Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Από το ημερολόγιο ενός προδομένου αγάλματος



Καλοκαίρι του 2018.
Ξημέρωσε και σήμερα…
Ο ήλιος ανατέλλει από τις κορφές του Πάικου και οι λιγοστές ακτίνες διαπερνούν τις φυλλωσιές των καλλωπιστικών θάμνων του πάρκου, ζεσταίνοντας το κρύο, μαρμάρινο κορμί μου.
Η ήχος του παρακείμενου συντριβανιού παραδίπλα, με συντροφεύει και ένα πουλάκι, μόνιμος σύντροφος της μοναξιάς μου έρχεται και κάθεται στον δεξί μου ώμο, τιτιβίζοντας ένα νωχελικό σκοπό.
Η πρωινή δροσιά μου διαρρέει το λευκό  πρόσωπο και οι σταλαματιές κυλούν προς το έδαφος ποτίζοντας ένα ξερό, πολυκαιρισμένο δάφνινο στεφάνι, που κατατέθηκε πριν μέρες στα πόδια μου.
Ένας πατέρας με τον μικρό του, κυνηγούν το σκυλάκι τους που έβγαλαν για την πρωινή βόλτα του στα διάσπαρτα πλατανόφυλλα του αλσυλλίου.
Περιμετρικά του πάρκου, αυτοκίνητα μουγκρίζουν, ξεχύνονται, κουβαλώντας την εφήμερη ματαιοδοξία των διψασμένων για «ύλη» ανθρώπων.
Νιώθω κενός.
Μια απογοήτευση με έχει τυλίξει.
Αναλογίζομαι, που πήγαν οι αγώνες που έδωσα με τους συναγωνιστές μου.
Τόσες αγωνίες, τόσες κακουχίες στα κακοτράχαλα βουνά της μάνας Μακεδονίας, τόση υγρασία στις υδάτινες καλύβες της λίμνης του βάλτου, τόσο σκαρφάλωμα στις γυμνές οροσειρές του αφιλόξενου βουνού, τόσες επιθέσεις εναντίον του επίδοξου κατακτητή, τόσες νυχτερινές ενέδρες στα δασικά περάσματα, τόσες πληγές στο καταρρακωμένο σώμα, τόσα βόλια που περνούσαν σφυρίζοντας από τα αυτιά, τόσοι σύντροφοι αγωνιστές νεκροί, θαμμένοι πρόχειρα στα Ιερά μας χώματα, τόσοι λόγοι πατριωτικοί παρακινητικοί από τον παπά, από τον Καπετάν Κώστα, από τον Παύλο, τον Ακρίτα, τόσο πάθος για την Ελευθερία, για την Μακεδονική γη, για την Ελλάδα.
Λησμονιά.
Συναλλαγή.
Συμβιβασμός.
Υποχώρηση, άτακτη. Από αργυρώνητους σύγχρονους Εφιάλτες.
Ντροπή.
Ύβρις.
Κάθομαι στο ικρίωμά μου κοιτώντας στο απέναντι άγαλμα τον συναγωνιστή μου, με το τουφέκι του στον ώμο να κορδώνεται σαν παγόνι και διακρίνω στο λαξευμένο μαρμάρινο πρόσωπό του την ίδια πίκρα, το ίδιο κενό συναίσθημα, την ίδια παραίτηση.
Και μια καταφανής απορία εκπέμπεται από τα μάτια, όπως κι από τα δικά μου.
Γιατί;
Θέλω να περάσει η μέρα γρήγορα, νάρθει το μαύρο σκοτάδι να με τυλίξει. Κι εύχομαι το βράδυ αυτό να γίνει ένα θαύμα, να ανοίξει η γη, να με καταπιεί. Να με πάρει βαθιά μέσα της, στα σπλάχνα της τα Ιερά, τα αιματοποτισμένα.
Να κουρνιάσω, να με αγκαλιάσει σφιχτά τόσο, που να μη μπορεί κανείς να με ξεθάψει και να με παραδώσει σε κανέναν Βάρβαρο.
Εκεί, μόνος, Μακεδόνας, Έλληνας, Αδούλωτος, Περήφανος.


Συνάντηση Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφ. & Επικοινωνιών Π.Κ.Μ.



Συνάντηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου-Αηδονά με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Κ.Μ. Κώστα Πάλλα για υπηρεσιακά θέματα


                        Υπηρεσιακά θέματα της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας συζήτησαν η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Πάλλας στα γραφεία της Π.Ε. Πέλλας στο Διοικητήριο.
            Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αν. Προϊστάμενος της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Παρασκευάς, ο Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Πέλλας Χρήστος Νιστέλκας, ο Πρόεδρος Βασίλης Γκίνης και μέλη του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Π.Ε. Πέλλας.
                        «Με την καλύτερη διάθεση συνεργασίας συζητάμε τα προβλήματα που απασχολούν τους υποψηφίους οδηγούς, τους εκπαιδευτές και τους επαγγελματίες των σχολών οδηγών. Το θέμα της επανεκκίνησης των εξετάσεων είναι πέρα από τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όμως, υπάρχει η γενική αντίληψη ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών. Χρειάζεται λίγη υπομονή και συναινετικό κλίμα ώστε οι πολίτες να εξυπηρετηθούν σταδιακά εφεξής, δεδομένου του πλαισίου που διενεργούνται οι εξετάσεις. Ό, τι χρειάζεται να γίνει και αφορά στην Π.Ε. Πέλλας, θα προχωρήσει» ήταν η τοποθέτηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου-Αηδονά, ενώ, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστας Πάλλας επανέλαβε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις να βρεθεί λύση στη διενέργεια εξετάσεων υποψηφίων οδηγών πέρα του ωραρίου των εξεταστών, κάτι που όμως αφορά την Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. και το αρμόδιο Υπουργείο».
                        Στη συνέχεια οι κ.κ. Διευθυντές εξέθεσαν την άποψή τους για τα θέματα που απασχολούν τις σχολές οδηγών, τους εξεταστές και, φυσικά, τους πολίτες όντας αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση και θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις σύντομα.
                        Εν κατακλείδι, ο κ. Πάλλας κατέγραψε και κάποια άλλα αιτήματα των εκπροσώπων σχολών οδηγών ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής τους άμεσα σε συνεργασία και με την Αν. Αντιπεριφερειάρχη κα. Αηδονά.

Πρόσκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης -Αρχαιρεσίες του ΕΟΓ " Η ΠΕΛΛΑ"



Πρόσκληση
Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

        Σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπολιτιστικού Ομίλου Γιαννιτσών, που εδρεύει στα Γιαννιτσά (πλατεία 14ης Σεπτεμβρίου) και εκπροσωπείται νόμιμα με την επωνυμία ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ «Η ΠΕΛΛΑ», προσκαλεί όλα τα μέλη του να λάβουν μέρος στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 12.00 μμ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας (ΔH.K.Ε.Π.Α.Π) για να αποφασίσουν επί των ακολούθων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

1. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Έγκριση της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής επί της οικονομικής διαχείρισης από    05-02-2017 έως 15-02-2019.
3. Εκλογές για την ανάδειξη επτά (7) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και τριών (3) μελών  της εξελεγκτικής επιτροπής.
          Αν δεν επιτευχθεί απαρτία κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται χωρίς νέα πρόσκληση ύστερα από 1 ώρα στον ίδιο χώρο και με τα ίδια θέματα της ημερήσια διάταξης.

           Χρόνος έναρξης των αρχαιρεσιών ορίζεται η 13.00 και χρόνος λήξης η 16.00.

 Τα μέλη μπορούν να εκπροσωπηθούν στην Γενική Συνέλευση και με εξουσιοδότηση.

           Υποβολή υποψηφιοτήτων θα κατατίθενται στην έδρα του Ομίλου,                  (πλατεία 14ης Σεπτεμβρίου), από Δευτέρα, 11-02-2019 έως και Τετάρτη, 13-02-2019 κατά τις ώρες 19.00 – 21.00.

         Η  παρούσα , από  τη  δημοσίευση  της  στον  έντυπο  και  ηλεκτρονικό  Τύπο , επέχει  θέση  κοινοποίησης  προς  τα  μέλη.
                                       
                                                Γιαννιτσά, 31-01-2019
                                                                                                                                                                                                                                        
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    Γεώργιος Δόντσιος                                                                    Στυλιανός Σιγκούδης

"SOS ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ"...


Σας παραθέτουμε παρακάτω αυτούσια την επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων των μαθητών του Νηπιαγωγείου Προμάχων, με την οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το χρόνιο και άλυτο όπως αποδεικνύεται κτιριακό πρόβλημα.

"SOS ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.
Απελπισμένοι οι γονείς των παιδιών του Νηπιαγωγείου Προμάχων από την εισροή μεγάλης ποσότητας νερού, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις εντός του κτιρίου του Νηπιαγωγείου, αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους εκεί γνωστοποιώντας τα προβλήματα στους αρμόδιους φορείς του Δήμου, της Πρωτοβάθμιας, του Υγειονομικού, ζητώντας Εισαγγελική παρέμβαση.
Οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, δεν φαίνεται να απέδωσαν όπως άλλωστε είχαν τονίσει οι γονείς. Όσες επισκευές και αν γίνουν, δεν πρόκειται να βελτιώσουν την τόσο επιβαρυμένη από την υγρασία και την παλαιότητα τοιχοποιία του κτιρίου.
Και το αποτέλεσμα: Τα παιδιά μας (περίπου Σαράντα), να παραμένουν για πολλές ώρες σε περιβάλλον γεμάτο υγρασία, που το μόνο που σου προκαλεί, είναι δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα. Είναι τουλάχιστον ντροπή στα πρώτα σχολικά τους βήματα να έρχονται αντιμέτωπα με τριτοκοσμικές συνθήκες εκπαίδευσης. Παράλληλα, ο κίνδυνος να γλιστρήσει κάποιο από αυτά ελλοχεύει, καθώς παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών (έχουν στρώσει χαλιά, έχουν βάλει κουβαδάκια), αναπόφευκτα βρέχονται τα παπούτσια τους.
Οι υποσχέσεις για ανέγερση νέου κτιρίου μείναν δυστυχώς  υποσχέσεις.
ΔΩΣΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ".  


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...