Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΣΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΕ ΑΨΑΛΟ, ΣΩΣΑΝΔΡΑ, ΔΩΡΟΘΕΑ, ΑΛΩΡΟ, ΓΑΡΕΦΙ


ΣΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΣΕ ΑΨΑΛΟ, ΣΩΣΑΝΔΡΑ, ΔΩΡΟΘΕΑ, ΑΛΩΡΟ, ΓΑΡΕΦΙ

Σε πρόγραμμα αποκατάστασης του οδικού δικτύου σε σημεία που έχουν προκληθεί βλάβες και έχει υπάρξει φθορά του οδοστρώματος, προχωρά η ΔΕΥΑ Αλμωπίας.

Συγκεκριμένα, από την επόμενη βδομάδα ξεκινούν οι εργασίες στις Τοπικές Κοινότητες Αψάλου, Σωσάνδρας, Δωροθέας, Αλώρου και Γαρεφείου.

Συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά


       Αγωνιστική ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στα μέτρα του 4ου μνημονίου, που φέρνει για ψήφιση αύριο στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με οργανωτή το ΠΑΜΕ στην Πέλλα, σε Έδεσσα και Γιαννιτσά.
       Με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ.Καταρράκτες» της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.
       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες και στις δύο πόλεις με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα : «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική - των μονοπωλίων είναι εντολή», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά»,«Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές», κ.α.

       ►  Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό του εκπροσώπου των αγροτών Σουμελίδη Γιάννη, που δήλωσε το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στις κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα, μιας και στο στόχαστρο τους έχουν και την μικρομεσαία αγροτιά με τη δραστική μείωση του κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου κατά 3.000 ευρω περίπου, που κατακτήθηκε με τους σκληρούς αγώνες της αγροτιάς στα μπλόκα και θα επιβαρύνει με επιπλέον 650 € τον χρόνο κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο, με τη φοροληστεια αφού διατηρούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, με τις νέες μειώσεις στις πενιχρές συντάξεις, με το προχώρημα των πλειστηριασμών σπιτιών και χωραφιών για τα χρέη, με την ενεργοποίηση αυτόματου κόφτη για τις κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία και πάει λέγοντας.
      Παλεύει η μικρομεσαία αγροτιά για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας,που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και καλύτερη ζωή στο χωριό, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.
      Και ο αγώνας αυτός δυναμώνει και αποκτά προοπτική με την κοινή μας δράση με τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλα λαϊκά στρώματα. Ανοίγει το δρόμο για ανατροπή της πολιτικής, που μας ξεκληρίζει.

       Κεντρικός ομιλητής από μέρους του ΠΑΜΕ  ο Αλέκος Ουγγρίνος, εκλεγμένος από τον χώρο των εργαζομένων της Περιφέρειας, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο σε διαρκή αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των - όποιων έχουν απομείνει - κατακτή-σεων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων.
       Τα νέα μέτρα-οδοστρωτήρας έρχονται να ισοπεδώσουν κατακτήσεις που έχουν απομεί-νει όπως η κυριακάτικη αργία, επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τους μισθούς-ψίχουλα, το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας, τη φοροληστεία κ.α.
        Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιχειρηματολογία με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να ντύσει αυτή τη νέα ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση. Μας λέει ότι αυτό το πακέτο μέτρων έρχε-ται ως αναγκαίο κακό προκειμένου να οδηγηθεί η οικονομία και πάλι σε ανάπτυξη. Μας λέει ότι αυτό έρχεται μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που η ίδια έκανε προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η ειρωνεία είναι ότι στην προσπάθεια της για άλλη μια φορά να καλλιεργήσει αυταπάτες και στάση αναμονής, δεσμεύεται ότι θα πάρει και μέτρα αντισταθμιστικά που θα έρθουν ως αντίκρισμα στις θυσίες που μας καλεί να κάνουμε.
      Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Σε ποια ανάπτυξη αναφέρονται; Το δικό τους μοντέλο ανάπτυξης στόχο έχει να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα κέρδη για αυτούς. Καμία σχέση δεν έχει με τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας ανάγκες.

      Πόσες φορές να φέρουμε παραδείγματα, όπως αυτό του κλάδου του τουρισμού; Ένας κλάδος με συνεχή ρεκόρ, με τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και άλλων μεγαλοεπιχειρημα-τιών συνεχώς να γιγαντώνονται. Τι εισπράττουν οι εργαζόμενοι του κλάδου; Με βάση τα μέτρα που ψήφισαν, τα μέτρα που επιδιώκουν να ψηφίσουν, αέρας στα πανιά της εργοδο-σίας, έχει γίνει θεσμός η απληρωσιά, η ανασφάλιστη εργασία, οι νεκροί εργάτες. Τι εισπράττει ο υπόλοιπός λαός; Την αδυναμία να κάνει διακοπές εξαιτίας της ίδιας βάρβαρης πολιτικής ενώ παρακολουθεί βουνά, θάλασσες, παραλίες, μια σειρά υποδομές που φτιάχτηκαν με τον δικό του ιδρώτα να ξεπουλιούνται προς ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου.
     Σε ποιες σκληρές διαπραγματεύσεις και κόντρες αναφέρονται; Αφού όλα τα μέρη των υποτιθέμενων εταίρων στο ίδιο μοντέλο συμφωνούν. Συμφωνούν επίσης ότι πρέπει να πληρώσει ο λαός τη δικιά τους ανάπτυξη. Κοινός τους στόχος είναι να ενισχυθούν τα επιχειρηματικά κέρδη. Οι διαπραγματεύσεις τους, οι κοκορομαχίες με τα άλλα αστικά κόμματα από τη μία επιδιώκουν απλά να αποπροσανατολίσουν το λαό. Από την άλλη φανερώνουν ότι υπάρχουν και επί μέρους συμφέροντα από μερίδες του κεφαλαίου που ο καθένας από αυτούς εκπροσωπεί.
    Και σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα αρκεί κανείς να διαβάσει ορισμένα από αυτά. Περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερο ζεστό χρήμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα και πάλι της ανάπτυξης ενώ από την άλλη απαιτούν οι φτωχοί να πληρώνουν για να μοιράζονται κάποια ψίχουλα οι ακόμα φτωχότεροι.

   

       ►  Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της από την Ομάδα Γυναικών  Γιαννιτσών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ( ΟΓΕ ) η Ελένη Τζάκρη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρόν των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, που βιώνουν την ανασφάλεια της ανεργίας, της απλήρωτης ή ανασφάλιστης δουλειάς, της απόλυσης, του πετσοκομένου μισθού και της σύνταξης. Που ζουν με τον καθημερινό εφιάλτη από τα μπιλιετάκια της ΔΕΗ, της εφορίας, του ΟΑΕΕ. Που βιώνουν το καθημερινό άγχος να συνδυά-σουν εργασία και μητρότητα. Που ξυπνάνε καθημερινά με την αγωνία για το μέλλον το δικό τους και της οικογένειάς τους. Τα νέα μέτρα θα φορτώσουν στις πλάτες όλων αυτών δυσβάσταχτα βάρη, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα αποκτήσουν νέα προνόμια.
 
     Από τους αγρότες χαιρέτισε τη συγκέντρωση ο Δημήτρης Κουρτελής, τονίζοντας ότι με όλα τα μνημόνιά τους προχωράνε απαρέγγλιτα την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και επιταχύνουν τη συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
   Σ'αυτή την πορεία ξεκληρίσματος, φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης που έχουν προδιαγράψει για μας η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που είναι οι αντίπαλοί μας, θα βρεθούμε “κόντρα” με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε κολίγοι του 21ου αιώνα.
          Θα παλεύουμε καθημερινά μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους νέους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους των λαϊκών οικογενειών, σηκώνοντας αγωνιστικό τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης. Χωρίς κανένα συμβιβασμό με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή, χωρίς καμιά αναμονή, χωρίς καμιά ανοχή,
     Όλοι μαζί να σταματήσουμε τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή. Αντεπίθεση για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει. Οργανώνουμε την πάλη μας με νέους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

       Kεντρική ομιλήτρια από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ  η Χατζηβασιλειάδου Αριστέα, που στην ομιλία της ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα :
    “Εμείς λοιπόν έχουμε αντικειμενικά άλλα συμφέροντα και φυσικά άλλους στόχους. Δεν μας συμφέρει και δεν αποζητούμε κοινωνική συναίνεση. Δεν μας εξυπηρετεί και δεν μας τρομάζει το να υπάρξει πολιτική αστάθεια.
     Η δικιά μας ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει δείκτες που εκφράζουν το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν μετριέται με ομόλογα και μετοχές. Η δικιά μας ανάπτυξη κρίνεται από την εξασφάλιση της πλήρους και σταθερής εργασίας με ολοκληρωμένα δικαιώματα για όλους. Η δικιά μας ανάπτυξη περιλαμβάνει το δικαίωμα στην παιδεία στην υγεία, την πρόνοια και τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη για εμάς είναι η δυνατότητα όλος ο λαός να καρπώνεται τον πλούτο που ο ίδιος παράγει χωρίς διαχωρισμούς με βάση το φύλλο, τη θρησκεία ή την καταγωγή.
     Η δικιά μας ανάπτυξη λοιπόν περιλαμβάνει κάτι που δεν είναι εύκολο, ούτε απλό. Είναι όμως το πλέον απαραίτητο και απολύτως κατορθωτό. Το γκρέμισμα από τα θεμέλια του του ίδιου τους του συστήματος. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για να εξασφαλι-στεί η δικιά μας ανάπτυξη να καλυφτούν οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

      Η εργατική τάξη σε αυτό το στόχο, που αποτελεί πλέον μονόδρομο δεν είναι μόνη της.       Μπορεί και πρέπει να έχει στο πλευρό της όλους αυτούς που έχουν αντικειμενικό συμφέρον να βρίσκονται εκεί. Οι μικροί εμποροβιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι οι βιοπαλαιστές αγρότες που παλεύουν  τα μονοπώλια, που παλεύουν αυτή τη πολιτική, την πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση είναι οι δικοί μας εταίροι.
      Με αυτό το περιεχόμενο οργανωνόμαστε εμείς έτσι ζυμώνουμε την κοινωνική συμμαχία. Και από αυτό το βήμα κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε εδώ σήμερα απλά για να αμυνθούμε, για να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους . Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε.


      Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι η εργατική τάξη, συνολικά ο λαός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο και δεν τον έχει πει ακόμα”!


Ενημέρωση από την Π.Ε. Πέλλας σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό


Ενημέρωση από την Π.Ε. Πέλλας σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό

Καθότι η καλή κατάσταση του οδικού δικτύου και η ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών αποτελεί συνδυασμό πραγμάτων, ένα από τα οποία είναι και ο επαρκής ηλεκτροφωτισμός η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας καταβάλλει προσπάθειες για τη συντήρηση και βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα αυτόν.

Μετά και από επισημάνσεις πολιτών και μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό στον κόμβο της Πέλλας, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, σημείο επικίνδυνο για την ασφάλεια των ανυποψίαστων πολιτών οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους, πραγματοποιήθηκε, μετά από εντολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά, τεχνικός έλεγχος κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί βιαίως (κλαπεί) τα καλώδια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αρμοδιότητα της συντήρησης και της αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού στο σημείο που προαναφέρθηκε δεν ανήκει στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας, εντούτοις, έχουν γίνει σχετικές ενέργειες ενημέρωσης της αρμόδιας υπηρεσίας. Κατά την αποκατάσταση και λόγω των βίαιων φθορών που έχει υποστεί το δίκτυο, πιθανώς να εμφανιστούν νέες βλάβες σε εξαρτήματα και συνδέσεις, το κόστος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος.


Η Π.Ε. Πέλλας αξιοποιεί κάθε πρόσφορο οικονομικό μέσο σε ανταποδοτικές παρεμβάσεις, ειδικότερα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και στην κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν κι άλλες εργασίες στο οδικό δίκτυο το επόμενο διάστημα για τη βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλούς διέλευσης.      

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας το έργο συντήρησης δημοτικής οδοποιίας.


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
(ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ, ΝΟΤΙΑ, ΡΙΖΟΧΩΡΙ, ΠΙΠΕΡΙΑ, ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ, ΟΡΜΑ, ΠΟΛΥΚΑΡΠΗ ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ)

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας το έργο συντήρησης δημοτικής οδοποιίας.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή σε όλη την έκταση του Δήμου μας και αφορά στις Τοπικές Κοινότητες Περίκλειας, Νότιας, Ριζοχωρίου, Πιπεριάς, Λυκοστόμου, Όρμας, Πολυκάρπης, Μεγαπλατάνου και Μοναστηρακίου.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης με καθάρισμα των σαθρών τμημάτων του οδικού δικτύου και ασφαλτόστρωση, αφού πρώτα καθαριστεί ο παλιός και φθαρμένος ασφαλτοτάπητας.

Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου με το ΦΠΑ είναι 58.959 ευρώ, ενώ η επίβλεψη θα γίνει από το Τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Με την παρέμβαση αυτή συνεχίζουμε να κλείνουμε λακκούβες σε όλη την έκταση του Δήμου μας, επιλύοντας χρόνια προβλήματα που παρουσιάζει το οδικό μας δίκτυο. Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί φυσική συνέχεια των προηγούμενων ανάλογων έργων, ώστε να καλύψουμε όλα τα χωριά μας ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες που παρουσιάζουν. Εμείς συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε, να προγραμματίζουμε και να υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε όλα τα ζητήματα και να δίνουμε λύσεις όπου αυτό είναι δυνατό. Για την καταγραφή των αναγκών, υπήρξε μια εποικοδομητική συνεργασία του συνεργάτη μου Αντιδημάρχου Χρήστου Γεωργίου με τους Προέδρους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ :
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ                                                            

 Με την υπ’ αριθμ. Υ3α/ΓΠ106161/31-8-2009 Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ιδρύθηκε το Πολυδύναμο Ιατρείο Πέλλας με διασφαλισμένη πίστωση 380.000 Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 091/5) για την κατασκευή του.
Στην ίδια Απόφαση επίσης, υπήρχε πρόβλεψη για την σύσταση θέσεων ιατρικού προσωπικού ήτοι : μία θέση (1) παθολόγου, δύο (2) θέσεις γενικής ιατρικής, μία (1) θέση παιδιάτρου και μία (1) θέση οδοντιάτρου, καθώς επίσης και νοσηλευτικού προσωπικού ήτοι : δύο (2) θέσεις ΤΕ νοσηλευτικής, μία (1) θέση ΤΕ μαίας-μαιευτών και μία (1) θέση ΤΕ επισκεπτών –τριών Υγείας. Μάλιστα σε συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή  είχε ζητηθεί να αλλάξει η θέση του οδοντιάτρου και να αντικατασταθεί με οφθαλμίατρο (καθώς υπήρχε οδοντίατρος στην Πέλλα) και η μία θέση ΤΕ νοσηλευτικής να αντικατασταθεί με βοηθού ακτινολόγου. Επιπλέον, οι μελέτες προέβλεπαν και την λειτουργία ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε τροποποίηση της αρχικής μελέτης του υπογείου του κτιρίου ώστε να δοθεί το απαραίτητο ύψος σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας ακτινολογικού εργαστηρίου.
Η Κυβέρνηση που προήλθε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009, αφού επί δύο έτη κωλυσιεργούσε, στην συνέχεια ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι σταματά την υλοποίηση του και ότι προχωρά αντ’ αυτού στην μετατροπή – υποβάθμιση του από Πολυδύναμο σε Περιφερειακό Ιατρείο. Εάν εμείς θέλαμε να κάνουμε Περιφερειακό Ιατρείο θα το είχαμε κάνει από το 2008, τότε που υπήρχε πρόγραμμα κατασκευής σε όλη την Χώρα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς όμως το απορρίψαμε αυτό, γιατί θέλαμε κάτι καλύτερο για την Πέλλα, καθότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και καθιστά αναγκαία την σύσταση Πολυδύναμου Ιατρείου.  
Στην συνέχεια ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο για να προχωρήσει το έργο κι αποδεχθήκαμε το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα, ώστε στην συνέχεια να κατασκευαστεί 2ος όροφος με την προσθήκη άλλων δύο ιατρείων. Χαρακτηριστική είναι η αλληλογραφία της 3ης ΥΠΕ προς το Υπουργείο Υγείας που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές (Υπ’ αριθμ. 22309/16-1-2014 έγγραφο σχετικά με την υποβολή νέου κτιριολογικού προγράμματος, υπ’ αριθμ. 5340/7-4-2014  έγγραφο σχετικά με το κτιριολογικό πρόγραμμα, υπ’ αριθμ. 16743/7-7-2014 σχετικά με την επαναφορά αιτήματος έγκρισης κτιριολογικού προγράμματος).
Το έργο μάλιστα, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2015, όμως λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων «πάγωσε» η κατασκευή του.

ΕΠΕΙΔΗ, έχουν παρέλθει 2 έτη από τότε που είχε προγραμματισθεί η έναρξη της κατασκευής του έργου και καθώς επίσης πρόσφατα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την δημιουργία 239 Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την Επικράτεια έως το τέλος του 2017.
ΕΠΕΙΔΗ, υπάρχει η έγκριση σκοπιμότητας που σημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και ότι το έργο είναι έτοιμο προς κατασκευή.
ΕΠΕΙΔΗ, ο πρώην καποδιστριακός Δήμος Πέλλας με έδρα την Πέλλα αριθμεί πάνω από 10.000 κατοίκους. 
ΕΠΕΙΔΗ, ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, ώστε η δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου κατάλληλα εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου κρίνεται επιβεβλημένη για την περίθαλψη τους.
ΕΠΕΙΔΗ, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία υπάρχει συνέχεια του Κράτους, παρά την εναλλαγή των Κυβερνήσεων, κι επομένως δεν αναιρούνται και δεν ανατρέπονται αποφάσεις και δεσμεύσεις που πάρθηκαν από προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Κατόπιν τούτων :

Ζητείται από τον κ. Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή του Πολυδύναμου Ιατρείου Πέλλας, λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για το Δίκτυο Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις.



Ο ερωτών Βουλευτής                                   ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ – ΔΗ.Κ.Ε.Α. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ – ΔΗ.Κ.Ε.Α.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ

Μία σημαντική δράση υλοποίησε ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε.Α., η οποία περιελάμβανε δωρεάν μετρήσεις σακχάρου σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και στην έδρα του Δήμου την Αριδαία, υπό την επίβλεψη των κοινωνικών λειτουργών του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η δράση υλοποιήθηκε απρόσκοπτα και με τη συμμετοχή συμπολιτών μας όλων των ηλικιών που είχαν τη δυνατότητα της πρόληψης, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολούθησε στενά την εξέλιξή της και ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που συνέβαλαν με κάθε τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογες δράσεις θα υλοποιηθούν και το επόμενο διάστημα.

Παραθέτουμε τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό εξεταζόμενων ανά Τοπική Κοινότητα, προς ενημέρωση των πολιτών:

Νερόμυλος 11
Πρόδρομος 39
Φούστανη 61
Θηριόπετρα 72
Αετοχώρι 14
Νότια 80
Περίκλεια 75
Λαγκαδιά 7
Αρχάγγελος 45
Μεγαπλάτανος 12
Μοναστηράκι 10
Πρόμαχοι 23
Γαρέφι 6
Άψαλος 27
Άλωρο 22
Ξιφιανή 22
Όρμα 7
Τσάκοι-Χρύσα-Ροδωνιά 14
Υδραία 25
Αριδαία 20
Νεοχώρι 19
Βορεινό-Πεκωτό 6
Σωσάνδρα 1
Πολυκάρπη 25
Πιπεριά 15
Λυκόστομο 4
Δωροθέα 10
Σαρακηνοί 21
Λουτράκι 28
Εξαπλάτανος 52
Χρυσή 27
Ριζοχώρι 29
Ίδα 12
Θεοδωράκι 18
Κωνσταντία 8
Μηλιά 16
Φιλώτεια 29

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 904




Ξεκινούν οι αιτήσεις στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»


ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΔΑΠ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας
Ξεκινούν οι αιτήσεις στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Για τη φετινή χρονιά η διαδικασία για την υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αρχίζει νωρίς μέσα στον μήνα Μάιο με στόχο να ολοκληρωθεί με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων εντός του μηνός Ιουνίου.
Για την απασχόληση των παιδιών σχολικής ηλικίας στο ΚΔΑΠ της ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας, η νέα πρόσκληση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ (www.eetaa.gr) εντός του Μαΐου.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής και κατάθεσης της αίτησης, είναι να έχει υποβληθεί η Φορολογική Δήλωση 2016 που αφορά τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς και να έχει εκδοθεί η Πράξη Προσδιορισμού Φόρου ώστε να υπολογιστούν τα εισοδήματα.
Στην κατάθεση αίτησης απαιτούνται οι αριθμοί ΑΦΜ και ΑΜΚΑ καθώς και το ΑΜΚΑ των παιδιών για τα οποία θα γίνει η αίτηση.
Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από το προσωπικό στη δομή ΚΔΑΠ στο τηλ. 2384023920 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών


Σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: Η πολιτική προστασία βασίζεται στην έγκαιρη πρόληψη και στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των «φρουρών» της πολιτικής προστασίας

Με την ενεργητική συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συμμετέχουν στον τοπικό και περιφερειακό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, εθελοντών και πολιτών πραγματοποιήθηκε η θερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Τις εργασίες συντόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά η οποία παρουσίασε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και έναν συνοπτικό απολογισμό για την χειμερινή περίοδο. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμπλεκομένων φορέων στην πολιτική προστασία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, συζητήθηκε η τάση ανόδου της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας, με αφορμή εμπεριστατωμένη εισήγηση του στελέχους πολιτικής προστασίας, γεωλόγου μηχανικού κ. Σήφη Παπαδόπουλου. Ακόμη, έγινε αποτίμηση του έργου πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών, καθώς και της περσινής αντιπυρικής περιόδου η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επιτυχής. Όπως διαπιστώθηκε, η κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι συχνές συναντήσεις, η διενέργεια ασκήσεων και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διαδραμάτισαν ένα θετικό ρόλο για τον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη των φορέων, όπως και τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων και τα μέσα ενημέρωσης για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία της Π.Ε. Πέλλας. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων στην πολιτική προστασία και επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο που είχε η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των φορέων για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του ισχυρού και παρατεταμένου παγετού που έπληξε την Πέλλα τον χειμώνα. Ακόμη, ζήτησε από τους παριστάμενους να δώσουν έμφαση στα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. 

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει συχνός και αυστηρός έλεγχος στις δασικές περιοχές, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από δόλο. Οι συναρμόδιες υπηρεσίες πρόκειται να συγκροτήσουν μεικτά κλιμάκια τα οποία θα εποπτεύουν, με συχνές και απροειδοποίητες περιπολίες, όλες τις δασικές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας. Ενδεχόμενες παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, όπως και προσπάθειες για πρόκληση πυρκαγιάς θα οδηγούνται άμεσα  ενώπιων της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Διάταξη που εκδόθηκε για τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυστηρή, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της χωρίς παρεκκλίσεις.


Σε δήλωσή της η κα Αηδονά αναφέρει: «Εύχομαι να έχουμε μία ήρεμη θερινή περίοδο, χωρίς καθόλου δασικές πυρκαγιές. Οι υπηρεσίες διαθέτουν υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Απαιτείται η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων των πολιτών στην πρόληψη από πυρκαγιές και προστασία των δασών. Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές, άνθρωποι και περιουσίες τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ η οικονομική ύφεση καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο της δασοπυρόσβεσης. Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο δασικός πλούτος αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα περιαστικά και δασικά οικοσυστήματα της Πέλλας, με φυσικά μονοπάτια, ρυάκια με συνεχή ροή όλο τον χρόνο και υψηλή βιολογική και οικολογική ποικιλότητα, μπορούν να αξιοποιηθούν για πλήθος δράσεων εναλλακτικού τουρισμού για τον οποίο ενδιαφέρονται πολλοί Έλληνες αλλά και αλλοδαποί επισκέπτες».  



Ασφαλτόστρωση τμημάτων του οδικού δικτύου στους οικισμούς Όρμας, Προμάχων, Γαρεφείου, Πιπεριάς, Αγάθης, καθώς επίσης και στην Αριδαία.


ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ Δ.Ε. ΑΡΙΔΑΙΑΣ
(ΟΡΜΑ, ΠΡΟΜΑΧΟΙ, ΓΑΡΕΦΙ, ΠΙΠΕΡΙΑ, ΑΓΑΘΗ, ΑΡΙΔΑΙΑ)

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας η υλοποίηση του έργου ασφαλτόστρωσης Δ.Ε. Αριδαίας.
Το έργο περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση τμημάτων του οδικού δικτύου στους οικισμούς Όρμας, Προμάχων, Γαρεφείου, Πιπεριάς, Αγάθης, καθώς επίσης και στην Αριδαία.

Πιο συγκεκριμένα:

-Στο Γαρέφι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος με άσφαλτο. Πρόκειται για μία πολλή σημαντική παρέμβαση, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα οδηγεί στα κοιμητήρια.

-Στην Πιπεριά θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος με άσφαλτο στο δρόμο που οδηγεί στον οικισμό Μικροχωρίου.

-Στην Αγάθη θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος με άσφαλτο σε κεντρικό δρόμο που εξυπηρετεί τους κατοίκους του χωριού.

-Στους Προμάχους θα γίνει παρέμβαση καθαίρεσης και πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος με άσφαλτο στην είσοδο του χωριού, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί κίνδυνο για τους οδηγούς.

-Στην Όρμα θα γίνει παρέμβαση καθαίρεσης και πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος με άσφαλτο σε τμήμα του οδικού δικτύου που οδηγεί από το κέντρο του οικισμού προς το βουνό.

-Στην πόλη της Αριδαίας και συγκεκριμένα στην οδό Γερμανού Καραβαγγέλη έχει διανοιχτεί νέος δρόμος όπου θα γίνουν εργασίες κατασκευής επιχώματος, κατασκευής ρείθρων και κρασπέδων, κατασκευή φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων της οδού, καθώς επίσης και στρώσιμο με άσφαλτο. Πρόκειται για ένα νέο δρόμο που θα αποτελέσει πρόσβαση για το σχολικό συγκρότημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας και θα συνδέσει τους κόμβους με την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας.

Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου με το ΦΠΑ είναι 79.871 ευρώ και η επίβλεψη θα γίνει από το αρμόδιο Τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό κλίμα, εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε για να λύνουμε προβλήματα και ζητήματα που λίμναζαν εδώ και πολλά χρόνια. Μαζί με τον συνεργάτη μου Αντιδήμαρχο Χρήστο Γεωργίου συνεργαστήκαμε με τους Προέδρους και καταλήξαμε στην παραπάνω τελική μορφή του έργου. Πρόκειται για τμήματα του οδικού δικτύου εντός των οικισμών, τα οποία αποτελούν αίτημα των ίδιων των πολιτών. Φυσικά, γνωρίζουμε πολύ καλά πως υπάρχουν και άλλες πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε όλη την έκταση του Δήμου μας και έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις εξετάσουμε όλες με προσοχή και υπευθυνότητα και επιφυλασσόμαστε να παρέμβουμε όπου κρίνουμε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο τμήμα της Αριδαίας, όπου ουσιαστικά ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, ο οποίος θα διευκολύνει την πρόσβαση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο καθώς επίσης και την γενικότερη κυκλοφορία μιας και θα συνδέσει την περιοχή των κόμβων με αυτή της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας».

Ο Γιάννης Σηφάκης σε Κορυφή, Δάφνη, Νέο Μυλότοπο και ΔΣ ΣΕΑΣ


O Γιάννης Σηφάκης σε Κορυφή, Δάφνη, Νέο Μυλότοπο και σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΑΣ

Ενημέρωσε τους αγρότες για τα ισχυρά κίνητρα για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών σύμφωνα με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις, την ανάγκη τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων με την χρήση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, θέματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, η σοβαρή προσπάθεια που γίνεται επίλυσης με απλούστερο τρόπο τους προβλήματος των Αλβανών εποχιακών εργατών γης ( υπάρχει νόμιμη διαδικασία μετάκλησης  στην οποία μειώθηκε το παράβολο μετάκλησης σε 50€, καταργήθηκε η προκαταβολή εισφορών και πρέπει να γίνεται ΑΠΔ. Γίνεται προσπάθεια μήπως εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση το εργόσημο). Ακόμη τις κινήσεις του για την ρύθμιση του προβλήματος των «στεκιών» με κοινή Υπουργική απόφαση τριών Υπουργείων.
Επισήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του κόστους παραγωγής με την επαναφορά του 13%ΦΠΑ ( από 24%) στα αγροτικά εφόδια από 01/07/2017 καθώς και η νομοθεσία που ετοιμάζεται για την άμεση πληρωμή από τους εμπόρους.
Στον ΣΕΑΣ συζητήθηκε το θέμα της δωρεάν διάθεσης προϊόντων μέσω του προγράμματος αντί του εμπάργκο της ΕΕ στα πλαίσια της συζήτησης που είχε γίνει στο Μακροχώρι Ημαθίας από κοινού με τις ΟΠ Ημαθίας και Κοζάνης και ορίστηκαν εκπρόσωποι της Πέλλας στην κοινή επιτροπή διαχείρισης με αγρότες των τριών Νομών. 




Μάθε τον εαυτό σου μέσα από 30 ερωτήσεις.


Μια πολύ γρήγορη και αρκετά αποτελεσματική μορφή αυτοανάλυσης και συνειδητοποίησης.

Ακολουθούν 30 ερωτήματα που ίσως θα μπορούσαν να αλλάξουν το πώς σκεφτόμαστε για όσα μας περιβάλλουν.

1. Πόσο χρονών θα νιώθατε ότι είστε αν δεν γνωρίζατε την ηλικία σας;
2. Ποιο είναι χειρότερο : η αποτυχία ή το να μην επιχειρήσετε κάτι ποτέ;
3. Όταν όλα θα έχουν ολοκληρωθεί, θα νιώθετε πως μείνατε πιο πολύ στη θεωρία ή ότι προχωρήσατε και στην πράξη;
4. Ποιο είναι εκείνο που θα θέλατε να αλλάξετε πιο πολύ στον κόσμο;
5. Πιστεύετε σ’ αυτό που κάνετε ή συμβιβάζεστε με ό,τι κάνετε;
6. Σε ποιο βαθμό ελέγχετε την τροπή που έχει πάρει η ζωή σας;
7. Ανησυχείτε περισσότερο για το αν κάνετε τα πράγματα σωστά ή για το αν κάνετε τα σωστά πράγματα;
8. Αν μπορούσατε να δώσετε σ’ ένα μικρό παιδί μια μόνο συμβουλή, τι θα του λέγατε;
9. Θα παρανομούσατε για να σώσετε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο;
10. Αντιμετωπίσατε κάτι που για σας ήταν τρέλα ενώ για τους άλλου δημιουργικότητα;
11. Τι είναι εκείνο που κάνετε διαφορετικά από τους υπόλοιπους;
12. Πώς εξηγείτε το ότι εκείνα που σας κάνουν ευτυχισμένους δεν κάνουν και τους άλλους ευτυχισμένους;
13. Ποιο είναι εκείνο που δεν έχετε πετύχει αλλά θέλετε πραγματικά πολύ να πετύχετε; Τι σας εμποδίζει;
14. Πατάτε το κουμπί του ασανσέρ περισσότερες από μια φορές; Πιστεύετε πραγματικά ότι συντελεί ώστε να κινηθεί το ασανσέρ πιο γρήγορα;
15. Γιατί είστε εσείς;
16. Είστε για τους άλλους ο φίλος που θα θέλατε να έχετε;
17. Θα προτιμούσατε να χάσετε τις αναμνήσεις σας ή να μην μπορείτε να αποκτήσετε νέες εμπειρίες;
18. Είναι δυνατό να φτάσετε στην αλήθεια χωρίς πρόκληση και προσπάθεια;
19. Έχει πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερός σας φόβος;
20. Στο κοντινό παρελθόν, πότε νιώσατε πραγματικά παθιασμένος και ζωντανός;
21. Αν όχι τώρα, πότε;
22. Αν ακόμη δεν (το) έχετε πετύχει, τότε τι έχετε να χάσετε;
23. Υπήρξατε ποτέ με κάποιον που δεν ανταλλάξατε κουβέντα κι όταν απομακρυνθήκατε νιώσατε ότι αυτό ήταν η καλύτερη συζήτηση που κάνατε ποτέ;
24. Πότε ήταν η τελευταία φορά που τολμήσατε κάτι στα τυφλά με μόνο εφόδιο την πίστη σας και τον ενθουσιασμό σας;
25. Αν όλοι οι γνωστοί σας, γνωρίζατε ότι πέθαιναν αύριο, ποιον θα επιλέγατε να επισκεφτείτε σήμερα;
26. Θα δεχόσασταν να ζήσετε 10 χρόνια λιγότερο με αντάλλαγμα να γίνετε απόλυτα γοητευτικός και διάσημος;
27. Ποια είναι η διαφορά του να ζει κάποιος και να είναι ζωντανός;
28. Τι θα κάνατε διαφορετικά αν γνωρίζατε ότι κανείς δεν θα σας κρίνει;
29. Πότε ήταν η τελευταία φορά που παρατηρήσατε τον ήχο της αναπνοής σας;
30. Είναι η ώρα των αποφάσεων. Αποφασίζετε για εσάς τους ίδιους ή αφήνετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς;





Δεν υπάρχουν συμπτώσεις φίλε μου.


Του Νίκου Θεοφιλόπουλου.

Στο παγκάκι καθόταν ένας ηλικιωμένος άνδρας και είχε ακουμπήσει την μαγκούρα στο μπράτσο δίπλα του. Υπήρχε χώρος για να κάτσω αλλά δίστασα. Γύρισε και με κοίταξε για μια στιγμή και  συνέχισε να χαζεύει τους περαστικούς που περνούσαν από μπροστά του. Τόλμησα και κάθισα μαζί του, όσο πιο μακριά του μπορούσα. Φορούσε τραγιάσκα, ένα γκρι χοντρό σακάκι, πουκάμισο και μια ελαφριά ζακέτα. Είχε καθίσει με τέτοιο τρόπο που η πλάτη του ήταν όρθια, και ακουμπούσε αυτήν από το παγκάκι. Κοιτούσε μια τον κόσμο, μια τον πεζόδρομο. Σαν να περίμενε κάτι ή κάποιον. Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι, αλλά ο ήλιος δεν έκαιγε ως συνήθως. Είχε ένα αεράκι που έκανε την ατμόσφαιρα δροσερή και υγρή.
Εγώ κάθισα, στην προσφιλή μου στάση, με τους αγκώνες πάνω στα πόδια και ετοιμαζόμουν να τσιμπήσω κάτι για να μου κοπεί η πείνα, μέχρι το βράδυ. Μόλις πρόλαβα την πρώτη μπουκιά με διέκοψε.
-Θα την κάνεις την ερώτηση ή θα την καταπιείς κι αυτήν;
-Ορίστε; απάντησα
-Λέω, θα με ρωτήσεις αυτό που θέλεις ή όχι;
-Μα, δεν θέλω να σας ρωτήσω κάτι.
-Σε πρόσεξα που με παρατηρούσες και υπέθεσα πως κάτι θέλεις να με ρωτήσεις.
-Α, μάλιστα. Απλώς παρατηρούσα τον τρόπο που κάθεστε.
-Και πως κάθομαι;
Το ήξερα από την αρχή πως ήταν κακή ιδέα να κάτσω μαζί του.
-Κάθεστε σαν να περιμένετε κάτι, απάντησα προσπαθώντας να είμαι υπομονετικός.
-Εσύ γιατί κάθεσαι σα να θέλεις να φύγεις; , με ρωτάει.
-Τι εννοείτε;
-Έχεις βάλει τα χέρια σου πάνω στα πόδια σου, σαν να θέλεις να είσαι έτοιμος να φύγεις, όταν τελειώσεις. Θέλεις να φας, αλλά θες να το κάνεις βιαστικά. Είσαι εδώ, αλλά δεν είσαι εδώ. Το μυαλό σου είναι κάπου αλλού, γι΄αυτό δεν θέλεις κουβέντα μαζί μου. Οι άνθρωποι, όταν ήμουν στην ηλικία σου, λέγαμε ένα «χαίρεται» στους άλλους. Κι ας μην τους ξέραμε. Η ευγένεια έχει χαθεί, αγαπητέ μου. Όλοι βιάζονται. Δε βλέπουν τους ανθρώπους τριγύρω τους. Ποιον έχουν δίπλα τους. Νομίζουν πως βλέπουν ξένους, αλλά δεν είναι έτσι. Μπορεί,… να! ο κύριος που περιμένει το φανάρι να περάσει απέναντι, μπορεί να είναι κάποιος υπάλληλος που θα συναντήσεις στην εφορία. Ή κάποιος ταμίας σε τράπεζα. Ή η κυρία εδώ με το μαύρο φόρεμα, μπορεί να είναι μια δικηγόρος ή μια γιατρός που θα χρειαστείς κάποτε. Ξέρεις γιατί στα λέω όλα αυτά και σε ζαλίζω;
–   Γιατί μου τα λέτε όλα αυτά; τον ρώτησα με ενδιαφέρον.
-Σε αυτό το παγκάκι το 1965 κάθισα να κάνω ένα τσιγάρο. Δεν με πήραν σ’ εκείνη τη δουλειά που πήγα. Ήμουν άφραγκος και στενοχωρημένος. Καθόμουν ακριβώς όπως κι εσύ. Και κοιτούσα τον πεζόδρομο και ήμουν βυθισμένος στις σκέψεις μου. Όταν σήκωσα το κεφάλι, καθόταν δίπλα μου μια πολύ όμορφη κοπέλα με ένα άσπρο λουλουδάτο φόρεμα. Είχε καλοχτενισμένα μαλλιά, κόκκινα χείλη, και είχε ακουμπισμένη μια μικρή λευκή τσάντα πάνω στα πόδια της που την κρατούσε με τα δυο της τα χέρια. Όταν τα μάτια της με κοίταξαν, χαμογέλασε ελαφρά και μου είπε «χαίρετε» με την πιο γλυκιά φωνή που είχαν ακούσει τα αυτιά μου. Πιάσαμε την κουβέντα. Είχε ραντεβού με μια φίλη της κι είχε αργήσει, κι έκατσε στο παγκάκι να την περιμένει. Και γνώρισε εμένα. Κι εγώ τη γυναίκα μου. Σαν σήμερα πριν 4 χρόνια, την κηδέψαμε στο Α’ Νεκροταφείο. Και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, της πάω λουλούδια, της μιλάω λίγο, κι έρχομαι και κάθομαι εδώ. Και ξέρεις τι περιμένω;

Είχε βουρκώσει όταν μου απηύθυνε την ερώτηση. Κι όταν γύρισε να με κοιτάξει τα δάκρυα του έτρεχαν στα μάγουλα του. Έβγαλε ένα παλιό καρώ μαντήλι και τα σκούπισε. Είχα μείνει αποσβολωμένος, όταν με ξαναρώτησε.
-Ε; Ξέρεις τι περιμένω;
-Όχι, του απάντησα.
-Περιμένω κάποιον που να ακούσει την ιστορία μέχρι το τέλος. Οι περισσότεροι φεύγουν, χωρίς να πουν τίποτα. Άλλοι με βρίζουν κιόλας. Είσαι ο πρώτος που την άκουσε ολόκληρη. Γι’ αυτό να κοιτάς γύρω σου. Να βλέπεις. Να ακούς. Δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις σε ένα παγκάκι. Μπορεί έναν τρελό γέρο, μπορεί έναν δάσκαλο, μπορεί και τον άνθρωπο σου. Να κοιτάς γύρω σου, φίλε μου. Να κοιτάς.
Σηκώθηκε. Πήρε την μαγκούρα του. Με πλησίασε. Μου έδωσε το χέρι του. Σηκώθηκα και αντάλλαξα μαζί του μια χειραψία.
-Με λένε Νίκο και ελπίζω να μην σου έκοψα την όρεξη, μου είπε.
-Τι σύμπτωση! Κι εμένα Νίκο με λένε, του απάντησα ενθουσιασμένος
-Δεν υπάρχουν συμπτώσεις, φίλε μου. Δεν υπάρχουν συμπτώσεις.
Και απομακρύνθηκε αργά. Και τον χάζευα μέχρι που τον έχασα από τα μάτια μου. Και δεν γύρισε ούτε μια φορά να κοιτάξει πίσω του. Κι ήταν η πρώτη φορά που παρατήρησα πόσο ωραίος είναι ο πεζόδρομος, κι ήθελα να δω περισσότερα, αλλά χτύπησε το κινητό.
-Σε δυο λεπτά θα είμαι εκεί.






Πράγματα που πρέπει να σε βλέπει το παιδί σου να κάνεις.


Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που λένε οι γονείς στα παιδιά είναι «Κάνε αυτό που σου λέω!», ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας και παρατηρώντας πώς φέρονται οι γονείς τους.
Ποια είναι τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει ένας γονιός για να τον δει το παιδί του και να μάθει κάτι χρήσιμο και σωστό, που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή;

Διάβασμα
Εκτός που γράφω άρθρα και βιβλία, αγαπώ πολύ το διάβασμα!  Τα παιδιά μου με βλέπουν να διαβάζω βιβλία αλλά και ηλεκτρονικά ή από το kindle.  Το κάθε παιδί πρέπει να έχει την εμπειρία του να βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν και να το απολαμβάνουν.  Έτσι το παιδί μαθαίνει να αγαπάει το βιβλίο και δε χρειάζεται να του το θυμίσουμε καν!
Πώς να το κάνεις:
Διάβασε στα παιδιά σου κάθε βράδυ, μάθετε σαν οικογένεια να απολαμβάνετε το διάβασμα, βρείτε χρόνο να καθίσετε όλοι μαζί στον καναπέ για να απολαύσετε βιβλία.

Φιλανθρωπία
Δίδαξε στο παιδί σου να αγαπάει τους άλλους και να τους βοηθάει όταν μπορεί.
Πώς να το κάνεις:
Μαζέψτε μαζί με το παιδί παιχνίδια ή ρούχα που δεν τα χρειάζεται πια και αποφασίστε σε ποια οργάνωση θα τα δώσετε.  Στο σούπερ μάρκετ διαλέξτε ένα προϊόν για να το βάλετε στη σακούλα με τα τρόφιμα που θα δοθούν σε άπορες οικογένειες.

Καθημερινή ευγένεια
Μάθε να λες ‘ευχαριστώ’ και ‘παρακαλώ’ και να μιλάς όμορφα στα παιδιά σου και στην οικογένειά σου.  Μια δόση ευγένειας προς γνωστούς και αγνώστους κάνει τη ζωή πιο όμορφη!  Αν είσαι εσύ ευγενικός, θα μάθει και το παιδί να είναι, χωρίς να του το διδάξεις.
Πώς να το κάνεις:
Κράτα την πόρτα ανοιχτή για τον άνθρωπο που είναι πίσω σου στο μαγαζί, όταν σου κρατήσουν την πόρτα πες ‘ευχαριστώ’, κάνε καλή σου συνήθεια να χαιρετάς τους ταμίες, τους υπαλλήλους, μάθε να παραμερίζεις όταν έρχεται το ασανσέρ και περίμενε να πρώτα βγουν έξω αυτοί που ήταν μέσα και μπες μετά, κλπ.

Υγιεινές επιλογές
Η υγιεινή ζωή γίνεται τρόπος ζωής εύκολα, όταν ξεκινάει κανείς από μικρός.  Δώσε το καλό παράδειγμα στο παιδί σου μέσα από την καθημερινότητα της οικογένειας.
Πώς να το κάνεις:
Κάνε καλή συνήθεια την άσκηση και το περπάτημα, πίνε πολύ νερό, πήγαινε με το παιδί στη λαϊκή και ψωνίστε φρούτα και λαχανικά εποχής, συζητήστε για το τι είναι περισσότερο και τι λιγότερο υγιεινό.

Συναισθηματική νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που το καλλιεργεί κανείς από μικρή ηλικία και τα παιδιά πρέπει να βλέπουν τους γονείς τους να φέρονται έτσι.
Πώς να το κάνεις:
Μάθε να συζητάς με το παιδί σου για τα συναισθήματά σου και για το πώς αισθάνονται και φέρονται οι άλλοι (ακόμα και αν δε συμφωνείς), δείξε ότι μπορείς να διαχειριστείς τον εσωτερικό σου κόσμο, δηλαδή ξέρεις να συγκρατείς τα νεύρα σου και να φανερώνεις τη χαρά σου, δείξε ότι ξέρεις να φέρεσαι κοινωνικά.

Ενδιαφέροντα και χόμπι
Έχεις τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα και χόμπι;  Ασχολείσαι με αυτά μπροστά στα παιδιά σου;  Δείξε στο παιδί σου τον ενθουσιασμό σου γι’ αυτό το κάτι που αγαπάς, ασχολήσου και δες αν μπορείς να εμπλέξεις το παιδί σου και να του εμφυσήσεις την αγάπη σου για το χόμπι σου…
Πώς να το κάνεις:
Απλώς κάνε αυτό που αγαπάς!  Εξήγησε στο παιδί ότι αυτή η δραστηριότητα σε ‘γεμίζει’, σε ξεκουράζει, σε ευχαριστεί και δώσε του να καταλάβει ότι όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε όμορφα πράγματα, πέρα από τις υποχρεώσεις μας.  Και, που ξέρεις, ίσως το παιδί θελήσει να σε μιμηθεί ή να ξεκινήσει κάτι δικό του!

Παιχνίδι
Ο Φρόιντ έλεγε ότι η ζωή περιλαμβάνει δύο βασικές δραστηριότητες: εργασία και παιχνίδι!  Αυτό ισχύει για μικρούς και μεγάλους.  Βρες χρόνο στη ζωή σου για παιχνίδι, χαλάρωση, και επανασύνδεση με το μικρό παιδί μέσα σου.
Πώς να το κάνεις:
Βρες χρόνο για παιχνίδι μέσα στην εβδομάδα, είτε πρόκειται για αθλητικό παιχνίδι, είτε για παιχνίδι που παίζεις ως γονιός με το παιδί σου.  Με τη συμπεριφορά σου γίνεσαι το καλό παράδειγμα που αργότερα θα μιμηθεί το παιδί και θα εντάξει το παιχνίδι στη ζωή του.

Προγραμματισμός και στοχοθέτηση
Η ατζέντα μου είναι γεμάτη με το πρόγραμμά μου αλλά και το πρόγραμμα των παιδιών μου.  Επίσης, έχω μια λίστα από πράγματα που είναι επείγοντα και πρέπει να γίνουν σήμερα, αλλά έχω και μια λίστα για πράγματα που πρέπει να γίνουν μέσα στην εβδομάδα.  Ναι, αγαπώ την οργάνωση και έτσι λειτουργώ!  Οι στόχοι μπορεί να είναι μικρά, καθημερινά πράγματα, αλλά και να είναι μεγαλύτεροι και πιο μακροπρόθεσμοι, όπως πχ να γράψω το επόμενο άρθρο ή βιβλίο μου.
Πώς να το κάνεις:
Χάρισε στο παιδί σου μια ατζέντα και δίδαξέ του πώς να καταχωρεί αυτά που έχει να κάνει.  Βάλτε μαζί στόχους για την εβδομάδα που έρχεται.

Διαχείριση χρημάτων
Τα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν από μικρά στη διαχείριση χρημάτων.  Καλό είναι να βλέπουν τους γονείς τους να χρησιμοποιούν και να προγραμματίζουν πώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους.  Φυσικά δεν πρέπει ένα παιδί να ξέρει όλα τα οικονομικά της οικογένειας ούτε να επιβαρυνθεί με προβλήματα και μπερδέματα, αλλά να έχει μια γενική γνώση ότι οι μεγάλοι διαχειρίζονται τα χρήματά τους.
Πώς να το κάνεις:
Ο γνωστός κουμπαράς και το βιβλιάριο στην τράπεζα είναι δύο απλές λύσεις για να μάθει το παιδί οικονομική διαχείριση.  Επιπλέον, μπορείτε όταν βγαίνετε για ψώνια να συζητάτε για το πώς κάνετε τις αγορές σας βασισμένοι καταρχήν στις ανάγκες που έχετε και κατά δεύτερο λόγο στις επιθυμίες σας.

Φροντίδα για το περιβάλλον
Δείξε στο παιδί σου ότι αγαπάς τη φύση και φροντίζεις το περιβάλλον.  Εξήγησε από νωρίς στο παιδί πώς οι  πράξεις μας καθορίζουν την ομορφιά της φύσης και πώς αν δεν κάνουμε σωστές ενέργειες την καταστρέφουμε.
Πώς να το κάνεις:
Δείξτε στο παιδί πώς να ανακυκλώνει, φροντίστε λουλούδια και φυτά στο μπαλκόνι σας, μαζέψτε ωραίες πέτρες, κοχύλια, φύλλα από τη φύση και κάνετε κατασκευές με το παιδί.  Ξεκινήστε βόλτες σε πάρκα και τη φύση και μάθετε να παρατηρείτε γύρω σας και να θαυμάζετε όλα αυτά τα όμορφα που μας περιβάλλουν.

Αγάπη και φροντίδα για τον εαυτό.
  Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε μία λανθασμένη πεποίθηση: ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν τον εαυτό τους είναι εγωιστές και νάρκισσοι και δε νοιάζονται για τους άλλους.  Ευτυχώς, έχει αποδειχτεί ότι αυτό δεν ισχύει! (Εντάξει, υπάρχουν και εξαιρέσεις και ακραίες περιπτώσεις).  Όταν ο γονιός φροντίζει τον εαυτό του, την εξωτερική του εμφάνιση, τον εσωτερικό του κόσμο, έχει κοινωνική ζωή, κλπ, τότε είναι ο ίδιος καλά, σε αρμονία και ισορροπία με τον εαυτό του και το περιβάλλον του και έτσι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στο παιδί του και την οικογένειά του.
Πώς να το κάνεις:
Διδάξτε στο παιδί ότι είναι σημαντικό να φροντίζει τον εαυτό του: να βρει δραστηριότητες που το ευχαριστούν, να έχει φίλους, να αποκτήσει καλές κοινωνικές δεξιότητες, να κάνει πράγματα που το ενδιαφέρουν… Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες μαζί, συζητήστε για αυτά που σας αρέσουν και διδάξτε στο παιδί να αγαπάει τον εαυτό του με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του.

Να είναι ανοιχτός άνθρωπος, να έχει φυσική περιέργεια και να δοκιμάζει.
  Η ζωή, ειδικά σήμερα με τα άλματα της τεχνολογίας, φέρνει πολλά και διαφορετικά πράγματα μπροστά μας.  Δίδαξε στο παιδί σου να έχει τα μάτια του ανοιχτά, να δοκιμάζει νέα πράγματα, να μην κολλάει στο ‘εμείς το κάνουμε έτσι’ και στο ‘το διαφορετικό είναι κακό’.
Πώς να το κάνεις:
Δοκιμάστε γεύσεις από διαφορετικές κουζίνες, αγοράστε ένα φρούτο ή λαχανικό που δεν έχετε ξαναφάει, πειραματιστείτε με νέες συνταγές και υλικά, αλλάξτε τη διαδρομή που κάνετε συνήθως, δοκιμάστε νέα χόμπι, νέα μέρη για να επισκεφθείτε.  Εξοικειώσου με τις νέες τεχνολογίες και αγκάλιασε την αλλαγή.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...