Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ/ΕΜΚ Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 έως και την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018


Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ/ΕΜΚ Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 32/17-12-2018) που ισχύει από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 έως και την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018.
Νέα πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018 και από τα βορειοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Πιο αναλυτικά:
  1. Τη Δευτέρα (17 Δεκεμβρίου 2018)
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως τις παράκτιες περιοχές τους), από τις βραδινές ώρες την Πελοπόννησο και αργά τη νύχτα. Ξημερώματα Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2018 πρόσκαιρα τις υπόλοιπες ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).
2. Την Τρίτη (18 Δεκεμβρίου 2018)
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες την Κρήτη, τις Κυκλάδες και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θράκης. Σταδιακά από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.
Γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 Μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο.
Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 
·      Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·      Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·      Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
·      Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·      Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·      Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
·      Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητά τους.
·      Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
·      Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Βρέθηκε περιφερόμενο σκυλάκι στους Προμάχους


Το εικονιζόμενο (ταλαιπωρημένο) σκυλάκι βρέθηκε και περιφέρεται στην έξοδο των Προμάχων στην περιοχή της βιοτεχνίας ξύλου του Γιάννη Μόλη (Τζεντίλε).
Παρακαλείται ο ιδιοκτήτης του να ενεργήσει για τα δέοντα.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΦΕ



Κάθομαι στην μέση μιας κλειστής στοάς, σε ένα καφέ κάπου στην Τσιμισκή.

Από τον Γιώργο Ψωμιάδη, φοιτητή φιλολογίας ΑΠΘ

 Παλιά έπιπλα, ξεβαμμένοι τοίχοι, και καφέδες που αχνίζουν λόγια ανείπωτα. Σκυμμένα από πάνω τους πρόσωπα-δέκτες ή πομποί εξομολόγησης.
 Άλλα με εκείνο το ουδέτερο αλλά και γεμάτο προσμονή πρόσωπο που γυρεύει ένα νέο για να σκάσει χαμόγελο, άλλα παραδομένα στην προ των Χριστουγέννων ραστώνη, κι άλλα (οκ σταματάω την ενοχλητική μανία της παρατηρητικότητας ξενικών προσώπων.) 
Το κλίμα βέβαια πάντα γιορτινό, φωτάκια λαμπυρίζοντα στους τοίχους και στολίδια πολύχρωμα μέσα στον χώρο, και κάπου σε μια γωνία μια μικρή, λευκή ταμπέλα που κρέμεται λιτή και απέριττη με μια φράση γραμμένη με μαύρα γράμματα.

   Αλήθεια που κρύβεται το νόημα των Χριστουγέννων; Στον ξέφρενο καταναλωτισμό και την παιδική εκείνη ανάμνηση της αντίστροφης μέτρησης για τον ερχομό των ποθητών κουτιών με χρωματιστό περιτύλιγμα και τις κορδέλες; Στα οικογενειακά τσιμπούσια (παππούδες, σόγια, ματς μουτς και τα σχετικά) ή στους στολισμένους δρόμους και το περιτύλιγμα ευθυμίας; Γιατί όπου ξεχειλίζουν οι επιδείξεις χαράς, που κάθε Δεκέμβρη κατακλύζουν την οικουμένη, πρέπει να υπάρχει και μια γνήσια ουσία πίσω από την επιφάνεια.

   Μα φυσικά να αγαπάμε, να συγχωρούμε, να πιστεύουμε. Για να μην αναφερθώ στην ιστορικής σημασίας ημέρα της γέννησης του Χριστού που φυσικά όλοι κουβαλάμε μέσα μας κάθε φορά που σηκωνόμαστε από το τραπέζι κρατώντας το στομάχι μας ή φεύγουμε από τα καταστήματα έχοντας τινάξει την μπάνκα στο αέρα και έχοντας προφανώς οικειοποιηθεί τους χιτώνες που προορίζονται για τον μη έχοντα. Σε ποια αγάπη αναφέρομαι; Στην θρησκευτική. Σε εκείνη που προσφέρει την ανακούφιση της λύτρωσης από τα δεσμά της μετά θάνατον ανυπαρξίας, σε αυτή που δίνει ελιξίριο ζωής από την τρομαχτική μεταφυσική άγνοια με αντάλλαγμα μια αγάπη τυφλή-που δεν ξεχωρίζει καλό και κακό, βάναυσο και σπλαχνικό. «Αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» ή «Όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην».
 Η γενίκευση αυτή φαντάζει απειλητική όσον αφορά τον υγιή ηθικό διδακτισμό, αφού επαινούμε έναν πλησίον που ίσως το τελευταίο που χρειάζεται είναι η αλόγιστη αγάπη αντί του σωφρονισμού. Η ερμηνεία της γενικευτικής χριστιανικής αγάπης και ενός σημείου τομής της όπως η γέννηση φτάνει μακριά, όμως όποιο κι αν είναι το νόημα αυτής, (μπορεί να στερείται χρηστικότητας και αποτελεσματικότητας) είναι τουλάχιστον καλόβουλη, και πάνω απ’όλα αγάπη, σε καιρούς που ο αυτοπυρπολισμός και οι οβίδες είναι εισιτήριο για τα ουράνια.

   Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων είναι να ενσαρκώσουμε σε πράξεις μια αναγκαιότητα που εκλείπει. Το ιδεώδες της ομορφιάς. Όχι την ναρκισσιστική, αλλά εκείνη που αφού αυτοανακριθούμε και αναθεωρήσουμε, (και είναι τόσα πολλά τα πράγματα που χρίζουν αναθεώρησης) θα την κάνουμε παλέτα για να ομορφύνουμε τόσο το ποιόν μας όσο και το ποιόν αυτού του κόσμου. Είναι μια ομορφιά ταυτόσημη με την αγάπη.
 Τέτοια που δεν θα αρκείται μόνο στο να προσφέρει νοηματοδότηση και προσωπική σωτηρία μέσω του υπαρξιακού εφησυχασμού, αλλά που έχοντας ως γνώμονα το κοινό καλό, θα αποσκοπεί στο να βελτιώσει λειτουργικά τον άνθρωπο ως είδος, με τρόπο που όμως εν μέρει να συμβαδίζει με την χριστιανική.
 Από την υποτυπώδη υλική στήριξη σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και τα ζαρωμένα χείλη των άλλων που μπορείς να τα κάνεις χαμόγελο με έναν καλό λόγο, μέχρι και το χρώμα που μπορείς να πάρεις από τις πληγές σου (όπως λέει ο Μαραβέγιας) και να ντύσεις τον ψυχισμό των άλλων κατακόκκινο.
 Θα έλεγα πως οι τρόποι βρίθουν ενώ η θέληση μάλλον τελεύει.   Έχω αφήσει πια τα πρόσωπα και τις εκφράσεις τους. 
Είναι τώρα αυτά τα χρωματιστά φωτάκια που τρεμοπαίζουν και μου αποσπούν την προσοχή.
 Τα στολίδια, οι σακούλες των μαγαζιών, οι γιορτινές φιγούρες. Και στο βάθος εκείνη η αναθεματισμένη λιτή ταμπέλα με μια φράση γραμμένη. 
  «Δεν γνωρίζω άλλο χρέος από την αγάπη.» 
Άλμπερτ Καμύ.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...