Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Έσπασε το φράγμα των 800 αιμοληψιών η Τράπεζα Αίματος Προμάχων. Αιμοδοσία στις 15-2-2023.



25 προγραμματισμένες αιμοδοσίες.

Πάνω από 130 τακτικοί αιμοδότες.

Η αγωνία της πρώτης φοράς 14 χρόνια πριν, έφτασε να σπάσει το φράγμα των 800 αιμοληψιων και να  αγκαλιαστει  τόσο σφιχτά από τους εθελοντές της τοπικής κοινωνίας μας, με αποτέλεσμα η ομάδα να γιγαντωθεί και να γίνει η δυνατότερη του νομού.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Τράπεζα Αίματος Προμάχων χαρίζει συλλεκτικό μπλουζάκι σε όσους έρθουν να δώσουν αίμα στις 15-2-2023 στο κέντρο νεότητας Προμάχων από τις 9:00-13:00. 

Μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επαγγελματίες για την συμβολή τους όπως  στον δημιουργό του logo της μπλουζας Π. Ασαλέα.






Μνημόσυνο Μακεδονομάχων Μεσημερίου Έδεσσας

 


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Όπως κάθε χρόνο, και ας πέρασαν 118 χρόνια,  την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων της Κοινότητας Μεσημερίου Έδεσσας τελέσθηκε, με κάθε επισημότητα, το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των επτά μαρτύρων κατοίκων Μεσημερίου και Φλαμουριάς, οι οποίοι δολοφονήθηκαν σε ενέδρα  Βούλγαρων Κομιτατζήδων,  λίγο έξω από το χωριό, στις 2 Φεβρουαρίου 1905. Το μνημόσυνο οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον  Δήμο Έδεσσας και τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης Αλμωπίας.

          Μετά το μνημόσυνο, εντός της Εκκλησίας, την καθιερωμένη ομιλία έκανε ο οικονομολόγος Σπυρίδων Βασιλειάδης, εγγονός της δασκάλας Αγγελικής Τσιώμη - Μεταλλινού η οποία την εποχή εκείνη υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο Μεσημερίου. Στην ομιλία του εξιστόρησε τα τότε γεγονότα όπως του τα αφηγούνταν, σαν παραμύθι και με θλίψη, η γιαγιά του.  (Ολόκληρη η ομιλία και ένα ανέκδοτο ποίημα για τα γεγονότα υπάρχει σε συνημμένο αρχείο)

     Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας όπου βρίσκεται η προτομή του Ιερέα Παπαστογιάννη, ο οποίος ήταν ένας από τους άνανδρα δολοφονημένους. 

     Τον καθιερωμένο καφέ προσέφεραν, με πλούσια κεράσματα, οι γυναίκες του Μεσημερίου, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Μεσημερίου.  

      Στις 12 το μεσημέρι  δόθηκε η εκκίνηση του «8ου Αγώνα δρόμου μνήμης των Μακεδονομάχων Μεσημερίου Εδέσσης», μήκους 12 χιλιομέτρων, σε ανάμνηση της διαδρομής των δολοφονηθέντων από το Μεσημέρι στην Φλαμουριά και επιστροφή, για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Υπαπαντής του Κυρίου. Ο αγώνας δρόμου οργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ), τον ποδηλατικό σύλλογο Έδεσσας «Αερωπός» και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Έδεσσας. Παρά το έντονο ψύχος, συμμετείχαν 55 ενήλικες και 18 έφηβοι δρομείς σε μικρότερη διαδρομή.


                                   Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

                         Δημήτριος Γιουματζίδης                                   Μαρία Στόικου




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...