Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Αλαλούμ: Ανοίγουν ή όχι τελικά τα σχολεία στο νομό Πέλλας τη Δευτέρα;



Ανατρέπονται όλα, ως αναφορά την απόφαση των δημάρχων του νομού Πέλλας για τριήμερη αναστολή έναρξης της σχολικής χρονιάς σύμφωνα με τις απόψεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ένα γενικευμένο αλαλούμ στην όλη παράνοια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι δήμαρχοι που πήραν την απόφαση, δεν γνώριζαν την συγκεκριμένη ΠΝΠ και το "άκυρο" της δικαιοδοσίας τους;

Ρωτάται η Αντιπεριφέρεια, για το τί δύναται να πράξει και σε ποιές ενέργειες  προτίθεται να προβεί, αν βέβαια έχει κάποια βούληση.

(... Κανονικά θα χτυπήσει τη Δευτέρα το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές του νομού Πέλλας, παρά την κοινή απόφαση των τεσσάρων δήμων της περιοχής για αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Πέλλα.

Όπως τόνισε στο Thestival.gr, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, οι αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων λόγω κορωνοϊού είναι μόνο του υπουργείου Παιδείας και Υγείας, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι δήμοι, όπως είπε ο κ. Κόπτσης, «έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν για τρεις μέρες τα σχολεία για έκτακτα γεγονότα, αλλά σύμφωνα με την ΠΝΠ δεν εμπίπτουν στην περίπτωση των προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο κορωνοϊος». Τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας τις λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.

«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα στον νομό Πέλλας με βάση την ΠΝΠ. Κλείνουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας και Υγείας όταν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που αναφέρονται στις οδηγίες», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις δήμαρχοι του νομού, είχαν αποφασίσει η έναρξη της σχολικής χρονιάς στον νομό να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου....)


Με πληροφορίες από https://www.thestival.gr

Αναστολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για 3 ημέρες στους δήμους της Πέλλας.



 ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Σε συνεργασία με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, τον Γρηγόρη Στάμκο του Δήμου Πέλλας, τον Δημήτρη Γιάννου της Έδεσσας και την Κατερίνα Ιγνατιάδου του Δήμου Σκύδρας, που ήταν και η οικοδέσποινα της σύσκεψης, πήραμε την απόφαση για αναστολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για 3 ημέρες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους συμπολίτες μας, καθώς πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα της δράσης και της διεκδίκησης, την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο Covid-19 είναι ιδιαίτερα υψηλό στο Νομό Πέλλας.

Είναι σαφές ότι τα έκτακτα μέτρα που επέβαλε το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μεταξύ των άλλων και στους πολίτες του Νομού Πέλλας αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά παράλληλα θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Φυσικά, οι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού και οι ανθρώπινες ζωές πάντα βαραίνουν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε ότι αφορά στη νέα σχολική χρονιά.

Η πραγματοποίηση μαθημάτων σε αίθουσες με 25 παιδιά, ενώ υπάρχει απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 9 ατόμων, δημιουργεί ανασφάλεια και αναστάτωση στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το εκπαιδευτικό προσωπικό στο σύνολό του νοιώθει ευάλωτο, ενώ από την πλευρά τους οι γονείς διακατέχονται από αισθήματα ανασφάλειας για τα παιδιά, τους εαυτούς τους και τους οικείους τους που ενδεχομένως ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων με τις νέες συνθήκες έχει γίνει, αλλά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες επιδεινώθηκε ραγδαία και για το λόγο αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, που ενδεχομένως έχουν επιπτώσεις στην οικογενειακή γαλήνη, αλλά θα λειτουργήσουν προστατευτικά και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε, εξαντλώντας τα όρια που μας δίνει ο νόμος, να παρατείνουμε το άνοιγμα τον σχολείων για τρεις ημέρες, ενώ ταυτόχρονα ζητάμε από την Πολιτεία το τριήμερο αυτό να πραγματοποιηθούν εξετάσεις Covid-19 σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων.

 Χρήστος Μπάτσης

Δήμαρχος Αλμωπίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε τον απαραίτητο χρόνο που είχε, για να εξασφαλίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά συνεχίζει να κοροϊδεύει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πως είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα τους.

Αφού δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τη φετινή σχολική χρονιά και προσέφερε «άρτο και θεάματα» με μάσκες, παγουρίνο και μαζορέτες, συνεχίζοντας να ρίχνει το βάρος για την υγεία του λαού στην «ατομική ευθύνη», τώρα επιλέγει να μετακινεί τους μαθητές με τα ίδια δρομολόγια και τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά δρομολόγια από και προς τα σχολεία, όπως και πέρσι.

Έτσι, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα επιμένει στην τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής για την ασφάλεια των μαθητών, η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να στοιβάζει μαθητές σε 25άρια ακόμα και 28άρια τμήματα, όχι μόνο δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας το οποίο ακόμα δεν έχει πάει στα σχολεία, αλλά στοιβάζει 40 και 50 μαθητές στα λεωφορεία που θα τους μετακινούν.

Τα στοιχεία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποκαλυπτικά, όταν επικαλείται μάλιστα ότι για τα σχολικά δρομολόγια δεν ισχύει περιορισμός στον αριθμό των επιβατών.

Ενώ είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, όταν μιλάει για έλεγχο της διασποράς μέσα στην κοινότητα (σε κάθε τμήμα), την ώρα που είναι γνωστό ότι στα σχολικά λεωφορεία μετακινούνται μαθητές από διάφορες τάξεις και από διάφορες περιοχές της πόλης ή των χωριών.

Από τη μία γεμίζει τα αεροπλάνα και τα πλοία για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι ιδιοκτήτες των αεροπορικών εταιρειών, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοξενοδόχοι, από την άλλη γεμίζει μέχρι την τελευταία θέση τα σχολικά λεωφορεία για να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για την υγεία και την παιδεία των μαθητών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει στο τζόγο την υγεία του λαού και των μαθητών ακόμα και τρεις μέρες πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

 

Εδώ και τώρα απαιτείται: Να μισθωθούν επιπλέον λεωφορεία από την Περιφέρεια ώστε σε κανένα δρομολόγιο να μην μετακινούνται πάνω από 35 μαθητές.

 

Συνδυαστικά με μια σειρά ουσιαστικών και απαραίτητων μέτρων όπως:

 

§     Η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές, αξιοποιώντας άμεσα δεκάδες σχολικές μονάδες που έκλεισαν στην Κεντρική Μακεδονία από το 2012 και μετά, όπως και κατάλληλα δημόσια κτήρια της περιοχής μας, ειδικά στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

§     Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

§     Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.

§     Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

§     Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).

§     Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.

§     Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

§     Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

 

 

 

                                           Το Γραφείο Τύπου

της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...