Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Συλλυπητήριο μήνυμα του Μ.Χ.Σ. Προμάχων


Ο Μορφωτικός Σύλλογος Προμάχων «Οι Πρόμαχοι» εκφράζει την οδύνη του για τον θάνατο της Χρυσάνθης Παπανικολάου.

Μια σπουδαία Πρόεδρος που αφιέρωσε πολλά χρόνια από τη ζωή της στο σύλλογο μας αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο έργο.

Διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών και ήταν πάντοτε στο πλευρό μας, έχοντας συνεισφέρει τα μέγιστα στον σύλλογο αλλά και στον πολιτισμό του τόπου μας.

Το πάθος της για το σύλλογο και το χωριό μας της έχουν χαρίσει ήδη μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία μας.

Καλό ταξίδι κ. Χρυσάνθη...

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Μ.Χ.Σ. "Οι Πρόμαχοι"

Τελευταίος χορός για τη Χρυσάνθη Παπανικολάου.


Ένας γλυκύτατος άνθρωπος, με ήθος, ποιότητα και ομορφιά.
Απέπνεε κατευναστική αύρα ηρεμίας και γαλήνης.

Προσέφερε τα μέγιστα στα πολιτιστικά, κι όχι μόνο,δρώμενα του τόπου μας.
Έθεσε γερές, ακρογωνιαίες βάσεις στη λειτουργία του Μορφωτικού Συλλόγου Προμάχων ως πρόεδρός του, τον έβγαλε από την εσωστρέφεια των ετών και με τον οραματισμό της, τον εξώθησε εκτός των τειχών, προβάλλοντας την παράδοση του ιστορικού οικισμού μας στα πέρατα του πλανήτη μας.

Εκτός από μακρινή μου συγγενή, θεωρούσα πάντοτε τη Χρυσάνθη, αγαπημένη φίλη και κάθε φορά που συναντιόμασταν, έβγαινα κερδισμένος και σοφότερος.

Απώλεια δυσαναπλήρωτη για όλους μας.

Καλό ταξίδι, καλή αντάμωση.

Δημήτρης Σαλαμάνης.




Ανακοίνωση Δημάρχου Αλμωπίας



Αριδαία  8  – 7 – 2020 

 Θεμα : «  Ανακοίνωση Δημάρχου Αλμωπίας  »


Έπεσα κυριολεκτικά από τα σύννεφα με τη σημερινή συμπεριφορά των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων των κυρίων Χατζηδημητρίου και Μπίνου στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Η αποχή και των δύο, για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους, από το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωσή του λόγω μη απαρτίας, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μην ψηφιστεί το θέμα της κατάθεσης της πρότασης της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) των πρώην Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου, πρόταση που όπως καλά γνώριζαν, έχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης τη 10η Ιουλίου 2020.
Τι μετράει κύριοι περισσότερο για σας; Η όποια «αυτοδιοικητική ευαισθησία» στα δια περιφοράς Δημοτικά Συμβούλια τα οποία φυσικά είναι σύννομα και απόλυτα δημοκρατικά γιατί πάνω από όλα, τα γραπτά μένουν,  ή το καλό του τόπου;
Γνωρίζετε όλοι πόσα χρόνια, σύσσωμη η Αλμωπία αντιδρούσε και αντιδρά στο ΓΠΣ. Γνωρίζετε πόσα χρόνια μας πήγε πίσω αυτή η ιστορία. Άλλωστε ως δήμαρχοι, αντιμετωπίσατε τα ίδια και χειρότερα προβλήματα. Τώρα που βρέθηκε η λύση, τι έγινε; Ξαφνικά προέχει η αυτοδιοικητική ηθική την οποία θέλετε να μονοπωλείτε; Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε και παρελθόν και παρόν και μας γνωρίζουν όλους, οι πολίτες.
Σας καλώ, την ύστατη ώρα, να συμμετάσχετε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το προαναφερόμενο. Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας απέναντι στην Αλμωπία!
Όλοι όχι μόνο κρίνουμε, αλλά κρινόμαστε πάνω απ’όλα!

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας 

Μπάτσης Χρήστος

Τα νέα της Πέλλας (Τεύχος 8ο).













Ενημέρωση Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο 8/7/2020



Ενημέρωση Δημάρχου 8/7/2020
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε προηγούμενη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής  και με αφορμή ερώτηση του κυρίου Μπίνου περί μη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βέσκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την απομαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι λόγω του παλαιωμένου και κακής ποιότητας μικροφωνικού εξοπλισμού, η απομαγνητοφώνηση ήταν ιδιαίτερα  δύσκολη.  Σας επισυνάπτω στην παρούσα, την έγγραφη παραίτηση της εταιρείας που είχε αναλάβει την απομαγνητοφώνηση. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προμηθευτούμε σύγχρονη μικροφωνική εγκατάσταση, μετά από αίτημα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και διερευνούμε τις δυνατότητες συνεργασίας με τις διαθέσιμες εταιρείες  απομαγνητοφώνησης.  
Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, σας  ζήτησα να καταδικάσετε δημοσιεύματα για τα οποία οι Αντιδήμαρχοί μου και εγώ έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη και να ταχθείτε υπέρ του δικαίου. Αντ αυτού, ορισμένοι από εσάς επιλέξατε την πεπατημένη, ονομάζοντας τη συκοφαντία, κριτική και μιλώντας για φίμωση του τύπου, ξεχνώντας μάλλον επιλεκτικά, ότι παρόμοιο συμβάν με το ίδιο μέσο, δικαίωσε τον προσφεύγοντα. Πέρα όμως από το παρελθόν που δυστυχώς λίγοι από εμάς θέλουμε να μαθαίνουμε ή να θυμόμαστε ανάλογα με την πολιτική μας ηλικία,  οι ρόλοι των εξουσιών πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και διακριτοί. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξής τους, πρέπει άμεσα να καταγγέλλεται με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους, ανεξάρτητα από τα προσωπικά μας συμφέροντα ή καλύτερα από τις προσωπικές μας διευκολύνσεις. Δεν είμαι εγώ ο δάσκαλος. Τα γραπτά μένουν και η ιστορία θα δείξει.
Ας έρθουμε στα σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα του τόπου. Άλλωστε αυτά ενδιαφέρουν τους δημότες. Το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο όπου διαχειριστής είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Από το 2009 το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο χαρακτηρίζεται κορεσμένο καθώς οι δύο γραμμές μέσης τάσης του υποσταθμού υποβιβασμού 150/20KV της Σκύδρας που τροφοδοτούν την Αλμωπία, λειτουργούν οριακά της δυναμικότητάς τους χωρίς φυσικά δυνατότητα επέκτασης. Η γεωγραφική απομόνωση της Αλμωπίας, είναι συγχρόνως και ηλεκτρική καθώς το δίκτυο είναι τερματικό. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι η οποιαδήποτε τοπική ανάπτυξη είναι στη σφαίρα της φαντασίας χωρίς υποδομές. Και η βασικότερη είναι η ηλεκτροδότηση. Το οξύμωρο της όλης ιστορίας είναι ότι Αλμωπία παράγει ηλεκτρική ισχύ 4 MW (Μεγαβάτ) περισσότερο από ό,τι καταναλώνει και αυτό λόγω των εγκατεστημένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία βοηθά την περιοχή της Σκύδρας και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, τα δομικά προβλήματα του δικτύου, δημιουργούν δυσλειτουργικές καταστάσεις με αντίκτυπο τη διατιθέμενη ποσότητα αλλά κυρίως ποιότητα, του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές. Το λυπηρό της όλης ιστορίας είναι ότι πολύ ευκολότερα ενδιαφερόμαστε για την προσβασιμότητα ακόμη και την αγροτική, παρά για τα δίκτυα. Τώρα όμως έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Ήδη έχουμε προκαλέσει σύσκεψη υπηρεσιακών εμπλεκόμενων παραγόντων και ενημερώσαμε σχετικά και τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης. Το θέμα δεν είναι πολιτικό και ως εκ τούτου θεωρώ δεδομένη τη στήριξή σας.
Η επιχείρηση των Λουτρών λειτουργεί κανονικά με βάσει τους νόμους περί προστασίας από covid-19 και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Παλεύουμε καθημερινά για την επίτευξη μιας κανονικότητας που θα ομαλοποιήσει την επισκεψιμότητα που ήδη είναι υψηλή συγκριτικά με τα αντίστοιχα δεδομένα των άλλων λουτροπόλεων, αλλά χαμηλότερη των δυνατοτήτων των Λουτρών μας. Καταλαβαίνετε ότι ο αγώνας είναι άνισος και η μάχη που κερδίζεται είναι αυτή του εναλλακτικού τουρισμού. Θα ήθελα να είμαι διθυραμβικός για την επιχείρηση αλλά προέχει η σοβαρότητα και η συγκρατημένη αισιοδοξία. 
Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ): Όπως ήδη σας έχω ενημερώσει, ο στρατός ζητά πίσω τη Λέσχη Αξιωματικών, η οποία μας είχε παραχωρηθεί για τη δημιουργία Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα. Βέβαια ουδέποτε έγινε Μουσείο αλλά παραχωρήθηκε δωρεάν στην εφορία για τη στέγαση του ΓΕΦ. Αυτό εγείρει αφενός οικονομικές απαιτήσεις από τη μεριά του Στρατού που έχει την ιδιοκτησία και αφετέρου θα πρέπει να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί το ΓΕΦ. Πρόθεσή μας είναι το ΓΕΦ να παραμείνει στην Αλμωπία και να μας εξυπηρετεί χωρίς περιττές μετακινήσεις. Δεδομένου ότι ο νόμος απαγορεύει ο Δήμος να μισθώσει χώρο για το ΓΕΦ και επίσης η καταλληλότητα του προτεινόμενου χώρου  δεν ορίζεται και δεν πιστοποιείται από το Δήμο αλλά από την εφορία, ο Δήμος αναζήτησε χώρο που στεγάζονται ήδη υπηρεσίες του και βρίσκεται σε διαρκεί επικοινωνία με τον Προϊστάμενο της εφορίας Έδεσσας. Ο χώρος αυτός είναι τμήμα του κτιρίου που στεγάζονται η Πολεοδομία και το Δημοτολόγιο. Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί από τις εισηγήσεις των σημερινών θεμάτων, σας ζητούμε να συναινέσετε στην αλλαγή του μισθωτηρίου ως προς τις χρήσεις, χωρίς οποιαδήποτε άλλη μεταβολή.
Ανακύκλωση: Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης του Δήμου, προσπαθήσαμε να θέσουμε σε νέα βάση το θέμα της ανακύκλωσης. 10 μήνες μετά, στην ουσία πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα γιατί κατά τους μήνες του lockdown, οι περισσότερες επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων υπολειτουργούσαν ή τέθηκαν εκτός λειτουργίας, η ανακύκλωση λειτουργεί κανονικά στην πόλη της Αριδαίας και στα χωριά, 50 νέοι κάδοι  ανακύκλωσης προστέθηκαν ή αντικατέστησαν τους φθαρμένους,  η πιλοτική διαχείριση των νάιλον από τις καλλιέργειες των σπαραγγιών λειτούργησε ικανοποιητικά,  υπογράφηκε ήδη η συμφωνία του Δήμου μας με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και άμεσα θα αρχίσει η εγκατάσταση του συστήματος και τέλος είμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή σύμβασης διαχείρισης συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Πρόθεσή μας είναι να εδραιωθεί η ανακύκλωση στο Δήμο μας και να προωθηθεί η ανακύκλωση στην πηγή.
Από το 2008 που εγκρίθηκε ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (ΓΠΣ) των τότε Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου, μεγάλα ήταν και είναι τα προβλήματα πολεοδόμησης, ανοικοδόμησης και επιτρεπτών χρήσεων γης. Ένας ολόκληρος Δήμος, ο Δήμος Αλμωπίας πάσχιζε να αναπτυχθεί παλεύοντας με τον εαυτό του. Και πάντα κέρδιζε η μηδενική λύση, το τίποτα. Χαμένα χρήματα και εργατοώρες για να παρακάμψεις το α-νόητο και να επιτύχεις το αυτονόητο. Ως συνδυασμός θέσαμε το θέμα της αλλαγής-τροποποίησης του ΓΠΣ πολύ ψηλά στην ατζέντα. Ήδη το Δεκέμβριο του 2019 καταθέσαμε πρόταση-υπόμνημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σήμερα καταθέτουμε την πρότασή μας στο σχετικό πρόγραμμα του ίδιου Υπουργείου. Μέλημά μας ήταν να τεκμηριώσουμε την υψηλή προτεραιότητα της εκπόνησης νέου τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, ώστε η ένταξή μας να ακολουθήσει την ίδια προτεραιότητα. Σας καλώ να στηρίξετε το αίτημα, ψηφίζοντας θετικά στο παρόν δημοτικό συμβούλιο.
Τελος, ΣυνεχιΖΟΥΜΕ τις επισκευές στα δίκτυα άρδευσης καθημερινά, σε αυτό το αχανές και δαιδαλώδες δίκτυο του Δήμου μας. Οι βλάβες πολλές, όμως η γνώση και η επιτόπου παρουσία των αιρετών συνεργατών μου επιλυουν το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που υπάρχουν.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Μπάτσης
Δήμαρχος Αλμωπίας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...