Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στην δουλειά μιλάνε ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας :
- Κωστίκα, παρακολουθώ μαθήματα στο ανοιχτό πανεπιστήμιο 5 μήνες τώρα

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τους νέους αγρότες και τα πετσοκομμένα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Για τους νέους αγρότες και τα πετσοκομμένα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.

 Πετσοκομμένα είδαν τα οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χιλιάδες αγρότες. Στην πλειοψηφία τους νέοι ηλικιακά αγρότες από την Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Κρήτη κ.ά. Απώλεσαν δικαιώματα – ενισχύσεις, δηλαδή εισόδημα, από έλλειψη ενημέρωσης, αυθαίρετες ενέργειες, λάθη της δημόσιας διοίκησης. Οι αιτίες στην πλειοψηφία τους είναι:
1. Δεν υπήρχε ενημέρωση ότι η συμπλήρωση του «Εντύπου 6 – Ενοικίαση ∆ικαιωµάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί µε γη» για τη μεταβίβαση το 2014, δεν θα αρκούσε αλλά έπρεπε να ξαναϋποβάλλουν το 2015, αφού το 2013 είναι ο χρόνος αναφοράς. Οι ίδιοι, δεν μπορούσαν να το φανταστούν αφού και µέχρι το 2014, δηλαδή, πριν τη νέα κατανοµή, λάµβαναν ατόφια την επιδότησή τους για τα δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης που τους αναλογούσαν. Έτσι, το 2015 έχασαν εντελώς δικαιώματα, γιατί τους δόθηκε ενίσχυση συνολικής αξίας κάτω των 250 ευρώ, ή διαπίστωσαν πως δικαιούνται κουτσουρεμένο τσεκ (πρώτη και δεύτερη δόση), συγκριτικά µε ό,τι ελάμβαναν έως και το 2014.
2. Χιλιάδες αγρότες που είχαν ενταχτεί στο καθεστώς των μικροκαλλιεργητών (ενίσχυση κάτω των 1250 ευρώ) και συνεπώς δεν εντάσσονται στο δείγμα ελέγχου, όμως μερικοί λόγω νέων όρων και αλλαγών ξεπέρασαν το όριο των 1250 ευρώ σε 2000 και 3000 ευρώ σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στις αιτήσεις στον ΟΣΔΕ. Ωστόσο τις ενισχύσεις για τα πραγματικά νέα δικαιώματα δεν τις έλαβαν ποτέ, γιατί η δημόσια υπηρεσία δεν τους απένταξε από το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών και χάνουν χρήματα που δικαιούνται και έχουν ανάγκη.
Δεδομένου ότι, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι οξυμμένα από την σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, με τις φοροεπιδρομές και τα εξοντωτικά χαράτσια που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και ότι, οι αστοχίες της δημόσιας διοίκησης αφορούν αγρότες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και έχουν σαν θύματα φτωχούς αγρότες, αλλά και νέους ηλικιακά αγρότες, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αγροτών είναι γηρασμένη (56,2 % πάνω από 55 ετών) και υπάρχει ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για να: 

- Διορθωθούν οι αδικίες, αφού στην πλειοψηφία τους αφορούν φτωχούς αγρότες και νέους στην ηλικία, που εντάχτηκαν σε προγράμματα και βρέθηκαν στο κενό δίχως δική τους ευθύνη
- Υπάρξει δυνατότητα ενστάσεων επί των οριστικών δικαιωμάτων.


Η βουλευτής του ΚΚΕ 

Διαμάντω Μανωλάκου 

ΑΠΟΨΗ: ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ


Νέοι άνθρωποι ανέλαβαν το τιμόνι της Αλμωπίας με μεράκι για προσφορά και με όραμα να κάνουν τον πολύπαθο και εγκαταλελειμμένο τόπο μας καλύτερο και την διαβίωση των κατοίκων πιο άνετη.
Εμείς σαν Προμαχιώτικα Νέα θα αναφέρουμε κάποιους βασικούς τομείς, στους οποίους θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο-που περιλαμβάνει και αρκετούς χωριανούς- να σηκώσει τα μανίκια  για να βάλει το λιθαράκι του στο οικοδόμημα της Καρατζόβας και να παρέμβει  στην επίλυση  χρόνιων θεμάτων-προβλημάτων του πολυπληθέστερου  χωριού του δήμου, με την μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδά του. 
Οι Πρόμαχοι αξίζουν και δικαιούνται καλύτερης μεταχείρισης και ελπίζουμε-πιστεύουμε ότι αυτή η νέα δημοτική αρχή πρέπει και μπορεί να αναβαθμίσει το ιστορικό μας χωριό.

Βασικές υποδομές
Η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου για την υγεία δικτύου ύδρευσης.
Αναβάθμιση των απαράδεκτων συνθηκών ποτίσματος των αγροτικών παραγωγών.
Δημιουργία δεύτερου υδραγωγείου, δίπλα στο ήδη υπάρχον, που θα δώσει μόνιμη λύση στη λειψυδρία του καλοκαιριού.
Ασφαλτόστρωση όλων των άθλιων, γεμάτων λακκούβες, παράδρομων σε όλες τις γειτονιές.
Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου, εγκαταλείποντας το πρωτόγονο σύστημα βόθρων, που επικρατεί σήμερα.
Ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δρόμου Αριδαίας-Προμάχων και διαγράμμιση, ώστε να μειωθεί ο υπαρκτός κίνδυνος ατυχημάτων.

Καθημερινότητα
Τοποθέτηση πολλών μικρών κάδων απορριμάτων σε όλες τις γειτονιές και συχνή περισυλλογή τους, με παράλληλο πλύσιμο και απολύμανση.
Δημιουργία πλυντηρίου των αγροτικών βυτίων-ψεκασμού σε περιοχή περιφερειακά του χωριού, για την αποφυγή εισπνοής των επικίνδυνων χημικών.
Τοποθέτηση δυο υπαλλήλων γενικών καθηκόντων για όλα τα καθημερινά θέματα, όπως υπάρχουν στην Αριδαία και σε άλλα χωριά.
Επιδιόρθωση και αντικατάσταση όλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
Ενέργειες για την εύρυθμη λειτουργία του πολύπαθου αγροτικού ιατρείου και εξεύρεση σωστής και δίκαιης λύσης, για να μειωθεί η απαράδεκτη ταλαιπωρία των δεκάδων ασφαλισμένων γερόντων.
Παρουσία μόνιμου γραμματέα στα γραφεία της κοινότητας και όχι μόνο δυο μέρες τη βδομάδα.

Αξιοποίηση δημόσιων χώρων
Εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του παλιού εγκαταλελειμμένου φυλακίου για την κατασκευή επωφελών δράσεων(εστιατόριο, πάρκινγκ, πισίνα, παιδική χαρά, γήπεδα, αίθουσα δεξιώσεων).
Αναδιοργάνωση του οικήματος του σπιτιού του παιδιού και χρήση προς όφελος των κατοίκων.
Ανάδειξη και αξιοποίηση με την κατασκευή υπαίθριου αναψυκτηρίου στην απείρου φυσικού κάλλους περιοχή της Μπιτσκίας-φράγματος.
Προσεκτικές επεμβάσεις στην ορεινή περιοχή Παπράιντσα με την κατασκευή καταφυγίου και διαφόρων οικολογικών κατασκευών αναψυχής.
Σχεδιασμός για την εκμετάλλευση του θρησκευτικού τουρισμού του Αγίου Ιλαρίωνα, με εξεύρεση τρόπων να περνούν οι εκατοντάδες επισκέπτες μέσα από το χωριό.
Ενίσχυση των υποδομών του κοινοτικού γυμναστηρίου, με βελτίωση των κτιρίων και την κατασκευή σκεπαστής εξέδρας.

Πολιτισμός
Καθιέρωση συχνών εκδηλώσεων στο χωριό, σε συνεργασία με διάφορους φορείς.
Οργάνωση ομιλιών για θέματα ιστορίας, παράδοσης, γλώσσας, ποίησης, ζωγραφικής, υγείας.
Θέσπιση συχνών  προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, μικρών και μεγάλων σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές.
Προβολές ταινιών στο κέντρο νεότητας.
Δημιουργία κοινωνικού καταστήματος σε μόνιμη βάση για την ανακούφιση πολλών αναξιοπαθούντων.
Ίδρυση ομάδας πολιτών-εθελοντών για παρεμβάσεις σε απλά καθημερινά θέματα.
Θεσμοθέτηση καλοκαιρινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με συναυλίες από ελληνικά γκρουπ λαϊκών και ξένων τραγουδιών.
Παρουσίαση θεατρικών έργων από τοπικούς θιάσους και συνεργασία με διάφορα καλλιτεχνικά εργαστήρια από την Ελλάδα.
Δημιουργία ιστοσελίδας με διαχείριση από την τοπική κοινότητα, που θα προβάλλει τα πλεονεκτήματα του τόπου μας και θα ενημερώνει τους κατοίκους για τα θέματα της καθημερινότητας.


Κλείνοντας, ευχόμαστε  κάποια από τα προαναφερόμενα, να πραγματοποιηθούν και να προστεθεί ένα λιθαράκι στην βελτίωση του οικοδομήματος του πολύπαθου τόπου μας και να γίνει ένα βήμα μπροστά...

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ


Αριδαία, 16/5/2016

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η εκδήλωση που διοργάνωσε  η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας, την Π.Ε. Πέλλας, το Δίκτυο Ξενοδόχων Λουτρακίου και το ΙΕΚ Αριδαίας. Το θέμα της Διημερίδας: «Εκπαιδευτικό – Παιδαγωγικό – Θεσμικό πλαίσιο των Μαθητικών Εκδρομών – Μετακινήσεων. Προβληματισμοί και προοπτικές». Το δεύτερο μέρος των εργασιών πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν Γενικός Διευθυντής Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Κούγκας. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης συμμετείχαν στελέχη της εκπαίδευσης και διευθυντές απ’ όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων υπήρξε σχεδιασμός που αφορά στη διοργάνωση σχολικών εκδρομών σχολείων όλης της Ελλάδας με προορισμό την Αλμωπία.
Ήταν μία ιδιαίτερη στιγμή για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, καθώς αποτέλεσε ουσιαστικά την επίσημη έναρξη του διαλόγου που αφορά στον σχολικό τουρισμό, ένα κεφάλαιο ανεξερεύνητο μέχρι σήμερα για το Δήμο μας. Επιπλέον, συζητήθηκε το πλαίσιο που αφορά γενικότερα τις σχολικές εκδρομές.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του που μία εκδήλωση μεγάλης σημασίας λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας. Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης με τη σειρά του αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αλμωπίας και παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες που προωθεί το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλμωπίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλά είδη τουρισμού. Σημαντική ήταν και η συμβολή του αρμόδιου γραφείου του Δήμου Αλμωπίας και ιδιαίτερα της υπαλλήλου κ. Μαρίας Παπασπύρου. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δρ. Ζήσης Αγγελίδης και κ. Αντωνία Παπαδάκη, ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών κ. Γιώργος Δημητρίου και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Πέλλας κ. Αντωνία Πολυξενίδου. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και συμπεράσματα.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις για την περιοχή μας και γέμισαν τις αποσκευές τους με πανέμορφες εικόνες, ενώ φεύγοντας δήλωσαν βέβαιοι ότι σύντομα θα επισκεφθούν ξανά την πανέμορφη Αλμωπία. Παράλληλα, από την πλευρά των τοπικών φορέων της περιοχής μας υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία όσον αφορά στον αντίκτυπο που θα έχει η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να ενταχθεί η Αλμωπία στους προορισμούς των σχολικών εκδρομών από την επόμενη σχολική χρονιά.
Στα πλαίσια της σημαντικής αυτής διοργάνωσης, η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών παρέθεσε γεύμα στους επισκέπτες, το οποίο πλαισιώθηκε από παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας που παρουσίασαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας υπό τον συντονισμό της κ. Σταυρούλας Θωμαΐδου.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος ευχαρίστησε το Δίκτυο Ξενοδόχων Λουτρακίου, του οποίου η συμβολή ήταν καθοριστική για την πραγματοποίηση αυτής της επιτυχημένης διοργάνωσης, καθώς παραχώρησε δωρεάν καταλύματα για τους καλεσμένους.




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΊΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Το Γραφείο Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Αλμωπίας,  γνωστοποιεί την ύπαρξη κενών θέσεων στις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στον Δήμο Αλμωπίας, καθώς και στις νέο-ιδρυθείσες λαϊκές αγορές Αρχαγγέλου, Ξιφιανής και Φιλώτειας.  
   Οι ενδιαφερόμενοι για την πλήρωση των κενών θέσεων,  καλούνται να καταθέσουν σχετική αίτηση στο γραφείο Αδειοδοτήσεων (Δημαρχείο Εξαπλατάνου, Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου 12, 1ος όροφος), κατά το χρονικό διάστημα από 16/05/2016 έως και 31/05/2016.  

   Συγκεκριμένα κενές θέσεις υπάρχουν στις κάτωθι λαϊκές αγορές: 
1. Δευτέρα: Άψαλος  2 θέσεις 
2. Τρίτη: Εξαπλάτανος 5 θέσεις 
3. Τετάρτη: Πρόμαχοι 59 θέσεις 
4. Τετάρτη: Αρχάγγελος 23 θέσεις 
5. Παρασκευή: Πολυκάρπη 1 θέση
6. Παρασκευή: Φιλώτεια 20 θέσεις  
7. Σάββατο: Λουτράκι 14 θέσεις 
8. Σάββατο: Ξιφιανή 20 θέσεις

   Οι προσερχόμενοι στις λαϊκές αγορές κάτοχοι επαγγελματικών ή παραγωγικών αδειών υποχρεούνται να καταβάλουν ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος (άρθρο 7, ν. 4264/2014). 
   Δικαίωμα συμμετοχής στις λαϊκές αγορές του Δήμου Αλμωπίας έχουν: 
α) Οι κάτοχοι επαγγελματικών αδειών (που έχουν την κατοικία τους ή διαμένουν μόνιμα στο οικείο δήμο), 
β) Οι κάτοχοι παραγωγικών αδειών όλης της χώρας, 
γ) Οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών  εφόσον κατέχουν άδεια πωλητή λαϊκών αγορών. 
   Η μοριοδότηση των δικαιούχων θα γίνει (μετά από υπόδειξη του αρμόδιου υπουργείου) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην  Υπουργική Απόφαση Α2-639/2014 κριτήρια και ειδικότερα: 
Α) Την παλαιότητα της άδειας 
Β) Την ηλικία του δικαιούχου 
Γ) Τυχόν αναπηρία του δικαιούχου και το ποσοστό αυτής 
Δ)  Τον αριθμό των τέκνων του 
Ε) Τις ημέρες συμμετοχής του σε άλλες λαϊκές αγορές.  
   Οι ενδιαφερόμενοι κατά την υποβολή της αίτησης (παρέχεται από την Υπηρεσία) πρέπει να έχουν την πρωτότυπη άδεια Λαϊκών Αγορών (παραγωγική ή επαγγελµατική) και να προσκοµίσουν στην Υπηρεσία τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1) Φωτοαντίγραφο της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών που να περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία, τα προϊόντα πώλησης, την τελευταία θεώρηση και τις λαϊκές στις οποίες δραστηριοποιείται  
2) Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου. 
3) Πιστοποιητικό αρμόδιου φορέα (πχ Υγειονομικής Επιτροπής Κ.Ε.Π.Α) που να αποδεικνύει τυχόν αναπηρία του και το ποσοστό αυτής 
4) Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης 
5) Δημοτική Ενημερότητα 
6) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από την οποία να προκύπτει η πραγματική και μόνιμη εγκατάσταση του ενδιαφερόμενου. 
   Αντικατάσταση της αίτησης, διόρθωση αυτής ή συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών, επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. 
   Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται αιτήσεις από το Γραφείο Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου (κα. Ελπασίδου Γεωργία, τηλ. επικοινωνίας 2384350325, Δημαρχείο Εξαπλατάνου). 


  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 

Επείγουσα ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας



Επείγουσα ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Κλειστή θα παραμείνει η κεντρική είσοδος του Διοικητηρίου το διάστημα 17/5 – 20/5 λόγω εργασιών


Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ενημερώνει τους εξυπηρετούμενους πολίτες και υπαλλήλους των υπηρεσιών που στεγάζονται στο Διοικητήριο Έδεσσας ότι στο ισόγειο του κτιρίου του Διοικητηρίου, στην πλευρά της κεντρικής εισόδου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης του χώρου.

Για το λόγο αυτό, το χρονικό διάστημα 17 – 20 Μαΐου 2016 η κεντρική είσοδος του Διοικητηρίου θα παραμείνει κλειστή.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνουν διαμόρφωση – ανακαίνιση της εισόδου του Διοικητηρίου και, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση του υφιστάμενου δαπέδου και επενδύσεις τοίχων.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού για τυχόν προβλήματα και οχλήσεις που θα προκύψουν  στα πλαίσια υλοποίησης των εργασιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Διοικητηρίου και για το διάστημα Τρίτη 17/5 – Παρασκευή 20/5 οι πολίτες και οι υπάλληλοι θα χρησιμοποιούν την πίσω είσοδο επί της οδού Ολυμπιάδος (Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών) για την μετάβαση στους ορόφους του Διοικητηρίου.

Επιπλέον, όσοι πολίτες και υπάλληλοι απευθύνονται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας για την εξυπηρέτησή τους μπορούν να μεταβαίνουν στα γραφεία από την πίσω είσοδο της ίδιας υπηρεσίας που βρίσκεται επί της οδού Ολυμπιάδος.

Τέλος, ενημερώνονται οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας ότι για τις ημέρες πραγματοποίησης των εργασιών θα πρέπει να χρησιμοποιούν το μηχάνημα ωρομέτρησης που βρίσκεται στον 3ο όροφο του Διοικητηρίου.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας κ.κ. Οικονόμου Χρήστο (2381351318) και Σαπίδη Χρήστο (2381351227).

Κική Δημουλά «Κονιάκ Μηδέν Αστέρων»



Χαμένα πάνε εντελώς τα λόγια των δακρύων.
Όταν μιλάει η αταξία η τάξη να σωπαίνει
―έχει μεγάλη πείρα ο χαμός.
Τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό
του ανώφελου.
Σιγά σιγά να ξαναβρεί το λέγειν της η μνήμη
να δίνει ωραίες συμβουλές μακροζωίας
σε ό,τι έχει πεθάνει.

Ας σταθούμε στο πλευρό ετούτης της μικρής
φωτογραφίας
που είναι ακόμα στον ανθό του μέλλοντός της:
νέοι ανώφελα λιγάκι αγκαλιασμένοι
ενώπιον ανωνύμως ευθυμούσης παραλίας.
Ναύπλιο Εύβοια Σκόπελος;
Θα πεις
και πού δεν ήταν τότε θάλασσα. 





(από τα Ποιήματα, Ίκαρος 1998) 

"Για την αποκατάσταση του μαύρου" - Κατερίνα Γώγου



'Ασπρη είναι η αρία φυλή
η σιωπή
τα λευκά κελιά
το ψύχος
το χιόνι
οι άσπρες μπλούζες των γιατρών
τα νεκροσέντονα
η ηρωίνη.
Αυτά λίγο πρόχειρα
για την αποκατάσταση του μαύρου.


Κατερίνα Γώγου
από τη συλλογή Το ξύλινο παλτό, 1982

Ο έρως δαίμων μέγας



[Ο Σωκράτης συνομιλεί με τη Διοτίμα και έχει ισχυριστεί πως ο Έρωτας είναι ένας μεγάλος θεός. Η Διοτίμα, έχοντας αποδείξει ότι ο Έρωτας δεν είναι θεός, παρουσιάζει τη δική της άποψη.]

«Μα τι τέλος πάντων», είπα, «θα μπορούσε να είναι ο Έρωτας; Μήπως θνητός;»

«Σε καμιά περίπτωση.»

«Τότε τι;»

«Όπως και στα παραδείγματα που αναφέραμε προηγουμένως, κάτι μεταξύ θνητού και αθανάτου.»

«Δηλαδή, Διοτίμα, τι;»

«Δαίμων μέγας, Σωκράτη. Αφού βέβαια καθετί δαιμονικό* βρίσκεται μεταξύ θεού και θνητού.»

«Και ποια είναι», είπα εγώ, «η ιδιαίτερη ικανότητά του;»

«Να διερμηνεύει και να μεταφέρει στους θεούς όσα προέρχονται από τους ανθρώπους, και στους ανθρώπους όσα προέρχονται από τους θεούς: τις δεήσεις και τις θυσίες των μεν, τις εντολές και τις ανταποδόσεις των δε. Και καθώς βρίσκεται στη μέση μεταξύ των δύο συμπληρώνει το κενό, ώστε το σύμπαν να αποτελεί ένα αδιάσπαστο σύνολο. Μέσω αυτής της δαιμονικής ικανότητας λειτουργεί τόσο ολόκληρη η μαντική όσο και η τέχνη των ιερέων που σχετίζεται με θυσίες, τελετουργίες, εξορκισμούς και γενικά με κάθε είδους μαγεία και μαγγανεία. Ο θεός δεν έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο. Με τη μεσολάβηση αυτού του δαίμονα υπάρχει οποιαδήποτε επικοινωνία και συνομιλία των θεών με τους ανθρώπους, και ενόσω είναι ξάγρυπνοι και όταν κοιμούνται. Όποιος είναι γνώστης αυτών των πραγμάτων είναι άνδρας δαιμόνιος, όποιος γνωρίζει μόνον άλλα πράγματα, είτε πρόκειται για το χώρο της επιστήμης είτε των χειρωνακτικών εργασιών, αυτός είναι χυδαίος. Τέτοιοι, λοιπόν, δαίμονες υπάρχουν πολλοί και πολλών ειδών. Ένας από αυτούς είναι και ο Έρωτας.»

«Ποιος είναι ο πατέρας του», ρώτησα τότε εγώ, «και ποια η μητέρα του;»

«Αυτό», απάντησε, «απαιτεί περισσότερο χρόνο για να στο διηγηθώ. Θα στο πω όμως. Όταν ήρθε στον κόσμο η Αφροδίτη, είχαν τραπέζι οι θεοί, με τους άλλους μαζί και ο Πόρος, ο γιος της Μήτιδας. Σαν απόφαγαν, ήρθε, όπως θα περίμενε δα κανείς σε μεγάλο φαγοπότι, η Πενία για να ζητιανέψει, και στεκόταν εκεί κοντά στην πόρτα. Ο Πόρος τότε μεθυσμένος από το νέκταρ -κρασί δεν υπήρχε ακόμη- βγήκε έξω στον κήπο του Δία και, καθώς είχε βαρύνει, έπεσε και κοιμήθηκε. Η Πενία εκείνη την ώρα, οδηγημένη από την ανέχειά της, συνέλαβε το σχέδιο να αποκτήσει παιδί από τον Πόρο. Πλαγιάζει λοιπόν δίπλα του και έτσι συνέλαβε τον Έρωτα. Γι᾽ αυτόν προφανώς τον λόγο έγινε συνοδός και υπηρέτης της Αφροδίτης ο Έρως, επειδή συνελήφθη την ημέρα της γέννησής της και επειδή συγχρόνως είναι μέσα του έμφυτος ο έρωτας προς το ωραίο. Και η Αφροδίτη είναι ωραία.

Σαν γιος λοιπόν του Πόρου και της Πενίας που είναι ο Έρως βρίσκεται στην εξής κατάσταση: Πρώτον είναι πάντα φτωχός και κάθε άλλο παρά απαλός και ωραίος, όπως νομίζει ο πολύς κόσμος. Αντιθέτως, είναι τραχύς, ρυπαρός, ξυπόλυτος, άστεγος · πλαγιάζει πάντα χάμω, χωρίς στρώμα, κοιμάται κάτω από τον ανοιχτό ουρανό σε σκαλοπάτια και στις άκρες του δρόμου · μοιράζεται τη φύση της μάνας του και έχει για συγκάτοικο πάντα τη στέρηση. Σύμφωνα πάλι με τη φύση του πατέρα του επιβουλεύεται τα ωραία και τα εκλεκτά, είναι γενναίος, ριψοκίνδυνος, ορμητικός, κυνηγός τρομερός, που σκαρφίζεται συνεχώς τεχνάσματα, συγχρόνως όμως προικισμένος με πόθο για τη γνώση της αλήθειας αλλά και επινοητικότητα, διαρκώς σε όλη του τη ζωή αγαπά τη σοφία, δεινός σαγηνευτής, μάγος, σοφιστής. Και δεν είναι η φύση του όμοια με αθάνατου ούτε όμως πάλι με θνητού. Άλλοτε μέσα στην ίδια μέρα ανθεί και ζει, όταν βρει τα μέσα, άλλοτε πεθαίνει, μα ξαναζωντανεύει πάλι χάρη στη φύση του πατέρα του. Ό,τι αποκτά κάθε φορά τρέχει σιγά σιγά και χάνεται. Δεν είναι λοιπόν ο Έρωτας ποτέ ούτε τελείως φτωχός σε μέσα ούτε πλούσιος. Και μεταξύ σοφίας και ανοησίας βρίσκεται πάλι στη μέση. Τα πράγματα έχουν δηλαδή ως εξής: κανείς θεός δεν αγαπά τη σοφία, ούτε ποθεί να γίνει σοφός -γιατί είναι. Ούτε και κάποιος άλλος αν είναι σοφός, αγαπά τη σοφία. Όμως, από την άλλη, ούτε και όσοι είναι ανόητοι έχουν τον πόθο να γίνουν σοφοί. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το ανυπόφορο στην ανοησία, το ότι, χωρίς να είναι κανείς ωραίος, αξιοσέβαστος και γνωστικός, μένει ικανοποιημένος με τον εαυτό του. Όποιος λοιπόν δεν θεωρεί πως κάτι του λείπει, εκείνος και δεν επιθυμεί αυτό που δεν φαντάζεται ότι του λείπει.»

«Ποιοι είναι λοιπόν, Διοτίμα, εκείνοι που φιλοσοφούν, αν δεν είναι ούτε οι σοφοί ούτε οι ανόητοι;»

«Αυτό πια», είπε, «είναι φανερό ακόμα και σε ένα παιδί: όσοι βρίσκονται μεταξύ των δύο. Ένας από αυτούς είναι και ο Έρως. Διότι η σοφία είναι προφανώς από τα ωραιότερα πράγματα, και ο Έρως είναι έρωτας προς το ωραίο. Συνεπώς ο Έρως είναι κατ᾽ ανάγκην φιλόσοφος, και ως φιλόσοφος είναι κάτι μεταξύ σοφού και ανοήτου. Αιτία και γι᾽ αυτό είναι η καταγωγή του. Ο πατέρας του ήταν σοφός και επινοητικός, η μητέρα του όμως ούτε σοφή ούτε επινοητική.»

*δαίμων: κάθε υπερφυσικό ον, κατώτερο από τους θεούς

Πλάτων, Συμπόσιο 202d8-204b7

Antonio Canova, Psyché ranimée par le baiser de l’Amour  (η Ψυχή αναβιώνει με το φιλί του Έρωτα).



ΠΗΓΗ...https://to23ogramma.wordpress.com/

Ευχαριστήριο μήνυμα του Νηπιαγωγείου Προμάχων



Το προσωπικό του Νηπιαγωγείου Προμάχων ευχαριστεί θερμά την οικογένεια Νικολάου και Ρόζας Παπασωτηρίου, για την εθελοντική εργασία που προσέφεραν για το κόψιμο του χόρτου στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας



ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις:

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016
«Στην Αγορά συναθροισμένοι»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές/μαθήτριες Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη λειτουργία ενός δημόσιου κοινωνικού χώρου, της μεγαλύτερης αγοράς του αρχαίου κόσμου. Μέσα από την καθοδήγηση, την παρατήρηση, τις ερωταποκρίσεις, ειδικά φύλλα εργασίας, ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, αλλά και το θεατρικό παιχνίδι θα γνωρίσουν ότι η αγορά είναι αφενός ένας χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων παραγωγικού και οικονομικού χαρακτήρα και αφετέρου ένας χώρος διοικητικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Με τη διανομή, τέλος, συγκεκριμένων ρόλων (λ.χ. καταστηματάρχες, πελάτες, τεχνίτες, δούλοι, γραφείς, κλπ), τη συλλογική εργασία και τον αυτοσχεδιασμό, θα προχωρήσουν, βάσει και των δικών τους βιωματικών εμπεριών, στη σύνθεση και παρουσίαση όλων των πληροφοριών που συνέλεξαν. 

Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.
(Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Ώρα: 09.00, 
κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης)

«Δημόσιος βίος και Αγορά... στο Μουσείο»: ξενάγηση για τους ενήλικες στην αντίστοιχη εκθεσιακή ενότητα από Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας. 
(Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 13.00).

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016
«Στην Αγορά συναθροισμένοι»: επανάληψη του εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές/μαθήτριες Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού.
Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.
(Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Ώρα: 09.00, 
κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης)

Την ημέρα του εορτασμού η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Τιμούμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σε όλους τους πολίτες, φορείς, συλλόγους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στα Γιαννιτσά

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου οι οποίες διοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Πέλλας και των Ποντιακών και Προσφυγικών Συλλόγων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί όλους τους πολίτες, φορείς, συλλόγους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαϊου 2016 στα Γιαννιτσά.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Γιαννιτσών
07:00-10:00π.μ.
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ.

10:00-10:30π.μ.
Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και εντός του Ιερού Ναού ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Τελετή Μνημοσύνης – Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού (Πλατεία Ν. Τραπεζούντος-Γιαννιτσών)
10.45-11.15
Τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας από τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόριο Στάμκο.

·                                 Ανάγνωση ψηφίσματος
·                                 Χορωδία
·                                 Πυρρίχιος χορός

Κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων:

1.            Δήμαρχος Πέλλας
2.            Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
3.            Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
4.            Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
5.            Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας
6.            Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
7.            Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
8.            Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
9.            Εκπρόσωπος Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων Π.Ε. Πέλλας
10.         Μικρασιατική Εστία Π.Ε. Πέλλας
11.         Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννιτσών «Η Πέλλα»
12.         Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων
13.         Σύλλογος Ειδικών Δυνάμεων «Αχιλλέας Μιμιλίδης»
14.         Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
15.         Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
16.         Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
17.         Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Π.Ε. Πέλλας
18.         Εθνική Αντίσταση
19.         Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων  Π.Ε. Πέλλας
20.         Ένωση Παλαιών Προσκόπων
21.         Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων (μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2381-3-51205, 6944-252208)

·                                 Σιγή ενός λεπτού
·                                 Εθνικός Ύμνος

11.30-12.00                  Δεξίωση στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών

Γιάννης Σηφάκης : Συνέχεια παρεμβάσεων στην υγεία στην Πέλλα



Γιάννης Σηφάκης :  Συνέχεια παρεμβάσεων Γιάννη Σηφάκη και κυβέρνησης στην Υγεία στην Πέλλα 
Αριδαία : Ιδρύεται γραφείο εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ στην Αριδαία
Μετά από αίτημα του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη για την ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης του  ΕΟΠΥΥ στην Αριδαία, ο οργανισμός εξέτασε το αίτημα και αποφάσισε την ίδρυση του εν λόγω γραφείου.
Το γραφείο εξυπηρέτησης που θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη στον χώρο του Κέντρου Υγείας Αριδαίας θα απαλλάξει τους πολίτες της Αλμωπίας από τις συντριπτικά περισσότερες μετακινήσεις τους προς την Έδεσσα προκειμένου να εξυπηρετηθούν.  
Η απόφαση αυτή, που κινείται σε λογική αποκέντρωσης και όχι συγκέντρωσης δείχνει την διαφορετική λογική της κυβέρνησης όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. 
Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Αίτημα στον Υπουργό του Βουλευτή για την πρόσληψη μόνιμου αναισθησιολόγου αντί γυναικολόγου. Η έγκριση επικουρικού αναισθησιολόγου δεν λύνει το πρόβλημα της αδυναμίας πραγματοποίησης των χειρουργείων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...