Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΤΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΝΑΟΣ  ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ

  Το Θεοδωράκι υπήρξε μία από τις ελάχιστες αμιγώς χριστιανικές εστίες της Αλμωπίας προς το τέλος της Τουρκοκρατίας και είναι ένα παλιό χωριό. Η παλιά του εκκλησία περιελάμβανε εικόνες που χρονολογούνται το 1778. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη Θεία Ανάληψη του Σωτήρος και είναι τρίκλιτη βασιλική ενώ εκτιμάται πως χτίστηκε περίπου το 1800.

ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9/1434039253491472
   Οι θύρες της είναι υπερβολικά χαμηλές για να μην έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν έφιπποι οι Τούρκοι, όπως συνήθιζαν. Η ίδια, έχει αγιογραφηθεί από τον ζωγράφο Εμμανουήλ Σταματιάδη από τα Γιαννιτσά το έτος 1878, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε τις μεγάλες εικόνες του τέμπλου. Όσον αφορά τις μικρές εικόνες του τέμπλου αυτές είναι εικόνες λαϊκής τεχνοτροπίας, οι οποίες μεταφέρθηκαν από τους κατοίκους του χωριού Παπάσιο.

Φωτογραφία: Στον δρόμο για το παλιό Θεοδωράκι • Τοποθεσία Παπάσιο
ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9/1434039253491472

 Σχετικά με τις τοιχογραφίες του ναού πρέπει να τονιστεί πως είναι αγιογραφημένες από αγιορείτη μοναχό ο οποίος διακόσμησε και το ξύλινο στηθαίο του γυναικωνίτη, το οποίο αποτελεί πρωτοτυπία για την περιοχή, καθώς απεικονίζεται στο κέντρο η «Κοίμηση της Θεοτόκου» ενώ παράλληλα τριγύρω της (από την δεξιά και την αριστερή πλευρά)  ιστορούνται σκηνές από τους 24 οίκους του Ακάθιστου Ύμνου. Οι εικόνες της εκκλησίας προέρχονται από τα Κουφάλια, με τα οποία το Θεοδωράκι έχει παλαιοτάτους δεσμούς.

ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9/1434039253491472


   Τέλος η εκκλησία ακόμη έχει χαρακτηριστεί από την Πολιτεία διατηρητέο μνημείο. Σήμερα η Θεία Λειτουργία και τα διάφορα μυστήρια τελούνται στην καινούρια εκκλησία. Η συνεισφορά των κατοίκων του χωριού τόσο στην αποπεράτωση αυτής όσο και στον εσωτερικό διάκοσμο υπήρξε καθολική. Κάθε εικόνα, τοιχογραφία ή αντικείμενα του ναού αποτελούν δέηση της κάθε οικογένειας του χωριού δείχνοντας έτσι το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα που τους διακατέχει.  


"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ"

 ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Η Αντίφαση του Κακού και το Μεγάλο Στοίχημα της Ανθρωπότητας

«Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν»
Claude Levi-Strauss


~~{}~~

(Προειδοποίηση: Αυτό το κείμενο δεν συστήνεται σε όσους πάσχουν από πνευματική αρτηριοσκλήρωση. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής είναι η αυταπάτη της κατοχής της αλήθειας.)

Ένα από τα θέματα που διαπραγματεύεται ο Πρίμο Λέβι στα βιβλία του είναι εκείνο της προέλευσης του Κακού. Δεν καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα, αφού είναι λογοτέχνης και η λογοτεχνία θέτει ερωτήματα και προβάλλει αντιφάσεις, δεν δίνει απαντήσεις.

Ο Λέβι αντιμετωπίζει το Κακό ως κάτι παράλογο και ταυτόχρονα συνυφασμένο με τη φύση του ανθρώπου, σαν να λέει: Είναι παράλογο πόσο παράλογα κακός μπορεί να είναι ο άνθρωπος.

~~{}~~

Ο Πρίμο Λέβι βίωσε το Κακό στη πιο διάσημη έκφανση του, το Άουσβιτς.

Ένα ερώτημα, το οποίο ίσως να κάνει πολλούς να δυσανασχετήσουν, είναι το εξής:

Γιατί ο ναζισμός θεωρείται το υπέρτατο Κακό;

Μήπως επειδή την ιστορία τη γράφουν οι νικητές;

~~{}~~

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την ταύτιση του Χίτλερ με τον Σάουρον.

Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν


Γιατί αυτές ακριβώς οι πρακτικές (πόλεμος και γενοκτονία) είναι εξαιρετικά συνηθισμένες στο ανθρώπινο είδος. Και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις σκοτεινές εποχές των βαρβάρων.

Οι ΗΠΑ είναι χτισμένες πάνω στα κόκαλα των Αμερινδιάνων (και των σκλάβων) και σίγουρα έχουν ξεκινήσει περισσότερους πολέμους από τους Ναζί.

Οι Βρετανοί εξοντώσανε μέχρι τελευταίου τους Τασμανούς και μεγάλο μέρος από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας.

Γάλλοι, Γερμανοί, Πορτογάλοι, Ολλανδοί, Ιάπωνες, όλοι επεκτάθηκαν δολοφονώντας μαζικά.

Στη γειτονιά μας είχαμε τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και -πιο πρόσφατα- τη διπλή καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας.

Η μεγαλύτερη (σε αριθμό θυμάτων) γενοκτονία ήταν εκείνη του Σταλινισμού.


Η μεγαλύτερη (σε αριθμό θυμάτων) γενοκτονία ήταν εκείνη του Σταλινισμού.

Ο Μάο και ο Πολ Ποτ, οι Χούτου, οι Κινέζοι στο Θιβέτ, οι Βραζιλιάνοι στον Αμαζόνιο, η πρόσφατη ιστορία βρίθει από γενοκτονίες (διαβάστε το παλιότερο κείμενο Γενοκτονία).

~~{}~~

Μια κοινή παράμετρο σε όλες τις γενοκτονίες είναι το Κράτος.

Προσέξτε! Το ισχυρό κράτος, που επιβάλλεται στα πιο αδύναμα κράτη ή εθνότητες ή μειονότητες.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Παλαιστίνη.

Δεν είναι οι Εβραίοι εν γένει που σκοτώνουν, όπως δεν είναι και οι Αμερικάνοι που βομβαρδίζουν αφειδώς τον πλανήτη (ή ενισχύουν τις εμφύλιες συρράξεις), αλλά τα κράτη τους.

~~{}~~

Εδώ έγκειται άλλη μια αντίφαση: Η προέλευση του Κακού είναι το Κράτος;

Και το Κράτος τι είναι; Κάτι το μεταφυσικό, μια δομή αυτόνομη, πέρα από τον άνθρωπο;

Υπάρχει Κράτος χωρίς ανθρώπους; Υπάρχει Αμερική (ΗΠΑ) χωρίς Αμερικάνους;


Υπάρχει Κράτος χωρίς ανθρώπους; Υπάρχει Αμερική (ΗΠΑ) χωρίς Αμερικάνους;

Θα ήταν αφέλεια εκ μέρους κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να ισχυριστεί ότι το Κακό θα αφανιστεί αν εξαλειφθούν τα Κράτη (ή ο νεοφιλελευθερισμός). Γιατί το Κακό υπάρχει πολύ πριν από αυτά.

~~{}~~

Κάποιοι πιστεύουν ότι το Κακό είναι στη φύση του ανθρώπου.

Κάποιοι άλλοι ότι είναι έξη, ότι μαθαίνει να ζει με αυτό, λόγω του περιβάλλοντος.

Ερώτηση: Έχουμε το Κακό στο DNA μας ή είναι κάτι επίκτητο, δημιούργημα της φαύλης κοινωνίας;

Να επιχειρήσω μια εξοργιστική υπόθεση:

Ίσως τίποτα από τα δύο, ούτε εγγενές ούτε επίκτητο. Γιατί δεν υπάρχει Κακό.

~~{}~~

Τις προάλλες παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ για τους χιμπαντζήδες (τους Τρωγλοδύτες, τους βίαιους, γιατί υπάρχουν και οι χίπηδες Μπονόμπο).

Η αντίφαση του κακού και το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας


Μια ομάδα χιμπατζήδων ξεκίνησε μια επιχείρηση κατάληψης νέων εδαφών. Μπήκαν προσεκτικά και αθόρυβα στην περιοχή μιας άλλης ομάδας και την κατάλληλη στιγμή τους επιτέθηκαν. Δεν υπήρχε προειδοποίηση ούτε οίκτος.

Οι αμυνόμενοι (λιγότεροι και πιο αδύναμοι) αιφνιδιάστηκαν και νικήθηκαν. Οι περισσότεροι πρόλαβαν να αποχωρήσουν (έγιναν πρόσφυγες!), αφού οι χιμπαντζήδες δεν κατέχουν την τέχνη του πολέμου ούτε είναι δεμένοι με την «πατρίδα» τους. Χιμπαντζήδων Τρωγλοδυτών πάσα γη τάφος.

Οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να σκοτώσουν ένα μικρό. Αυτό το κομμάτιασαν και όλοι έφαγαν από τη σάρκα του.

Ο Αττένμπορο, ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ, αναφέρει ότι οι χιμπαντζήδες δεν είναι σαρκοφάγοι, οπότε είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα του κανιβαλισμού.

Η επίθεση γίνεται για την κατάκτηση εδαφών, για την τροφή, αυτό είναι φυσικό. Και ενώ ο κανιβαλισμός φαντάζει παράλογος, είναι κι αυτός φυσικός, αφού όλα όσα συμβαίνουν, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε, είναι μέρος της φύσης -και τίποτα δεν υπάρχει πέρα από αυτήν.

~~{}~~

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζώο. Αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη, απόρροια του αρνητικού ανθρωποκεντρισμού.

Ο άνθρωπος δεν είναι το περιούσιο ζώο ούτε όμως και το χείριστο ζώο.

Είναι μόνο ένας ζωντανός οργανισμός, μέρος του χαοτικού υπερσυστήματος της Γαίας, η οποία με τη σειρά της ίσως να είναι μια απειροελάχιστη απιθανότητα του μέγιστου συστήματος του σύμπαντος.

Το Σύμπαν, όπως και η Γαία, η Γη, η Φύση, δεν έχει προτιμήσεις. Στη Φύση δεν υπάρχει Καλό ή Κακό ούτε και κάτι το παραφύσιν. 

Το Σύμπαν, όπως και η Γαία, η Γη, η Φύση, δεν έχει προτιμήσεις. Στη Φύση δεν υπάρχει Καλό ή Κακό ούτε και κάτι το παραφύσιν.


Υπάρχει μόνο εύθραυστη ισορροπία, η οποία συντηρεί τη ζωή.

Η ζωή η ίδια δεν είναι θέμα προσαρμοστικότητας, αλλά αποτέλεσμα μιας χαοτικής πραγματικότητας, την οποία είναι δύσκολο έως αδύνατο να κατανοήσουμε με τη λειψή μας νόηση.

~~{}~~

Όμως (και εδώ υπεισέρχεται μισή ελπίδα για την ανθρωπότητα) ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που μπορεί να αντιλαμβάνεται την αντίφαση της φύσης του.

Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: Είναι στη φύση του ανθρώπου να ξεπεράσει τη φύση του;

Θα καταφέρει να κατανοήσει, να τιθασέψει, να χρησιμοποιήσει το παράλογο, την αντίφαση, το Χάος που χορεύει μέσα του για να προχωρήσει;

Ή θα καταποντιστεί μέσα σ” αυτό;

~~{}~~

Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και η τελική απάντηση θα δοθεί στον αιώνα μας, στον 21ο αιώνα. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο δεν θα επιβιώσουμε πέρα από το 2100. Η Γη δεν μας χωράει και καθώς καταστρέφουμε αυτή την ισορροπία θα αυτοεξοντωθούμε.

Μόνο ένα άλμα (επιστήμης, τεχνολογίας, ηθικής, πολιτικής, οικολογίας) μπορεί να μας σώσει από το «Κακό» που μας σπρώχνει στον αφανισμό.


Μόνο ένα άλμα (επιστήμης, τεχνολογίας, ηθικής, πολιτικής, οικολογίας) μπορεί να μας σώσει από το «Κακό» που μας σπρώχνει στον αφανισμό.

Τι θα είναι αυτό το άλμα;

Ο υποφαινόμενος ποντάρει στην επιστήμη.

Ακούω τα δικά σας στοιχήματα. Τώρα που γυρνάει. Τι μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από τον εαυτό της;








ΠΗΓΗ:
sanejoker.info

http://www.ramnousia.com/

ΕΝΑΣ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Ενας εύκολος τρόπος για να κόψεις το καρπούζι

Είναι ίσως η πιο αγαπημένη γεύση του καλοκαιριού. Το καρπούζι. Υπέροχο, κατακόκκινο, ζουμερό.
 Καλά όλα αυτά αλλά ποιος θα το κόψει;
 Αυτός είναι ένας τρόπος για να κόψετε και να τεμαχίσετε το καρπούζι εύκολα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ "ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ" ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ

Ανατριχιαστικό: Γιατρός στην Κίνα λέει πως θεραπεύει την ομοφυλοφιλία με ηλεκτροσόκ! [εικόνες]

Στην πόλη Nanjing της Κίνας, σε ένα σκοτεινό και απόμερο δρόμο, υπάρχει ένα ψυχιατρικό κέντρο που είναι συνώνυμο με τις ακραίες μορφές «θεραπείας» της ομοφυλοφιλίας. Πρόκειται για το Nanjing Urban Consultancy Centre.
Εμπνευστής του θεραπευτηρίου είναι ο Dr Zhou Zhengyou, συγγραφέας και αρκετών βιβλίων που σχετίζονται με το θέμα της αντιμετώπισης της ομοφυλοφιλίας. Καθημερινά δέχεται στο μικρό γραφείο του γονείς που φοβούνται πως τα παιδιά τους έχουν... ομοφυλόφιλες τάσεις, αλλά και δηλωμένους γκέι που θέλουν να «θεραπευτούν».
Ο ίδιος τονίζει με έμφαση πως μπορεί να θεραπεύσει το 70% αυτών των περιπτώσεων, αλλά παραδέχεται πως ο αγώνας του είναι μακρύς και δύσκολος. Για κάθε συνεδρία λαμβάνει το ποσό των 70 ευρώ και οι επικριτές του λένε πως έχει κάνει... εμπόριο την ομοφυλοφιλία, καθώς αυτά τα χρήματα είναι πολλά περισσότερα από όσα κερδίζει την ημέρα ένας μέσος Κινέζος εργαζόμενος.
Ο αμφιλεγόμενος Dr.Zhou
Οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Κίνα προετοιμάζεται για αυτό που λένε ότι θα μπορούσε να είναι ένα νομικό ορόσημο στην προσπάθεια τους να σταματήσουν την ομοφυλοφιλία θα αντιμετωπίζεται ως ασθένεια.
Το εξωφρενικό με την περίπτωση του Dr Zhou είναι ότι παραδέχεται πως χρησιμοποιεί ηλεκτροσόκ ως βασική μέθοδο... θεραπείας των γκέι ασθενών. Ήδη έχουν κινηθεί αρκετές οργανώσεις εναντίον των μεθόδων του, αλλά και της θεωρίας του ότι η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια που πρέπει να θεραπευτεί.
Οι διαμαρτυρίες των ακτιβιστών 
Να σημειωθεί πως στα τέλη του Ιουλίου ένα κινεζικό δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί για πρώτη φορά γι' αυτού του είδους τις κλινικές που ανθούν στην Κίνα. Οι ακτιβιστές σε Ευρώπη και ΗΠΑ πιέζουν προς την άμεση απαγόρευση αυτών βάναυσων μεθόδων, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται και η γκέι κοινότητα στην Κίνα.
Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια έπειτα από καταγγελία ενός... ασθενούς που παραδέχθηκε πως πήγε σε μια από αυτές τις κλινικές και υπέστη ηλεκτροσόκ για να φύγει η αρρώστια της ομοφυλοφιλίας από το σώμα του. Εκείνος κατάλαβε την απάτη από την πρώτη συνεδρία, αλλά τονίζει πως άλλοι ασθενείς κάνουν πολύμηνες θεραπείες αυτού του είδους.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ; 2.500 ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ

Τι συνέβη στους Δίδυμους Πύργους; Περισσότεροι από 2.500 διασώστες της 11ης Σεπτ

Πολλά ερωτηματικά δημιουργούν οι τραγικές ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης έπειτα από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, το 2001.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της New York Post περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι από εκείνους που έτρεξαν πρώτοι να βοηθήσουν στο σημειο της τραγωδίας, σήμερα υποφέρουν από κάποιας μορφής καρκίνου.

Μάλιστα, ο αριθμός προκαλεί σοκ αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περυσινά στοιχεία έκαναν λόγο για 1.1140 κρούσματα, νούμερο που και πάλι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλείται στοιχεία από το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο νοσοκομείο «Mount Sinai» της Νέας Υόρκης και αναφέρει ότι από τους 37.000 αστυνομικούς, διασώστες και εθελοντές που συνέδραμαν τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, οι 2.518 έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, ανάμεσά τους και 863 πυροσβέστες.

Η δραματική αυτή αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως και, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση και ανησυχία στην Νέα Υόρκη.

«Ηξερα ότι μία μέρα πολλοί από εμάς θα αρρωστήσουν», αναφέρει στην εφημερίδα ο άνδρας που έχει γίνει πλέον σκιά του παλιού εαυτού του. Ο 63χρονος πυροσβέστης είχε ύψος 1,87 και ζύγιζε 108 κιλά, αλλά πλέον έχει φθάσει τα 38 κιλά, καθώς έχει υποβληθεί σε εξαντλητικές χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Πάσχει από καρκίνο στους πνεύμονες και στο πάγκρεας.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΣΕΠΗΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΤΟΝ ΣΗΦΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

O δράκος τσέπης των Γρεβενών «κοντράρει» τον κροκόδειλο Σήφη στην Κρήτη [εικόνες]

Μπορεί ο κροκόδειλος "Σήφης" στην Κρήτη να έχει στραμμένα πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά στα ορεινά ρυάκια της Πίνδου, ανάμεσα σε καταπράσινες εκτάσεις και δέντρα με ζωή μισής χιλιετίας, ζει κι ένα άλλο, διόλου επικίνδυνο, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον αμφίβιο. Το συναντήσαμε στην τοποθεσία "Μπάλτσες", κοντά στην Κρανιά του νομού Γρεβενών και μας κέρδισε αμέσως με την ιδιομορφία του.

Μοιάζει με δράκο "τσέπης", κολυμπάει ακριβώς όπως ο κροκόδειλος και διεκδικεί το δικό του μερίδιο στην προσοχή των φυσιολατρών, κατοίκων και τουριστών. Ο λόγος για ένα αμφίβιο, με μήκος 7-12 εκατοστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που όπως όλα δείχνουν -και σύντομα αναμένεται να επιβεβαιωθεί με τεστ DNA- είναι αλπικός τρίτωνας, ένα ζώο που περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

'Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οικοξεναγός και δασοπόνος Απόστολος Διανέλλος, ο αλπικός τρίτωνας ζει στα ορεινά ρέματα συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας, σε βιότοπους με υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, σε καθαρά και κρύα νερά με σταθερή ποσότητα υδάτων.

"Αν τον δεις να κολυμπά, μοιάζει ακριβώς με μικρό κροκόδειλο, έτσι όπως κινείται με τα άκρα του κολλημένα στον κορμό για λόγους υδροδυναμικής. Αν κάποιος του κόψει ένα άκρο ή του βγάλει το μάτι, σε δύο μήνες αυτά θα έχουν αποκατασταθεί", λέει ο Απόστολος.

Ο ίδιος έκανε μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση. "Πρόσεξα το εξής: τον χειμώνα, όταν τα νερά παγώνουν, κάποιοι τρίτωνες δεν προλαβαίνουν να χωθούν στη λάσπη για να ξεχειμωνιάσουν και παραμένουν μέσα στα ρέματα παγωμένοι και μάλιστα πεπλατυσμένοι γιατί ο πάγος φουσκώνει. 'Οταν πήρα έναν από αυτούς στα χέρια μου και τον γύρισα ανάποδα, ενεργοποιήθηκε και ξανάζησε", εξηγεί ο κ.Δανέλλος, ένας άνθρωπος που ξέρει τη Βάλια Κάλντα σαν την παλάμη του χεριού του, έχοντας μάλιστα γράψει και ένα εγχειρίδιο επιβίωσης στην άγρια φύση της Πίνδου.


Ο αλπικός τρίτωνας, που έχει την επιστημονική ονομασία Triturus alpestris, δεν είναι όμως το μόνο ενδιαφέρον πλάσμα, που ζει στα ρυάκια της Βάλια Κάλντα. Στα ίδια νερά κατοικεί ο pompina variegata, ένας ιδιαίτερος βάτραχος, που το έντονο κίτρινο χρώμα στη ράχη του υποδηλώνει αυτό που οι μελετητές ήδη γνωρίζουν καλά: την τοξικότητα των εκκρίσεών του.

'Οταν κάποιος θηρευτής τον καταπιεί, απελευθερώνει τοξικές ουσίες, αναγκάζοντας τον κυνηγό ...να τον φτύσει! Γι' αυτό άλλωστε, όταν αισθάνεται να απειλείται, σχηματίζει με το σώμα του μια μπάλα, στρέφοντας το κίτρινο χρώμα του προς την απειλή, ώστε να προειδοποιήσει ότι είναι ...επικίνδυνος -και ότι είναι μάλλον αδύνατο να φαγωθεί.

'Αλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα μάτια του σε σχήμα καρδιάς, τα οποία τείνει να σκεπάζει με τα "χέρια" του, όταν εκτεθεί σε απευθείας ηλιακό φως ή σε κίνδυνο. Αυτά είναι δύο, μόνον, από τα θαυμαστά πλάσματα της Βάλια Κάλντα, εκτός από τις αρκούδες της!

Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


ΟΙ ΟΚΤΩ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΧΑΖΟΣ

Οι οκτώ τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία σε κάνει να νιώθεις χαζός [λίστα&gif]

Οι άνθρωποι θεωρούν τα smartphones και τα λάπτοπ ως δείγματα προόδου και έχουν δίκιο ως έναν βαθμό. Για παράδειγμα, μια μετριοπαθής χρήση του Google, θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο, ενώ υπάρχουν και εφαρμογές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την αμερικανική Huffington Post που επικαλείται τον νευροχειρουργό Μάικλ Μέρζενιχ ο οποίος προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στην ανθρώπινη νοημοσύνη θα μπορούσε να αποβεί «θανατηφόρο».
Πώς λοιπόν η τεχνολογία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία;
1. Η τεχνολογία κάνει άνω -κάτω τις ώρες ύπνου
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φωτάκι που έχουν οι συσκευές όταν είναι στο stand by, μπορεί να καταστείλει την έκκριση της ουσίας μελατονίνη από το σώμα. Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη -κλειδί για τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού και εκκρίνεται όταν νυχτώνει και ο άνθρωπος νιώθει πως νυστάζει.
2. Αποσπάται εύκολα η ανθρώπινη προσοχή
Η τεχνολογία διευκολύνει αυτό που ονομάζουμε διάσπαση προσοχής, είτε γιατί στη μέση ενός πρότζεκτ ανατρέχουμε στο smartphone μας, αφήνοντας στη μέση τη δουλειά, είτε γιατί ανοίγουμε τόσα browsers που τελικά δεν επικεντρώνεται σε κανένα από αυτά η προσοχή μας.
3. Μειώνεται η ικανότητα καλής μνήμης
Η τάση της τεχνολογίας να «ανακατεύεται» στις ανθρώπινες ασχολίες καθιστά δύσκολη τη δημιουργία καινούριων αναμνήσεων. Οπως αναφέρει ο νευροχειρουργός, η μνήμη είναι δύο ειδών: Η παροδική μνήμη στην εργασία και η μακροπρόθεσμη μνήμη που είναι και μόνιμη. Η πληροφορία προκειμένου να χαραχτεί για πάντα στον ανθρώπινο εγκέφαλο πρέπει να περάσει από την παροδική στη μακροπρόθεσμη μνήμη, οποιοδήποτε διάλειμμα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας την σταματά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κατά τη σύνταξη ενός κειμένου για τη δουλειά, αυτό διακόπτεται επειδή στο smartphone ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος μιας ειδοποίησης είτε για μέιλ είτε για μήνυμα.
4. Ετσι, βασιζόμαστε απόλυτα στο Ιντερνετ για να θυμάται πράγματα αντί για εμάς
Ενόσω γνωρίζουμε ότι το Google μπορεί να μας βρει τα πάντα, εφησυχάζουμε και δεν αφήνουμε τον εαυτό μας ούτε να σκεφτεί ούτε να θυμηθεί.
5. Ξεχνάμε πολύ πιο εύκολα από ό,τι πριν
Σύμφωνα με έρευνα του 2013, η γενιά του «μιλένιουμ» έχει την τάση να ξεχνά πολύ ευκολότερα για παράδειγμα τι μέρα είναι ή πού έχει βάλει τα κλειδιά της από ό,τι η γενιά των 55.
6. Έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του διαβάσματος
Ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία παρεμβολή από notification ή άλλον browser ανοιχτό, η επίτευξη συγκέντρωσης σε αυτό που διαβάζουμε online από αυτό που διαβάζουμε στο χαρτί είναι πολύ δυσκολότερη. Για αυτό ευθύνεται μεταξύ άλλων και το λεγόμενο «hypertext», αυτά τα χρωματιστά μικρά λινκ που «τσεκάρουν» φράσεις του κειμένου για την παραπομπή σε άλλη σελίδα.
7. Δεν βρίσκουμε ποτέ τον δρόμο μας αν δεν έχουμε GPS
Οι οδηγοί που βασίζονται στο GPS για να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητό τους, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο την περιοχή «Ιππόκαμπος» του εγκεφάλου τους. Πρόκειται για την περιοχή που περικλείει και τη μνήμη και την πλοήγηση.
8. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος γίνεται σαν εγκέφαλος εθισμένου στα ναρκωτικά
Ο διαδικτυακός εθισμός δεν είναι ένας ουρανοκατέβατος όρος που τον χρησιμοποιούν οι γονείς για να εκφοβίζουν τα παιδιά τους που περνούν ατελείωτες ώρες παίζοντας Candy Crush. Σύμφωνα με την Huffington Post, πρόκειται για σοβαρό εθισμό αντάξιο με εκείνον που προκαλούν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΛΙΝΤΣΑΡΑΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΓΓΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΑΨΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

Στο Πακιστάν λίντσαραν γιαγιά με τα δύο της εγγόνια και έκαψαν ολόκληρο χωριό για μια ανάρτηση στο Facebook

Εξαγριωμένο πλήθος στο ανατολικό Πακιστάν σκότωσε μία γυναίκα που ανήκε στη μουσουλμανική μειονότητα Αχμαντίγια και τις δύο εγγονές της και πυρπόλησαν πολλά σπίτια επειδή προσβλήθηκαν για μία ανάρτηση στο Facebook ενός από τα μέλη της συγκεκριμένης μειονότητας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Δεκάδες ένοπλοι άνδρες, μέλη της σουνιτικής κοινότητας που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά στη χώρα, λεηλάτησαν οικισμό των Αχμαντίγια στην πόλη Γκουτζρανουάλα της κεντρικής επαρχίας Πουντζάμπ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας Μαλίκ Ασγκάρ.

Το πλήθος περιέλουσε τα σπίτια με βενζίνη και τους έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μία γυναίκα περίπου 50 ετών και οι δύο εγγονές της, επτά και ενός έτους, είπε ο ίδιος.

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν ένα αγόρι από τους Αχμαντίγια μοιράστηκε με σουνίτη φίλο του στο Facebook μία ανάρτηση την οποία συντοπίτες του μουσουλμάνοι θεώρησαν βλάσφημη.

Οι δολοφονίες και οι διωγμοί θρησκευτικών μειονοτήτων είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο Πακιστάν, ενώ η τιμωρία για αυτούς που προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων είναι ο θάνατος.

Σύμφωνα με τον πακιστανικό νόμο, οι Αχμαντίγια, που θεωρούν τους εαυτούς τους μουσουλμάνους, αλλά πιστεύουν σε έναν προφήτη μεταγενέστερο του Μωάμεθ, απαγορεύεται να απευθύνουν μουσουλμανικούς χαιρετισμούς, να λένε μουσουλμανικές προσευχές ή να χαρακτηρίζουν τέμενος τον τόπο λατρείας του.

Περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες βλασφημίας από το 1986, σύμφωνα με το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Περίπου 60 από αυτούς σκοτώθηκαν από μέλη της κοινότητας προτού ολοκληρωθούν οι δίκες τους.




ΤΟ ΣτΕ "ΠΑΓΩΣΕ" ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Το ΣτΕ «πάγωσε» την υπουργική απόφαση για το πλαφόν στη συνταγογράφηση

«Παγώνει» προσωρινά, με διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρη Ρίζου, η εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη και του ΕΟΠΥΥ για πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά γιατρό. 

Οι γιατροί που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν την αναστολή και την ακύρωση αυτών των αποφάσεων με τις οποίες τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητα του κάθε γιατρού. 

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις εμποδίζουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι αντίθετες στην πρωταρχική υποχρέωση του κράτους για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. 

Το υπουργείο Υγείας ήδη ανακοίνωσε ότι ζητεί την ανάκληση της προσωρινής διαταγής του προέδρου του ΣτΕ, ενώ οριστική απόφαση θα εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. 

Φωτογραφία: Eurokinissi




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

"ΣΚΟΠΙΑ 2014": ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΓΑΛΕΡΕΣ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ

Ο Μέγας Αλέξανδρος, αρχαιοελληνικές φιγούρες, άλογα που καλπάζουν, λιοντάρια που βρυχώνται, μια πειρατική γαλέρα, θεόρατα κτίρια που φτιάχνονται αυτή τη στιγμή και δεκάδες αγάλματα,συνθέτουν το προκλητικό σχέδιο των Σκοπίων για καπήλευση των συμβόλων και ιστορικών παρακαταθηκών της Ελλάδας.

Ωστόσο, φαίνεται πως το όνειρο του Γκρουέφσκι είναι δαπανηρό, έτσι φέρεται να έχει βάλει χέρι στα δανεικά για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Σκόπια 2014».

Το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» περιλαμβάνει την κατασκευή 20 κτιρίων, μουσείων, θεάτρων, αιθουσών για συναυλίες, ξενοδοχείων και γραφείων του υπουργείου εξωτερικών. Περισσότερα από 40 μπρούτζινα και μαρμάρινα αγάλματα θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Οι αρνητές του προγράμματος λένε πως το κόστος υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας και θα φτάσει ακόμα και στα 500 εκατ. ευρώ άνοιγμα.

«Βασιλικές μακεδονικές γαλέρες» εφεύραν και στήνουν στον ποταμό Βαρδάρη (Vardar), ο οποίος διασχίζει την πόλη των Σκοπίων, οι άνθρωποι του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το περασμένο Σάββατο παραδόθηκε στο κοινό η πρώτη από τις... γαλέρες του Βαρδάρη με την ονομασία «Royal Macedonia».

Την ώρα που στα Σκόπια στήνονται ανύπαρκτες «μακεδονικές βασιλικές γαλέρες», οι άνθρωποι του Ν. Γκρούεφσκι επιχειρούν να κάνουν και εξαγωγή... αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων.

Την περασμένη Πέμπτη εγκαινιάστηκε στο Celtic-Roman Museum στο Μanching της Βαυαρίας μια έκθεση με τίτλο «Το Χρυσό Πρόσωπο του Αγνωστου Μακεδόνα Βασιλιά», όπως αναφέρεται και στη σχετική αφίσα του γερμανικού μουσείου.

Τα Σκόπια βρήκαν την ευκαιρία - με αφορμή ευρήματα από οπλισμό Κελτών πολεμιστών στη λίμνη Οχρίδα - να προσθέσουν τα περί αρχαίων Μακεδόνων Βασιλέων σε μια έκθεση που στήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ για τη «σύγκρουση πολιτισμών».

Την ίδια ώρα η υπ. Πολιτισμού της ΠΓΔΜ Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα -Μιλέβσκα δηλώνει με τυμπανοκρουσίες ότι μέσα από την έκθεση «παρουσιάζεται στον κόσμο η δύναμη της αρχαίας μακεδονικής αριστοκρατίας». Στα Σκόπια ο τίτλος της έκθεσης παραφράστηκε από κάποιους στα ΜΜΕ και παρουσιάστηκε ως τα «Τα χρυσά πρόσωπα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων».

Στο Celtic-Roman Museum στο Μanching πάντως το «Χρυσό Πρόσωπο του Αγνωστου Μακεδόνα Βασιλιά» είναι ένα εύρημα από έναν τάφο στο νεκροταφείο της αρχαίας ελληνικής πόλης Λιγκηστίς ή Λιχνίτης ή Λιχνιδός στην Οχρίδα. Είναι μια νεκρική μάσκα (χρυσό προσωπείο) που βρέθηκε το 2002 στον τάφο ενός αγοριού και χρονολογείται από την ύστερη αρχαϊκή-πρώιμη κλασική περίοδο (τέλη 6ου-αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) καθώς και ένα χρυσό «γάντι».

Ο «εθνικός» αρχαιολόγος της ΠΓΔΜ Πάσκο Κούσμαν -επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας πριν βρεθεί στη φυλακή για σκάνδαλο με κλοπές αρχαιοτήτων κ.ά.- που βρήκε τον τάφο, τον απέδωσε σε... άγνωστο Μακεδόνα βασιλιά.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια πλειάδα χρυσών προσωπείων, που έχουν βρεθεί εκτός των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, στον ελληνικό χώρο σε περιοχές της Μακεδονίας, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν μίλησαν ποτέ για βασιλικούς τάφους. Πάνω από δέκα βρέθηκαν μόνο στο αρχαίο νεκροταφείο στο αρχοντικό Πέλλας, αλλά οι αρχαιολόγοι Παύλος και Αναστασία Χρυσοστόμου τις απέδωσαν σε ταφές πολεμιστών.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

Eυρωβουλευτές που εξελέγησαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές βρήκαν ευκαιρία να αποκαταστήσουν συζύγους, παιδιά, συγγενείς διαφόρων ειδών και κομματικούς φίλους.

Χρυσή Αυγή: Η οικογένεια πάνω απ’ όλα
Απίθανα κι όμως αληθινά πράγματα γίνονται στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της εθνικιστικής και ναζιστικής ακροδε­ξιάς στη χώρα μας το εννοούν όταν λένε ότι βάζουν την οικογένεια πάνω απ’ όλα.
Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούσε ο κάθε πατέρας να προσλάβει την κόρη του, εφάρμοσαν την εξ'ής μεθοδο: Ο Γιώργος Επιτήδειος προσέλαβε την κόρη του Λευτέρη Συναδινού, Θεοδότα. Ομως, για να μη γίνει εντελώς προκλητικό, συμφώνησαν, και την κόρη του κ. Επιτήδειου, Μάρθα, δεν την προσέλαβε ο κ. Συναδινός, αλλά ο τρίτος εκ των ευρωβουλευτών του κόμματος Λάμπρος Φουντούλης.
Στους διαδρόμους των Βρυξελλών ψάχνουν τώρα όλοι να ανακαλύψουν ποιον συγγενή, φίλο ή συνεργάτη του κ. Φουντούλη προσέλαβε ο κ. Συναδινός, ώστε να είναι ολοκληρωμένη και ισορροπημένη η απίστευτη τριγωνική σχέση που σκαρφίστηκαν οι απίθανοι ευρωβουλευτές.
Και για να μη μείνει παραπονεμένο και το κόμμα και ίσως για να μην αρχίσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες, προσέλαβαν και δύο στελέχη που ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές: ο κ. Επιτήδειος τον Κωνσταντίνο Μποβιάτσο και ο κ. Φουντούλης τον Αλέξανδρο Λύρη.
Ο Νότης Μαριάς διόρισε το γιό του
Επιστημονική ευρηματικότητα φάνηκε να επέδειξε και ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος πήρε έγκαιρα τα μέτρα του για να μην εκτεθεί ευθέως. Ο γιος του προσελήφθη στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, στην οποία επέλεξε να ανήκει ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής.
Χωρίς θεσμικό ρόλο οι Συριζαίοι σύζυγοι
Δεν διορίστηκαν ακόμα και μάλλον δεν θα διοριστούν – ίσως να μην ήταν καν αυτός ο σκοπός τους από την αρχή. Ωστόσο η παρουσία συζύγων δύο ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες έχει συζητηθεί έντονα. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει και η έντονη παρουσία του συζύγου της Σοφίας Σακοράφα, Κωνσταντίνου Μπιτσάνη. Πρόκειται για τον πιο στενό και φυσικά έμπιστο συνεργάτη της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια. «Είμαστε μαζί περίπου 25-30 χρόνια, αλίμονο αν χωρίσουμε στα 60 μας, επειδή εγώ τώρα έγινα ευρωβουλευτής, προς Θεού! Ο ρόλος του συζύγου μου είναι συμβουλευτικός. Βρίσκεται κοντά μου, μου συμπαραστέκεται, όπως έκανε πάντα, ρωτάω την άποψή του, όμως δεν πληρώνεται από πουθενά», δηλώνει η κυρία Σακοράφα όταν ρωτήθηκε από το Πρώτο Θέμα.
Στις Βρυξέλλες έκανε την εμφάνισή της και είχε αρχικά συντονιστικό ρόλο και η σύζυγος του Κώστα Χρυσόγονου, κυρία Ελένη Μυλωνά. Δεν έχει εντοπιστεί ωστόσο κάποιος θεσμικός ρόλος της.
Η αδελφή της Εύας Καϊλή
Επιτελικό ρόλο στο γραφείο της έχει δώσει η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή στην αδελφή της Μανταλένα, την οποία έχει δίπλα της σε όλη τη διάρκεια της δεκάχρονης πολιτικής της καριέρας. «Η Μανταλένα έχει εξαιρετικές ευκαιρίες μακριά από την πολιτική. Οταν, όμως, μπλέκεις με όλα αυτά, η αδελφή σου είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμπιστεύεσαι. Η Μανταλένα ανέλαβε το γραφείο μου από τότε που πρωτοασχολήθηκα με την πολιτική, ενώ ακόμη και όταν έμεινα εκτός, εκείνη έκανε πάντα την πολιτική διαχείριση. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτιδά μου στο γραφείο μου στην Αθήνα για τις ανάγκες της θέσης μου στο Ευρωκοινοβούλιο», παραδέχεται η κ. Καϊλή, τονίζοντας ότι εμπιστεύεται την αδελφή της όχι μόνο λόγω συγγένειας, αλλά και για τα προσόντα της.

Η Μανταλένα Καϊλή έχει σπουδάσει δικηγόρος, πήρε μεταπτυχιακό στο Εμπορικό Δίκαιο στο Λονδίνο, έκανε την πρακτική της στη δικηγορική εταιρεία Norton Rose όπου εργάστηκε μικρό διάστημα, την περίοδο 2012-2013 ήταν μάνατζερ στα Village Cinemas στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Μαρία Σπυράκη: Επιλογή συνεργατών από το κόμμα
Από την πλευρά της η Μαρία Σπυράκη της Ν.Δ. δεν κατέφυγε σε οποιονδήποτε συγγενικό κύκλο αλλά προτίμησε να προσλάβει στο γραφείο της δύο νεαρά στελέχη, γιους παλαιών κομματικών στελεχών. Τον Γιώργο Μολυβιάτη, γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, και τον Μάκη Ζαγορίτη, γιο του παλιού γραμματέα της Ν.Δ.
«Επιλέγω τους συνεργάτες του με βάση τα προσόντα, την εμπειρία και την αξιοσύνη τους», έγραψε στο Facebook η κυρία Σπυράκη, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ζαγορίτης μιλά τρεις ξένες γλώσσες και έχει δύο μεταπτυχιακά.
«Οικογενειακό» παιχνίδι με 21.000€ τον μήνα
Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου έχει τη δυνατότητα να προσλάβει συνεργάτες, αλλά με συνολικό προϋπολογισμό 21.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις αμοιβές που προβλέπονται για τους συνεργάτες στις Βρυξέλλες, μπορεί να προσλάβει όσους συνεργάτες επιλέξει.
Υπάρχουν 19 βαθμίδες συμβούλων, με την πρώτη και χαμηλότερη να προβλέπεται αμοιβή 1.694,21 ευρώ (μεικτά 2.139,13) και τη 19η και υψηλότερη να φτάνει τα 7.802,33 ευρώ (μεικτά 9.466,82).
Οι κρατήσεις δηλαδή είναι περίπου της τάξης του 20%, ενώ για να περάσει κάποιος από τη 13η βαθμίδα και πάνω πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή τριετή προϋπηρεσία οπουδήποτε. Για τους συνεργάτες στην Αθήνα ισχύουν όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία με τις αμοιβές των εργαζομένων και μπορεί να προσληφθούν είτε με τυπική πρόσληψη είτε με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να προσλάβουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οργάνωσης και λειτουργίας γραφείων. Ολα αυτά τα έξοδα, όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 21.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ειδικά και μόνο για τους Ελληνες ευρωβουλευτές ισχύει και η παροχή που τους δίδει με δικά του έξοδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή επιπλέον τέσσερις συνεργάτες (δύο αποσπασμένους και δύο μετακλητούς).
Και έξτρα 2χίλιαρα
Για τους συνεργάτες που διορίζονται στο γραφείο των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ισχύει και το εξής: στις περιπτώσεις που βρεθούν σε αποστολή εκτός Βρυξελλών, για παράδειγμα αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της δράσης του ευρωβουλευτή, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, πλέον του μισθού τους, 100 ευρώ! Μπορεί δηλαδή ένας συνεργάτης ευρωβουλευτή να βρίσκεται δέκα ημέρες στις Βρυξέλλες και τις άλλες είκοσι στην Ελλάδα κι έτσι θα πληρωθεί τον μισθό του και επιπλέον 2.000 ευρώ!
Μια χρυσή κότα
Ακόμη κι αν δεν έχει κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο, ένα παιδί ευρωβουλευτή μπορεί να παίρνει καθαρό μισθό 4.430 ευρώ (βαθμίδα 12) και μένοντας στην Αθήνα για είκοσι ημέρες να συμπληρώνει ακόμη 2.000 ευρώ! Ολα αυτά επί δώδεκα μήνες τον χρόνο και επί πέντε χρόνια κάνουν ένα σεβαστό ποσό .
Ο καθαρός μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ τον μήνα και ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο 300 ευρώ (περίπου 22 ημέρες επί 300, άλλα 6.000 ευρώ δηλαδή). Επίσης, έχουν επιπλέον 4.000 ευρώ για άλλα έξοδα γραφείου, πέραν δηλαδή εκείνων για τους συνεργάτες.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...