Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Ένας γερμανός και ένας έλληνας ψαρεύουν δίπλα-δίπλα

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ BILL GATES ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ 33 ΕΚ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ 250 ΜΕΡΕΣ



Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι ο Bill Gates , ο πρόεδρος της εταιρείας κολοσσού Microsoft, και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, δεν φοβάται τίποτα και κανέναν και ότι τα έχει όλα υπό έλεγχο.

   Σε συνέντευξή του, όμως, στη δημοσιογράφο Ezra Klein για το Vοx.com εξέφρασε αρκετές ανησυχίες για το μέλλον της ανθρωπότητας. "Υπολογίζω ότι οι πιθανότητες για έναν πυρηνικό πόλεμο κατά τη διάρκεια της ζωής μου είναι αρκετά χαμηλές", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Gates. Ωστόσο, πιστεύει πως μια ενδεχόμενη επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συμβεί τις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, επισήμανε στη συνέντευξή του πως «υπολογίζω ότι οι πιθανότητες για μια επιδημία, πολύ χειρότερη από τον Έμπολα, όσο ζω, είναι πάνω από το 50%». Αξίζει να αναφερθεί πως ο Gates είναι 59 ετών.

   Είναι πραγματικά τρομακτικό, όπως αναφέρει ο Gates, αν αναλογιστεί κανείς τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος αντιμετώπισε την τελευταία επιδημία με τον ιό Έμπολα. Το ξέσπασμα αυτής της ασθένειας τον περασμένο χρόνο απέδειξε πόσο απροετοίμαστος είναι ο κόσμος για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους μολύνσεις. Η τελευταία θανατηφόρα πανδημία ήταν η ισπανική γρίπη. Μεταξύ του 1918 και του 1919 ήταν η βασική αιτία θανάτου για τουλάχιστον 20 με 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, πολύ περισσότερα θύματα ακόμη και από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Αυτό που είναι ακόμη πιο φοβερό είναι ότι ακόμη δεν ξέρουμε από πού προήλθε αυτή η γρίπη, απλώς πήρε αυτό το όνομά επειδή ο ισπανικός τύπος αναφέρθηκε πρώτος σε αυτή την επιδημία. Σήμερα ο κόσμος είναι ακόμη πιο ευάλωτος σε μια επικείμενη μολυσματική καταστροφή. Ο Bill Gates υποστηρίζει στο Vox ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τουλάχιστον 50 φορές περισσότεροι άνθρωποι περνούν τα σύνορα σήμερα, συγκριτικά με το 1918.

   Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ο Gates εκτιμά πως η επόμενη επιδημία, όπως η ισπανική γρίπη, πρόκειται να σκοτώσει 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε 250 ημέρες. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στον πληθυσμό του Καναδά. «Δημιουργήσαμε, ευρέως, το πιο επικίνδυνο περιβάλλον που θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε στην ιστορία του ανθρώπινου είδους», επισημαίνει ο Gates στο Vox. 


ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ Π.Κ.Μ.


  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης κατά της φυματίωσης στα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σοβαρή καθυστέρηση υπάρχει στην υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης κατά της φυματίωσης στα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, ενώ από τον Μάη του 2014, είχε κατατεθεί αίτημα από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προς το Υπουργείο Υγείας, για 40.000 εμβόλια τα οποία θα κάλυπταν τις ανάγκες των μαθητών της σχολικής περιόδου 2014 – 2015. Καθυστερημένα, στα τέλη του Νοέμβρη 2014, παραδόθηκαν μόνο 26.000 εμβόλια και μάλιστα με ημερομηνία λήξης το τέλος του Δεκέμβρη του 2014, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στην αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίηση τους. Ενώ το Φλεβάρη του 2015 χορηγήθηκαν άλλα 5.000, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές, την στιγμή που ολοκληρώνεται η φετινή σχολική χρονιά  να μην έχουν εμβολιαστεί.
Οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων οξύνονται συνεχώς, επιδεινώνοντας σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα έχουν επιδεινωθεί και οι συνθήκες διαβίωσης και μάθησης στα σχολεία όλων των βαθμίδων (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), με αύξηση των φαινομένων υποσιτισμού, συνωστισμού, έλλειψης αερισμού στις αίθουσες, περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κλπ., μεγεθύνοντας  τους κινδύνους για την υγεία παιδιών και έφηβων.
Επειδή σε τέτοιες δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης αναπτύσσεται και η φυματίωση και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης πρέπει να γίνεται κατά την παιδική ηλικία για να είναι πιο αποτελεσματικό,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να παραδοθούν άμεσα και με κρατική ευθύνη τα υπολειπόμενα εμβόλια κατά της φυματίωσης στην αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα και δωρεάν όλοι οι μαθητές της περιοχής καθώς επίσης και για την έγκαιρη παράδοση τους για τις επόμενες σχολικές χρονιές.  


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου 

ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΕΡΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΔΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΓΙΟ ΤΟΥ

Εξοργιστικό βίντεο: Πατέρας στην Κίνα σέρνει τον γιο του δεμένο από το λαιμό, σαν σκύλο [εικόνες & βίντεο]

Ένα σοκαριστικό βίντεο διέρρευσε στο διαδίκτυο στο οποίο ένας πατέρας φαίνεται να σέρνει το μόλις 10 ετών παιδί του από το λαιμό.
Το σκηνικό εκτυλίχθηκε στην πόλη Jinhua της Κίνας και το βίντεο τραβήχτηκε από έναν κάτοικο ο οποίος δε μπορούσε να πιστέψει ότι έγινε μάρτυρας μίας τόσο βάρβαρης συμπεριφοράς. Ο κάτοικος έβγαλε αμέσως το κινητό του και κατέγραψε τη σκηνή σε βίντεο.
Σε αυτό φαίνεται ο πατέρας να βγάζει με τη βία και δεμένο από τον λαιμό τον γιο του από ένα φορτηγάκι και στη συνέχεια να τον σέρνει. «Μπορώ κι εγώ να σου συμπεριφέρομαι σαν σκυλί!», ακούγεται να φωνάζει στον 10χρονο που κλαίει και οδύρεται.
Η απίστευτη σκηνή έφτασε μέχρι την αστυνομία, η οποία επικοινώνησε με τον πατέρα. Εκείνος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον εαυτό του λέγοντας ότι βγήκε εκτός εαυτού γιατί εντόπισε τον γιο του να παίζει έξω με τους φίλους του, αντί να κάθεται στο σπίτι και να διαβάζει.

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ

Ετσι είναι πραγματικά το γυναικείο σώμα -Φοιτήτρια που έχει να ξυριστεί 8 χρόνια αποκαλύπτει [εικόνες]
Φωτογραφίες του τριχωτού κορμιού της συνοδευμένες από ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει την.... κατάργηση του ξυραφιού δημοσιεύει σε φοιτητική εφημερίδα μια νεαρή στη Μεγάλη Βρετανία. 
Η νεαρή Γιασμίν Γκασίμοβα έχει πετάξει τα ξυραφάκια και έχει απαρνηθεί κάθε μέσο αποτρίχωσης τα τελευταία χρόνια. 
«Σε μια κοινωνία που οι γυναίκες είναι αυτονόητο να αποτριχώνονται, εγώ δεν ντρέπομαι να ομολογήσω ότι δεν το κάνω. Μπορεί να τριμάρω λίγο τις τρίχες στις... επικίνδυνες περιοχές όταν πηγαίνω διακοπές, αλλά αγγίξτε με μια κανονική ημέρα και θα εκπλαγείτε με τις θαμνώδεις μασχάλες μου και τα γούνινα πόδια μου» σημειώνει η 19χρονη σε άρθρο της στην φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, The Tab.
Η Γιασμίν παραδέχεται, επίσης, ότι έχει πέσει θύμα μπούλινγκ λόγω της τριχοφυΐας της. Συγκεκριμένα, όταν ήταν 10 ετών και άρχισαν να φαίνονται οι τρίχες το άνω χείλος της πολλοί συμμαθητές της την κορόιδευαν.  Και ενώ δεχόταν μπούλινγκ, ένα χρόνο αργότερα, στα 11 της, η Γιασμίν αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος για να αισθανθεί ευτυχής με το δέρμα της ήταν να σταματήσει να... πολεμά το σώμα της με ξυραφάκι, κεριά και τσιμπιδάκια. «Σταμάτησα εντελώς κάθε είδους αποτρίχωση γιατί οι τρίχες μου αναπτύσσονταν πάρα πολύ γρήγορα πράγμα που σήμαινε ότι αν σπαταλούσα μια ώρα για να τις εξαφανίσω από τα πόδια μου, σε μια εβδομάδα θα ξαναφύτρωναν. Ηταν μια τεράστια ταλαιπωρία για εμένα, καθώς ποτέ δεν αισθανόμουν άνετα και γέμιζα με σπυριά καθώς οι τρίχες γυρνούσαν μέσα. Επίσης, τα άτριχα πόδια μου δεν ταίριαζαν με το υπόλοιπο τριχωτό μου σώμα», προσθέτει. 
Από τη στιγμή που έπαψε να αποτριχώνεται, πάντως,  η Γιασμίν υποστηρίζει ότι αισθάνεται απελευθερωμένη. Η 19χρονη, τώρα, δηλώνει χαρούμενη με την τριχωτή της όψη και τονίζει ότι ξυρίζεται μόνο αν υπήρχε κάποιος πραγματικά πολύ καλός λόγος. «Ξυρίζομαι μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, πάρα πολύ σπάνια δηλαδή. Και αυτό γιατί προτιμώ την ταλαιπωρία του ξυρίσματος από τα αναπόφευκτα περίεργα βλέμματα και την απόρριψη», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξομολογείται ότι το μόνο σημείο που προσέχει είναι τα... φρύδια της, τα οποία βγάζει συχνά. Και καμιά φορά τις τρίχες στο σαγόνι της, όταν μεγαλώνουν υπερβολικά. 
Πέρα από τον πρακτικό λόγο, πάντως, υπάρχει ένας ακόμη με κοινωνική διάσταση για τον οποίο η 19χρονη έχει απαρνηθεί το ξυραφάκι. Οπως τονίζει η Γιασμίν, επιθυμία της είναι όλες οι γυναίκες να νιώσουν καλά με την τριχοφυΐα τους όπως κάνουν και οι άνδρες. «Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν παντού τρίχες, όπως και οι άνδρες, αν και λίγο λεπτότερες και πιο ωραίες, ως κοινωνία έχουμε αποφασίσει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι εντελώς άτριχες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γιασμίν και αναρωτιέται γιατί αν οι τρίχες συνδέονται με τη βρωμιά, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πιο καθαρές από τους άνδρες. 
«Ετσι είναι πραγματικά το γυναικείο σώμα και δεν πρέπει να το κρύβουμε», καταλήγει. 


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

"ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ" ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ

Και ξαφνικά «σταυρώνουν» τον Πορτοκάλογλου για ένα τραγούδι του -Θυμίζει, λένε, Πάγκαλο! [βίντεο]

«Θα περάσει κι αυτό», είναι ο τίτλος του ολοκαίνουριου τραγουδιού του Νίκου Πορτοκάλογου, του γνωστού δημιουργού που ξαφνικά άρχισε να λιθοβολείται με χαρακτηρισμιμούς και απόδοση προθέσεων.
Ο τραγουδοποιός με το ιδιαίτερο στυλ που έχει χαράξει μια ιδαίτερη πορεία επί δεκαετίες, αποφάσισε να γράψει αυτό το τραγούδι μέσα από μια παρόρμηση. Αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση του τραγουδιού στο youtube: «Είναι ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε παρορμητικά, σε μια εμπύρετη δημιουργική διαδικασία που δεν του επιτρέπει να περιμένει να ειπωθεί αργότερα αλλά ΤΩΡΑ. Αυτή τη στιγμή, την ιστορική στιγμή των αποφάσεων, των διλημμάτων, των αδιεξόδων και της αυτοκριτικής.Θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο σε μια εφημερίδα ή ένα blog, ένα σύνολο από tweets, μια εξομολόγηση σε ένα φίλο.»
Ο ίδιος ο Πορτοκάλογλου μάλιστα απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας «Αφιερωμένο από καρδιάς σε όλους μας με την ευχή να θυμόμαστε πιο συχνά ότι και "εμείς" και οι "άλλοι" είμαστε όλοι ταξιδιώτες στο ίδιο καράβι...» . Το τραγούδι αναρτήθηκε στις 27 Μαίου άρχισε να κάνει το γύρο του διαδικτύου, ο Στάθης Δρογώσης έσπευσε δημοσίως να πει ότι του αρέσει το τραγούδι που άρχισε να κάνει τον κύκλο του, μέχρι που σα να δόθηκε το σήμερα ξαφνικά μέσα από ένα κείμενο που εντόπισε ομοιότητες με τοποθετήσεις του ... Θεόδωρου Πάγκαλου,  μια μερίδα των social media άρχισαν να τον λιθοβολούν, κατηγορώντας τον σχεδόν ως μνημονιακό.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους στίχους : Είναι η πόλη μου καμένη, ειν' η χώρα μου μισή, νικητές και νικημένοι, όλοι χάσαμε μαζί



Ακολουθούν ενδεικτικά tweets:
  • Ο Πορτοκάλογλου κούνησε το δάχτυλο στο λαό δείχνοντάς τον ως τεμπέλη και διεφθαρμένο την ώρα που ήταν ομοτράπεζος εκείνων που έφεραν τη χώρα
  • Παιδιά, θα περάσει και αυτό. Το είπε ο Νίκος ο Πορτοκάλογλου.
  • Από τα Καράβια μου καίω ο Πορτοκαλογλου στις Αντιστάσεις μου καίω.
  • Λόγω Πορτοκάλογλου θυμήθηκα το άλλο εμετικό. Τη μαντινάδα του Σμαραγδή στο Σαμαρά. "Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός"...
  • Πορτοκαλογλου εμείς" και οι "άλλοι" είμαστε όλοι ταξιδιώτες στο ίδιο καράβι...Ναι αλλα το ατιμο έχει καταστρώματα φιλε μου
  • Ο Πορτοκάλογλου έγραψε ένα τραγούδι. Και ένας τον κατηγορεί ότι οι στίχοι του θυμίζουν τον Θεόδωρο Πάγκαλο  #taratata
  • Τραγούδι του Πορτοκάλογλου που σχολιάζει την επικαιρότητα, λέει. σιγά μην κάνει και στρατευμένη ποίηση παιδιά.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ


ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ-ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ «ΠΑΙΖΕΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ;
        Η ψήφιση από την Βουλή της τροπολογίας για την μεταφορά των εργαζομένων των Καταρρακτών στον Δήμο σε περίπτωση λύσης και εκκαθάρισης της Τουριστικής Α.Ε. αποτελεί νίκη του αγώνα των εργαζομένων και του αλληλέγγυου κόσμου με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις. Το πρόβλημα όμως έχει πολλές πλευρές. Τι γίνεται με τα χρέη της επιχείρησης αν τελικά κλείσει με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Θα τα φορτωθούμε όλοι οι Εδεσσαίοι; Και αυτοί που τα δημιούργησαν; Καμία απαλλαγή δεν πρέπει να υπάρξει για τους υπεύθυνους βασισμένη στον απαράδεκτο νόμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ! Είναι αναγκαίο να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος στα οικονομικά της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ Α.Ε. για όλες τις χρονιές που δημιουργήθηκαν τα χρέη και οι όποιοι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. Καμία συγκάλυψη, κανένα κουκούλωμα, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες της Έδεσσας. Ούτε φυσικά να ξεπουληθεί το καλύτερο τουριστικό φιλέτο του Δήμου στα επίδοξα κοράκια που καραδοκούν. Το κέντρο των Καταρρακτών και τα υπόλοιπα δημοτικά καταστήματα που ανήκουν στον Δήμο μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά, με καθορισμό του τρόπου λειτουργίας από τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία,  και να παρέχουν φθηνές υπηρεσίες σε ντόπιους και τουρίστες αρκεί να απαγκιστρωθούν από μικροπολιτικές και λογικές «τσιφλικιού». Είναι υπόθεση όλων των δημοτών και κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος.
             Όπως κανείς Εδεσσαίος δεν πρέπει να μένει αμέτοχος στο ζήτημα του κολυμβητηρίου. Το κολυμβητήριο ήταν για χρόνια χώρος λαϊκής άθλησης όπου πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να γυμναστούν με ελάχιστο κόστος. Η λαίλαπα όμως της λιτότητας που εφαρμόζεται και στον Δήμο μας το οδήγησε στην απαξίωση και τελικά στο κλείσιμο. Οι προθέσεις του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής να δοθεί το κολυμβητήριο σε ιδιώτη πρέπει να μείνουν στα χαρτιά! Το κολυμβητήριο όπως και κάθε άλλος χώρος άθλησης δεν είναι πεδίο κερδοφορίας για κανέναν. Η δημοτική περιουσία ανήκει στους πολίτες του Δήμου και η αξιοποίηση για επιχειρηματικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη. Την στιγμή που πολλοί Εδεσσαίοι και κόσμος από την γύρω περιοχή «μεταναστεύει» σε γειτονικούς νομούς για να βρει κολυμβητήριο είναι χρέος όλων μας να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου με δημοτική πρωτοβουλία και χαμηλό κόστος για τους αθλούμενους.

·      ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ Α.Ε.»
·      ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ, ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
·      ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΛΑΪΚΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.ΠΕΛΛΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ



Ενημέρωση και   λήψη μέτρων για ευχάριστες  και ανέμελες   διακοπές εν όψει καλοκαιριού συνιστούν οι Λοιμωξιολόγοι.
Κι αυτό γιατί όπως τονίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες  το καλοκαίρι  ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντωνστο νερόκαι τα τρόφιμα, ενώ η αυξημένη εφίδρωση και αφυδάτωση βοηθά την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Επιπρόσθετα οι μολύνσεις από τα εκατομμύριαέντομα είναι επικίνδυνες και αρκετές φορές θανατηφόρες.
«Κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος  από τι κινδυνεύει και να παίρνει τα μέτρα του ώστε οι καλοκαιρινές διακοπές του να είναι ευχάριστες και χωρίς προβλήματα»τονίζει η διαπρεπής Λοιμωξιολόγος κ Αθηνά Στούπη MD, Διευθύντρια του Τμήματος Λοιμώξεων και Τροπικών Νοσημάτων, "TravelHealth", στο Ιατρικό Αθηνών.
Σύμφωνα με τους Λοιμωξιολόγους οι κύριες πηγές μολύνσεωντους καλοκαιρινούς μήνες είναι  το φαγητό, το νερό, το κολύμπι,τα κλιματιστικά και οι σεξουαλικές σχέσεις.
 
                   ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα τις συχνές τροφικές δηλητηριάσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση.
 Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:
  • Καλό πλύσιμο χεριών και τροφίμων.
  •  Μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία και άμεση κατανάλωση του φαγητού , αλλιώς βάλτε το αμέσως στο ψυγείο
  • Προστατέψτε τα τρόφιμα από μύγες και άλλα έντομα
  •  Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται να πλένονται καλά με καυτό νερό
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Μην αγοράζετε τρόφιμα, ποτά ή νερό από πλανόδιους πωλητές
  • Μην τρώτε αναποφλοίωτα φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά
            
                 ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ
Τα λοιμώδη νοσήματα της κατηγορίας αυτής είναι ιδιαίτερα συνήθη το καλοκαίρι και οφείλονται σε μετάδοση λοιμογόνων οργανισμών μέσω κατάποσης ή εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων ή απευθείας προσβολή του δέρματος και των βλεννογόνων.
Οι πιο συχνές λοιμώξεις αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, είναι ηωτίτιδα  και η γαστρεντερίτιδα του κολυμβητή, μολύνσεις τραυμάτων και ματιών, ουροποιογεννητικούκαι αναπνευστικού συστήματος.
 Αλλά και ασυνήθιστων επικίνδυνων λοιμώξεων όπως πρωτοζωικών λοιμώξεων, ηπατίτιδας Α, legionella (νόσος των λεγεωνάριων), λεπτόσπειραςκλπ.
Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε ακάθαρτα νερά ή σε κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (πισίνες).
 
                     ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Η εφίδρωση, οι κακές συνήθειες  και τα τσιμπήματα των εντόμων αυξάνουν την συχνότητα των φλεγμονών του δέρματος. Τα μικρόβια  που καιροφυλακτούν είναι πολλά, όπως ο χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος,οι μύκητες κ.λπ.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία γι’ αυτό :
  • Φορέστε βαμβακερά, δροσερά και άνετα ρούχα που ελαττώνουν την εφίδρωση
  • Αποφεύγετε τα φθηνά καθαριστικά των ξενοδοχείων
  • Τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής στην παραλία
  • Προσέχετε όταν κάνετε αποτρίχωση ή ξυρίζεστε
  • Κάντε χρήση εντομοαπωθητικού
 
        ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ
Η  κακή συντήρηση στα κλιματιστικά μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, μυκητιασικών λοιμώξεων αλλά και σπανιότερων λοιμωδών νοσημάτων, legionella (νόσος των λεγεωνάριων) κλπ.
 
                      ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Η επαρκής πρόσληψη νερού και η κοινωνική υγιεινή βοηθάει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού που προκαλούνται λόγω της αφυδάτωσης, της χρήσης τοπικών αντισυλληπτικών (σπερματοκτόνα, διαφράγματα), της κακής υγιεινής και της έκθεσης σε μολυσμένα νερά.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τα νεφρά.
Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό (συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).
 
   ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Τα αφροδίσια νοσήματα σύμφωνα με τις μελέτες αυξάνουν το καλοκαίρι, λόγω της μη χρήσης προφυλακτικού και λόγω των σεξουαλικών επαφών υψηλού κινδύνου.
Ακόμη κι αν ο άλλος πιστεύετε ότι είναι απόλυτα υγιής φορέστε προφυλακτικό, ουρήστε και πλυθείτε καλά μετά την σεξουαλική επαφή και αποφύγετε τους εφήμερους συντρόφους.Τέλος φόρμας
 

www.travelhealth.com.gr, τηλ. 2106862516, 6941679601

ΑΠΟΨΗ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΑμεΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




Με αφορμή την εγκατάσταση ανελκυστήρα στο κτίριο του δήμου Αλμωπίας, ο οποίος παρέχει ισότιμη πρόσβαση στα άτομα με κινητικά προβλήματα:

Σαφώς και είναι θετική η κίνηση του δήμου και αφήνει ελπίδες, ότι κάτι πάει να αλλάξει, ως προς την συμπεριφορά του κράτους γενικά, στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Όμως αναρωτιέμαι, μήπως όλη αυτή ενέργεια είναι μόνο η βιτρίνα και όλα γίνονται για το θεαθήναι;
Μήπως το γεγονός ότι τα παιδάκια του κέντρου "Ηλιαχτίδα" που παρέστησαν στην εκδήλωση εγκαινίων, χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την δημοσιότητα;
Ποια είναι αλήθεια η συμπεριφορά του κράτους στα άτομα με αναπηρία, στην καθημερινή τους ζωή;
Ποιο είναι το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτείας απέναντι στα άτομα, που σηκώνουν καθημερινά τον σταυρό τους και υποχρεώνονται να ανεβαίνουν Γολγοθάδες;
Ποια είναι η δυνατότητα κίνησης στην πόλη ενός ατόμου με αναπηρικό καροτσάκι, ανάμεσα σε κακοδιατηρημένους δρόμους με διπλο-τριπλοπαρκαρισμένα οχήματα;
Ποιες είναι οι παροχές της "πολιτισμένης" μας κοινωνίας στα άτομα που καθημερινά χρειάζονται φάρμακα, αναλώσιμα και είδη πρώτης ανάγκης;
Ποια είναι η οικονομική στήριξη στις οικογένειές τους;
Τι ευκαιρίες τους δίνονται για ίση μεταχείριση στο δικαίωμα της εργασίας;
Πως αντιμετωπίζονται στις επιτροπές-σφαγεία των ΚΕΠΑ όταν περνούν από τις επιτροπές κάθε τρία χρόνια για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους;
Πως τους αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι "υγιείς", όταν στην καθημερινότητά μας, βγάζουμε όλο το ρατσιστικό μας είναι με την συμπεριφορά μας;
Τι πρόσβαση έχουν σε εκδηλώσεις πολιτισμού και διασκέδασης;

Κλείνοντας, μαζί με τα συγχαρητήριά μου, στον αδιαμφισβήτητα ευαίσθητο δήμαρχό μας, γι αυτή την συμβολική κίνηση , εύχομαι να ακολουθήσουν και πολλές άλλες απτές δράσεις και ενέργειες, οι οποίες θα αποτελέσουν αφετηρία για την βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Αποτελεί δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας, η συμπεριφορά της στα ζώα και στα άτομα με αναπηρία.
Εν κατακλείδι, καθήκον και υποχρέωση όλων μας είναι ο σεβασμός και η αμέριστη φροντίδα και στήριξη των συνανθρώπων μας, που η ζωή τους κατέστησε στην δύσκολη θέση που βρέθηκαν παρά την θέλησή τους.
Γιατί τα άτομα αυτά είναι σάρκα από τη σάρκα μας και ποτέ κανείς δεν ξέρει, αν κάποτε βρεθεί κι αυτός στην θέση τους.
Γιατί τα άτομα αυτά είναι αναμφίβολα οι καθημερινοί ήρωες της ζωής.

Δημήτρης Σαλαμάνης



ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ



Γιάννης Σηφάκης :  Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επαναπροκήρυξη θέσης επικουρικού παθολόγου στο Νοσοκομείο  Έδεσσας 
Ακόμη αποφάσισε γιατροί από το ΠΕΔΥ να εφημερεύουν προσωρινά στα Νοσοκομεία καλύπτοντας τα κενά
Στην προσπάθεια του να ανακουφίσει την κατάσταση στα νοσοκομεία της Πέλλας μέχρι την πρόσληψη των μόνιμων θέσεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ( που θα αρχίσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία περί τον Οκτώβριο) το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επαναπροκήρυξη της θέσης του επικουρικού παθολόγου στο Νοσοκομείο Έδεσσας , μια θέση που ( με δεδομένη την κάλυψη της από νεοειδικευμένο ιατρό) θα ανακουφίσει αποφασιστικά την κατάσταση που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στην κλινική. 

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ



Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας
Συμμετείχαν ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο πρόεδρος της ΤΚ Αγ. Παντελεήμονα κ. Μπούκτσης Κλήμης, ο πρόεδρος του συλλόγου προστασίας της λίμνης κ. Νίκος Μούλας, ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αμυνταίου Τρύφων Γεώργου, η Κα Μέσνα από τον σύλλογο νεοSOS, πρόεδροι νεολαιίστικων συλλόγων, επαγγελματίες του Αγ. Παντελεήμονα  κ.α.
Η Βεγορίτιδα θα προστατευτεί, θα σταματήσει η αυθαίρετη αφαίμαξη νερού από την λίμνη. Το 515,50 m είναι η κατώτερη στάθμη, με μελέτη θα καθοριστεί η ανώτερη.
Οι προσπάθειες Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχου Αμυνταίου να προστατεύσουν οικονομικά συμφέροντα εντός της λίμνης πέφτουν μέρα με την μέρα στο κενό και εκθέτουν τους εμπνευστές τους
Η γκαιμπελίστικη και «φωσκολική» επίθεση στον βουλευτή κ. Σηφάκη ( επειδή αταλάντευτα υποστήριξε τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης) χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους, αποδεικνύουν τον πανικό τους γιατί χάλασαν τα σχέδια τους και τον φόβο τους για το πώς θα  αντιμετωπίσουν τον εισαγγελέα μετά από την μηνυτήρια αναφορά των συλλόγων.
Η ευρεία σύσκεψη των φορέων που προστατεύουν την λίμνη με τους εντεταλμένους συμβούλους του Υπουργού Περιβάλλοντος στο Υπουργείο την Πέμπτη 28 Μαίου 2015 ανέδειξε την ουσία των θεμάτων που σχετίζονται με την λίμνη, την αυθαιρεσία των Αντιπεριφερειαρχών και του Δημάρχου Αμυνταίου να αφαιρεθεί πολύτιμο νερό από την λίμνη χωρίς κανένα λόγο ( επικαλούμενοι τέλος Μαίου και αρχές Ιουνίου πλημμύρες που μόνο αυτοί βλέπουν), την επείγουσα ανάγκη ανάθεσης από την Πολιτεία μελέτης ανώτερης στάθμης της λίμνης ( η κατώτερη είναι στο 515,50 m που ήταν το όριο των περιοριστικών μέτρων).  Παρουσιάστηκε σε τοπογραφικό διάγραμμα η σημερινή κατάσταση από την οποία αποδεικνύεται ότι δεν κινδυνεύει καμιά νόμιμη χρήση ή δημόσιο έργο αναδεικνύοντας ανάγλυφα την αυθαιρεσία κάποιων παραγόντων την τοπικής αυτοδιοίκησης να θεωρήσουν το θέμα ζήτημα πολιτικής προστασίας ως εάν η άνοδος της στάθμης( για την οποία δεκαετίες πάλευε η τοπική κοινωνία και η πολιτεία) αποτελεί απειλή. Η αυθαιρεσία τους αυτή καταδείχτηκε στην επιστολή που παρέλαβαν τις προηγούμενες μέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ( που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των υδάτων) που τους επισήμανε την πλήρη απαγόρευση να διαχειρίζονται τον υδάτινο πόρο, να ανοίγουν ή να κλείνουν θυροφράγματα κλπ.
Αναμένονται αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας υπέρ της προστασίας της λίμνης ως πηγή ζωής και πλούτου για την Φλώρινα και την Πέλλα.
Με βάση την εξέλιξη αυτή οι γκαιμπελίστικες και «φωσκολικού» τύπου προσωπικές επιθέσεις στον Βουλευτή Σηφάκη ( πέραν του γεγονότος ότι αποδεικνύουν παντελή άγνοια των νόμων και των διαδικασιών για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τις πρωτάκουστες και ανόητες απόψεις περί δήθεν σύγκρουσης συμφερόντων μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών, τραγικά γελοίες απόψεις για την διαχείριση των δικτύων κλπ ) όχι απλά δείχνουν παντελή έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας αλλά προδίδουν και τον πανικό των εμπνευστών τους. Η αποφασιστική παρέμβαση του βουλευτή ( μαζί με την τοπική κοινωνία) τους χάλασε τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την διατήρηση της λίμνης μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με την αυταπάτη ότι μπορούν να τα βάλουν με την φύση και την προαιώνια τάση της να αποκαθιστά τις αλλαγές της φυσικής της λειτουργίας.

Οι σύλλογοι και ο Δήμος Έδεσσας που συμμετείχαν στην σύσκεψη επανέλαβαν την αποφασιστικότητα τους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την προστασία της λίμνης και την βελτίωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της.      

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΔΡΑΣ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Ίδρυση έδρας ΕΚΑΒ στην Αριδαία Πέλλας»

Ο Δήμος Αλμωπίας Πέλλας με έδρα την Αριδαία είναι ο τρίτος σε έκταση Δήμος της χώρας με 40 οικισμούς, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά μόνιμων κατοίκων (o πληθυσμός του ημιαστικού κέντρου (Αριδαία) είναι περί το 25% του συνολικού πληθυσμού της Αλμωπίας). Το γεγονός ότι δεν υφίσταται έδρα ΕΚΑΒ στην Αριδαία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ζωή και την υγεία των πολιτών της Αλμωπίας.  
Επισημαίνεται δε, ότι ο πιο κοντινός και οργανωμένος τομέας ΕΚΑΒ βρίσκεται στην Έδεσσα, με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα (και το εξειδικευμένο προσωπικό αυτών) να καλούνται να καλύψουν χιλιομετρικές αποστάσεις 25-80 χιλιομέτρων, για να ανταποκριθούν σε σωρεία περιστατικών, που λαμβάνουν χώρα στους οικισμούς των περιοχών της Αλμωπίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που ο κρίσιμος χρόνος που απαιτείται, για την μεταφορά ενός βαριά τραυματισμένου ή ασθενή με έμφραγμα κλπ, χάνεται πριν καν καταφέρει να φθάσει το ασθενοφόρο (αν φυσικά υπάρχει ασθενοφόρο σε αναμονή με δεδομένη την έλλειψη αρκετών «αξιόπιστων» ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ που εδρεύει στην Έδεσσα).
Επειδή υφίσταται κτιριακή υποδομή για την φιλοξενία έδρας  ΕΚΑΒ στο κέντρο Υγείας της Αριδαίας,
Επειδή στο Κ.Υ. Αριδαίας υπηρετούν ήδη 5 οδηγοί ασθενοφόρου (χωρίς εξειδίκευση σε σχολές ΕΚΑΒ) δίνοντας την ευκαιρία με την μετάθεση ή την απόσπαση τουλάχιστον 3-5 εξειδικευμένων οδηγών ΕΚΑΒ να στελεχωθούν πληρώματα του ΕΚΑΒ που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της Αλμωπίας
Επειδή υπάρχουν αρκετές αιτήσεις εξειδικευμένων ΕΚΑΒιτων, που κατάγονται από την Αλμωπία,  οι οποίοι υπηρετούν σε άλλες περιοχές της χώρας και επιθυμούν απόσπαση ή μετάθεση στην Αλμωπία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία έδρας ΕΚΑΒ στην Αριδαία, με την μετάθεση ή απόσπαση  3-5 εξειδικευμένων στελεχών ΕΚΑΒ που υπηρετούν σε άλλες περιοχές της χώρας ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζονται και οι κίνδυνοι για την ζωή και την υγεία των πολιτών της Αλμωπίας;
2.    Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την υλοποίηση της ανωτέρω ενέργειας; 


Ο ερωτών βουλευτής


Σηφάκης Γιάννης

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ


     Στις 25.5.2015, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σκύδρας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να διακοπεί άμεσα η λειτουργία, όλων, των παιδικών χαρών του Δήμου. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με το αιτιολογικό, ότι καμία παιδική χαρά δεν πληρεί τις προδιαγραφές του νόμου και ότι το οικονομικό κόστος προμήθειας νέων οργάνων (τσουλήθρες, κούνιες κλπ), που να πληρούν τις προδιαγραφές, καθώς επίσης η επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων, είναι υψηλό και δεν μπορεί να καλυφθεί από τον Δήμο  . 
   Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιτάχθηκε και καταψήφισε την απόφαση, αυτή, επισημαίνοντας:
α. Την ευθύνη, τόσο, των προηγούμενων δημοτικών αρχών, που για πολλά χρόνια δεν μερίμνησαν για την συντήρηση των παιδικών χαρών, με αποτέλεσμα αυτές σήμερα, να παρουσιάζουν άθλια εικόνα και σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ακόμα και επικίνδυνες για τα παιδιά που τις χρησιμοποιούν, όσο και της σημερινής δημοτικής αρχής, που αν και γνώριζε την κατάσταση αυτή, ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2015 για τις παιδικές χαρές, γεγονός που είχε επισημανθεί από την «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά την συζήτηση του.
β. Ότι οι παιδικές χαρές αποτελούν, ένα από τα ελάχιστα μέρη, που τα παιδιά και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ελεύθερο χρόνο τους, ενόψει και της διακοπής λειτουργίας των σχολείων, λόγω του καλοκαιριού, δίχως την καταβολή αντιτίμου και άρα πρέπει, με κάθε θυσία, να παραμείνουν αυτές ανοικτές.   
γ. Ότι είναι δυνατόν, με αναμόρφωση του προϋπολογισμού, να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε, με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας, άμεσα, να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις (ελαιοχρωματισμοί, συντηρήσεις, αντικατάσταση ή και απομάκρυνση των επικίνδυνων οργάνων, που είναι αδύνατον να συντηρηθούν κλπ), ώστε οι παιδικές χαρές να μείνουν ανοικτές και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από παιδιά και γονείς.
     Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που στην προκειμένη περίπτωση, συγκροτήθηκε από τους παρόντες συμβούλους όλων των άλλων παρατάξεων, (με την εξαίρεση του προέδρου του Δ.Σ.), αρνήθηκε, για άλλη μια φορά, να συγκρουστεί με το πολιτικό και νομικό πλαίσιο, που περιστέλλει και καταργεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα, ώστε να τα υπερασπιστεί.
      Καλούμε τους δημότες της Σκύδρας να αποτρέψουν με την αγωνιστική τους κινητοποίηση το κλείσιμο των παιδικών χαρών, διεκδικώντας, παράλληλα την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σκύδρα 28.5.2015
Για την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Μάνος Κανάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...