER της
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε ΟΤΑ

Στα πλαίσια του ΜΕΤΡΟΥ 19: «TΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  (CLLD/ LEADER) TOY ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  2014-2020,  ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ  ΤΗΣ  ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.»-ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD/LEADER)» υπεγράφησαν έξι (6) συμβάσεις έργων μεταξύ της Αναπτυξιακής Πέλλας Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. και των τεσσάρων (4) Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Συγκεκριμένα, σήμερα 22 Ιανουαρίου 2020, υπεγράφησαν οι εξής συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.972.328,58 € .  
Δήμος Έδεσσας: «Αποκατάσταση και Επανάχρηση κτηρίων πρώην ΚΕΦΟ και Κοινοτικού Καταστήματος Παλαιού Αγίου Αθανάσιου Δήμου Έδεσσας» συνολικού προϋπολογισμού 590.000,00 €.
Δήμος Πέλλας: «Αποπεράτωση  αποδυτηρίων σταδίου Αραβησσού» συνολικού προϋπολογισμού 140.404,82 €.
Δήμος Σκύδρας :
·         «Ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών Δ.Κ. Σκύδρας Τ.Κ. Μαυροβουνίου και οικισμού Σανδαλίου  Δήμου Σκύδρας» συνολικού προϋπολογισμού 275.000,00 € και
·          «Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Τ.Κ. Καλής Δάφνης Προφ. Ηλία Δήμου Σκύδρας» συνολικού προϋπολογισμού 287.000,00 €.
Δήμος Αλμωπίας :
·         «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού Άνω Γαρεφείου Δήμου Αλμωπίας» συνολικού προϋπολογισμού 225.000,00 € και
·         «Βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων με την διαμόρφωση παιδικών χαρών, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Δήμου Αλμωπίας» συνολικού προϋπολογισμού 454.923,76 €.
Ο κ. Κιοσέογλου Ιορδάνης - Γενικός Διευθυντής της εταιρείας και Συντονιστής του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER αφού καλωσόρισε τους Δημάρχους και των τεσσάρων (4) Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, (κ.κ Γιάννου Δημήτριο, Στάμκο Γρηγόριο, Μπάτση Χρήστο και κα. Ιγνατιάδου Αικατερίνη) ευχήθηκε  ομαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική συνεργασία για την ολοκλήρωση των συμβατικών τους δεσμεύσεων.
Τις έξι (6)συμβάσεις με τους τέσσερις (4) Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας υπέγραψε για την Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΠΕ Α.Ε.), ο κ. Γιάννου Δημήτριος Πρόεδρος της Ε.Δ.Π.L και του Δ.Σ., ο οποίος αφού ευχήθηκε, δύναμη, ευημερία και πρόοδο για επιτυχή ολοκλήρωση και ανάπτυξη, ανέφερε ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειές όλων.
Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σημαντικό  έργο της ΑΝ.ΠΕ. Α.Ε. και αφού  τόνισε  την μεγάλη σημασία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER δήλωσε ότι οι δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  της Πέλλας, τη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά, την ανάδειξη και προβολή του τοπικού πολιτισμού με τη συμμετοχή των δραστήριων Ο.Τ.Α. της περιοχής μας ώστε να  δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν .
 Η Αναπτυξιακή Πέλλας αποτέλεσε πρότυπο αναπτυξιακής εταιρίας και ξεχώρισε πολλές φορές στις αξιολογήσεις για τα αποτελέσματα και την ποιότητα του έργου της. Το περιβάλλον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι έντονα ανταγωνιστικό και, παρά τις δυσκολίες, η Αναπτυξιακή Πέλλας διακρίθηκε για την στρατηγική επιλογή των εταίρων της, την αρτιότητα στην οργάνωση και τον συντονισμό των έργων που διαχειρίστηκε και κυρίως τα αποτελέσματά της. Μέριμνα των στελεχών είναι, τα υλοποιούμενα έργα να καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καθώς και να συμβάλλουν στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της Πέλλας. Κάθε ευρώ να «πιάσει τόπο» και να εξασφαλίσει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.
Η Αναπτυξιακή Πέλλας ως μια από τις έξι (6) πρώτες ιδρυτικές Αναπτυξιακές στην Ελλάδα, εναρμονίστηκε πλήρως με τις συντεταγμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασπάσθηκε την ελκυστικότητα υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σταθεροποιήθηκε στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης από τους αρμόδιους μηχανισμούς υποστήριξης και ελέγχου.
Θέτοντας ως προτεραιότητα την συμβολή στην προώθηση της ολοκληρωμένης τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, η Αναπτυξιακή Πέλλας συμβάλλει στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Πέλλας.
Στηρίζοντας τους θεσμούς που έχουν την δυναμική να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στηρίζουμε τον Νομό μας.

Για την ΑΝ.ΠΕ. A.Α.E. Ο.Τ.Α.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Δ.Π.L & Δ.Σ.
ΓΙΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ






Οδηγίες για την προστασία από την εποχική γρίπη.


   Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ανακοινώνονται τα παρακάτω, που αφορούν σε οδηγίες για την προστασία από την εποχική γρίπη.
   Η εποχική γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, όμως από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
    Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί
με ακρίβεια. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.
   Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή
μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών),η απομόνωση των πασχόντων και η
αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
 Η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
     Παρ’ όλο που ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και έγκαιρα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, πριν την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης, αλλά και σε όλη την διάρκεια του φετινού κύματος.
   Ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται :
-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι), άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν
άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη
γρίπη, κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών
και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις,
τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), στρατεύσιμοι, επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι,  σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
    Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τη νόσο της γρίπης και τα μέτρα προφύλαξης οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τον θεματικό ιστότοπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=840


Πρόσκληση - Μνημόσυνο Μακεδονομάχων Μεσημερίου


     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ

                  ΕΔΕΣΣΗΣ-ΑΛΜΩΠΙΑΣ

                   «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ»


 Πρόσκληση - Μνημόσυνο Μακεδονομάχων Μεσημερίου


Ο Σύλλογός μας την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και το Δήμο Έδεσσας, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου και ώρα 10.00π.μ., θα τελέσει μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των επτά (7) Μακεδονομάχων κατοίκων Μεσημερίου που δολοφονήθηκαν σε ενέδρα στις 2 Φεβρουαρίου 1905 από Κομιτατζήδες.
Θα πραγματοποιηθεί ομιλία εντός του Ιερού Ναού από τον κ. Φανιόπουλο Χριστόδουλο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ Πέλλας και στη συνέχεια κατάθεση στεφανιών και δεξίωση.
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας το μνημόσυνο.
     
       Ο Πρόεδρος                           Η Γραμματέας
                                     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ          ΜΑΡΙΑ ΣΤΟΪΚΟΥ

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου



Σταθμός συνοριακών διοδίων στους Προμάχους-Majden

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου

Την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Πέλλας, με αφορμή την πρόοδο των εργασιών των Κοινών Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων για τη διάνοιξη των συνοριακών διοδίων με τα Σκόπια και συγκεκριμένα στα σημεία Λαιμός-Μάρκοβα Νόγκα, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και Πρόμαχοι-Majden, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ζητά με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζή από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.

Όπως αναφέρει ο κ. Τζαμτζής στην επιστολή του, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου είναι επιβεβλημένη καθώς, με το άνοιγμα της συνοριακής διόδου που θα συνδέει τις περιοχές Προμάχων-Majden, θα μετακινούνται άνθρωποι και προϊόντα και, πολύ πιθανόν, και μεταλλεύματα προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οπότε «απαιτείται να υπάρξει υψηλού επιπέδου οδικό δίκτυο».

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας προτείνει την ένταξη του οδικού δικτύου από Προμάχους προς Θεσσαλονίκη και προς Εγνατία οδό στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο και, ταυτόχρονα με τη διάνοιξη της συνοριακής οδού, να γίνουν τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης. Δηλαδή:

1) Η κατασκευή των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας
2) Η κάθετος που θα συνδέει την Πέλλα με την Εγνατία οδό 
3) Η κατασκευή της παράκαμψης Μαυροβουνίου και
4) Η βελτίωση όλου του οδικού δικτύου από τους Προμάχους μέχρι το Μαυροβούνι στη Νέα Εθνική οδό στην Πέλλα.

Η ολοκλήρωση των παραπάνω έργων οδικών υποδομών, καταλήγει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, είναι επίσης σημαντική για λόγους ασφάλειας των διερχομένων, όπως και των ατόμων, εμπορευμάτων και επιχειρήσεων της ΠΕ Πέλλας που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο σήμερα, στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Για τον προγραμματισμό των απαιτούμενων έργων, ο κ. Τζαμτζής προσκάλεσε τον κ. Καραμανλή να επισκεφτεί την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...