Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Παιδιά. Η ευθύνη για την ανατροφή τους είναι μαζί κόπος και ευλογία.


Η ευθύνη για την ανατροφή τους είναι μαζί κόπος και ευλογία.

 Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)  

Μέχρι την σύλληψη είμαστε γεμάτοι λαχτάρα. Από εκεί και μετά ξεκινάει η αγωνία. Η πρώτη χοριακή, η δεύτερη, ο πρώτος υπέρηχος... Η αυχενική διαφάνεια και πάει λέγοντας...

Τέλος πάντων το παιδί κάποια στιγμή θα γεννηθεί και όλα καλά (;). Όμως όχι, απλώς τελείωσαν οι αγωνίες του εμβρύου, τώρα ξεκινούν οι αγωνίες του βρέφους! Θα θηλάσει; θα θηλάσει επαρκώς ; Θα αναπτυχθεί καλά; θα περπατήσει; θα μιλήσει στην ώρα του; θα ψηλώσει ;... O κατάλογος είναι ατελείωτος. Ταυτόχρονα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κλάψει, θα ξενυχτήσει, θα πάθει κολικούς, θα κολλήσει ιώσεις, θα ανεβάσει πυρετό, θα πονέσουν τα αυτιά του, ο λαιμός του, η κοιλιά του...

Μα καλά αυτή είναι μητρότητα; Μια ζωή γεμάτη αγωνίες ;

Όχι, σίγουρα όχι! Παρ' όλο που όλα τα παραπάνω ισχύουν υπάρχει παράλληλα και το θαύμα της ύπαρξης. Της ύπαρξης καθ' αυτής. Το γεγονός και μόνο ότι το παιδί ΕΙΝΑΙ, ότι ΥΠΑΡΧΕΙ μαζί μας, μεγαλώνει ανάμεσα μας, ότι είμαστε οι γεννήτορες του, μας γεμίζει χαρά. Μας κάνει ευτυχισμένους, πλήρεις, μας δίνει ένα νέο νόημα, τελείως διαφορετικό στη ζωή μας. Το νόημα του να είμαστε ΓΟΝΕΙΣ.

Η ευθύνη για την ανατροφή του είναι μαζί κόπος και ευλογία. Ο μόχθος για να του προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό είναι ταυτόχρονα και ανάπαυση της ψυχής μας. Και η ανταμοιβή δεν σταματά εδώ. Το βλέπουμε και γεμίζουμε καμάρι, το παρακολουθούμε να μεγαλώνει, να κατακτά ένα- ένα τα στάδια ανάπτυξης, να γίνεται “ολόκληρο παιδί” και φουσκώνουμε περηφάνια.

Από την στιγμή που γινόμαστε γονείς η αγωνία και η υπεροχή συνυπάρχουν. Είναι ένας σύνθετος ρόλος (πολλές φορές μία “ισορροπία τρόμου”), που έχει πολλές απαιτήσεις. Υπομονή, πάνω από όλα μεγάλη υπομονή, εγρήγορση, επαγρύπνηση, σταθερότητα, ευαισθησία, προσοχή, αυστηρότητα, επιμονή...

Πολλές διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις για τις οποίες χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουμε. Όμως, απ' την άλλη, το να είσαι γονιός είναι ο μόνος ρόλος για τον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβα. Δεν έχουμε χρόνο για δοκιμές, όλα πρέπει να γίνουν την ώρα που συμβαίνουν. Ιδίως στο πρώτο παιδί! Γιατί στο δεύτερο, στα επόμενα..., υπάρχει τουλάχιστον η εμπειρία του πρώτου...

Υπομονή μαμάδες και μπαμπάδες, βρείτε κουράγιο και παρηγοριά για τα δύσκολα από τους προηγούμενους, από την εμπειρία όλων των γενεών που τα κατάφεραν. Γιατί η φύση ξέρει καλύτερα από εμάς, γνωρίζει ότι είμαστε προορισμένοι για να τα καταφέρουμε. Ας εμπιστευτούμε το ένστικτο μας, ας αφήσουμε την αγάπη μας να είναι οδηγός, ας αποδεχτούμε ότι στην ζωή τίποτα δεν είναι τέλειο, ότι θα κάνουμε και λάθη και ότι εν τέλει τα πράγματα ίσως να είναι πιο απλά απ'ότι νομίζαμε ή απ'ότι φοβηθήκαμε...


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Αντισταθείτε στην εγωιστική παρόρμηση ότι για όλα φταίει ο άλλος.



Αντισταθείτε στην εγωιστική παρόρμηση ότι για όλα φταίει ο άλλος.

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας (simvouleftikigamou.gr)  

Όλοι όσοι έχουμε την εμπειρία μίας μακροχρόνιας σχέσης γνωρίζουμε ότι η διατήρηση της, το να κρατηθεί η φλόγα της, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο. Και δεν αρκεί να προσπαθεί μόνο ο ένας σύντροφος για να διατηρηθεί μια σχέση ζωντανή, ζεστή και λειτουργική.

Τα 5 βασικά βήματα που ακολουθούν, αν και μοιάζουν απλά και προφανή ( ωστόσο δεν είναι -στην πράξη αποδεικνύονται δυσκολότερα απ' ότι θα νόμιζε κανείς ) είναι σημαντικό να ακολουθούνται και από τα δύο μέρη ενός ζευγαριού. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ίσως και μόνο η αμοιβαιότητα της προσπάθειας να αρκεί.

Βήμα πρώτο:
Εμπιστευτείτε! Αυτό είναι το βασικότερο, είναι πάνω απ'όλα.
Αν υποθέσουμε ως αυτονόητη την αγάπη σε ένα ζευγάρι, τότε ο βασικός πυλώνας για να στηριχθεί είναι η εμπιστοσύνη.
Παίρνω εμπιστοσύνη σημαίνει ''αναπνέω'', αφήνομαι, ''λύνομαι'', δεν ντρέπομαι, δεν φοβάμαι, είμαι ο εαυτός μου,
νοιώθω ότι είμαι αποδεκτός, είμαι αυθεντικός... Συνθήκες απαραίτητες και ευεργετικές για να αναπτυχθεί μια σχέση απρόσκοπτα και ειλικρινά.

Βήμα δεύτερο:
Περιορίζω την κριτική (ιδίως για τα λιγότερο σημαντικά ζητήματα).
Δεν μπορούμε ούτε χρειάζεται να αλλάξουμε τον άλλο. Πρέπει να μπορέσουμε να αποδεχτούμε τον άλλον ως έχει-με τα καλά του και τα κακά του- αλλιώς καλύτερα και για τους δύο να αποχωρήσουμε. Εξάλλου το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό μας: θέλουμε να μας αγαπάνε γι'αυτό που είμαστε κι όχι γι' αυτό που μας θέλουνε, θέλουμε την αγάπη και τον θαυμασμό κι όχι την κριτική και την επίκριση του άλλου.

Βήμα τρίτο:
Δώστε χώρο στις προσωπικές σας ανάγκες.
Με τον καιρό μέσα σε μια σχέση αναδύεται η ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο. Κάποιοι φοβούνται να το παραδεχτούν και να το φροντίσουν. Όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι κακό ή απειλητικό σ' αυτό - οπότε ας το απενοχοποιήσουμε, χωρίς να αγωνιούμε ότι έτσι αναιρείται η αγάπη μας για τον άλλον.

Βήμα τέταρτο:
Ζητήστε συγνώμη.
Αντισταθείτε στην εγωιστική παρόρμηση ότι για όλα φταίει ο άλλος. Ποτέ εξάλλου δεν φταίει μόνο ένας.Κάντε το πρώτο βήμα εσείς διευκολύνοντας την κατάσταση (θα εκπλαγείτε από την ανταπόκριση που θα λάβετε)

Βήμα πέμπτο:
Εκφράστε τα συναισθήματά σας.
Μια καλή κουβέντα, μια αγκαλιά, ένα φιλί, μια έκφραση αγάπης, ένα ''σ' αγαπώ'', είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την φροντίδα μας και το νοιάξιμο μας για τον άλλον. Ποτέ δεν  περισσεύουν και ποτέ δεν είναι αρκετά. Η συναισθηματική ένωση, μαζί με την πνευματική και τη σαρκική, αθροίζουν το νόημα μιας ολοκληρωμένης σχέσης. Και για όσους έχουν την ''ευλογία'' σ' αυτήν την συνθήκη προστίθενται και τα παιδιά...


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Ο Σύνδεσμος Επισήμων Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ν.Πέλλας διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή στη Βουλγαρία


4ΗΜΕΡΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ  ΕΠΙΣΗΜΩΝ  ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ  ΝΟΜΟΥ  ΠΕΛΛΑΣ  ΣΤΗ  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ( ΣΟΦΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ-ΒΕΛΙΚΟ  ΤΕΡΝΟΒΟ ) ΑΠΟ  10/4  ΜΕΧΡΙ  13/4

Ο  Σύνδεσμος  Επισήμων  Διαιτητών  Ποδοσφαίρου  Ν.Πέλλας  διοργανώνει  4ήμερη  εκδρομή  στη  Βουλγαρία ( Σόφια-Φιλιππούπολη-Βέλικο   Τέρνοβο ) από  10  Απριλίου  μέχρι  13  Απριλίου , με  κόστος  συμμετοχής  105 Ευρώ  σε  ξενοδοχείο  4*  με  πρωινό. Οι  διαιτητές  μέλη  θα  καταβάλλουν  το  ποσό  των  50  Ευρώ. Δηλώσεις  συμμετοχής  με  ταυτόχρονη  εξόφληση  μέχρι  τις  22-3-2018  στο  τηλ.  6974911258.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο  Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                                    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΣΙΩΝΗΣ

Άποψη: Ανάπτυξη και άλλων περιοχών του Δήμου Αλμωπίας εκτός των Λουτρών Πόζαρ.


Με αφορμή τον μονόπλευρο τρόπο,που οι διοικούντες τον δήμο μας, αντιμετωπίζουν τον τομέα της ανάπτυξης, ρίχνοντας την προσοχή τους ΜΟΝΟ στα Λουτρά Πόζαρ,   μας γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις, οι οποίες αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας και πιο συγκεκριμένα την δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων περιοχών, όπως είναι κάποιες εκμεταλλεύσιμες τοποθεσίες των Προμάχων.

Είναι γνωστό στους κατοίκους του χωριού, και σε πολλούς άλλους, η απείρου κάλλους περιοχή "Μπιτσκία" η οποία θα μπορούσε με μια προσεκτική παρέμβαση, να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση αναψυχής και διασκέδασης. Τα βαθύσκιωτα πλατάνια, τα γάργαρα τρεχούμενα νερά και η φυσική ηρεμία, που επικρατεί και ο πανέμορφος περιβάλλων χώρος, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα "δυνατό" εργαλείο αναβάθμισης του χωριού και της τοπικής οικονομίας, με τη δημιουργία ενός κοινοτικού αναψυκτηρίου. 

Άλλωστε οι παλαιότεροι θα θυμούνται, ότι πριν από χρόνια, λειτουργούσε στην περιοχή το φημισμένο "Φράγμα", που ήταν σημείο αναφοράς στην καλοκαιρινή διασκέδαση, έλκοντας πολλούς επισκέπτες από την επαρχία μας.
Θα μπορούσαν λοιπόν οι υπηρεσίες του δήμου μας, να αναζητήσουν κάποια προγράμματα, που σίγουρα υπάρχουν, και να βρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε να ιδρυθεί μια τοπική κοινωφελής επιχείρηση, που και θα δώσει θέσεις εργασίας σε αρκετούς κατοίκους και θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών του χωριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όλοι γνωρίζουμε ότι η επισκεψιμότητα των Προμάχων ανάγεται μόνο στην Ιερά μονή του Αγίου Ιλαρίωνα και σε κάποιες οικογενειακές ταβέρνες.

Μια άλλη πρόταση προς ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής, θα μπορούσε να ήταν και η ανάπλαση της τεράστιας εδαφικής επιφάνειας του "Φυλακίου", το οποίο ρημάζει εγκαταλελειμμένο, έρμαιο στις διαβρώσεις του καιρού και το διάβα των χρόνων.
Αν μπορούσαν να εξευρεθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια από προγράμματα που τρέχουν, η περιοχή προσφέρεται για μια κάθετη ολοκληρωμένη παρέμβαση και θα ήταν δυνατή η κατασκευή ξενώνων, εστιατορίου, πισίνας, αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων πώλησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, λαογραφικού μουσείου και πλείστων άλλων προσθηκών.
Το αποτέλεσμα θα ήταν άκρως επωφελές για τον τόπο μας και την τοπική κοινωνία, αφού είναι σίγουρη η προσέλκυση εκατοντάδων επισκεπτών με την  κατάλληλη προώθηση.
Είναι γνωστή σε όλους η καθημερινή δραστηριότητα, κατά την οποία, λεωφορεία με πιστούς από όλη την χώρα περνούν από εκεί, πηγαίνοντας προς την μονή. Άρα η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, θα προσέλκυε αρκετούς για να ξαποστάσουν πίνοντας έναν καφέ ή αγοράζοντας κάποιο τοπικό προϊόν.

Εν κατακλείδι θα προτρέπαμε τους ικανούς και ανοιχτόμυαλους κατά την άποψή μας υπεύθυνους-διαχειριστές του δήμου, να στρέψουν το βλέμμα τους, εκτός των Λουτρών και σε άλλες περιοχές, που τέτοιες υπάρχουν διάσπαρτες στα όρια της Αλμωπίας και να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, που απλόχερα προσφέρει ο ευλογημένος μας τόπος.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ...ΑΠΟΨΗ: ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ

Η συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων στο τουρνουά χειροσφαίρισης (χάντμπολ) των Δημοτικών Σχολείων της Αλμωπίας


Δείτε φωτογραφίες από την συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου  Προμάχων στο τουρνουά χειροσφαίρισης (χάντμπολ)  των Δημοτικών Σχολείων της Αλμωπίας που οργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Χάντμπολ και τον Δήμο Αλμωπίας στο Κλειστό Γυμναστήριο Αριδαίας την Παρασκευή 3.3.2018. 
















Ολοκληρώθηκε το Ε3 πρωτάθλημα tennis της Γ Ένωσης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, το Ε3 πρωτάθλημα tennis της Γ Ένωσης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας.
 Αγωνίστηκαν Αγόρια και Κορίτσια μέχρι 14 ετών.
 Νικητής στα αγόρια ο Φίλιππος Σεραφείμ από την Νάουσα και στα κορίτσια η Σιδηροπούλου από την Βέροια.








ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...