Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ελπίδες Προμάχων - ΠΑΟ Κερασιάς 1-3 για το κύπελλο της ΕΠΣ Πέλλας.


 Τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας, οι «Ελπίδες» Προμάχων φιλοξένησαν τον ΠΑΟ Κερασιάς για τον θεσμό του κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας, από τον οποίο και ηττήθηκαν τελικά με σκορ 1-3.

Έγινε όμορφο παιχνίδι με πολλές καλές φάσεις και από τις δυο ομάδες, με εμφανή βέβαια τα σημάδια ανετοιμότητας των παικτών και των δυο συλλόγων.

Οι φιλοξενούμενοι υπερείχαν στα σημεία και είχαν τον έλεγχο του αγώνα, όμως και η εμφάνιη των γηπεδούχων άρεσε και άφησε πολλές υποσχέσεις για το άμεσο μέλλον.

Τα γκολ:

Στο 30’ ο Πασσαλής το 0-1 με κεφαλιά.

Το 0-2 ο Τρίψης με σουτ από την περιοχή του πέναλτι στο 55’.

Ο Παπαστεφάνου στο 58’ το 0-3 με ψηλοκρεμαστό σουτ.

Το τελικό 1-3 σημείωσε ο Σέλκος στο 90’ με εκτέλεση πέναλτι το οποίο κέρδισε ο ίδιος.

Από τις Ελπίδες διακρίθηκαν οι Μασλάρης, Ντόσκος, Μητσάνης και Σέλκος.

Από τον ΠΑΟ ξεχώρισαν οι Γουλάκης, Πασιαλής, Τρίψης και Παπαστεφάνου.

Η διαιτησία του κυρίου Βασιλειάδη (Λαμπρίδης-Παρούτογλου) ήταν άριστη.

Ελπίδες Προμάχων: Χ. Σέλκος, Δ. Ντόσκος, Δ. Βέσκος(Καραμήτσος), Μητσάνης, Κωνσταντινίδης(Τούμπης), Κόλτσης, Μασλάρης, Δίος(Βέσκος), Νάνος(Ι. Ντόσκος), Ασαλέας(Γιουρούκης), Σέλκος. Προπονητής: Ι. Μούγιος.

ΠΑΟ Κερασιάς: Τζαβέλας, Γουλάκης, Πασιαλής, Τάνης(Παπαθανασίου), Ν. Γουλάκης(Δημήτριος), Δ. Πασιαλής, Α. Πασιαλής, Τρίψης(Τράιος), Μαντής(Γεωργίου), Στογιάνης(Γκέντζης), Παπαστεφάνου. Προπονητής: Δ. Μυλωνάς.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης.


























Όχι δάκρυα για τους αγωνιστές. Μόνο τιμές !

 


Είναι αυτή η αόρατη δύναμη του ποδοσφαίρου, που πέρα από τα αγωνιστικά οφέλη, την άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι, δημιουργεί γνωριμίες, σφυρηλατεί φιλίες και ενώνει εν γένει μια ευρύτερη περιοχή, κάνοντας τους ανθρώπους της καλύτερους και κοινωνικότερους.

Είναι ο βασιλιάς των σπορ, που όλοι όσοι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στα μαγικά του δίχτυα, αναπτύσσουν μια χαλύβδινη αλυσίδα, κρίκο-κρίκο, που όταν κάποιος από αυτούς σπάσει, όπως συνέβη σήμερα με τον αδόκητο χαμό του Σταύρου Γιαβάση, συσπειρώνονται, ομονοούν, αποδίδουν τιμές και συνεχίζουν, διαδίδοντας τα πανανθρώπινα μηνύματα του αθλητισμού.


Καλό ταξίδι...

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΠΕΛΛΑΣ - Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ν. Πέλλας



 ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ν. Πέλλας λόγω κορωνοϊού  

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να τα φορτώνει όλα στην «ατομική ευθύνη», οι επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους τις ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων, μη τηρώντας  τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, χωρίς γιατρούς, τεστ, ατομικά μέσα προστασίας, τήρηση αποστάσεων.  

Ο νομός Πέλλας, ως γνωστόν, απασχολεί εκατοντάδες εποχιακούς εργάτες στα εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής του. Με την ανεκτική στάση της κυβέρνησης, την έλλειψη ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, τη μη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού παρόλο που ήταν γνωστά από καιρό τα πρώτα κρούσματα, την καθυστέρηση λήψης αποφάσεων για την αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, πρώτα το εργοστάσιο «Παυλίδης» και έπειτα το εργοστάσιο «Κρόνος» έγιναν κέντρα διασποράς του κορωνοιού, αποδεικνύοντας πως για το Κεφάλαιο και κατ΄επέκταση για τον καπιταλισμό που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία η ζωή των εργαζομένων αποτελεί μια ασήμαντη λεπτομέρεια. 

Όλο αυτό το διάστημα , με μοναδικό του γνώμονα την επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, ο κ .Μητσοτάκης ηγείται μιας κυβέρνησης, που δείχνει πως άγεται και φέρεται από επιμέρους συμφέροντα και πλέον δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες του στους πολίτες είναι ο απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής τους μήνες μετά την άρση του lockdown.

Τα παραδείγματα είναι πολλά:

-Άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators.

-Αποδέχτηκαν πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, γιατί έτσι απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρίες.

-Αποδέχτηκαν πληρότητα 85% στα πλοία, γιατί έτσι απαίτησαν οι εφοπλιστές.

-Αποφάσισαν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.

-Αρνήθηκαν να αυξήσουν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες.

-Απέτυχαν παταγωδώς να συντονίσουν τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές την τήρηση των μέτρων.

-Απέκρυπταν συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή ανευθυνότητα, αλλά και στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα από την Κυβέρνηση και τα τοπικά φερέφωνά της να φορτωθούν οι ευθύνες στους πολίτες, δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε σιωπηλοί.

Ο νομός Πέλλας  βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας οικονομικής καταστροφής αλλά και μιας νέας μεγάλης υγειονομικής κρίσης. 

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση: Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου.

Σταματήστε να θεωρείτε τη διαχείριση της πανδημίας, επικοινωνιακό παιχνίδι.

Σταματήστε τη στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων αλλά και κατοίκων ολόκληρων περιοχών της χώρας, για να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες και αστοχίες.

Αφήστε τα κούφια λόγια και πάρτε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. 

Επιβάλλετε τη συμμόρφωση των εργοδοτών στα υγειονομικά πρωτόκολλα με τους αναγκαίους ελέγχους από την πλευρά της Πολιτείας,

Διασφαλίστε τις θέσεις και οι σχέσεις εργασίας, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Ενισχύστε την Επιθεώρηση Εργασίας  με προσωπικό και την επαναλειτουργία του Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στην Πέλλα.

Ενισχύστε τα νοσοκομεία του νομού μας και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όλοι οι πολίτες του Ν. Πέλλας οφείλουν από τη μια να τηρήσουν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί και από την άλλη να ορθώσουν το ανάστημά τους, να νικήσουν τον φόβο, να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την εφαρμογή ενός σχεδίου άμεσης ανάγκης.

Για τη ζωή και την υγεία όλων.

Για το σήμερα, και για το αύριο.


Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ν. Πέλλας


"Κατηγορώ" του Γιάννη Σηφάκη.

 


Γιάννης Σηφάκης :  Η Πέλλα πρώτη, αναλογικά με τον πληθυσμό, στον covid στην χώρα, δεν φταίει κανείς;   Όλοι λάδι;  Θα αναζητηθούν ευθύνες;

Πάλι οι πολίτες φταίνε για την τραγική αποτυχία αντιμετώπισης της δεύτερης φάσης της πανδημίας;

Κυβέρνηση, Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμαρχοι δεν έβλεπαν ότι τα εργοστάσια που δούλευαν σε βάρδιες με εκατοντάδες εργάτες σε παραγωγική αλυσίδα ήταν εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες;

Πήρε κανείς πρωτοβουλία έστω μιας σύσκεψης για να συζητηθούν και να αποφασιστούν ειδικά μέτρα και τρόποι μεταφοράς και εργασίας στα εργοστάσια μαζικής εποχιακής απασχόλησης  με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από την μια και την αναγκαία λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων φρούτων για την απορρόφηση της αγροτικής παραγωγής από την άλλη;

Η κυβέρνηση μόνο να κλείνει τις ταβέρνες και τα μπαράκια στις 12 τα μεσάνυχτα ξέρει αφήνοντας τις εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες να σκάσουν;  

Το πρώτιστο τώρα, την ώρα του προβλήματος,  προφανώς είναι να γίνει ότι είναι δυνατόν για να προστατευτεί η υγεία των πολιτών, να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού αλλά δεν είναι δυνατόν να μην διερευνηθούν και οι ευθύνες.

Η τυχόν ευθύνη των μεταποιητικών βιομηχανιών ,που φυσικά είναι υπεύθυνες για την υγιεινή στους χώρους εργασίας τους, είναι φως φανάρι ότι πρέπει να διερευνηθεί  παρά το πρωτόγνωρο των συνθηκών με την πανδημία. Και μου φαίνεται απίθανο να  κατάλαβαν το πρόβλημα και να έκλεισαν την μέρα που τελείωναν τα φρούτα. Έπρεπε και οι ίδιες να ζητήσουν από τους ειδικούς συγκεκριμένα εξειδικευμένα μέτρα για να δουλέψουν με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο για την υγεία του προσωπικού και να αποφύγουν τυχόν ευθύνες.

Η πρώτιστη όμως ευθύνη, ας μην γελιόμαστε,  βρίσκεται σαφέστατα στην κυβέρνηση που αγνόησε ( ;;;) την εν δυνάμει ωρολογιακή υγειονομική βόμβα στα εργοστάσια μεταποίησης στην Πέλλα με την παντελή απουσία οποιουδήποτε ειδικού μέτρου που να εξασφαλίζει ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων και τρόπου εργασίας καθώς και τους κυβερνητικούς βουλευτές στον βαθμό που δεν επισήμαναν εγκαίρως την ανάγκη ειδικών μέτρων και δεν πήραν οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή. Σαφώς φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Βαρύνει την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια που έλαμψαν δια της απουσίας τους, των δημάρχων που δεν κτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου…

Αλλά και κάθε άλλου θεσμικού παράγοντα που δεν πήρε οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάδειξης του κινδύνου και δεν ζήτησε ειδικά μέτρα.

Καθήκον του καθένα μας είναι να προστατευτεί τηρώντας τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί, να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για να περάσει το κακό.

Θα ζητήσει όμως παράλληλα κάποιος εισαγγελέας ή άλλος θεσμικός παράγων την εξέταση των τυχόν ευθυνών, των παραλήψεων, των καθυστερήσεων που έθεσαν και θέτουν σε κίνδυνο ( αποδεδειγμένα πλέον) την δημόσια υγεία στην Πέλλα;  

Ως πότε δε θα φταίει κανείς για τίποτα σε αυτόν τον τόπο;

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...