Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η όμορφη πόλη! - Του Τρύφωνα Ούρδα


Η όμορφη πόλη!

Του Τρύφωνα Ούρδα 

Ξέρω μια πόλη γεμάτη από κόσμο! Από πολύ κόσμο. Χαμός γίνεται από γειτονιές, σπίτια, πάρκα, σταθμούς, υπηρεσίες, σχολεία, καταστήματα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας, στο οποίο συχνάζουν άνθρωποι. Άνθρωποι που λέμε της «επικοινωνίας».
Την πόλη που σας λέω τη λένε και πολύ «ανθρώπινη»! Ανθρώπινη γιατί όλοι οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους. Λένε «καλημέρα» στους δρόμους που περπατούν, συζητάνε τα προβλήματα, τους καημούς, τις πίκρες τους, τα καλά και τα άσχημα, τα στραβά και τα ανάποδα και όλα εκείνα που τους βαρύνουν δίνουν εξηγήσεις γι αυτά, τα άλλα που θα ‘ρθουνε και παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους.
Ακόμα οι άνθρωποι κάνουν συνεδριάσεις, συνεστιάσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις … για να βρίσκονται και να τα λένε, να πίνουν και να τρώνε, να τραγουδάνε, έτσι για να είναι πάντα αισιόδοξοι και να σκέφτονται πως για όλα τα δύσκολα υπάρχει λύση και ελπίδα να ξεπεραστούν. Μια όμορφη, πανέμορφη πόλη!
Το σούρουπο και πριν ακόμα πέσει καλά το σκοτάδι, η πόλη γίνεται ακόμα καλύτερη. Φωτίζονται οι δρόμοι, οι πλατείες, τα μαγαζιά, τα μπαλκόνια, τα παράθυρα. Λίγοι είναι οι τόποι που δεν φωτίζονται από την τεχνολογία. Παράπονο όμως και εδώ δεν υπάρχει, γιατί τα μέρη αυτά, φρόντισε να τα φωτίσει ο πολύ Καλός Θεός με το φεγγάρι και τ’ αστέρια του!
Αυτές τις ώρες οι άνθρωποι της πόλης, βάζουν τα «καλά» τους και πάνε στα πάρτι, στις δεξιώσεις, στις κοσμικές ταβέρνες, στις ονομαστικές γιορτές, στους γάμους. Και όλοι θέλουν να νιώθουν ευτυχισμένοι που μίλησαν, είπαν, αντάλλαξαν γνώμες, απόψεις, άκουσαν, έμαθαν, έσφιξαν τα χέρια, συγκινήθηκαν, έκλαψαν, δάκρυσαν, επέστρεψαν στα σπίτια τους, κλείδωσαν τις πόρτες πίσω τους, άνοιξαν, έκλεισαν τις τηλεοράσεις για τις ειδήσεις, διάβασαν τα μηνύματα στα κομπιούτερ, έσβησαν τα φώτα και ύστερα κοιμήθηκαν … με όνειρα γλυκά!
Δεν μπορείς να πεις! Όμορφη πόλη. Το ξαναλέμε. Αγγελικά φτιαγμένη κατά τον ποιητή!
Και όμως! Έχω την αίσθηση, πως την «όμορφη πόλη μας» κάτι τη βασανίζει! Κάτι μου λέει πως δεν είναι αυτή όπως φαίνεται και όπως τη βλέπουν τα μάτια μου! Αυτά τα μάτια, που βλέπουν όπως θέλουν να βλέπουν τον κόσμο, πάντοτε από τη μεριά που πέφτει το φως και όλα φαίνονται «καλά κι ωραία» και όχι από την πίσω, που υπάρχει σκιά και όλα είναι μαυρισμένα και μελαγχολικά. Άραγε, λέω και ξαναλέω από μέσα μου, τι είναι αυτό που στεναχωρεί την πόλη μας;
Ο «καχύποπτος». Κάνω τις σκέψεις λοιπόν! Μήπως οι άνθρωποι που την κατοικούν δεν έχουν το απαραίτητο χρήμα για το ψωμί τους; Αποκλείεται  απαντώ. Λίγο-πολύ όλοι κάτι έχουν να φάνε και να «πορεύονται». Μήπως δεν έχουν διασκεδάσεις; Αυτό αποκλείεται τελείως ξαναπαντώ. Καθημερινά τους βλέπω πελάτες σε κάθε είδους καταστήματα με τ’ ακριβά τους γούστα «τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια». Μήπως δεν έχουν συγγενείς, φίλους; Και αυτό δεν στέκει, γιατί όλοι από κάποιο «τζάκι» βγήκαν και μάλιστα «τετ α τετ», μεταξύ τους φαίνεται να έχουν παρέες και να κουβεντιάζουν.
Ε! τότε τί στο καλό συμβαίνει;;
Ψάξε-ψάξε λοιπόν στην πόλη, βρήκα το μυστικό της! Αυτό που την κάνει δυστυχισμένη! Ένα δειλινό σε μια από τις εισόδους της και πάνω σ’ ένα άσπρο-κάτασπρο τοίχο μοντέρνας πολυκατοικίας, είδα κάποιον να γράφει με μαύρα-κατάμαυρα γράμματα: «Εγώ δεν έχω φίλους, έχω όμως φέις μπουκ».
Κρίμα είπα μέσα μου! Άνθρωπος αυτής της πόλης και να αισθάνεται έτσι! Να μην έχει πραγματικούς φίλους εδώ! Φίλους που να τους βλέπει με τα μάτια της καρδιάς του, να τους λέει καθαρά-ξεκάθαρα αυτό που έχει μέσα του, να τους έχει εμπιστοσύνη στα δύσκολα και όλοι μαζί να «ανεβαίνουν το βουνό». Ωστόσο να ψάχνει και να κάνει αόρατους φίλους, φίλους από μακριά, που δεν τους ξέρει, που δεν τους βλέπει και δεν ακούει την ανάσα και τα λόγια τους και τελικά να έχει «άψυχους φίλους»; Υπάρχει και εδώ μοναξιά μέσα σ’ αυτό το πλήθος της πόλης μας! Της κατά τα άλλα ιδανικής για να ζεις…
Πραγματικά λυπήθηκα. Μια τόσο όμορφη πόλη! Με τόσο …τουλάχιστον όπως φαίνεται, επικοινωνιακούς ανθρώπους…
                                                                                                                   14-7-2017

Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής για την Δράση 1.1 Βιολογική Γεωργία


Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής για την Δράση 1.1 Βιολογική Γεωργία  του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 Ανειλημμένες Υποχρεώσεις του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013 για το έτος εφαρμογής 2014


Ανακοινώνεται ότι σήμερα Παρασκευή 01-09-2017 αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (2ος όροφος , Διοικητήριο , 'Εδεσσα) Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 1.1 Βιολογική Γεωργία για το έτος εφαρμογής 2014, καθώς επίσης και Κατάσταση των απορριπτόμενων της Δράσης.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή ενστάσεων πραγματοποιείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, σύμφωνα με το αριθμ. 53118/13-07-2017 Εγχειρίδιο  διαδικασίας ελέγχου-έγκρισης πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται   στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Έδεσσας στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ( Διοικητήριο, Έδεσσα, 2ος όροφος , γραφείο 211, τηλ. 2381351217)
Ο Δ/ΝΤΗΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Πρόσκληση Συμμετοχής στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας και στην Εθελοντική Αιμοδοσία


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΔΗ.Κ.Ε.Α.)
Πρόσκληση Συμμετοχής στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας και στην Εθελοντική Αιμοδοσία

Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) συμμετέχουν στην 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων & Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι μια εκδήλωση της ΠΟΣΕΑ,  η οποία πραγματοποιείται από το 2002 και θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι μέσα από συνεχείς προσπάθειες και δραστηριότητες  να αναπτύξει  πανανθρώπινες ιδέες, με κυρίαρχη αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες.
Μέσω αυτής της προσπάθειας, ο θεσμός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, δίνει την δική της φλόγα αγάπης και ξεκινάει το ταξίδι της σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, κάνοντας στάση και στην Αριδαία. 
Εκτός από την τελετή αφής της φλόγας, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης 5ης Σεπτεμβρίου Εθελοντική Αιμοδοσία  στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας  από τις 09.00 έως τις 13.00.
Όσον αφορά στην τελετή Αφής της «Φλόγας Αγάπης», ξεκίνησε το ταξίδι της την 12η Αυγούστου 2017 στo Ξυλόκαστρο και συνεχίζει την διαδρομή της σε πόλεις και χωριά φτάνοντας στο Δήμο Αλμωπίας, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017.
Το πρόγραμμα θα είναι το ακόλουθο:
-Υποδοχή της Φλόγας σε τέσσερις εισόδους της πόλης: Διέλευση της φλόγας από λαμπαδηδρόμους μέσα στην πόλη, και  τερματισμός στην  Κεντρική Πλατεία της Αριδαίας
-Τελετή λήξης: «Άναμμα της Φλόγας» στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας
Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής, καλούμε όλους εσάς να κατανοήσετε την ιδιαιτερότητά της και να συμμετέχετε στην Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί!

Πιθανές Διαδρομές της Φλόγας:
Ξιφιανή – Άλωρο – Αριδαία
Γαρέφι – Πρόμαχοι –  Σωσάνδρα – Αριδαία
Πολυκάρπη –Τσάκωνες – Αριδαία
Ριζοχώρι – Εξαπλάτανος – Αριδαία
Λουτράκι – Πιπεριά – Αριδαία

Η έναρξη της λαμπαδηδρομίας θα γίνει στις 17:00μ.μ
Στη λαμπαδηδρομία λαμβάνουν μέρος:
-Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών
-Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι
-Εθελοντικοί Σύλλογοι
-Σύλλογοι και Ομάδες που ενεργοποιούνται μέσω των αιμοδοσιών
-Πολίτες
-Κοινωνικοί φορείς
Την εκδήλωση στηρίζουν το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Αστυνομία.


Ενοικιάζεται περίπτερο στην Αριδαία


Ενοικιάζεται περίπτερο απέναντι από το Ξενιτίδειο πνευματικό κέντρο της Αριδαίας.

 Τηλέφωνο 6946328521 κ. Γιάννης.

"ΑΡΙΩΝ" - ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Ξεκινάμε την Δευτέρα 4-9-2017 με νέα, δυναμική, δημιουργική διάθεση τις πρόβες μας κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 και σας καλούμε όλους παλιούς και νέους φίλους του συλλόγου "ΑΡΙΩΝ" για όμορφες χορωδιακές διαδρομές. 

Το ταξίδι μας στις νότες και στην μουσική είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη,  ώρα 8:00 μ.μ. στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο και σκοπός μας είναι η αληθινή χαρά μέσα από το ομαδικό τραγούδι.


Η χορωδιακή μουσική είναι εκδήλωση μιας γενικότερης πνευματικής ανάπτυξης και προόδου ενός λαού.

Με το ομαδικό (χορωδιακό) τραγούδι:
-καλλιεργείται η ευαισθησία και η αισθητική διαπαιδαγώγηση.
-καθρεφτίζεται η ψυχή του ατόμου και αποτυπώνεται ο χαρακτήρας και η ψυχοσύνθεσή του.
-εκφράζεται κάθε λύπη και χαρά.
-καλλιεργείται το μουσικό αισθητήριο και το πνευματικό συναίσθημα.

Με τη συμμετοχή σε μια χορωδία πετυχαίνεται:
-Καθαρά δομημένη, βασική μουσική εκπαίδευση με βασικό μέσο το φυσικό μας όργανο, τη φωνή.
-Εκγύμναση της ακοής.
-Κοινωνικά και συναισθηματικά θετική μάθηση μέσα από την ομάδα.
-Καλλιέργεια της ευφυΐας, της δημιουργικότητας και κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η υγιής αυτοπεποίθηση, η προσαρμοστικότητα, η ανοχή.
-Καλλιέργεια της προσοχής και της συγκέντρωσης
-καλλιέργεια του ταλέντου χωρίς άγχος.
-Θετική ενθάρρυνση μέσα από συναυλίες και εκδηλώσεις και μάλιστα στο συντομότερο χρονικό διάστημα - σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μουσικό όργανο.
-Γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών μέσα από τη μουσική και τη γλώσσα τους, διαφορετικών μουσικών στυλ, και με τη μουσική όλων των εποχών.
-Φιλίες για μια ζωή 

Οι πόρτες του ΑΡΙΩΝΑ είναι ανοιχτές για να κάνουμε τις ετερόκλιτες χροιές των φωνών ποιοτική μελωδία και αρμονία και να περάσουμε αληθινά όμορφο.

Το ΔΣ του συλλόγου

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...