Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν ημίμετρα στον έρωτα. Ούτε «μισοθέλω», ούτε «μισοαγαπώ»


Το μήνυμα “διαβάστηκε”.
Ναι, για κείνη τη στιγμή μιλάω.
Που έγραψες, που περιμένεις και είσαι στην “τσίτα.”
Θέλεις να δώσεις εικόνα, σχήμα, ήχο μέσα στο μυαλό σου, βιάζεσαι,αλλά δεν μπορείς ακόμα και, έτσι, περιμένεις. Ανατρίχιασες και μόνο στην ιδέα της ανταπόκρισης.
Είμαι σίγουρη, σου λέω! …
Και περιμένεις, περιμένεις σαν μοντέρνα Σταχτοπούτα, και θέλεις να νιώσεις τη λαχτάρα, τη χαρά, μια αντίστοιχη αντίδραση… Αχ, αυτές οι τρεις τελίτσες, τι σου κάνουν…
Σε τρελαίνουν, παίζουν με το μυαλό και την ψυχολογία σου, παίζουν μαζί σου και συ, ανυποψίαστη. Η καρδιά βαράει σε ρυθμούς Μαραθωνίου.
Ενώ εσύ ήδη έχεις προχωρήσει σε άλλα επίπεδα, έχεις φτιάξει σενάρια, έχεις δώσει τις πιθανές απαντήσεις που θα σαγηνέψουν το αντικείμενο του πόθου σου.
Και περιμένεις, κι όλο περιμένεις. Και, φυσικά, επειδή πονάς, πάλι τον δικαιολογείς, για χίλιους δυό λόγους, ε; Οι ώρες πέρασαν κι οι μέρες…
Τώρα πια, πράγματα άλλαξαν!
Κι αυτό το “διαβάστηκε” της αρχικής ελπίδας, που τόση χαρά σου έδωσε, τώρα σε ενοχλεί! Σε ενοχλεί πολύ να βλέπεις αυτό το “διαβάστηκε”, έτσι σκέτο. Σαν πικρός καφές, είναι κάπως, δεν είναι; Μοντέρνα “χυλόπιτα”, θα το έλεγα εγώ. Διαδυκτιακή. Γρήγορη και χωρίς πολλά – πολλά.
Ίσως είναι και χειρότερη…
Γιατί ακόμα κι αν ζητήσεις εξηγήσεις, πάλι μπορεί να τα σκατώσεις ή να παρεξηγηθείς ή να επαναληφθεί το ίδιο “διαβάστηκε”. Αυτό είναι που σε πονάει, νομίζω…
Δεν μπορείς να εκφραστείς, να πεις αυτό που θέλεις.
Γιατί, εκ των πραγμάτων, δε γίνεται. Δεν έχεις τον άνθρωπο απέναντί σου, να εξηγηθείς, να εκτονωθείς, να τον φιλήσεις ή να του τα πεις ένα χεράκι. Εδώ, αυτό το γαμημένο “διαβάστηκε”, σε αφήνει με την ελπίδα ζωντανή, κι όλο ξυπνάς μέσα στην άγρια νύχτα, γιατί δήθεν άκουσες το χαρακτηριστικό ήχο.
Μείνε εκεί, μην το προχωράς άλλο και μη βασανίζεσαι, καρδιά μου. Θέλει κότσια το θάρρος μιας ξεκάθαρης απάντησης, δεν είναι μόνο βασανιστικό αλλά και άναδρο που σε αφήνει σύξυλη. Εκεί, λοιπόν, το παίρνεις απόφαση, αφήνεις τα περί “η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία” και άλλα τέτοια παρηγορητικά και πάψε, να τον δικαιολογείς άλλο.
 Όποιος θέλει, και χρόνο και χώρο βρίσκει και κυρίως, σε βάζει σε προτεραιότητα.
Τόσο απλά, τόσο όμορφα.
Δεν υπάρχουν ημίμετρα στον έρωτα.
Ούτε “μισοθέλω”, ούτε “μισοαγαπώ”, το ξέρεις ήδη.
Το ότι δεν πήρες μήνυμα, είναι από μόνο του μήνυμα, δεν το βλέπεις;


Της Εύης Μαυρογιάννη.


ΠΗΓΗ...http://www.anapnoes.gr

Ενημέρωση για τις δράσεις προστασίας της ιλαράς από το Κέντρο Υγείας Αριδαίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ


Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ.). με 15.000 κρούσματα και 40 θανάτους. 
 Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα , η επιδημία ξεκίνησε από τη Ρουμανία, όπου είναι ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά της δεύτερης εμβολιαστικής δόσης, με αποτέλεσμα 8.5000 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων τα 30 απέβησαν μοιραία.. Παράξενο χαρακτήρισε ο κ. Τσόδρας το γεγονός ότι προσβάλλονται μεγαλύτερες ηλικίες, αναφέροντας ότι στην Ιταλία ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 27 ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 4.400.
Στην Ελλάδα, το πρόβλημα ευτυχώς αφορά ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι Ρομά, για τους οποίους γίνεται προσπάθεια εμβολιασμού.
Ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17) και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός. 
Τα συμπτώματα μοιάζουν με «κρυωματάκι», ωστόσο 2-3 μέρες μετά εμφανίζονται εξανθήματα -κοκκινίλες- από το κεφάλι και οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές για έναν στους τέσσερις ενήλικες, που εμφανίζουν σοβαρότατες επιπλοκές, όπως πνευμονία και εγκεφαλίτιδα.
Στις 6/9/2017, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου,  συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία για το θέμα αυτό έλαβε την εξής απόφαση:

«α/ Συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
β/ Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.»
Υπενθυμίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.
Η εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα παρακολουθείται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, και ανάλογα με την πορεία της θα δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες με βάση τα εκάστοτε δεδομένα και τη γνωμάτευση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων.
Το γενικά υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στη χώρα, που έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες κατά το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί θετικό παράγοντα, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.
Με τη ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνεται ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.
Οι Επισκέπτριες Υγείας του Κέντρου Υγείας Αριδαίας , τη Δευτέρα 25/9/17 θα επισκεφθούν τον καταυλισμό ρομά της Αριδαίας για τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες :
Γραφείο επισκεπτριών υγείας του Κέντρου Υγείας Αριδάιας
Τρίτη –Τετάρτη Πέμπτη  και ώρες 9:00 – 13:00 

Οι Επισκέπτριες Υγείας                       Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Πούλου Αικατερίνη 
Κουσίδου Χριστίνα                         ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Τα χωριά της Πέλλας παρουσιάζουν εξαιρετικό πολιτισμικό ενδιαφέρον και μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη»


Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Τα χωριά της Πέλλας παρουσιάζουν εξαιρετικό πολιτισμικό ενδιαφέρον και μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη»


Στην Τοπική Κοινότητα Λουτροχωρίου Δήμου Σκύδρας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/09) η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά αποδεχόμενη πρόσκληση από ενεργό κάτοικο της περιοχής.

Στη συνάντηση με τον κ. Γιώργο Παναγιωτίδη, Πολιτικό Επιστήμονα-Δημοσιογράφο και με κατοίκους του Λουτροχωρίου, η κυρία Αθανασιάδου-Αηδονά είδε τα σημεία της περιοχής όπου παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική συνολικά για το Δήμο Σκύδρας. Παρόντες στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα ήταν η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος, ο Αντιδήμαρχος Σκύδρας Γιάννης Θεοδοσίου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πετριάς Γρηγόρης Βόλτσης και συνεργάτες.

Αρχικά, έγινε μια μικρή ξενάγηση στις ιαματικές πηγές Λουτροχωρίου, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν με ενέργειες που κάνει ο Δήμος Σκύδρας αναμένοντας τα αποτελέσματα αυτών, καθώς το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες. Σχετικά με το θέμα η κυρία Αν. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η Π.Ε. Πέλλας θα βοηθήσει όπου μπορεί ώστε, να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό οι ευεργετικές ιδιότητες των πηγών του Λουτροχωρίου, κάτι που θα δώσει άλλη πνοή στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Στη συνέχεια, η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά ενημερώθηκε για την ιδιωτική πρωτοβουλία του κ. Παναγιωτίδη και τις προσπάθειες που κάνει, μαζί με ομάδα εθελοντών για να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της περιοχής, κυρίως σε θέματα βελτίωσης μικρών υποδομών που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι. Σε συζήτηση με όλους τους παρευρισκόμενους και, μετά από αναφορά των Δημάρχων στο οδικό δίκτυο που ενώνει τις κοινότητες Λουτροχωρίου – Καισαριανών – Πλατάνης – Έδεσσας, η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά έδειξε ενδιαφέρον για τυχόν ενέργειες που μπορεί να κάνει η Π.Ε. Πέλλας για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Παράλληλα, η κυρία Αν. Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε με θαυμασμό και σεβασμό στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία του Λουτροχωρίου και απεικονίζει με μοναδικές εικόνες την ιστορία του χωριού και την προσφυγική, ποντιακή καταγωγή των κατοίκων του.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο γραφικό καφενείο της κοινότητας όπου οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την Αν. Αντιπεριφερειάρχη κυρία Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά και όλους τους συμμετέχοντες στην επίσκεψη με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα. Ευχάριστη έκπληξη στην ημέρα ήταν η παρουσία μικρών μαθητών με τους δασκάλους τους οι οποίοι τραγούδησαν ποντιακά τραγούδια, συγκινώντας τους παριστάμενους.


Η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά δήλωσε μετά την επίσκεψη: «Με ιδιαίτερη χαρά επισκέφθηκα το Λουτροχώρι όπου εντυπωσιάστηκα με τη θέληση και με την προσωπική, εθελοντική προσπάθεια των κατοίκων για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Ευχαριστώ τον κ. Παναγιωτίδη για την πρόσκληση και όλους τους πολίτες για την υποδοχή και τη φιλοξενία, όπως, επίσης, τους Δημάρχους Σκύδρας και Έδεσσας κα Ιγνατιάδου και κ. Γιάννου αντίστοιχα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ανδρίτσο και όλα τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που, όλοι τους ενδιαφέρονται για να πάει μπροστά η περιοχή. Υπάρχουν θέματα τα οποία μπορούν να αναδειχθούν και στα οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνδράμει και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και το επόμενο διάστημα. Ήδη βελτιώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός και η οδική ασφάλεια στην είσοδο του Λουτροχωρίου με την κατασκευή κόμβου, ενώ, επίκειται έγκριση των δύο μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων σε Αλμωπία και Έδεσσα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.000.000,00 €. Πιθανώς να υπάρχουν κι άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, τα οποία προσπαθούμε να ιεραρχούμε και με βάση τις δυνατότητες που έχουμε, να τα διευθετούμε. Οι δυνάμεις που έχουν οι κάτοικοι της Πέλλας είναι ανεξάντλητες και ο πλούτος των μικρών κοινοτήτων είναι αστείρευτος. Είναι μια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ώστε και εμείς από την πλευρά μας να ανταποκριθούμε στο μέρος που μας αναλογεί για να κάνουμε τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας πράξη».

Προγραμματισμένες διακοπές της υδροδότησης στο δυτικό τμήμα του οικισμού της Τ.Κ. Λουτρακίου


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δημοτική Επιχείρηση 
Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλμωπίας 
ενημερώνει τους καταναλωτές της 
Τ.Κ. Λουτρακίου 
ότι τις προσεχείς μέρες και μέχρι τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας θα πραγματοποιεί προγραμματισμένες διακοπές της υδροδότησης στο δυτικό τμήμα του οικισμού 
από τις  02:00 έως τις 05:00 π.μ. 
και εφόσον κριθεί απαραίτητο και 
από τις 15:00 έως τις 17:00 μ.μ. 
με στόχο την εξασφάλιση πόσιμου νερού 
για όλους τους καταναλωτές.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Αλμωπός - Κιλκισιακός . Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου


Επίσκεψη του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας


Γιάννης Σηφάκης :  Επίσκεψη του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας 
Η εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου το απόγευμα και στην οποία θα ενημερωθούν οι πολίτες της Πέλλας για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Πέλλας  με την χρηματοδότηση με 10 εκατομμύρια ευρώ των απαλλοτριώσεων για το έργο των παρακάμψεων Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών και την επικαιροποίηση της μελέτης σκοπιμότητας για τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία. 
Στην εκδήλωση θα παραστούν πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Οικονομίας.
 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ με προσκεκλημένους τους κυβερνητικούς βουλευτές, Αν. Αντιπεριφερειάρχη,  Δημάρχους, Επιμελητήριο, και διάφορους φορείς της Πέλλας. 
Η κυβέρνηση , στα πλαίσια της πολιτικής της για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την δίκαιη ανάπτυξη, προσπαθεί να άρει τις αδικίες που καταδίκασαν την Πέλλα στην υποβάθμιση και την τεράστια πτώση του βιωτικού επιπέδου των πολιτών της. 
Η κυβέρνηση αυτή στέκεται απέναντι στην πολιτική που υπηρέτησαν Κόμματα και πολιτικοί παράγοντες επί δεκαετίες, την πολιτική της στρεβλής ανάπτυξης στην Περιφέρεια που με υποβοήθηση των παραγοντισμών και της θεοποίησης των πελατειακών σχέσεων είχε σαν αποτέλεσμα η Πέλλα να μείνει έξω από όλους τους κεντρικούς Εθνικούς Σχεδιασμούς για δεκαετίες.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας.   

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...