Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Συμμετοχή του Γυμνασίου Προμάχων στον Διεθνή διαγωνισμό «ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ»

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟΝ 70 ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΜΝΗΜΕΣ  ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ» 

 Με τη λήξη των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2022-2023  πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Προμάχων η παρουσίαση του σχετικού προγράμματος. Πρόκειται για τον 70 Διεθνή μαθητικό Διαγωνισμό που συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και  Ψηφιακών μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. και  ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών  με την υποστήριξη της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και  το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, ενώ βασική επιδίωξή του  ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές  και οι μαθήτριες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας. Στόχος ήταν επίσης η γνώση της ιστορίας του Πόντου με τρόπο βιωματικό κυρίως καθώς και η καλλιέργεια  της ιστορικής μνήμης.

Βασικοί θεματικοί άξονες ήταν «τα ήθη και έθιμα του Πόντου», η «Ορθοδοξία και ο Πόντος» καθώς και η «Εκπαίδευση στον Πόντο». Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης στη λογοτεχνία συγγραφέων από τον Πόντο καθώς και συγγραφέων της Αλμωπίας εμπνευσμένων από τον  Πόντο. Αξίζει να σημειωθεί ότι  στο πρόγραμμα συνδέθηκε η έλευση των Ποντίων  και με την τοπική Ιστορία της Αλμωπίας. ΄Ετσι  τονίστηκε ότι  η Μικρασιατική Εκστρατεία και η τραγική κατάληξή της -σύμφωνα  με τον Αναστάσιο Καρατζόγλου- είχαν ως συνέπειες κοσμογονικές αλλαγές στην πληθυσμιακή σύνθεση της Αλμωπίας.(«Η Αλμωπία στο διάβα των αιώνων»).Επισημάνθηκε επίσης ότι μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών- όπως  αναφέρει η  Αντωνία Παπαδάκη  στο βιβλίο της «Υφαίνοντας τον χρόνο»- ένα μεγάλο κύμα προσφύγων έρχεται στην Αλμωπία από διάφορες περιοχές του Πόντου - κυρίως από τη Σαφράμπολη- του Καυκάσου,  της Μικράς Ασίας και της Θράκης» με αρκετές επιπτώσεις στον οικονομικό και  κοινωνικό τομέα. Στην εργασία τονίστηκε ότι η  Κεντρική Ένωση Δήμων ( ΚΕΔΕ) προχώρησε στην ίδρυση «Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» με κύριο στόχο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονία των Ποντίων. 

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Γυμνασίου Προμάχων, όπου απονεμήθηκαν έπαινοι στους μαθητές και καθηγητές που ενεπλάκησαν σ’ αυτό. Η εκδήλωση κατέληξε στους στίχους του τραγουδιού- θρήνου για τια χαμένες Πατρίδες: «Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα» καθώς και στην αισιόδοξη διαπίστωση: «ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ, ΣΕ ΛΕΝΕ ΠΌΝΤΟ»! Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με αναφορά στα λεγόμενα της Μαγδαληνής Παυλίδου από τα Ούζαλα του Πόντου (107 ετών  στις 19 Μαΐου 2022), μιας από τις τελευταίες μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ποντίων, που  ξεριζώθηκε το 1922 από την Σαμψούντα και εγκαταστάθηκε σε χωριό της Δράμας. «Όλα τα θυμάμαι από την Πατρίδα και στεναχωριέμαι» λέει. «Το χωριό μου ήταν όμορφο. Το σπίτι μας ήταν δίπατο με μπαχτσέ. Εμείς δεν πήραμε τίποτα μαζί μας»…


Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Μαζγαλτζίδου Ελένη Φιλόλογος 

Κίτσιου Ελένη, Θεολόγος 

Σηβένα Σοφία, Μαθηματικός 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...