Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Βρέθηκε ρολόι στην πλατεία των Προμάχων


Το εικονιζόμενο (παιδικό μάλλον) ρολόι βρέθηκε στην πλατεία των Προμάχων και όποιος το έχασε, μπορεί να το παραλάβει από το "Πράσινο περίπτερο" του χωριού.

Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι»: Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 2017.


Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 2017.


Ο Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι» στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, θα πραγματοποιήσει χορευτικές εκδηλώσεις .

 Προσκαλεί όλο τον κόσμο το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Θα εμφανιστούν τμήματα του συλλόγου μας.


Μουσική : Σταύρος Τζιβάνης

Τρίτη Πανελλήνια θέση και το χάλκινο μετάλλιο για την Βασιλειάδου Μαρία του αθλητικού συλλόγου Καράτε της Αριδαίας ‘ Η ΑΛΜΩΠΙΑ ‘


ΧΑΛΚΙΝΟ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ  ΜΑΡΙΑ

Στις 5 Μαρτίου 2017 ημέρα Κυριακή διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε στις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών οργανωμένο από την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε στην Αθήνα στο Δημοτικό κλειστό στάδιο της Πετρούπολης. Η διοργάνωση αυτή είναι η πιο υψηλού επιπέδου Καράτε για την Ελλάδα και οι πρωταθλητές στα ΚΑΤΑ και στο ΚΟΥΜΙΤΕ στις κατηγορίες τους απαρτίζουν την Εθνική Ομάδα Καράτε.

  Ο αθλητικός σύλλογος Καράτε της Αριδαίας ‘ Η ΑΛΜΩΠΙΑ ‘  αντιπροσωπεύτηκε από την αθλήτρια  Βασιλειάδου Μαρία η οποία μετά από εξαιρετική εμφάνιση κατέκτησε την τρίτη Πανελλήνια θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία ΚΑΤΑ  Γυναικών σημειώνοντας τέσσερις νίκες και μία ήττα ανταγωνιζόμενη σε μια κατηγορία 23 αθλητριών.

  Η Βασιλειάδου Μαρία επίσης πριμοδοτείται με μόρια στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα λόγω της επιτυχίας αυτής.

   Ο Αθλητικός μας σύλλογος συγχαίρει την αθλήτρια του για την μεγάλη επιτυχία της και της εύχεται καλή επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις      

            ΤΟ  Δ.Σ.  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Εθνικό έγκλημα : Ούτε ένα ευρώ, εδώ και δύο χρόνια, για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
Εθνικό έγκλημα : Ούτε ένα ευρώ, εδώ και δύο χρόνια, για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

 Σε ερώτηση του βουλευτή Πέλλας και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και την οποία συνυπέγραψαν 33 βουλευτές της Ν.Δ., στηλιτεύεται ο τρόπος  με τον οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαχειρίζεται ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για την ελληνική ύπαιθρο, τους αλιείς και υδατοκαλλιεργητές της χώρας μας.

          Δυόμιση ολόκληρα χρόνια από την υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την προηγούμενη κυβέρνηση και ενάμιση χρόνο από την τυπική και καθυστερημένη έγκρισή του  –λόγω της προχειρότητας και της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – το εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020 εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά και ούτε ένα ευρώ επιδοτήσεων από το συνολικό του προϋπολογισμό των 523,4 εκατ. ευρώ δεν έχει διατεθεί για την ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας, του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών και την ενίσχυση παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιοχών.
          Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με συνολική ακτογραμμή 16.300 χιλιομέτρων (την 9η παγκοσμίως) αποτελεί πραγματικό έγκλημα να παραμένει αναξιοποίητο ένα τόσο σημαντικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση του αλιευτικού πλούτου της χώρας μας και να εξακολουθούν εδώ και δεκάδες μήνες να είναι αδιάθετοι κοινοτικοί πόροι, που συνολικά αγγίζουν τα 390 εκατ. ευρώ, τονίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ.
          Ζητούν εξηγήσεις για τη μακροχρόνια καθυστέρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο για την έγκριση του Προγράμματος, όσο και για την εφαρμογή των επιμέρους προγραμμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτό, το οποίο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο ίδιος ο κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Επίσκεψη δημάρχου Αλμωπίας στην Τ.Κ. Βορεινού - Πευκωτού - Νεοχωρίου


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΒΟΡΕΙΝΟΥ – ΠΕΥΚΩΤΟΥ – ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Δήμος Αλμωπίας προχωρά στην κατανομή του ειδικού τέλους 1,7% επί της τιμής πώλησης της ενέργειας των υδροηλεκτρικών υπέρ ΟΤΑ για ποσά που αφορούν στο έτος 2015. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας και Έργων κ. Χρήστο Γεωργίου επισκέφθηκαν την Τ.Κ. Βορεινού – Πευκωτού – Νεοχωρίου.

Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Ματζηρίδη και το Τοπικό Συμβούλιο, με στόχο να αποφασιστεί πως θα κατανεμηθεί το ποσό των 36.578 ευρώ το οποίο αναλογεί στη συγκεκριμένη Τ.Κ. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν αυτοψία σε διάφορες τοποθεσίες των παραπάνω οικισμών όπου υπάρχουν ανάγκες οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από την παραπάνω χρηματοδότηση.

Αρχικά, ο Δήμαρχος βρέθηκε στον χώρο που στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού όπου υπάρχει πρόβλημα με τη στέγη. Στη συνέχεια, είδε τα προβλήματα που υπάρχουν σε κεντρικό αύλακα που διασχίζει το Βορεινό, ο οποίος χρειάζεται συντήρηση. Παράλληλα, ενημερώθηκε για τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με τον ηλεκτροφωτισμό. Ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο του υπέδειξαν γεώτρηση η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε αυτοψία σε αρδευτικό αύλακα ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα καθώς έχει σπάσει ένα τμήμα του με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή του νερού και να δυσχεραίνεται το έργο των αγροτών.

Ο Πρόεδρος του χωριού ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή και εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά από χρόνια αποδίδονται επιτέλους αυτά τα χρήματα στην Τ.Κ. Χρήματα τα οποία όπως είπε θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί εδώ και χρόνια. Ο κ. Βασίλης Ματζηρίδης τόνισε ότι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη Δημοτική Αρχή είναι άψογη, καθώς ο στόχος είναι κοινός και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας μέσα σε μία δύσκολη περίοδο κρίσης.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Η Δημοτική μας Αρχή τηρώντας τη νομιμότητα, προχωρά για πρώτη φορά στην παραπάνω κατανομή. Αυτή η ανταποδοτικότητα προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία, την οποία οφείλουμε όλοι να τηρούμε. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με τον χειρότερο τρόπο, ότι κατά την προηγούμενη Δημοτική Περίοδο υπήρξαν σημαντικές παραλήψεις. Αυτόν τον χαμένο χρόνο τον αναπληρώνουμε εμείς, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Στην Τ.Κ. Βορεινού – Πευκωτού – Νεοχωρίου είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο και να συνομιλήσω με αρκετό κόσμο που αγκαλιάζει την προσπάθεια που κάνουμε, καθώς προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα χρόνων. Η επαφή μας με τους πολίτες μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει».




ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ, ΣΚΥΔΡΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΓΑΡΑ ΜΕ ΣΔΙΤ


Η ΘΕΣΗ των «ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ»                                                 των Δήμων ΕΔΕΣΣΑΣ, ΣΚΥΔΡΑΣ & ΠΕΛΛΑΣ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΜΕ ΣΔΙΤ


Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη, στην Έδεσσα, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και τις εξαγγελίες του για ανέγερση Νέου Δικαστικού Μεγάρου, στην Έδεσσα, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και για επίλυση του προβλήματος διασποράς των δικαστικών υπηρεσιών στα Γιαννιτσά, με εξέταση της δυνατότητας ανέγερσης νέου μεγάρου σε οικόπεδο της πόλης, για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:
1.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο  των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνδέει και εξαρτά την αντιμετώπιση χρόνιων,  υπαρκτών και οξυμμένων προβλημάτων, όπως η αναγκαιότητα ανέγερσης σύγχρονων και λειτουργικών δικαστικών μεγάρων σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, από την δυνατότητα προσπόρισης μεγάλης και άμεσης κερδοφορίας στον ιδιώτη επιχειρηματία,  που θα θελήσει να συμπράξει στην ανέγερση τους. Εξαρτά και συνδέει, δηλαδή, την πιθανότητα επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων, από την δυνατότητα των Δημόσιων Φορέων, ή των τελικών χρηστών του έργου, που ορίζονται από τον νόμο για τις ΣΔΙΤ, ως υπόχρεοι για την πληρωμή του ιδιώτη- κατασκευαστή, να εξασφαλίσουν στον επενδυτή την κερδοφορία που επιθυμεί.
2.Με τον τρόπο αυτό βέβαια, δικαστικά μέγαρα δεν θα ανεγερθούν, και κατά συνέπεια, θα παραμείνει η σημερινή άθλια κατάσταση, αν δεν βρεθεί ιδιώτης- κατασκευαστής, που εξασφαλίζοντας γρήγορο και υψηλό κέρδος, θα αναλάβει την κατασκευή τους. Ενώ από την άλλη, αν τελικά υπάρξει ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας,  είναι τα μόνιμα υποζύγια,(εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες κλπ) που δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, αυτοί που , πιθανότατα, θα κληθούν, ως τελικοί χρήστες του έργου, να βάλουν, βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα δικαστήρια και τις υπηρεσίες τους.
3. Γίνεται, έτσι, φανερό, ότι ακόμα κι αν καταστεί δυνατή, με τους όρους των ΣΔΙΤ, η ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου σε Έδεσσα ή Γιαννιτσά, δηλαδή ακόμα και αν βρεθεί επιχειρηματίας , που εξασφαλίζοντας την κερδοφορία του, αναλάβει την κατασκευή του έργου, δεν θα πρόκειται για εξέλιξη θετική για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αυταπασχολουμένων δικηγόρων, αφού με τον τρόπο αυτό θα προστεθεί ακόμα ένας κρίκος, σε μια σειρά μέτρων, που έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος πρόσβασης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Πρόκειται, δηλαδή για εξέλιξη που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, ή και θα καταστήσει αδύνατη, την διεκδίκηση και ικανοποίηση δικαιωμάτων, από όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, οι οποίοι θα κληθούν να «πληρώσουν για ακόμα μια φορά το μάρμαρο».
3.Τελικά οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη για το κεφάλαιο μένει. Καλούμε τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους και  τα λαϊκά στρώματα των Δήμων μας, να ενώσουν την φωνή και τους αγώνες τους, με αίτημα να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή σύγχρονων και λειτουργικών δικαστικών μεγάρων σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, με χρηματοδότηση των έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό, απορρίπτοντας τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

   Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση 
Δήμου Έδεσσας  -  Μιχάλης Φουνταλής                                                                                      
 Δήμου Σκύδρας  -  Μάνος Κανάκη
 Δήμου Πέλλας  -  Ολυμπία Παπαδοπούλου

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη και ΣΕΑΣ με Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη


Συναντήσεις Γιάννη Σηφάκη και ΣΕΑΣ με Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη, Διεύθυνση Δενδρωδών καλλιεργειών  και συμβούλους του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου
Την Τετάρτη 22.03.2017 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και του εκπροσώπου και τεχνικού συμβούλου του ΣΕΑΣ Γιάννη Στογιαννίδη με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βας. Κόκκαλη, συμβούλους του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Συζητήθηκαν το πρόβλημα με τα «στέκια» στα οπωροκηπευτικά και την μαύρη διακίνηση και η ανάγκη λήψης άμεσων αποφάσεων πριν την νέα περίοδο, η ανάγκη ποσόστωσης για την Πέλλα στο επισιτιστικό πρόγραμμα του 2017 με δωρεάν διάθεση προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η απόλυτη συμφωνία με την προσπάθεια του Υπουργείου για μειωμένη φορολογία των αγροτών που συμμετέχουν σε οργανώσεις, η αναμενόμενη υπουργική απόφαση για τον χρόνο πληρωμής από τους εμπόρους και η ανάγκη θέσπισης αυστηρών διατάξεων αν καταστρατηγείται αυτός ο χρόνος, τα εργόσημα των Αλβανών εποχιακών εργατών γης καθώς και προβλήματα με επιχειρησιακά προγράμματα ομάδων παραγωγών της Πέλλας. Του Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας, της ΟΠ Πέλλας και της ΟΠ Αρχαγγέλου «Το Πάϊκο».
Συζητήθηκε ακόμη με παρουσία εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων πρόβλημα των αποζημιώσεων των ενοικιαστών αγροτεμαχίων από τα οποία διέρχεται ο αγωγός ΤΑΠ.  
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε στην συγκρότηση επιτροπής από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης ( Διεύθυνση Εμπορίου) και βουλευτές για να εξεταστεί το θέμα με τα «στέκια» καθώς και η μαύρη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
Ακόμη δεσμεύτηκε να εξετάσει τα προβλήματα με τα επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΠ της Πέλλας.
Θεώρησε λογικό τον καθορισμό ποσόστωσης για την Πέλλα στο επισιτιστικό πρόγραμμα αντί του Εμπάργκο.

Ο Υπουργός και ο βουλευτής επιβεβαίωσαν ξανά την συνεχή τους συνεργασία για την επίλυση  προβλημάτων των αγροτών. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...