Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Κατουριέται ένας ηλικιωμένος και είναι στον δρόμο..
Βρίσκει ένα μαγαζί και

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια φορά κι έναν καιρό, η προοδευτική σύζυγος αποφασίζει να κάνει δώρο στον άντρα της μια επίσκεψη σε στριπτιτζάδικο.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2017 για την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Εμείς, οι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία και οι οικογένειές μας, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ΠΟΤΕ στη φτωχοποίηση και στον περιορισμό των δικαιωμάτων μας.

Είμαστε τα άτομα με αναπηρία, που σήμερα 3 Δεκέμβρη 2017, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, δηλώνουμε δυνατά την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς πολιτικής λιτότητας, ιδιαίτερα τα τελευταία 8 χρόνια, που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας «Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!», παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την δωρεάν και δημόσια  εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας ζητάμε εξειδικευμένη προστασία, ιδιαίτερα ως γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία.

Διεκδικούμε να είμαστε ορατοί: όχι μόνο στους νόμους αλλά και στις πολιτικές. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να είναι αόρατα στις πολιτικές προστασίας των πολιτών, οι πλημμύρες στη Μάνδρα αφορούν και στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να μένουν εκτός κοινωνικού μερίσματος. Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να μένουν εκτός προκηρύξεων, δράσεων, αναπτυξιακών έργων.

Διεκδικούμε ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία. Το άρθρο 62 του ν.4488/17 «Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στις δημόσιες πολιτικές» επιβάλλει την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε δημόσια πολιτική, διοικητική διαδικασία, δράση, μέτρο και πρόγραμμα.

Στη Διακήρυξη για την 3η Δεκέμβρη 2017, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος ανά τομέα δράσης. Το αναπηρικό κίνημα δηλώνει ότι ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ:
·         σε ενδεχόμενη μείωση των αναπηρικών επιδομάτων,
·         για τη διατήρηση των θετικών ρυθμίσεων στη φορολογία και στη διεύρυνσή τους,
·         σε ενδεχόμενη μείωση της χρηματοδότησης Δομών/Προγραμμάτων που προωθούν την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, όπως είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ.,
·         σε ενδεχόμενη μείωση της χρηματοδότησης δομών κλειστής φροντίδας, πριν από την ολοκλήρωση της  αποϊδρυματοποίησης,
·         για τη διατήρηση της διάταξης του άρθρου 2 της Υ.Α. ΓΔ.οικ.2961-10 (Αρ. ΦΕΚ 128 Β’/24.01.2017) που εξαιρεί τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας από το δηλωθέν εισόδημα για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. 


Η εξέδρα των "σακάτηδων"



Καλοκαίρι. 
Σε μια παραλία της Ελλάδας, όπου είναι κατακλυσμένη από εκατοντάδες παραθεριστές.
Ομπρέλες, ξαπλώστρες, βαρκούλες, παιδιά με κουβαδάκια να χτίζουν τις αναμνήσεις τους, υπό το βλέμμα των γονέων.
Σερβιτόροι από τα κοντινά καφέ, τρέχουν σαν τρελοί να εξυπηρετήσουν τους διψασμένους λουόμενους.
Σε μια διακριτική γωνιά της όμορφης παραλίας, δυο μεγάλες νταλίκες ξεφορτώνουν κάποια σιδερένια εξαρτήματα, ενώ ένα πολυμελές συνεργείο εργατών, προσπαθεί να τα συναρμολογήσει.
Τα μάτια όλων στρέφονται σε αυτούς και κάποιοι περίεργοι πηγαίνουν και ρωτούν τον επικεφαλής, περί τίνος πρόκειται.
Σε λίγο το νέο διαδίδεται απ' άκρου σε άκρο της παραλίας:
"Θα στήσουν λέει, μια ειδική εξέδρα, SEATRAC, που θα επιτρέπει σε "ανάπηρους" να κάνουν και αυτοί μπάνιο".

Αναβρασμός επικράτησε και μια μεγάλη ομάδα των λουομένων, εξοργισμένοι, άρχισαν να διαμαρτύρονται και να απαιτούν την ματαίωση της εγκατάστασης.
Επικεφαλής της ομάδας αυτής, μια μεσόκοπη, υπέρβαρη κυρία, με φρεσκοβαμμένα κόκκινα μαλλιά, και με ένα ολόσωμο μαγιό, που είναι έτοιμο να εκραγεί από τα περίσσια λίπη.
-"Αν είναι δυνατόν, φωνάζει με βαριά μπάσα φωνή, να φέρουν εδώ όλους τους σακάτηδες.
Υπάρχουν μικρά παιδιά, πως είναι δυνατόν να μας χαλάνε έτσι την αισθητική μας.
Εδώ είναι τόπος διασκέδασης και χαράς, γιατί να μας χαλάνε έτσι τις διακοπές μας.
Θα γεμίσει η θάλασσα αρρώστιες και θα κολλήσουμε.
Γιατί δεν τους κρατάνε στο σπίτι τους;
Έτσι άσκοπα σκορπούν τα λεφτά των φορολογούμενων, για να τσεπώνουν μίζες.
Τους συμπαθώ τους ανάπηρους, αλλά αυτό πια είναι από τα άγραφα.
Αν δεν ήμουν συνταξιούχος δικηγόρος, θα έκανα να το μετανοιώσει αυτόν που το σκέφτηκε".
 Οι γύρω της, παίρνοντας θάρρος από τα λόγια της υπέρβαρης κοκέτας, άρχισαν να φωνάζουν και αυτοί και μετά από επίμονους διαπληκτισμούς, έδιωξαν το συνεργείο, ακυρώνοντας την όλη διαδικασία.

Η ηλιοκαμένη κοκκινομάλλα, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, και έχοντας ικανοποιήσει την αλαζονεία της, μαζεύει με αργές κινήσεις τα σκόρπια συμπράγκαλά της, που ήταν κάτω από μια μεγάλη ομπρέλα και με δυσκολία στο βάδισμά της απομακρύνθηκε προς το αυτοκίνητό της, στο διπλανό πάρκινγκ.
Οδηγώντας με ταχύτητα χελώνας και καταϊδρωμένη από την υπερβολική ζέστη, φτάνει αγκομαχώντας στο σπίτι της και πλησιάζοντας την εξώπορτα του πολυτελούς ρετιρέ της, μαζεύει από την εσοχή, έναν παραχωμένο φάκελο με το σήμα του Ιπποκράτη και το όνομά της στη θέση του παραλήπτη.
Μπαίνοντας στο αρχοντικά διακοσμημένο σαλόνι της, κάθεται στο βελούδινο καναπέ και με τρεμάμενες κινήσεις ανοίγει τον φάκελο με τα ιατρικά αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στο ένα από τα δυο χαρτιά, υπάρχουν κάποια ακαταλαβίστικα νούμερα και όροι, τα οποία δεν κατανοεί και το παρατάει.
Ξεδιπλώνει το δεύτερο χαρτί, στο οποίο πάνω δεξιά υπάρχει το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση ενός γιατρού, ενώ ακολουθεί μια μικρή και λιτή παράγραφος:
"Κυρία Α......... οι εξετάσεις στις οποίες υποβληθήκατε, βγήκαν δυστυχώς θετικές.
Κατόπιν τούτου, παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου επειγόντως, για να κανονίσουμε την εισαγωγή σας στην κλινική,
όπου θα προετοιμαστείτε, για τον επιβεβλημένο ακρωτηριασμό των δυο άκρων σας".

Συγκέντρωση μελών του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» και του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με ειδικές ανάγκες Έδεσσας στο Διοικητήριο με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου


Συγκέντρωση μελών του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» και του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με ειδικές ανάγκες Έδεσσας στο Διοικητήριο με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου

 Συνάντηση με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Λάκη Βασιλειάδη και επίδοση ψηφίσματος


Με αφορμή την Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, τα μέλη και το προσωπικό του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ»  και του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Έδεσσας συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Έδεσσα.

Η Πρόεδρος του κέντρου «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» Γεωργία Κικίδου επέδωσε ψήφισμα στον Περιφερειακό Σύμβουλο Λάκη Βασιλειάδη, ο οποίος εκπροσώπησε την Αν. Αντιπεριφερειάχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, με τα αιτήματα των μελών του κέντρου, ζητώντας τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασιλειάδης αφού παρέλαβε το ψήφισμα δήλωσε: «Η 3η Δεκεμβρίου, ως ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία έχει ως στόχο να εστιάσει η κοινωνία στις δυνατότητες, δεξιότητες και τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, ώστε, να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις με στόχο την ομαλή και αποτελεσματική κοινωνική τους ενσωμάτωση. Τα Άτομα με Αναπηρία ζητούν ισότητα πραγματική και όχι τυπική. Και πραγματική ισότητα σημαίνει ίσα δικαιώματα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με σεβασμό στην ατομική και ομαδική ιδιαιτερότητα, στέκεται αρωγός και θα συμβάλλει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους». 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...