Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ. Προμήθεια εξοπλισμού ανθεκτικού χειριστηρίου πεδίου Android S50 με σκοπό την μέτρηση υδρομέτρων


 Προμήθεια εξοπλισμού ανθεκτικού χειριστηρίου πεδίου Android S50 με σκοπό την μέτρηση υδρομέτρων

Η υπηρεσία μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει για την απόκτηση εξειδικευμένου εξοπλισμού με σκοπό την μέτρηση των υδρομέτρων. Συγκεκριμένα, προμηθευτήκαμε ανθεκτικό χειριστήριο πεδίου Android S50. 

Η προμήθεια της συγκεκριμένης συσκευής πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την εξέλιξη λειτουργίας  της υπηρεσίας και τον εκσυγχρονισμό αυτής.

Εκτενέστερα, οι υδρομετρητές θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία του καταναλωτή, ώστε να αποσπούν όποια πληροφορία τους είναι απαραίτητη την δεδομένη στιγμή της μέτρησης των κυβικών (π.χ. προηγούμενη ένδειξη).

Επίσης, η χρήση αυτής της συσκευής διαθέτει την λειτουργία  GPS, γεγονός που βοήθα στο άμεσο εντοπισμό των υδρομέτρων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα λήψης  φωτογραφίας του υδρομέτρου, όποτε  αυτό είναι αναγκαίο.

Σκοπός μας είναι να πραγματοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερες ενέργειες, οι οποίες συνδράμουν στην διατήρηση αξιοπιστίας της υπηρεσίας. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


"Ο φούρνος θα το ψήσει ο Μύλος θα μυρίσει". Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τροφίμωνΟ φούρνος θα το ψήσει ο Μύλος θα μυρίσει

Με αυτό το σύνθημα στο πάρκο καταρρακτών, στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού Έδεσσας στις 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τροφίμων με έμφαση στο ψωμί και μάλιστα το φουσκωτό ψωμί το οποίο προέρχεται από την Έδεσσα. Παρουσιάστηκε η ιστορία του ψωμιού και η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι επισκέπτες ήταν αρκετοί και ανατροφοδότησαν με ευχάριστα συναισθήματα και θετική ενέργεια. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της περιοχής,  να μάθουν και να ψυχαγωγηθούν στον μύλο των γεύσεων-σησαμοτριβείο πάντα με ασφάλεια καθώς τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω της ιδιαιτερότητας της περιόδου. 

Το φουσκωτό ψωμί με προζύμι, σύμφωνα λοιπόν με τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο, προέρχεται από το μικρό Περδίκκα έναν από τους ιδρυτές του Αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου. Η άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία παρουσιάστηκε στους επισκέπτες με το φουσκωτό ψωμί να μυρίζει φρεσκοψημένο από το φούρνο και φυσικά όσοι παρευρέθηκαν δοκίμασαν τα κεράσματα αρτοποιημάτων ενώ οι μικρότεροι πήραν μαζί τους … επιπλέον λίγη ζύμη όπως ο μικρός Περδίκκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιστορία έφερε στο φως ο Εδεσσαίος ιατρός, φιλομαθής και πολυπράγμων Η.Λαζαρίδης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας παρόντος του δημάρχου κ.Δ.Γιάννου και της προέδρου της επιχείρησης κ.Ν.Ιατρίδου. Η παρουσίαση οργανώθηκε από τον Ε.Κυριακού υπεύθυνο Τουρισμού ενώ η επιμέλεια των λεπτομερειών έγινε από την ομάδα των κκ. Κ.Γουλάκη, Β.Αδαμίδου, Ε.Μπέσινα με την επίβλεψη της “μυλωνούς” κ.Μ.Ιωάννου. Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Έδεσσας με την κ.Κ.Δέλλιου οργάνωσε την πολιτιστική διαδρομή και παρείχε τις πληροφορίες στους επισκέπτες. 

Η Εδεσσα και η Ορεινή Πέλλα είναι ανεξάντλητη πηγή ιστοριών που αναζητούν οι επισκέπτες. Φύση, υγεία και τοπικά προϊόντα είναι αυτό που ζητούν οι επισκέπτες και το φουσκωτό ψωμί είχε την τιμητική του ως προϊόν κορυφαίας διατροφικής αξίας το οποίο μπορεί να βρει κανείς φρεσκοψημένο και μοσχομυριστό στους φούρνους της πόλης και της περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορεί  να ακολουθήσει την πολιτιστική διαδρομή του φουσκωτού ψωμιού μαζί με τους δρόμους της μεσογειακής διατροφής θα πάρει από το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Έδεσσας καθημερινά όλο το χρόνο 10πμ-4μμ (www.edessacity.gr). Εκεί διατίθεται και η κάρτα πόλης της Έδεσσας, η EdessaCityCard  η οποία προσφέρει επίσκεψη σε αξιοθέατα και δραστηριότητες σε προνομιακή τιμή με στόχο την διευκόλυνση όλων των επισκεπτών να γνωρίσουν την Εδεσσα, την Ορεινή Πέλλα και τα μυστικά τους.


ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΈδεσσα, 22-10-2020 

ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ETΟΥΣ 2020

ΣΤΟΧΟΣ

             Η  Δ.Α.Ο.Κ  Πέλλας και το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών , στα πλαίσια του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της  Περ. Ενότητας Πέλλας για της απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

             Οι βαμβακοκαλλιέγειες  αυτή την περίοδο βρίσκονται στο τελικό στάδιο συγκομιδής . Στην περιοχή ευθύνης του Τμήματος της Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών ,η  συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί το 85 – 90% . Οι αποδόσεις φέτος λόγω των καλών καιρικών συνθηκών ( και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες ) κυμαίνονται  γενικώς σε  πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.  Η ύπαρξη πεταλούδων πράσινου σκουληκιού την φετινή περίοδο ήταν μηδαμινές, χωρίς προσβολές στα βαμβακόφυτα . Η εύρεση μεγάλου αριθμού ρόδινου σκουληκιού την φετινή χρονιά ,σε περιοχές που ενδημεί,  δεν απασχόλησε ιδιαίτερα διότι ελέχθηκε ως ένα βαθμό από τα ραντίσματα(προληπτικά) 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ–ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ-ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

             Είναι ευρέως γνωστό ότι το πράσινο σκουλήκι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Χώρας μας έχει ετησίως τρεις έως τέσσερις γενεές. Τα ενήλικα έντομα (νυχτόβιες πεταλούδες) αποθέτουν τα αυγά τους επί των βαμβακόφυτων (περίπου 1000 αυγά) τα οποία εκκολάπτονται σε προνύμφες (σκουλήκια). Τα σκουλήκια αναπτύσσονται επί των βαμβακόφυτων τρώγοντας τους φυτικούς ιστούς τους (χτένια, άνθη και καρπούς). Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, όσα από αυτά επέζησαν από τα ωφέλημα έντομα, τον κανιβαλισμό, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που τυχόν χρησιμοποιήθηκαν  στην καλλιέργεια κτλ, πέφτουν στο έδαφος όπου ανοίγουν πεταλοειδείς στοές με δύο οπές εξόδου στη επιφάνεια του εδάφους στο βαθύτερο σημείο των οποίων (5 έως 10 εκατοστά) νυμφώνονται. Από αυτές τις νύμφες προκύπτουν τα ενήλικα έντομα (πεταλούδες) της επόμενης γενεάς ο κύκλος της οποίας θα επαναληφθεί ακριβώς όπως παραπάνω. Η διαχείμαση του εντόμου γίνεται στο στάδιο της νύμφης εντός του εδάφους, όπως παραπάνω, οι οποίες νύμφες προέκυψαν από τις προνύμφες (σκουλήκια) της τελευταίας γενεάς (Σεπτεμβρίου) του εντόμου. Κατά συμπέρασμα, η πρώτη γενεά (πεταλούδες) της νέας καλλιεργητικής περιόδου προκύπτουν από τις νύμφες που επιτυχώς διαχείμασαν εντός του εδάφους των βαμβακοκαλλιεργειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η πρώτη γενεά (πεταλούδες) εξέρχονται από το έδαφος από το τέλος Φεβρουαρίου για τις ζεστές περιοχές έως τέλος Απριλίου για τις πιο κρύες περιοχές της Χώρας.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται απόλυτα από τον πληθυσμό της πρώτης γενεάς, δηλαδή από τον αριθμό των πεταλούδων που διαχείμασαν επιτυχώς και εξήλθαν από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα του ελέγχου του εντόμου κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο το καλύτερο θα προβεί για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών.

Για το σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των επιτυχώς διαχειμάζοντων εντόμων.

Για την επίτευξη του παραπάνω απαιτείται άρωση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) μετά τη στελεχοκοπή και σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών κατά το φθινόπωρο σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα:

1. Άμεση καταστροφή των νυμφών.

2. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.

3. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες (πχ υδατικός κορεσμός του εδάφους σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού).

4. Μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 έως 25 εκατοστά με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

5. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.

Ενδεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας τουλάχιστον ισοσκελίζεται από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επιπλέον προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και η υγεία του ιδίου του καλλιεργητή και των περιοίκων.

Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι αποτελεί α) το μοναδικό τρόπο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και β) ένα ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα καθόσον διακόπτεται με μηχανικό τρόπο η μεταφορά ανθεκτικών εντόμων στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Β. Κατ’ αντιστοιχία η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με τη μορφή της «εν διαπαύση προνύμφης» μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους.

Για το λόγο αυτό η στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια άροση ενσωμάτωσης όπως παραπάνω είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο και του ρόδινου σκουληκιού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών , οδός 20ης Οκτωβρίου  40 Γιαννιτσά στους Ελευθερίου Γεώργιο, Λαζαρίδη Ιωάννη και Ζαμίδου Κλεονίκη και στα τηλέφωνα 2381352312 -309-305

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...