Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 έως και την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ/ΕΜΚ Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 27/2018) που ισχύει από την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 έως και την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018.
Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τη Δευτέρα (22-10-2018) στη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
1. Τη Δευτέρα (22-10-2018):
α) Οι βροχές που θα σημειώνονται από το μεσημέρι της Κυριακής (21-10-2018) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, βαθμιαία θα ενταθούν και από τα ξημερώματα της Δευτέρας (22-10-2018) θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Δευτέρας (22-10-2018) θα είναι  κατά τόπους ισχυρά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές (πλην Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).
β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις και βαθμιαία θα ενισχυθούν στο Ιόνιο σε 7 με 8 Μποφόρ.

2. Την Τρίτη (23-10-2018):  
α) Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
β) Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.
γ) Οι άνεμοι θα φτάσουν πρόσκαιρα στα πελάγη τα 7 με 8 μποφόρ.
Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:  
ΓΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ- ΒΡΟΧΕΣ
·         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
·         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου. 
ΓΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει. Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κτλ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΥ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΙΣ Τ.Κ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ , ΠΡΟΜΑΧΩΝ , ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ 19 -11 ΤΟ ΕΡΓΟ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΥ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΙΣ Τ.Κ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ , ΠΡΟΜΑΧΩΝ , ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 144.997,55 €

Με την παρέμβαση αυτή θα αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα με απαραίτητες υποδομές απαγωγής ομβρίων υδάτων και αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων. 
Συγκεκριμένα στην Πολυκάρπη θα γίνει αγωγός ομβρίων μήκους 145 μέτρων μπροστά από το Γυμνάσιο.
Στην ΤΚ Προμάχων αγωγός ομβρίων 100 μέτρων στην είσοδο του χωριού κοντά στο Ελικοδρόμιο. 
Στο Γαρέφι θα κατασκευαστεί τσιμενταύλακας 170 μέτρων και συντήρηση δρόμου. 
Τέλος στην Αριδαία στον δυτικό περιφερειακό αγωγός ομβρίων υδάτων 390 μέτρων και 70 μέτρα στην Λεωφόρο Ξενιτίδη.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τον κωδικό για τις φυσικές καταστροφές.

ΡΟΖ ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 15-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας Πρόληψης Καρκίνου του μαστού και τιμάται παγκοσμίως με πλήθος σημαντικών ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων Ευαισθητοποίησης.

Έτσι κι εμείς για μια ακόμη χρονιά τιμούμε στη Θεσσαλονίκη το Ροζ Οκτώβρη, φέτος με πιο διευρυμένες συμπράξεις και εκδηλώσεις. Όλο τον Οκτώβριο, το Toms Flagship Thessaloniki, "ντύνεται" ροζ με την υποστήριξη του #echaritygr και των Νέων του ΜΑΖΊ και σε ενημερώνει για την Πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ενημερώσεις, happenings και καμπάνιες Υποστήριξης των γυναικών με Καρκίνο Μαστού.

Στο χώρο της αυλής, φιλοξενείται η Έκθεση πορτραίτων γυναικών και ενός άνδρα που καταπολεμούν τον Καρκίνο του μαστού. 

11 μοναδικά συγκινητικά Πορτραίτα "Υπενθύμισης Ζωής". 

Παράλληλα μπορείτε να προμηθευθείτε ΔΩΡΕΑΝ το ροζ κορδελάκι (Pink ribbon) για να τιμάτε τον διαρκή αγώνα ενημέρωσης, Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Καρκίνου του μαστού καθώς και το Λεύκωμα "Υπενθυμίσεις Ζωής" με όλα τα Πορτραίτα του Φωτογράφου Στέφανου Τσακίρη.

Σε συνεργασία με την pastry/food Blogger MeliSoula.gr και φέτος σας δίνουμε τη δυνατότητα να προμηθευθείτε τα Pink cookies (2,5 Ευρώ) και συνοδεύοντας τον καφέ ή το ρόφημά σας, να ενισχύσετε το έργο του Συλλόγου Γυναικών Άλμα Ζωής Ν.Θεσσαλονίκης και τις δράσεις ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού και το έργο Αρωγής που προσφέρει ο Σύλλογος και οι Εθελόντριες στις Ασθενείς με Καρκίνο Μαστού στις Ογκολογικές Κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Στον χώρο του καταστήματος θα βρείτε ενημερωτικά φυλλάδια και κρυφά μηνύματα υπενθύμισης της σημασίας του ελέγχου του στήθους μέσα από τα ειδικά ενημερωτικά stickers #testyourbreast που μπορείτε να φωτογραφήσετε και να αναρτήσετε στα Social media για να μεγαλώσουμε την αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης. 

Πληροφορίες στο κατάστημα, στο Ταμείο του Καταστήματος και στα τηλέφωνα 2310.285.181 & 6947.123.189. 
#echaritygr #mazi #meliSoulagr #almazoisthes #testyourbreast  




Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Έδεσσας και την Ημέρα Μνήμης Μακεδονικού Αγώνα



Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Έδεσσας και την Ημέρα Μνήμης Μακεδονικού Αγώνα

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης τόσο της Απελευθέρωσης της Έδεσσας, όσο και της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, παρέστη σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας συνοδευόμενος από την αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, Πέτρο Ζέρζη και Βασίλη Βασιλειάδη, παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης και παρακολούθησε την παρέλαση στο κέντρο της πόλης.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η σημερινή διπλή επέτειος είναι μια μεγάλη μέρα για την Έδεσσα. Μια ημέρα τιμής και μνήμης των προγόνων μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι σήμερα η Έδεσσα ελεύθερη πόλη, για να είναι ελεύθερη η Μακεδονία, για να είμαστε ελεύθεροι όλοι εμείς. Οι νεότερες γενιές, με το παράδειγμα και τη θυσία των ηρώων ως θεμέλιο, έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε την ειρήνη, να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, να αγωνιστούμε και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο».
«Τιμούμε σήμερα με λαμπρότητα την Επέτειο Απελευθέρωσης της Έδεσσας. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα, τη μνήμη των οποίων συνεορτάζουμε σήμερα. Παρουσία του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα χειροκροτήσαμε τη νεολαία και τις ένοπλες δυνάμεις που παρέλασαν με υπερηφάνεια. Χρόνια Πολλά Έδεσσα!», επισήμανε η κ. Αηδονά.





100.000,00 € από την Π.Ε. Πέλλας για την αναβάθμιση λαϊκών αγορών



100.000,00 € από την Π.Ε. Πέλλας για την αναβάθμιση λαϊκών αγορών


Την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών Σκύδρας και Αριδαίας στους αντίστοιχους Δήμους Σκύδρας και Αλμωπίας ολοκλήρωσε η Π.Ε. Πέλλας το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο υλοποίησης του αναπτυξιακού της προγράμματος.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά δήλωσε ότι «ο θεσμός της λαϊκής αγοράς είναι μια παραδοσιακή μορφή εμπορίου και ένα σημαντικός τομέας οικονομικής δραστηριότητας που ενισχύει το εισόδημα πολλών παραγωγών – επαγγελματιών, ταυτόχρονα με την δυνατότητα που δίνει στους καταναλωτές να προμηθευτούν αγαθά για τις ανάγκες των οικογενειών και της καθημερινότητας τους επωφελούμενοι τη σχέση ποιότητας - τιμής. Ως Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας βελτιώνουμε την κατάσταση των υποδομών των χώρων όπου πραγματοποιούνται οι λαϊκές αγορές για πιο εύκολη και αποτελεσματική προώθηση προϊόντων στους καταναλωτές. Όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα και τις εμπορικές δραστηριότητες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση».

Στο έργο αναβάθμισης λαϊκής αγοράς Σκύδρας, με συνολικό προϋπολογισμό 60.000,00 € πραγματοποιήθηκε ασφαλτόστρωση στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εξασφαλισθεί η πρόσβαση, η στάθμευση αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη διέλευση οχημάτων σε χωματόδρομους, σε συνδυασμό με κατασκευή βρύσης για τις ανάγκες των πολιτών.

Από την άλλη, σχετικά με το έργο αναβάθμισης λαϊκής αγοράς Αριδαίας προϋπολογισμού 40.000,00 €, πραγματοποιήθηκε κατασκευή και επισκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων (κράσπεδα, πλακοστρώσεις κλπ), προμήθεια και τοποθέτηση παγκακιών, βρύσης, φωτιστικών ιστών, αποκατάσταση φθορών του ασφαλτικού των οδών (με εφαρμογή ψυχρής ασφάλτου) και των κατεστραμμένων μεταλλικών κολωνακίων επί των πεζοδρομίων. Επιπλέον κατασκευάστηκαν και συνδέθηκαν με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων και τρία φρεάτια σκυροδέματος.





Είναι τελικά καθαρό και ασφαλές το νερό των Προμάχων;


Θέλοντας να επιβεβαιώσει τα θετικά, για την καταλληλότητα, αποτελέσματα των αναλύσεων του πόσιμου νερού των Προμάχων, τα οποία ανακοίνωσε η ΔΕΥ Αλμωπίας και αφουγκραζόμενη διάφορα παρασκηνιακά μουρμουρητά των κατοίκων, προέβη σε δικές της ενέργειες για την εκτίμηση και μιας δεύτερης επιστημονικής άποψης.
Για τον σκοπό αυτό, αφού συνέλεξε δείγματα από τρία σημεία του οικισμού, τα απέστειλε στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για τις ανάλογες εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, η γνωμάτευση του εργαστηρίου συμφωνεί με αυτήν της ΔΕΥ Αλμωπίας κρίνοντας ότι "Το δείγμα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της ΚΥΑ Υ2/2600/2001 ως προς τις εξετασθείσες παραμέτρους".

Τα σημεία από τα οποία διενεργήθηκε η υδροληψία των δειγμάτων είναι:
1. Το Δημοτικό Σχολείο.
2. Βρύση από το Νέο δίκτυο.
3. Βρύση από το Παλιό δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι τα έξοδα όλων των ενεργειών καλύφθηκαν από το ταμείο της Ομάδας Εθελοντών και ότι στο προσεχές μέλλον, σχεδιάζεται και η μικροβιολογική εξέταση του νερού, η οποία θα δείξει και άλλες παραμέτρους του φυσικού αγαθού, το οποίο όλοι μας καταναλώνουμε καθημερινά.





Οι αναλύσεις και τα αποτελέσματα από την ανακοίνωση της ΔΕΥΑλμωπίας.







Κοινή δράση καθαρισμού από κατοίκους και την Ομάδα Εθελοντών Προμάχων


Βλέποντας την αδυναμία(;) των υπευθύνων για την ευπρεπή εμφάνιση και καθαριότητα του παλιού Ηρώου και της παιδικής χαράς στην κεντρική πλατεία των Προμάχων, κάτοικοι και μέλη της Ομάδας Εθελοντών του χωριού, πραγματοποίησαν κοινή δράση, καθαρίζοντας και απομακρύνοντας την «κόπρο του Αυγεία» η οποία είχε συσσωρευτεί επί μήνες, καθιστώντας πλέον τον χώρο επικίνδυνο για την υγεία των μικρών παιδιών και αποκρουστικό για τους διερχόμενους κατοίκους και επισκέπτες.
Ο χώρος τελικά κατέστη βιώσιμος και λειτουργικός χάρη στη φροντίδα των φιλότιμων πολιτών, οι οποίοι τώρα σχεδιάζουν να παρέμβουν και σε ένα άλλο σημείο της πλατείας, το οποίο αποτελεί εστία κουνουπιών και βρωμιάς και δεν περιποιεί τιμή για κανέναν. Πρόκειται για το πολυσυζητημένο συντριβάνι, μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, το οποίο αν και έχει περιληφθεί σε κάποια προγράμματα ανακαίνισης από τον Δήμο, εν τούτοις όμως, καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
























































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...