Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΑΛΜΩΠΟΣ - ΛΑΓΚΑΔΑΣ Αγώνας πρωταθλήματος Γ' Εθνικής


ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση, θα δοθεί χρηματοδότηση στον Δήμο Αλμωπίας που θα στοχεύει σε παρεμβάσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που προκύπτει ως αποτέλεσμα της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός στον Δήμο Αλμωπίας. Τότε, η Δημοτική Αρχή είχε καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με τις παρεμβάσεις. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Βουλευτή κ. Γιάννη Σηφάκη, ο οποίος προκάλεσε την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στον Δήμο μας και συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.


Οι παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν από τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση είναι οι εξής:

-      Συντήρηση και παρεμβάσεις σε γήπεδα του Δ.Δ. Αριδαίας (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας), προϋπολογισμού 41.365,46 ευρώ.

-      Κατασκευή αθλητικού δαπέδου αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Αλμωπίας (πρώην Κλειστή Αγορά Αριδαίας), προϋπολογισμού 28.847,02 ευρώ.

-      Συντήρηση και παρεμβάσεις σε γήπεδα των Δ.Δ. Εξαπλατάνου, Προμάχων και Σωσάνδρας του Δήμου Αλμωπίας, προϋπολογισμού 30.875,70.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ: 101.088,18 ΕΥΡΩ

Κωπηλασία και αγροτουρισμός στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΙΣΟΤΙΜΑ» στην Τοπική Κοινότητα Καλής Δήμου Σκύδρας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης "Συμμετέχω Ισότιμα" ο συντονιστής της δράσης, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χάρης Αηδονόπουλος σας προσκαλεί σε κωπηλασία και αγροτουρισμό με ωφελούμενους τα άτομα με σύνδρομο DOWN από τις προνοιακές δομές της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρες 10:00 - 14:00 στον ποταμό Αλμωπαίο στην Τοπική Κοινότητα Καλής Δήμου Σκύδρας.
Η παρουσία σας θα είναι τιμή για εμάς.

Η δράση υλοποιείται από τον Ανεξάρτητο Τομέα Κοινωνικής Συνοχής και Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Σκύδρας σε συνεργασία με το Γ' Σώμα Στρατού, τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων και με τη συμβολή πλήθος εθελοντών.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΧΑΡΗΣ ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κωπηλασία και αγροτουρισμός στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΙΣΟΤΙΜΑ» στην Τοπική Κοινότητα Καλής Δήμου Σκύδρας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Ο ανεξάρτητος τομέας κοινωνικής συνοχής και προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΙΣΟΤΙΜΑ» διοργανώνει, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρες 10:00 – 14:00 στην Τοπική Κοινότητα Καλής Δήμου Σκύδρας και, συγκεκριμένα, στον ποταμό Αλμωπαίο, κωπηλασία και αγροτουρισμό.

Ωφελούμενοι της δράσης αυτής είναι τα άτομα με σύνδρομο DOWN από τις προνοιακές δομές της ζώνης ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη δράση θα συμμετέχει η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με λέμβους, το Γ’ Σώμα Στρατού καθώς και πλήθος εθελοντών. Στους συμμετέχοντες θα προσφερθεί γεύμα και αναψυκτικά τα οποία, ως συνήθως προέρχονται από χορηγίες και δεν επιβαρύνουν το δημόσιο λογιστικό.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της δράσης κ. Χάρης Αηδονόπουλος «στόχος μας είναι εδώ και 2 χρόνια, όσες και όσοι συνάνθρωποι μας βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού από σωματική, αισθητική, νοητική και κινητική αναπηρία να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε έκφανση πολιτισμού, αθλητισμού και άλλων τομέων δραστηριότητας. Παρακαλούμε θερμά για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας διότι, πρόκειται για μία ακόμη σημαντική, κοινωνική δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνεργασία του Δήμου Σκύδρας αλλά και όλων των αιρετών συναδέλφων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι άψογη».

«Μάρκος Μέσκος, 60 χρόνια στη λογοτεχνία» Εκδήλωση του Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος»


«Μάρκος Μέσκος, 60 χρόνια στη λογοτεχνία»

  Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος» σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο «Μάρκος Μέσκος, 60 χρόνια στη λογοτεχνία», το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου(Βαρόσι, Έδεσσας).
 Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση του Εδεσσαίου ποιητή και παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής και βιβλίων του ιδίου*.

Θα μιλήσουν οι:
Θωμάς Ιωάννου, ποιητής
Αποστολία Μαλαδάκη, φιλόλογος
Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής
Βασίλης Παπάς, ποιητής.

Διαβάζει ο ηθοποιός Γιάννης Θωμάς.

  Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας.

*διάρκεια έκθεσης: 5-11 Νοεμβρίου, ώρες: 5-8 μ.μ.


Για το Δ.Σ.


Φ.Σ. Έδεσσας « Μέγας Αλέξανδρος»
Αγίου Δημητρίου 7 
(58200) Έδεσσα
Ε-mail:megasalexandrosedessas@gmail.com


Χρήστος Τσαγκάρης, «Βαθιά στα λατομεία …» ή Η εξομολόγηση μιας οδοντόβουρτσας


Παράξενη δουλειά. Μας κατευθύνουν ξένα χέρια. Παράξενη δουλειά. Κάποτε τα χαράματα και άλλοτε μέσα στη νύχτα. Παράξενη δουλειά. Να κολλάνε πάνω σου κάθε λογής σκουπίδια. Σκουπίδια που λίγο πριν, λίγο πριν δρασκελίσουν το φράγμα, φαίνονταν όμορφα, θελκτικά, θα έλεγε κανείς. Παράξενη δουλειά. Καθένας έχει τη δική του άποψη. Μερικοί λένε πως είμαστε κάτι ανάμεσα σε πειρατικό και σκουπιδιάρικο. Ανακατεύεις τις λάσπες. Άλλοι νομίζουν πως κάπου εκεί μέσα θα βρούνε κρυμμένα χρυσάφια. Και άλλοι πάλι – πιο προσγειωμένοι – καταλαβαίνουνε πως δεν υπάρχουν χρυσάφια, μα μονάχα λάσπες, και έλαχε σε μας να τις καθαρίζουμε. Άτιμη κοινωνία, σου λένε. Αν στο δικό μας κόσμο υπήρχαν και μάντρες για παλιοσίδερα ή άλλα παρόμοια, τουλάχιστον θα βγάζαμε κάτι. Και δεν τελειώνει. Είναι κάτι σαν τέχνη, θα σου πει κάποιος άλλος. Μόνοι εμείς έχουμε το χάρισμα να ξαναδίνουμε τη χαμένη λάμψη. Σκέψου το. Μόνο εμείς, λες και συγχωράμε παλιές αμαρτίες.

 

Εμένα όμως αυτή η ζωή μού θυμίζει μια παλιά, πανάρχαια ιστορία, που κάποιος πρόγονος βρήκε ξανά και ξανά ειπωμένη να έχει κολλήσει στα δόντια κάποιου ποιητή ή δασκάλου. «Οι Αθηναίοι», έλεγε εκείνος, «πήραν κάποτε απόφαση να κατακτήσουνε ξένη γη, ξένη χώρα. Τους βγήκε σε κακό. Την τελευταία νύχτα τούς κλείσανε από παντού, άλλους σε ένα ποτάμι και άλλους σε κάποια κοιλάδα. Και τότε αυτοί, μην έχοντας τι άλλο να κάνουν, παρέδωσαν τα όπλα, με τη συμφωνία να σεβαστούν οι εχθροί τη ζωή τους. Και κείνοι το δέχτηκαν και δε τους σκοτώσαν αμέσως. Τους κλείσανε μέσα σε κάτι υπόγειες στοές – λατομεία τα λέγαν. Και τους άφηναν εκεί μέρα μέρα, μέσα στις πέτρες, λίγο λίγο να χάνονται, μέχρι που μες στα σκοτάδια γίνανε και αυτοί ένα με τα χώματα και τις σκόνες που μάζευαν.

 

Κάπως έτσι είμαστε και εμείς – κάθομαι συχνά και το σκέφτομαι. Κλεισμένοι βαθιά σε λατομεία, ώσπου να φλομώσουμε και εμείς, να γίνουμε ένα με τα χώματα και τις πέτρες που μαζεύουμε, και τότε να μας πετάξουν. «Να μας πετάξουν…» Με τυραννάει συχνά αυτό το παράπονο. Αιχμάλωτοι κάποιου πολέμου, που ποτέ δεν αρχίσαμε, μέσα στα δόντια. Τα δόντια …, « έρκος οδόντων», είχε πει κάποιος άλλος, κάτι σαν φράχτης, μάντρα και κυματοθραύστης και πάνω του να πέφτουν σαν το κύμα τα λόγια.

 

Μα δε θα μας πετάξουν έτσι απλά. Κάθε μάχη, ακόμα και άδοξη, έχει τα λάφυρά της. Και εγώ αυτή τη ζωή, αυτή τη δουλειά κάπως έτσι, σαν μια τέτοια μάχη, τη βλέπω.

 

Μέσα στα τοιχώματα, μέσα στα μπάζα, μια ηχώ με τραβά τόσα χρόνια. Νομίζεις πως τρέχει εκεί γύρω κάποιο ρυάκι, κάποιο μυστικό ποτάμι, που έσβησε πριν από χρόνια. Πίσω από τους φράχτες, μέσα στα δόντια, ψάχνω τα λόγια.

 

Μα και πιο πέρα. Το κρυμμένο βάθος ζητάω. Πίσω, πιο πίσω από τις λέξεις. Χώνομαι μες στο κενό, σε αμυχές και φαράγγια και ψάχνω τις σκέψεις. Έξεις, τρόπους του λόγου και της ψυχής καλντερίμια. Ανάμεσα στα κόκκαλα μια μουσική, έλεγε κάποιος ποιητής. Παράξενη δουλειά. Να μπαίνεις όλο και πιο βαθιά, να αναζητάς τα τρίσβαθα και την ψυχή του ανθρώπου.




Χρήστος Τσαγκάρης

Το εξαιρετικό διήγημα του Χρήστου Τσαγκάρη δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά και η Logotexnia21 τον ευχαριστεί πολύ για την άδεια δημοσίευσης.

Ο Χρήστος Τσαγκάρης, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1997, ζει στον Πειραιά και είναι μαθητής της Γ΄ Λυκείου του Ζαννείου Π.Π.ΓΕΛ. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις [Euroscola 2014 - Βουλή των Εφήβων 2014 - Μαθητική Ολυμπιάδα Ευεργεσίας (πανελλήνιο βραβείο) - Διεθνής διαγωνισμός Γαλλοφωνίας «Un voeu pour la planete» - Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Γρηγόρης Πεντζίκης» (1ο βραβείο) - Πανελλήνιος διαγωνισμός της Ένωσης Εκδοτών Βορείου Ελλάδας (2ο βραβείο) - Πανελλήνιος διαγωνισμός της Π.Ε.Λ (3ο βραβείο) - Πανελλήνιος Διαγωνισμός των εκδόσεων Πατάκη (3ο βραβείο) - Πανελλήνιος Διαγωνισμός της Ε.Ε.Λ (1ος έπαινος Αγγλικής ποίησης) - Πανελλήνιος διαγωνισμός του Πειραϊκού Συνδέσμου και του περιοδικού Μανδραγόρας (έπαινος) - «ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014» (ειδικό βραβείο για το σύνολο του υποβληθέντος έργου, β' βραβείο Αγιογραφίας) - Λογοτεχνικός Διαγωνισμός του «Κελαινώ» 2014 με θέμα «Είν’ η ζωή μια θάλασσα» (3ο βραβείο ποίησης) - Διαγωνισμός της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος ( 1ο βραβείο ποίησης για το αθλητικό ιδεώδες)].



© 2014 -  Χρήστος Τσαγκάρης






Σαν πράξη από τελετή


Σαν πράξη από τελετή
Στα κιγκλιδώματα
Μια λειτουργία θανάτου
Θολό τοπίο συνθέτει αντιφάσεις
Αιματοχυσία
Ανακοινώθηκε δεύτερη κατάπαυση πυρός
Φρεγάδες αναχώρησαν
Φέραν μικρά εμπόδια
Τενεκεδένιες σημαδούριες
Στη Μεσόγειο
Γιουγκοσλαβία Αφγανιστάν
Ιράκ Λιβύη
Συρία
Ό,τι έγινε έγινε
Οι νεκροί ξεχάστηκαν
Στο δεύτερο διάζωμα
Μιας συνεχώς
Μεταβαλλόμενης οικονομίας

Φροσούλα Κολοσιάτου
από τη συλλογή Σκοτεινή συγκατοίκηση, 2014 





ΠΗΓΗ...http://dreaming-in-the-mist.blogspot.gr/

Τα πάθη της βροχής, από την Κική Δημουλά


 Εν μέσω λογισμών και παραλογισμών
άρχισε κι η βροχή να λιώνει τα μεσάνυχτα

μ’ αυτόν τον πάντα νικημένο ήχο
σι, σι, σι.

Ήχος συρτός, συλλογιστός, συνέρημος,
ήχος κανονικός, κανονικής βροχής.

Όμως ο παραλογισμός
άλλη γραφή κι άλλην ανάγνωση
μού’ μαθε για τους ήχους.

Κι όλη τη νύχτα ακούω και διαβάζω τη βροχή,
σίγμα πλάι σε γιώτα, γιώτα κοντά στο σίγμα,
κρυστάλλινα ψηφία που τσουγκρίζουν
και μουρμουρίζουν ένα εσύ, εσύ, εσύ.

Και κάθε σταγόνα κι ένα εσύ,
όλη τη νύχτα
ο ίδιος παρεξηγημένος ήχος,

αξημέρωτος ήχος,
αξημέρωτη ανάγκη εσύ,

βραδύγλωσση βροχή,
σαν πρόθεση ναυαγισμένη
κάτι μακρύ να διηγηθεί
και λέει μόνο εσύ, εσύ, εσύ,

νοσταλγία δισύλλαβη,
ένταση μονολεκτική,

το ένα εσύ σαν μνήμη,
το άλλο σαν μομφή
και σαν μοιρολατρία,

τόση βροχή για μια απουσία,
τόση αγρύπνια για μια λέξη,

πολύ με ζάλισε απόψε η βροχή
μ’ αυτή της τη μεροληψία
όλο εσύ, εσύ, εσύ,

σαν όλα τ’ άλλα νά’ ναι αμελητέα
και μόνο εσύ, εσύ, εσύ.






Σε αγαπάς;


Γράφει η  Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σε αγαπάς, άνθρωπε; Ναι, εσένα ρωτάω. Τον εαυτό σου τον αγαπάς, τον συμπονάς, τον συγχωρείς;

Αγάπησες τα λάθη του, τα πάθη του, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του;

Τον συγχώρεσες εκείνες τις φορές που εμπιστεύτηκες την ευτυχία του σε αγκαλιές που τον έπνιξαν;

Εκτίμησες εσύ το χρόνο σου, την αξία σου, την πρόσφορά σου;

Τον συμπόνεσες τις φορές εκείνες που πάνω στα νεύρα σου είπες λόγια που δεν εννοούσες και τώρα που τα σκέφτεσαι κλαις και μετανιώνεις;

Αγαπάς τις λάθος επιλογές του, τις εντάσεις του, τα λάθη του, τις επιλογές εκείνες που μπορεί να ήταν λάθος, αλλά σε έκαναν έναν καλύτερο άνθρωπο;

Αγαπάς αυτά που έδωσες σε καρδιές που δεν εκτίμησαν, αλλά βοήθησαν τη δική σου να γίνει καλύτερη;

Είσαι περήφανος ακόμα και για όλα αυτά που δεν κατάφερες, για τις μικρές αποτυχίες σου που σε όπλισαν με ακόμα περισσότερο πείσμα;

Αγάπα τον εαυτό σου, αυτό έχει σημασία.

Μη σπαταλάς τον εαυτό σου προσπαθώντας να σε αγαπήσουν οι άλλοι, μην ξοδεύεις το χρόνο σου σε περιττές κουβέντες προσπαθώντας να κερδίσεις λίγα λεπτά προσοχής, μην κάνεις εκπτώσεις στο είναι σου για να εξαγοράσεις την αγάπη.

Μην κρίνεις την αξία σου από τα άτομα που δε σε εκτιμούν, αξίζεις περισσότερα από όλα αυτά.

Να αγαπάς εσένα, γιατί είσαι εσύ. Να σε αγαπάς για τη ζωή σου, τα χαρίσματα και τις αδυναμίες σου, για όλα που έχεις δώσει.

Να αγαπάς εσένα.

Μη βάζεις επάνω στη σκληρότητα των άλλων και τη δική σου ενοχή και αυτοτιμωρία, δεν αξίζει αυτό σε εσένα.

Συμπόνεσε τον εαυτό σου, κανείς δε θα σε αγαπήσει αν δεν αγαπάς πρώτα εσύ αυτό που είσαι.

Σε αγαπάς;





ΠΗΓΗ...http://www.o-klooun.com

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WORK BULLYING


ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ, ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΕΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Γράφει ο Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου
(Επίκουρος Καθηγητής | Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ)
Τα θέματα του εκφοβισμού, της παρενόχλησης ή της όποιας μορφής τρομοκράτησης/βίας στο εργασιακό περιβάλλον, αν και φαινόμενα που προϋπήρχαν, κατά τα τελευταία έτη έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Ο εντοπισμός τους συχνά αποδεικνύεται δυσχερής και το πραγματικό τους μέγεθος παραμένει ακόμη εν πολλοίς άγνωστο. Διεθνώς, οι όροι bullying, mobbing και moral harassment στο χώρο εργασίας αναφέρονται στην με όποιο τρόπο (πράξεις, λόγια κ.ά.) σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη ψυχoσυναισθηματική και ενίοτε σωματική κακοποίηση των εργαζόμενων.
Συγκεκριμένα, η εργασιακή βία και το work bullying αφορούν ένα ευρύ φάσμα εμπρόθετων και κακόβουλων ενοχλήσεων και εκδηλώσεων επιθετικότητας και εκφοβισμού, οι οποίες σχετίζονται με: προκλητικά μεροληπτική αντιμετώπιση, ταπεινωτικές/υποτιμητικές συμπεριφορές, ανήθικες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, οργανωμένη συκοφαντία, δοκιμασίες/«καψόνια», υβριστική φρασεολογία, μη-ρεαλιστικές πιεστικές χρονικές προθεσμίες, κλιμακούμενους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, πάσης φύσεως εξαναγκασμούς και καταναγκασμούς και ανοικτές ή συγκεκαλυμμένες απειλές εντός των πλαισίων πάντα του εργασιακού περιβάλλοντος. Το δε moral harassment (ηθική παρενόχληση) αναφέρεται σε μη φανερές επιθέσεις και, για τον λόγο αυτό, η ταυτοποίησή του καθίσταται περαιτέρω δυσχερής και μη αποδείξιμη. Σύμφωνα με πολλούς σύγχρονους ερευνητές του φαινομένου, η ηθική παρενόχληση εμπλέκει κατά βάση συναισθήματα και αναφέρεται σε κάθε καταχρηστική συμπεριφορά (π.χ. εκφράσεις και κάθε μορφής ανάρμοστης στάσης), που προσβάλλει με την επανάληψη ή τη συστηματοποίησή της την αξιοπρέπεια ή την ψυχική ευεξία των εργαζόμενων, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση τους ή υποβιβάζοντας το υφιστάμενο εργασιακό κλίμα.
Στη διεθνή έρευνα, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα ατομικά χαρακτηριστικά και την ψυχοπαθολογία των ίδιων των ασκούντων εκφοβισμό. Η χρονική διάρκεια και η συχνότητα με την οποία το άτομο υφίσταται τον εκφοβισμό και την ηθική παρενόχληση, ο σκοπός για τον οποίο παρενοχλεί κάποιος και η σχέση εξουσίας μεταξύ θύματος και θύτη συνιστούν βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην κατανόηση του όλου φαινομένου. Ο ανταγωνισμός αποτελεί αναμφισβήτητα παράμετρο που μαζί με τον φθόνο μπορεί να οδηγήσουν στον εκφοβισμό και στην παρενόχληση του θεωρούμενου ως ανταγωνιστή. Επί παραδείγματι, το να μην είναι σε θέση κάποιος εργαζόμενος να παραδεχθεί και να αποδεχθεί ότι κάποιος συνάδελφός του ενδέχεται να είναι καλύτερος από εκείνον, ενίοτε οδηγεί σε μετατροπή του αρνητικού αυτού συναισθήματος σε επιθετική/βίαιη συμπεριφορά εναντίον του. Επίσης, όχι σπάνια, απώτερη ακόμη επιδίωξη του εκφοβίζοντος αποτελεί και ο εξαναγκασμός προς παραίτηση του στόχου-θύματος, μη αντέχοντας εκείνο μια περαιτέρω βασανιστική και απολύτως ψυχοφθόρα εργασιακή πραγματικότητα.
Σημαντική παράμετρος είναι οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ εκφοβίζοντος-εκφοβιζόμενου, καθώς το θύμα συνήθως κατέχει χαμηλότερη ιεραρχικά θέση. Τα περιστατικά εκφοβισμού και βίας από ιεραρχικά ανώτερους χαρακτηρίζονται ως τα πλέον σοβαρά, δεδομένου ότι το θύμα είναι αδύναμο να αντιδράσει κατά της κατάχρησης εξουσίας από τον θύτη, όπως επίσης και της συστηματικής προσπάθειάς του να απομονώσει το στόχο-συνάδελφό του από πιθανούς υποστηρικτές εντός του εργασιακού χώρου και μεθοδικά να του αποστερήσει κάθε διευκολυντικό μέσο για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική άσκηση του εργασιακού του ρόλου.
Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στους εργαζόμενους συνδέονται κυρίως με την ένταση και τη διάρκειά του και η στρεσογόνος κατάσταση που βιώνουν τους προκαλεί λειτουργικές διαταραχές, όπως αϋπνία, χρόνια κόπωση, ημικρανίες και μυοσκελετικά προβλήματα. Συνήθεις είναι επίσης και οι ψυχοσωματικές διαταραχές με εκδηλώσεις γαστρεντερικών προβλημάτων, δερματικών παθήσεων, υπερέντασης και απώλειας ελέγχου βάρους. Εν γένει, η έντονη δυσφορία, που βιώνει ο εκφοβιζόμενος, επιδρά στην ψυχοσωματική του ισορροπία και στη συνολική του ευεξία με υψηλή πιθανότητα σοβαρών παθολογικών περιπλοκών.
Στις σοβαρότερες ακόμη συνέπειες της εμπειρίας των εκφοβιστικών και επιθετικών ενεργειών συγκαταλέγονται το μετα-τραυματικό στρες (Post-Traumatic Stress Disorder/PTSD), η κατάθλιψη, η αναβίωση άλλων τραυματικών γεγονότων του παρελθόντος, καθώς και τα μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, έχει παρατηρηθεί ότι υψηλά ποσοστά θυμάτων εργασιακού εκφοβισμού εκδήλωσαν αυτοκτονικό ιδεασμό, ως αντιλαμβανόμενη έσχατη λύση στο πρόβλημά τους. Οι συνέπειες του εκφοβισμού και της ηθικής παρενόχλησης δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο θύμα, αλλά εκτείνονται και προς το υφιστάμενο εργασιακό πλαίσιο ευρύτερα, όπου κανονικά εντός του οποίου θα πρέπει να λαμβάνει χώρα και η αντιμετώπιση των νοσηρών αυτών φαινομένων.
Έχει φανεί ότι οι αντιδεοντολογικές και παράνομες εν τέλει αυτές ενέργειες «ενδημούν» σε ποικίλους εργασιακούς χώρους, ανεξαρτήτως μορφωτικού και κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου και ιδιαιτέρως σε ορισμένους εξ αυτών, όπου δύσκολα θα ανέμενε κανείς να τις παρατηρήσει εκεί. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι και στη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η νομική σκευή έναντι τέτοιου χαρακτήρα αντικοινωνικών και ενίοτε ψυχοπαθολογικών εργασιακών συμπεριφορών.
Από την πλευρά δε της ηγεσίας του εκάστοτε εργασιακού περιβάλλοντος επιβάλλεται η υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής, με στόχο τόσο στην πρόληψη, όσο και στην πολύπλευρη υποστήριξη των θυμάτων των εκφοβιστικών επιθέσεων. Εν κατακλείδι, όλες οι προαναφερόμενες εργασιακές συμπεριφορές θα πρέπει να μελετώνται ως η αλληλεπίδραση σειράς επιμέρους παραγόντων με εμφανείς συνέπειες για τα ίδια τα θύματα, το εργασιακό τους περιβάλλον αλλά και τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο.





ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΥΠΝΟΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ



       Επιβεβλημένη κρίνεται πλέον από τους Ω.Ρ.Λ η υπνοενδοσκόπηση για τη σωστή αντιμετώπιση των υπνικών διαταραχών( άπνοιας, ροχαλητό .κ.λ.π).
Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες,  η χειρουργική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας.
«Η υπνοενδοσκόπηση είναι ενδοσκόπηση από τη ρινική θαλάμη μέχρι το λάρυγγα με φαρμακευτικό ύπνο» αναφέρει  ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει .
« Η χρήση στο εξωτερικό γίνεται βάση πρωτοκόλλου, ενώ στην Ελλάδα αρχίζει να γίνεται επιβεβλημένη, κυρίως, λόγω των πολύ συχνών αποτυχιών στην χειρουργική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας».

Η υπνοενδοσκόπηση  διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά και γίνεται μεαναισθητικά φάρμακα που προκαλούν  ύπνο που μοιάζει με τον φυσιολογικό, με στόχο τη μίμηση της συμπεριφοράς του ανώτερου αεραγωγού σαν να κοιμάται φυσιολογικά ο ασθενής. Χρησιμοποιείται τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες. Τόσο η διενέργεια, όσο και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο (αν είναι δυνατό να υπάρχουν και σχετικές διεθνείς πιστοποιήσεις), για μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια.
Για τους ενήλικες:
Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ οι ασθενείς που πάσχουν από επίμονο ροχαλητό και πιθανή υπνική άπνοια θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση που περιλαμβάνει:
ØΧειρισμό Müller,
ØΠλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία,
ØΑξονική και μαγνητική τομογραφία ανώτερων αεραγωγών.
 Οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και προσφέρουν κυρίως στατική παρά δυναμική αξιολόγηση του ανώτερου αεραγωγού. Έπειτα η μελέτη ύπνου θα μας  δώσει σπουδαίες πληροφορίες με κυριότερη το δείκτη άπνοιας – υπόπνοιας (ΑΗΙ).
Εφόσον αυτός είναι παθολογικός τότε θα συσταθεί η τοποθέτηση συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) και  απώλεια κιλών.
 Σε περίπτωση που η συσκευή δεν είναι ανεκτή ή δεν θεραπεύει επαρκώς την άπνοια τότε τίθεται ζήτημα χειρουργικής αντιμετώπισης.
«Η υπνοενδοσκόπηση (DISE) είναι η ασφαλέστερη και ακριβέστερη μέθοδος εντοπισμού του προβλήματος βάση της κατάταξης VOTE, με την οποία καθορίζουμε:
1) το σημείο της απόφραξης (Μαλακή υπερώα – Velum, στοματοφάρυγγας – Oropharynx, βάση της γλώσσας – Tongue base, επιγλωττίδα – Epiglottis),
2) το βαθμό της απόφραξης (αμελητέος, μερική απόφραξη, πλήρης απόφραξη),
 3) τον τύπο της απόφραξης (προσθι-οπίσθιος, συγκεντρικός, εκ των πλαγίων)»αναφέρει ο κ Αρτόπουλος .
Για τα παιδιά:
Η υπνοενδοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί
1)   Όταν το μέγεθος των αμυγδαλών και των αδενοειδών (κρεατάκια) κλινικά δεν δικαιολογεί το επίμονο ροχαλητό ή/και την υπνική άπνοια και υπάρχουν αμφιβολίες για την χειρουργική αντιμετώπιση (πχ. αμυγδαλεκτομή;   αδενοτομή; ή και τα δύο;)
2)   Σε παιδιά που έχουν κάποιο σύνδρομο, ώστε να διευκρινιστεί άν η χειρουργική επέμβαση θα λύσει το πρόβλημα.
 Δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές στην βιβλιογραφία σε περισσότερες από 7,500 περιπτώσεις.
«Συμπερασματικά, η υπνοενδοσκόπηση (DISE) είναι μια αξιόπιστη και ασφαλής εξέταση που μπορεί να καθορίσει τα σημεία της απόφραξης στον ανώτερο αεραγωγό των ασθενών, ώστε αναγνωρίζοντας τις ακριβείς δομές που εμπλέκονται στην απόφραξη, οι ωτορινολαρυγγολόγοι μπορούν να προτείνουν στους ασθενείς την βέλτιστη θεραπεία» καταλήγει ο κ Αρτόπουλος.
                        ΥΠΝΙΚΗ    ΑΠΝΟΙΑ
Η αποφρακτική υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει:
ØΕγκεφαλικό επεισόδιο
ØΚαρδιακή ανεπάρκεια- αρρυθμία,
ØΥψηλή πίεση
ØΔιαβήτη
ØΚατάθλιψη
ØΜειωμένη απόδοση στην εργασία
ØΠροβλήματα μνήμης
Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο συχνή διαταραχή (παρατεταμένη διακοπή) της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.
 Εκτιμάται  δε ότι το 6% των ενηλίκων πάσχει από την νόσο, με το 75% αυτών να παραμένει αδιάγνωστο!
Από τους πάσχοντες οι μισοί  είναι υπέρβαροι. Σε αναλογία η νόσος ταλαιπωρεί  έναν στους 25  είναι άνδρες και μία στις 50 γυναίκες μέσης ηλικίας.
Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις καθώς πλήττει και τα παιδιά.
Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι κι αυτές αρκετές σημαντικές καθώς προκαλεί:
ØΑναπτυξιακή καθυστέρηση λόγω μη έκλυσης της αναπτυξιακής ορμόνης τη νύχτα
ØΓνωστικές και μαθησιακές διαταραχές
ØΥπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας
ØΑίσθηση κόπωσης
ØΔιάσπαση της προσοχής
ØΥπερκινητικότητα
 
 
 

www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αλμωπίας στις 4 Νοεμβρίου


Με απόφαση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μπίνου, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αλμωπίας στις 4 Νοεμβρίου 2016 με αφορμή τους εορτασμούς για την Απελευθέρωση της Αριδαίας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...