Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Οι "Σοφοί"

Η Φάρμα των Ζώων - Τζορτζ Όργουελ.

- "Παππού, τι σημαίνει "δημαιρεσίες" τι είναι όλα αυτά που διαβάζεις;"
Ανασηκώνω ξαφνιασμένος το βλέμμα μου από τον υπολογιστή, όπου διάβαζα κάποια δημοσιεύματα για τα τεκταινόμενα στο δημοτικό συμβούλιο και προβληματιζόμενος για το τι θα απαντήσω στον εφτάχρονο εγγονό μου ξύνω αμήχανα το κεφάλι μου.

- "Ε να, όλοι εμείς που κατοικούμε στην επαρχία μας, όλα τα χωριά, έχουμε ορίσει σε 30 "σοφούς" ανθρώπους να μας διοικούν και να μας λύνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται και τώρα όλοι αυτοί συνεδριάζουν, για να βγάλουν έναν από αυτούς που θα είναι πρόεδρος και θα τους συντονίζει για να λειτουργούν πιο σωστά."

- "Και αφού όλοι αυτοί οι σοφοί ορίστηκαν να κάνουν καλά πράματα, γιατί μαλώνουν και τρώγονται και διαφωνούν;"

Επιστρατεύοντας όση φαντασία διαθέτω, του εξηγώ ότι υπάρχουν διάφορες ομάδες, που η καθεμιά θέλει να ηγείται αυτή και να περνάει το δικό της και ότι υπάρχουν διαφωνίες και ψηφίζουν για να επικρατήσει η πλειοψηφία και στο τέλος την αποδέχονται όλοι.

- "Και γιατί όλοι κατηγορούν ο ένας τον άλλον, γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι τόσο απλό, και μιλούν για νόμους, και υπόγεια παιχνίδια και λάσπες και "αγίους" και γουρούνια και αποστάτες και συμφέροντα και ψηφίζουν, και ξαναψηφίζουν και μετράνε και ξαναμετράνε .....
Αλήθεια δεν σας καταλαβαίνω εσάς τους μεγάλους.
Όταν μεγαλώσω, δεν θέλω να γίνω "σοφός", προτιμώ να γίνω ζωγράφος, να φτιάχνω πίνακες με λουλουδάκια. Και ήλιους, μεγάλους φωτεινούς ήλιους."

- "............."

Παίρνοντας αγκαλιά το μικρό του τάμπλετ, βάζει να παρακολουθήσει τους αγαπημένους του Μπόλεκ και Λόλεκ, αποσύρεται προς το κρεβατάκι του, μονολογώντας κάποιες ακαταλαβίστικες για μένα φράσεις και κλείνει την πόρτα του παιδικού δωματίου πίσω του, αφήνοντάς με να προβληματίζομαι για το τί κόσμο θα παραδώσουμε στους επόμενους και τί είδους "Σοφία" θα τους εμφυτέψουμε.



Δραστηριότητες του Εδεσσαϊκού Θεάτρου


«ΣΥΝ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»

Οι σύλλογοι που προάγουν πολιτισμό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το κοινωνικό σύνολο και το Εδεσσαϊκό Θέατρο αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί απέναντι σε αυτό. Το πλέγμα των δράσεων του, εκτός από τις καθιερωμένες παραστάσεις, περιλαμβάνει συνεργασία με άλλους συλλόγους ή φορείς καθώς η ευγενής άμιλλα είναι μέρος μιας μακροχρόνιας και συνολικής θεώρησης του τρόπου που τα μέλη του Δ.Σ. αντιμετωπίζουν τη μακροχρόνια του δραστηριότητα σε κάθε της έκφανση.                                                                     Με αφετηρία αυτήν την αντίληψη και αυτονόητη υποχρέωση κάθε συλλόγου που σέβεται το ρόλο του, όλοι εμείς που ανήκουμε στην οικογένεια του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες και δράσεις τρίτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Καίριο μέλημά μας είναι να παραμένουμε σε εγρήγορση σε ότι αφορά τις ανάγκες  και την στήριξη των προσπαθειών όλων όσων έχουν κοινό όραμα με μας. Σε αυτό το πλαίσιο το Εδεσσαϊκό Θέατρο έχει σταθεί και συνεχίζει να στέκεται αρωγός σε πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και πλήθος κοινωφελών φορέων, των οποίων η δράση αγγίζει τις ζωές και την καθημερινότητα μας.                                         Έτσι φέτος, όπως και την προηγούμενη χρονιά, η Διοίκηση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση συνεργασίας από τον σύλλογο Ηπειρωτών Έδεσσας «Απειρωτάν», για την από κοινού διοργάνωση μιας εκδήλωσης, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Με τίτλο «Στα λημέρια του ‘21» καλείστε να παρακολουθήσετε αυτή την εορταστική εκδήλωση, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

«ΤΟ Ε.Θ. ΑΡΩΓΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΤΩΝ»

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, το Εδεσσαϊκό Θέατρο υπήρξε αρωγός της Θεατρικής ομάδας του συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και περιχώρων, στηρίζοντας τεχνικά τις παραστάσεις που ανέβηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας με το έργο της Έλενας Ακρίτα «Με αγάπη για τον Έλληνα από την Έλενα» σε σκηνοθεσία Ηρώς Γεωργίου καθώς και της παράστασης «Η Ιουλιέτα μετά» σε σκηνοθεσία Χρύσας Αλεξάκη που παρουσιάστηκε από τους τελειόφοιτους σπουδαστές του τμήματος υποκριτικής του ΙΕΚ Αριδαίας το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 επίσης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας και διοργανώθηκε από το σύλλογο «Πρωτοβουλία γυναικών σε δράση». Τέλος, το Εδεσσαϊκό Θέατρο θα στηρίξει όχι μόνο τεχνικά αλλά και παραχωρώντας κοστούμια από το βεστιάριο του συλλόγου, την παράσταση που θα παρουσιάσουν οι τελειόφοιτοι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Έδεσσας ΄με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του ταμείου των μαθητών για εκπαιδευτική εκδρομή.

«ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Θ. ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΡΙΤΩΝ»

Στα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας του συλλόγου Εδεσσαίων Καλλιτεχνών «Απελλής» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου, παραβρέθηκε η Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού Θεάτρου κα Δέσποινα Οτουντζίδου, ως νόμιμη εκπρόσωπος του Δ.Σ. του συλλόγου, θαυμάζοντας τα έργα των συμπολιτών μας και εκφράζοντας τα θερμά της συγχαρητήρια τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στην Πρόεδρο του συλλόγου «Απελλής» κα Μαρία Σέξτου για την εξαιρετική προσπάθεια και συμβολή του συλλόγου που εκπροσωπεί, στα καλλιτεχνικά-πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Αργότερα, το ίδιο βράδυ, συνοδευόμενη από μέλη του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και του Δ.Σ. παρακολούθησε την πρεμιέρα του έργου «Με αγάπη για τον Έλληνα από την Έλενα» της Έλενας Ακρίτα, που παρουσίασε η Θεατρική ομάδα του συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και περιχώρων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, σε σκηνοθεσία Ηρώς Γεωργίου. Μια παράσταση που δικαίως κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού και που άξιζε την ηθική και όχι μόνο συμπαράσταση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου.
Τέλος, την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, η Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού Θεάτρου κα Δέσποινα Οτουντζίδου συνόδευσε μέλη του συλλόγου στην Αριδαία, για την παρακολούθηση της απολαυστικής κωμωδίας των Μ.Ρέππα-Θ.Παπαθανασίου  «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» που παρουσίασε η Θεατρική ομάδα «Ερωτέχνες Αλμωπίας» ενώ έκανε επίσημη πρόταση-πρόσκληση για τη συμμετοχή του σχήματος στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που θα διοργανωθεί και φέτος από το Εδεσσαϊκό Θέατρο και θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου στο ανοιχτό θέατρο Γαβαλιώτισσας.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...