Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης καταγγέλλει την κυβέρνηση για νέα αδικία σε βάρος της Πέλλας 


Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενόψει της ψήφισης από την ολομέλεια της Βουλής του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Στον υπό ψήφιση νόμο αλλάζει το καθεστώς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που με το Ν.3536/2007 ήταν περιοχή χαρακτηρισμένη ως παραμεθόρια. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο εγγυάται την προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη στην Πέλλα.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της Ελληνικής περιφέρειας και επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην πράξη βλέπουμε να εφαρμόζει ακριβώς το αντίθετο.

Με την ψήφιση από τις αρμόδιες Επιτροπές του Σχεδίου Νόμου του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και την προώθησή του στην ολομέλεια τις προσεχείς ημέρες, η κυβέρνηση, επιφέροντας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς χαρακτηρισμού περιοχών ως παραμεθόριων και προβληματικών, αιφνιδιάζει και απογοητεύει τους πολίτες που ζουν στην Ελληνική περιφέρεια ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.

Ο χαρακτηρισμός του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ως παραμεθόρια και προβληματική περιοχή αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας το οποίο, με δύσκολους αγώνες, κατακτήθηκε και το 2007 αγκαλιάστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού κοινοβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη την συγκοινωνιακή απομόνωση και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, η Πέλλα είναι η μόνη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας η οποία δεν διαθέτει κάθετη οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό, ενώ αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες για την προσέλκυση επενδύσεων λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών και άλλων χαρακτηριστικών της (συνύπαρξη εκτεταμένου ορεινού όγκου με πεδιάδες, μεγάλος αριθμός οικισμών με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, κ.ά.).

Ουσιαστικά η μη πρόβλεψη της ένταξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στις περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων στο άρθρο 12 του υπό ψήφιση Αναπτυξιακού Νόμου, στερεί από την περιοχή τις αναπτυξιακές δυνατότητες που της αξίζουν ενώ, ταυτόχρονα, προκαλείται σημαντικό πλήγμα στην Εθνική οικονομία η οποία αναμένεται να απολέσει σημαντικά έσοδα, ως κόστος ευκαιρίας, από τη μη προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων σε μία περιοχή η οποία είναι γνωστή για τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα της. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν διεθνή αναγνωρισιμότητα και τροφοδοτούν τη χώρα και αγορές του εξωτερικού συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του εθνικού εμπορικού ισοζυγίου.

Έστω την ύστατη στιγμή, σας ζητώ να προχωρήσετε στην τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 12, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Νόμο 3536/2007 και, ειδικότερα, το άρθρο 42 που προβλέπει τον χαρακτηρισμό του συνόλου του Νομού Πέλλας ως παραμεθόρια περιοχή.

Οι πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση να προχωρήσει μπροστά, διορθώνοντας και βελτιώνοντας κραυγαλέες αδικίες του παρελθόντος και όχι επιδεινώνοντας την κατάσταση, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ορθολογισμός και αντικειμενική τεκμηρίωση των πολιτικών επιλογών. Πολιτικών επιλογών οι οποίες προκαλούν τον θυμό λόγω της κατάφορης αδικίας και αγανάκτηση των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ελπίζοντας ότι θα διορθώσετε άμεσα την αβλεψία και θα δώσετε στους πολίτες της Πέλλας την ελπίδα που υποσχεθήκατε, αναμένω την άμεση ανταπόκρισή σας.   

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ «Να μην περάσει η εξοργιστική αδικία σε βάρος της Πέλλας με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο»



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Να μην περάσει η εξοργιστική αδικία σε βάρος της Πέλλας με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο»

Με πρόταση ¨νομοθετικής βελτίωσης¨, ο Γιώργος Καρασμάνης δίνει τη μάχη, αυτή τη φορά για να μη περάσει η εξόφθαλμη και εξοργιστική αδικία σε βάρος της Πέλλας με την επικείμενη ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Ο πρώην Υπουργός, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση συναρμόδιών Επιτροπών της Βουλής, κατήγγειλε ότι, με το άρθρο 12 του Νόμου, ουσιαστικά εξαιρείται ο Νομός μας από τις ειδικές ενισχύσεις και καταργείται στην πράξη προγενέστερος Νόμος που έχει ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι το 2007, η Ολομέλεια της Βουλής και όλες οι πτέρυγες ψήφισαν ομόφωνα τον ν.3536/2007 άρθρο 42 που χαρακτηρίζει τον νομό Πέλλας παραμεθόριο και προβληματικό στο σύνολό του αναγνωρίζοντας ότι: Εμφανίζει φθίνουσα οικονομική κατάσταση, χωρίς υποδομές, χωρίς βιομηχανική περιοχή και εντελώς αποβιομηχανοποιημένος, είναι ο μοναδικός νομός χωρίς κάθετο επί της Εγνατίας Οδού και, αν και διαθέτει 80 χιλιόμετρα μεθόριο γραμμή  δεν έχει έξοδο προς τον βορρά και τα σύνορα.
Πρόσθεσε ότι συντελείται και δεύτερη αυταπόδεικτη αδικία με τις ειδικές περιοχές ενίσχυσης, καθώς από τον πίνακα των περιοχών με πληθυσμιακή μείωση απουσιάζει η Πέλλα. Τούτο δε ενώ, οι απογραφές του 2001 και του 2011 πιστοποιούν μείωση πληθυσμού και εξ αυτού του λόγου άλλωστε μειώθηκαν και οι βουλευτικές έδρες από 5 σε 4.

 Σημείωσε τέλος ότι μετά την Πέλλα άλλοι τρεις νομοί στο διάστημα 2008 – 2012 (Σερρών, Δράμας και Κιλκίς) χαρακτηρίστηκαν προβληματικοί στο σύνολό τους. Είναι όπως υπογράμμισε τέσσερις νομοί με προβλήματα, μεταξύ των οποίων η μεγάλη διαρροή επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες FYROM και Βουλγαρία λόγω του εκεί ευνοϊκού οικονομικού καθεστώτος – μια κατάσταση στην οποία τόνισε ο Βουλευτής πρέπει να μπει φραγμός.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, κάλεσε τους παρευρισκόμενους Υπουργό Οικονομίας και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, ¨να πράξουν το ορθό και δίκαιο¨, δηλαδή να κάνουν αποδεκτή την πρότασή του για προσθήκη και των νομών που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και προβληματικοί στο σύνολό τους.
Μετά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των Επιτροπών, ο Γιώργος Καρασμάνης ενημέρωσε σχετικά τους Φορείς του νομού.  

10/06/2016

Πίτα με σφολιάτα, σοκολάτα και μπανάνα από τους Pastry-Designs



Μια απλή και νοστιμότατη πίτα με σφολιάτα, σοκολάτα και μπανάνα από τους Pastry-Designs

Παραλαβές των προϊόντων από τον Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας « Η ΕΝΩΣΗ »



     Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας « Η ΕΝΩΣΗ » ενημερώνει τους παραγωγούς ότι έχουν ξεκινήσει οι παραλαβές των προϊόντων :

Ροδάκινα – εκπ/να – νεκταρίνια
Η συγκομιδή των παραπάνω απαιτείτε να γίνει λίγο νωρίτερα (όχι πράσινα – άγουρα) διότι προβλέπονται για εξωτερική αγορά.

Βερίκοκα - δαμάσκηνα και συνεχίζονται οι παραλαβές των κερασιών (εμπορεύσιμων και κατάψυξης).

Οι παραλαβές των προϊόντων σε πρώτο στάδιο θα γίνονται στα κέντρα της Αριδαίας και της Φιλώτειας.
Για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Συνεταιρισμού και στα τηλ. 23840.21380/23454.

Υπεύθυνη
Κωτσίου Βάϊα

Εκδήλωση με θέμα τον Παιδικό Διαβήτη στο Δημοτικό Σχολείο Προμάχων


7/θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Την Παρασκευή 10-6-2016 στις 19.00 μ.μ. στην αίθουσα  εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα τον Παιδικό Διαβήτη. 
        Θα γίνει σχετική ενημέρωση από τον Διαβητολόγο γιατρό κ. Γιαβανίδη  Ιορδάνη και θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση  από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου με τίτλο «Εγώ ο Παντεσπάνιους».
        Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

"Να αγαπιέστε…" - Χαλίλ Γκιμπράν


*
Για το γάμο.
Και τι έχεις να πεις για το γάμο Δάσκαλε;
Κι εκείνος αποκρίθηκε έτσι:
Γεννηθήκατε μαζί και θα είστε παντοτινά μαζί.
Θα είστε μαζί κι όταν τα άσπρα φτερά του θανάτου σκορπίσουν τις μέρες μας.
Ναι, θα είστε μαζί ακόμα και μέσα στη σιωπηλή ανάμνηση του Θεού.
Αφήστε όμως να υπάρχουν αποστάσεις στην ένωσή σας.
Κι αφήστε τους ανέμους του ουρανού να χορεύουν ανάμεσα σας.
*
Για την αγάπη.
Να αγαπιέστε..
αλλά μην μετατρέψετε την αγάπη σε δεσμό..
Αφήστε να είναι
σαν τα κύματα σε συνεχή κίνηση
ανάμεσα στα δύο άκρα των ψυχών σας..
Γεμίστε ο ένας το ποτήρι του άλλου
αλλά μην πίνετε από ένα μονάχα ποτήρι..
Ανταλλάξτε το “ψωμί”σας
αλλά μην τρώτε μόνο ένα “ψωμί”..
Γιατί μόνο το χέρι της Ζωής μπορεί να κρατήσει τις καρδιές σας.

Τραγουδήστε και χορέψτε μαζί
και μαζί να είστε ευτυχισμένοι..
αλλά επιτρέψτε στον καθένα σας να είναι μόνος!!
Να στέκεστε μαζί, κι ωστόσο όχι πολύ κοντά μαζί:
Γιατί οι κολόνες του Ναού στέκονται χώρια και η βελανιδιά και το κυπαρίσσι δε φυτρώνουν το ένα στη σκιά του άλλου.
*
Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο τον εαυτό της, και δεν παίρνει τίποτα παρά από τον εαυτό της.
Η αγάπη δεν κατέχει κι ούτε μπορεί να κατέχεται, γιατί η αγάπη αρκείται στην αγάπη.
*

Τεστ προσωπικότητας: Διαλέξτε φιγούρα και δείτε τι δείχνει για τον χαρακτήρα σας



Το τεστ δημιουργήθηκε από τον Βρετανό ψυχολόγο Pip Wilson. Αρχικά, αφορούσε παιδιά του δημοτικού για να διαπιστώσουν την πορεία τους στα πρώτα χρόνια του σχολείου. Έπειτα, όμως, φάνηκε πως λειτουργεί και στους ενήλικες. Μέσα από τα αποτελέσματα θα μπορέσετε να δείτε ποια είναι η πραγματική συναισθηματική σας κατάσταση αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία της προσωπικότητας και του εσωτερικού σας κόσμου.
Κάθε φιγούρα στην εικόνα είναι μια διαφορετική διάθεση και έχει διαφορετική θέση στο δέντρο. Πρώτα βρείτε την φιγούρα με την οποία ταυτίζεστε περισσότερο. Στη συνέχεια, βρείτε αυτή που θα θέλατε να μοιάζετε.

Αποτελέσματα:

Αν έχετε διαλέξει τις φιγούρες 1, 3, 6, ή 7, τότε είστε αποφασιστικό άτομο, δεν φοβάστε δυσκολίες ή εμπόδια.

Αν πιστεύετε ότι οι φιγούρες 2, 11, 12, 18, ή 19 σας μοιάζουν, τότε είστε ευγενικό άτομο, που πάντα βρίσκεται δίπλα στους φίλους του.

Η φιγούρα 4 σας περιγράφει ως ένα σταθερό άτομο, που θέλει να επιτύχει χωρίς να περάσει από μεγάλες ταλαιπωρίες.

Το νούμερο 5 σημαίνει ότι συχνά βαριέστε και νιώθετε αδύναμοι, και δεν έχετε μεγάλη ενέργεια για τη ζωή.

Αν διαλέξατε το 9, είστε ένα χαρούμενο άτομο, που αγαπάει να διασκεδάζει.

Οι αριθμοί 13 ή 21 σημαίνουν ότι έχετε την τάση να κρατάτε πράγματα για τον εαυτό σας, αγχώνεστε συχνά και συνήθως αποφεύγετε άλλους ανθρώπους.

Η φιγούρα 8 δηλώνει ότι είστε ονειροπόλος — σας αρέσει να είστε στον δικό σας κόσμο και μακριά από την πραγματικότητα.

Οι φιγούρες 10 και 15 σας περιγράφουν ως ένα άτομο που προσαρμόζεται εύκολα, και ευχαριστημένο με τη ζωή που έχετε τώρα.

Ο αριθμός 14 δηλώνει ότι είσαι συναισθηματικά εξαντλημένοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βιώνετε εσωτερική συναισθηματική κρίση.

Η φιγούρα 20 αντιπροσωπεύει άτομα με υψηλή αίσθηση της σημαντικότητας του εαυτού τους. Είναι γεννημένοι ηγέτες, και θέλουν να είναι το μόνο πρόσωπο που ακούνε οι άλλοι.

Αν διαλέξατε την φιγούρα 16, τότε έχετε κουραστεί να υποστηρίζετε κάποιον άλλον. Ωστόσο, θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας στην φιγούρα 17. Σε αυτή την περίπτωση είστε το άτομο που λατρεύουν οι άλλοι.




ΠΗΓΗ...http://enallaktikidrasi.com

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...