Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Αριδαία, 17/5/2016

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Συντηρήσεις στις σχολικές κοινότητες πραγματοποιεί ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, την Τεχνική Υπηρεσία και τους Διευθυντές των σχολείων. Ζητήματα πολλών ετών βρίσκουν τη λύση τους, μέσα από ένα πρόγραμμα καταγραφής και υλοποίησης και μετά από την σωστή ιεράρχησή τους.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Επισκευή και συντήρηση τμήματος της στέγης του σχολείου. Ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε η σχολική κοινότητα, καθώς έμπαζε νερά κάθε φορά που έβρεχε και δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της επισκευής έγινε πλήρης αντικατάσταση των υλικών, ώστε να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των μικρών παιδιών.


ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΟΡΜΑΣ

Επισκευή και συντήρηση της στέγης του σχολείου. Μέχρι πριν την κατασκευή, δημιουργούταν σημαντικό πρόβλημα υγρασίας σε ολόκληρο το σχολείο.


ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ


Αντικαταστάθηκαν τα λούκια περιμετρικά του σχολικού κτιρίου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επισκευή και συντήρηση της στέγης. Παράλληλα, αποκαταστάθηκε ένα τμήμα στο ταβάνι, το οποίο ήταν επικίνδυνο λόγω της φθοράς που προκάλεσε η υγρασία. Τέλος, αποκαταστάθηκαν φθορές από την υγρασία στον χώρο της τουαλέτας.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ


Πραγματοποιήθηκαν εργασίες για να αλλάξει η κλίση του στεγάστρου, ώστε να μην συσσωρεύονται νερά. Έτσι αποφεύχθηκε η δημιουργία υγρασίας στους χώρους του σχολείου.
Το συνολικό κόστος του έργου που περιελάμβανε όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις, ανέρχεται στις 5.200 ευρώ και αφορά χρηματοδότηση από την ΣΑΤΑ σχολικών.

Εδεσσαϊκό θέατρο: Αυλαία για το «ΦΟΥΣΤΑ-ΜΠΛΟΥΖΑ»



Αυλαία για το «ΦΟΥΣΤΑ-ΜΠΛΟΥΖΑ»

Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις από την Κεντρική Σκηνή με την απολαυστική κωμωδία των Μ.Ρέππα-Θ.Παπαθανασίου «Φούστα-Μπλούζα»
Επί μία εβδομάδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, προσέφεραν στο θεατρόφιλο κοινό άφθονο γέλιο, μέσα από ένα σπιρτόζικο και εμπλουτισμένο με πνευματώδες χιούμορ κείμενο. 
Οι συντελεστές της παραγωγής, μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής, εργάστηκαν με ζήλο και μεράκι, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. 

Έπαιξαν οι : Αλιμπάκη Χριστίνα (α΄εμφάνιση), Γκόγλης Βασίλης, Γούλιος Δημήτρης, Δαδιώτη Βάλια, Νανόπουλος Παναγιώτης, Πέγιου Χρυσάνθη, Πέτκου Μαίρη (α΄εμφάνιση), Πέτλη Ελένη (α΄εμφάνιση) και Τσαβέας Χρήστος.

Συντελεστές 
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία :Δέσποινα Οτουντζίδου
Φωτισμοί:Λάζαρος Δαλκαλίτσης/Ρώη Δημάκα
Χειρισμός ήχων:Θοδωρής Παπαϊωάννου/Λάζαρος Τσορμπατζόγλου
Ενδυματολογία/Κομμώσεις/Μακιγιάζ/Μουσική επένδυση:Μαίρη Πέτκου Χορογραφία: Θωμαή Μαραντίδου
Φωτογράφηση :Δημήτρης Γιώγας
Βιντεοσκόπηση : Γιώργος Σπυρίδης

Η Διοίκηση του συλλόγου ευχαριστεί τον Αντιπεριφερειάρχη κο Θόδωρο Θεοδωρίδη, τον Δήμαρχο Έδεσσας κο Δημήτρη Γιάννου, την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε. κα Νατάσα Ιατρίδου, τους χορηγούς, τα Μ.Μ.Ε. όλους όσοι συνέβαλαν γι’ αυτή την παραγωγή-ηθοποιούς και τεχνικούς- καθώς και  το θεατρόφιλο κοινό. Ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ» στον Διευθυντή Σκηνής κο Ευάγγελο Πετσίβα.

Αρτοκλασία στο εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Προμάχων



Την Παρασκευή 20 Μαίου, παραμονή της εορτής των Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα τελεστεί Αρτοκλασία και στο ομώνυμο εξωκλήσι των Προμάχων.

Η αρτοκλασία θα τελεστεί περίπου στις 17.00 μ.μ.




ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΣΙΩΝΗ ΤΑΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ



Απάντηση στον κ. Τάσο Σιώνη σχετικά με τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σε απάντηση της επιστολής του κ. Τάσου Σιώνη σχετικά με την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ως Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας στις ανακρίβειες της επιστολής του κ. Σιώνη.

Πρώτον, με βάση το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) και, ειδικότερα, στο άρθρο 1 ορίζεται η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 1, ΄΄ορίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις έχουν πανελλήνιο χαρακτήρα και πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την επικράτεια. Επίσης, στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι αν η 19η Μαΐου δεν συμπίπτει να είναι μέρα Κυριακή, ο εορτασμός γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά τις 19 Μαϊου΄΄. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 σε όλη την Επικράτεια.

Δεύτερον, την Πέμπτη 29/4/2011 λήφθηκε η ομόφωνη απόφαση των Ποντιακών Σωματείων για την πραγματοποίηση μίας, κεντρικής εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική έδρα από τους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Την απόφαση αυτή σεβόμαστε και πραγματοποιούμε τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τα τελευταία έξι (6) χρόνια χωρίς ίχνος πολιτικής σκοπιμότητας. Αρχής γενομένης από την Έδεσσα το 2011, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το 2012 στα Γιαννιτσά, το 2013 στη Σκύδρα, το 2014 στην Αριδαία, το 2015 στην Έδεσσα και σε λίγες ημέρες πραγματοποιούνται στα Γιαννιτσά.

Τέλος, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε πληροφορίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΦΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΣΔΕ



ΚΕΑ  Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ»

Το ΚΕΑ του Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ ενημερώνει τους αγρότες – κτηνοτρόφους της περιοχής που θα κάνουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), πως μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τις απογευματινές ώρες, στα γραφεία μας στο κέντρο της Αριδαίας (Αθανασίου Διάκου και Πολυτεχνείου γωνία, απέναντι από το κατάστημα της Vodafone) 
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 23840 23454

O Α.Φ.Ο.Σ σας δίνει την επιλογή να πληρώσετε τα έξοδα συμπλήρωσης – κατάθεσης της αίτησής σας χωρίς μετρητά με χρήση παγίας εντολής. Να κρατηθεί δηλαδή το ποσό από την επιδότηση (όπως και ο ΕΛΓΑ).

Τις αιτήσεις σας μπορείτε να τις καταθέτετε:
Στο 1ο χιλιόμετρο Αριδαίας – Τσάκων από Δευτέρα έως και Σάββατο και ώρες 8:00 – 16:00 (8 το πρωί με 4 το απόγευμα)
Τηλέφωνο: 23840 21380
Στο κέντρο της Αριδαίας Αθανασίου Διάκου και Πολυτεχνείου γωνία (απέναντι από το κατάστημα της Vodafone) από Δευτέρα έως και Σάββατο και ώρες 8:00 – 22:00 (8 το πρωί με 10 το βράδυ)
Τηλέφωνο: 23840 23454

Για τον ΑΦΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Μπερμπέρης Παντελής



Μαμά, ξέρεις για τον τοίχο της καλοσύνης;



Γράφει: Άννα Σουρή

Είσαι παιδί.

Θυμάσαι τον εαυτό σου να νιώθει πολύ μικρός για ν’ αλλάξει τα πράγματα;

Όταν είσαι παιδί νιώθεις συχνά πως είσαι ανήμπορος να εναντιωθείς στην αδικία που αντιλαμβάνεσαι γύρω σου. Αλλά καθησυχάζεις τον εαυτό σου γιατί όταν θα μεγαλώσεις θα τα καταφέρεις! Και θα τους δείξεις τι μπορείς! Και συνήθως μεγαλώνεις με αυτό το αίσθημα που μετατρέπεται σε συμβιβασμό. Κάτι σαν τον ελέφαντα του Μπουκάι που συνηθίζει το σκοινί που τον κρατά δεμένο γιατί όταν ήταν μικρός απέτυχε επανειλημμένα να το σπάσει.

Κι αν υπήρχε ένας τρόπος να νιώσει το παιδί πως μπορεί κι αυτό να δράσει; Ναι, μπορεί να κάνει μικρές αλλαγές και αυτές έχουν αξία!

Αυτή την επιθυμία για συμμετοχή και προσφορά είδα στα μάτια των παιδιών μου που είναι μόλις τεσσάρων χρονών όταν πρωτοαντίκρισαν τον «τοίχο της καλοσύνης» που στήθηκε έξω απ’ το σχολείο μας! Και την ξαναείδα όταν πήγαμε ν’ αφήσουμε τυλιγμένο το φαγητό που περίσσεψε στην κατσαρόλα απ’ το μεσημεριανό και πάλι όταν ήρθαν τρέχοντας να μου πουν πως κάποιος πήρε για το παιδάκι του τη σακούλα με τα παλιά τους ρούχα που άφησαν το πρωί! Και τη νιώθω κάθε μέρα που τα βλέπω ν’ αλλάζουν με στοργή το νερό για τα ζωάκια και να βάζουν σποράκια στην ταΐστρα των πουλιών και ελέγχουν αν ο τοίχος είναι όπως πρέπει και έτοιμος για κάποιον που θα τον χρειαστεί.

Και έχουν καταφέρει να κάνουν την αλλαγή. Γιατί, εκτός απ’ τη φροντίδα που δίνουν απλόχερα, κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν και τους γονείς τους, μεταφέροντάς τους το ενδιαφέρον τους, καθώς κανένα δεν παρέλειψε να τους πει για τον «τοίχο» (σίγουρα παραλείπουν να πουν πολλά απ’ όσα συμβαίνουν στο σχολείο).

Ίσως είναι προσωπική ανάγκη αυτή η πεποίθηση, όμως πιστεύω πως αυτά τα παιδιά που συμμετέχουν ήδη ενεργά στη ζωή, που νοιάζονται και δένονται μεταξύ τους από πράξεις προσφοράς αγάπης θα γίνουν ενήλικες ικανοί για αλλαγές, γεμάτοι αγάπη, εξοικειωμένοι με τις έννοιες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Οι φωτογραφίες είναι από τον τοίχο της καλοσύνης στον παιδικό σταθμό Μικρό Καράβι στην Πάτρα. Στην διαδικασία κατασκευής του συμμετείχαν τα παιδιά που πλέον μαθαίνουν την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτός από τρόφιμα και ρούχα στον τοίχο βρήκαν τη θέση τους και μπολάκια με φαγητό και νερό για τους τετράποδους φίλους των παιδιών και σποράκια για τα πουλιά.

Βρίσκεται έξω από το παιδικό σταθμό στην διεύθυνση: Αναστασίου Πολυζωίδη 25 & Μαρκορά, Τερψιθέα Πατρών.







ΠΗΓΗ...http://tetartopress.gr

Ανθοέκθεση στον χώρο της Κεντρικής Πλατείας της Αριδαίας



ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ
ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, η  ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛΜΩΠΙΑΣ σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας θα διοργανώσουν Ανθοέκθεση στον χώρο της Κεντρικής Πλατείας της Αριδαίας.      
  Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 και ώρα 19:30 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 29 Μαΐου, με πλούσιο πρόγραμμα και πολλές εκπλήξεις.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει αμέτρητα λουλούδια, μυρωδικά και φυτά για τον κήπο ή τη βεράντα, αλλά και συμβουλές και μυστικά από τους ειδικούς για την περιποίηση τους.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει εκτός από άνθη και παραδοσιακά γλυκά από τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής.
 Παράλληλα με την έκθεση θα υπάρχουν πολιτιστικές  εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων. 
     
 Όσοι εκθέτες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Ανθοέκθεση, μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της ΔΗΚΕΑ στη Δ/νση Κύπρου 32, ή στο τηλέφωνο της ΔΗ.Κ.Ε.Α 2384024772 για την διαθεσιμότητα των περιπτέρων καθώς και να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης συμμετοχής μέχρι την Δευτέρα 23 Μαΐου.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ Ω Ρ Λ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ



Απαραίτητη κρίνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η επίσκεψη της γυναίκας στον ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα της είναι δυνατόν να επηρεάσουν το κεφάλι και τον τράχηλο, κάνοντας πιθανή την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων!
«Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι ήπια και η αντιμετώπιση απλή, αλλά υπάρχουν και  περιπτώσεις όπου μια επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο κρίνεται απαραίτητη για την σωστή θεραπεία της πάθησης» αναφέρει  ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει με έμφαση:

 « Οι μεταβολικές και ενδοκρινολογικές μεταβολές που σχετίζονται με την κύηση επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την κεφαλή και τον τράχηλο και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις» .
Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί στην γυναίκα να εμφανιστούν:
  • Ρινική συμφόρηση  ή ρινίτιδα της  αποτελεί μία πολύ συχνή κλινική κατάσταση, γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Συναντάται στο 5 - 32% των εγκύων, εμφανίζεται προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, ενώ μπορεί να επιμένει μέχρι και τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει λόγω της γενικευμένης κατακράτησης υγρών στην κύηση και της δράσης των οιστρογόνων.
  • Ρινορραγία  είναι κάτι κοινό και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κύριος παράγοντας είναι η αυξημένη αγγειοβρίθεια του ρινικού βλεννογόνου, του οποίου οι μικροτραυματισμοί οδηγούν εύκολα σε ρινορραγία. Η γενικευμένη αυτή αύξηση του αγγειακού ιστού οδηγεί επίσης στην ανάπτυξη βλαβών όπως π.χ. κοκκιώματα άνω και κάτω γνάθου, αιμαγγειώματα ρινός κ.λπ. Οι αγγειακοί αυτοί σχηματισμοί τυπικά εμφανίζονται στη στοματική και στις ρινικές κοιλότητες κατά τους πρώτους μήνες της κύησης και εξαφανίζονται αμέσως μετά τον τοκετό ή τη διακοπή της κύησης
  • Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας παρουσιάζεται σε ποσοστό 5 - 30% των εγκύων και ποικίλλει όσον αφορά στη συμπτωματολογία της. Μπορεί να εμφανιστεί ως απόφραξη της ευσταχιανής, αλλά και ως μόνιμα ανοικτή ευσταχιανή σάλπιγγα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά το πρώτο τρίμηνο. Οι γυναίκες με απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας έχουν αίσθημα πλήρωσης στο αφτί, ενώ γίνονται ακουστοί διάφοροι ήχοι από την παροδική είσοδο αέρα στο μέσο αφτί. Η απόφραξη οφείλεται στο οίδημα των βλεννογόνων και στην κατακράτηση των υγρών. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και εκκριτική ωτίτιδα με τη συλλογή ορώδους υγρού στο μέσο αφτί. Στις περιπτώσεις όπου μια απόφραξη είναι ενοχλητική, η υγρασία και ο συχνός χειρισμός Valsalva προκαλούν ανακούφιση
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) εμφανίζεται στο 30% με 50% του συνόλου των κυήσεων και είναι συχνότερη το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό συμβαίνει με δύο μηχανισμούς. Πρώτον, με τη χαλάρωση του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, που οφείλεται στη δράση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης σε αυτόν. Δεύτερον, με την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση λόγω της αυξημένης σε μέγεθος μήτρας. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο οπισθοστερνικός καύσος. Παρουσιάζεται όμως και ατύπα, με λαρυγγίτιδα (βράγχος φωνής) και φαρυγγίτιδα (φαρυγγοδυνία) από ερεθισμό του βλεννογόνου στις περιοχές αυτές από τα γαστρικά υγρά. Η θεραπεία αφορά κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής (δίαιτα, αποφυγή κατάκλισης μεχρι και ένα τρίωρο μετά το γεύμα, ανύψωση του κρεβατιού κ.λπ.).
  • Εξωτερική Ωτίτιδα προσβάλλει το 10 - 15% περίπου των εγκύων .Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι η χρήση ωτικών διαλυμάτων που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, όχι όμως θεραπεία. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις συνιστάται η χρήση ωτικών σταγόνων με στεροειδές για την αντιμετώπιση του οιδήματος.
          ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ Ω.Ρ.Λ
«Η  επίσκεψη στον Ω.Ρ.Λ κρίνεται αναγκαία και για το λόγο ότι η έγκυος γυναίκα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες όταν νοσεί. Είναι αγχωμένη, φοβισμένη, μεγαλοποιεί τους κινδύνους και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική σε θεραπείες. Συνοδεύεται από έναν επίσης αγχωμένο σύζυγο, επομένως χρειάζονται καθησυχασμός και ήρεμη προσέγγιση» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει.
«Η εξήγηση της φυσιολογίας της κύησης και του μηχανισμού που προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα, είναι απαραίτητη και για τον επιπρόσθετο λόγο  ότι δεν υπάρχουν βλαπτικές επιδράσεις για το έμβρυο, είναι παράλληλα λειτουργεί ανακουφιστικά τόσο για την έγκυο όσο και για τον σύζυγο».
Οι εξετάσεις αίματος, σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ δε βοηθούν ιδιαίτερα στη διερεύνηση φλεγμονών, λόγω της λευκοκυττάρωσης, που έχει ούτως ή άλλως η έγκυος. Χρήσιμο είναι να γίνεται σύγκριση με προγενέστερες εξετάσεις, ώστε να γίνεται σωστή εκτίμηση π.χ.  για την απώλεια αίματος στη ρινορραγία, λαμβάνοντας υπόψη τη συνυπάρχουσα, λόγω κύησης, σιδηροπενική αναιμία. 
 

www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736

ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ



ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας στα πλαίσια του ανταποδοτικού της χαρακτήρα και έχοντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές προχωρά στην άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο από δικές της εργασίες στα πλαίσια αποκατάστασης βλαβών οι οποίες προέκυπταν στα δίκτυα ύδρευσης.
Αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα όλων των πολιτών και σε συνεργασία πάντα με τις υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας, θα προχωρήσει στην αποκατάστασή τους, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Ήδη, έχει ξεκινήσει μια πρώτη καταγραφή, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, με μόνη σκέψη πρώτα την ασφάλεια του πολίτη.

"Οι επιλογές του αντιπεριφερειάρχη απαξιώνουν την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την πρωτεύουσα πόλη."



Οι επιλογές του αντιπεριφερειάρχη απαξιώνουν την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την πρωτεύουσα πόλη.

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή  22 Μαΐου στα Γιαννιτσά με διοργανώτρια την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη , πρέπει να στηρίξουμε τις εκδηλώσεις « για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι, η ιστορία δεν παραχαράσσεται από κανέναν».

Η ιστορία όχι μόνο δεν παραχαράσσεται αλλά  είναι ζωντανή αναπνέει και καθημερινά διαμορφώνεται από εμάς τους ίδιους που την δημιουργούμε.

Η ιστορία λοιπόν αναφέρει ότι κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε και όρισε Ημέρα Μνήμης την 19η Μάιου, όχι μια τυχαία ημερομηνία μέσα στο Μάιο, παραδείγματος χάριν την πρώτη Κυριακή, μετά ή πριν την 19η Μάιου.

Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Την 19η Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Ότι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε πέντε αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ, σε ελάχιστα χρόνια.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας, αν και έγινε καθυστερημένα από την Ελληνική Βουλή, αν και αμφισβητείται από κάποιους, οφείλει να έχει την τιμή και το σεβασμό των αρχόντων μας και όχι να αποτελεί μια φιέστα, προκειμένου να ικανοποιηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και τοπικισμοί.

Θεωρώ λοιπόν, ότι πάνω στη λογική μικροπολιτικών συμφερόντων επιλέχτηκε η κεντρική εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στα Γιαννιτσά, σε ημερομηνία λάστιχο, άσχετη με την ιστορική πραγματικότητα. Πιθανόν, του χρόνου να επιλεγεί η πόλη της Σκύδρας, της Κ. Βρύσης, της Αριδαίας προκειμένου να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη η Ημέρα Μνήμης είναι 19 Μάιου και επιβάλλεται οι εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας.    

 ΣΙΩΝΗΣ ΤΑΣΟΣ

Όρμα στο λάθος με πάθος!



Ταινίες δεν βλέπω, με κουράζουν, γεμίζω απορίες και πάντα ζητώ περιλήψεις. Ολοκληρωμένες ταινίες λίγες φορές να έχω δει, μα αποσπάσματά τους ρουφάω κατά καιρούς όσο περισσότερα μπορώ.

Τις προάλλες έπεσα πάνω στην σκηνή του τάνγκο από το «Άρωμα Γυναίκας» με τον Αλ Πατσίνο.

- Θες να μάθεις να χορεύεις τάνγκο;

- Τώρα;

- Σου προσφέρω τις υπηρεσίες μου ελεύθερα, τι λες;

- Νομίζω πως φοβάμαι.

- Τι;

- Φοβάμαι μην κάνω κάποιο λάθος.

Κι εκεί πάτησα το pause.

Πόσο τα φοβούνται οι άνθρωποι τα λάθη;

Γιατί μας τα έχουν περάσει εκφοβιστικά μέσα στο νου;

Γιατί μας λένε κάν’το μόνο και μόνο για να μάθεις το σωστό;

Οι άνθρωποι δε μαθαίνουν από τα λάθη τους το σωστό, μαθαίνουν να φοβούνται να κάνουν λάθη. Και είναι τόσο εγκλωβιστικός και αποπνιχτικός αυτός ο φόβος. Μας πηγαίνει τόσο πίσω, μας κάνει δειλούς και σκέτα ανθρωπάρια.

Ο φόβος του πιθανού λάθους είναι αυτός που στερεί την φόρα της ζωής.

Και τα λάθη δε γίνονται μαθήματα. Δε μιλάμε για γραμματική ή φυσικοχημείες, δε μιλάμε για κανόνες και νόμους, μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις. Εκεί τα λάθη είναι σκέτα παθήματα. Παθήματα με τη θετική έννοια, όχι με την έννοια της συμφοράς ή του άτυχου συμβάντος.

Τα λάθη είναι πλούσια παθήματα και οι άνθρωποι οφείλουμε να τα κυνηγάμε. Είναι το κερασάκι της ζωής, αυτό που της δίνει κίνητρο και την βγάζει απ΄ την ρουτίνα.

Ο άνθρωπος, όπως λέει ο Φρόιντ, γεννιέται με ορμές και οι ορμές αυτές περικλείουν ένστικτα, τάσεις και ορμητικές καταστάσεις.

Το λάθος είναι απόλαυση, είναι σκέτη πρόκληση.

Γιατί φοβούνται οι άνθρωποι να κάνουν λάθη ενώ θα έπρεπε να τα επιζητάνε και να βουτάνε μέσα σ΄ αυτά;

Γιατί φοβόμαστε τη γεύση που θα πάρει η ζωή μας και την αφήνουμε ανάλατη και απιπέρωτη;

Ορμάτε άνθρωποι στο λάθος, δίχως φόβο μα με πάθος. Διαψεύστε όλα εκείνα τα κλισέ. Διαψεύστε τους ίδιους σας τους εαυτούς. Πέφτοντας στα λάθη κάνετε μια μικρή εσωτερική επανάσταση.

Τα λάθη των ανθρώπων δεν είναι διδακτικά. Κανείς δεν έμαθε επειδή φοβήθηκε. Κανείς δεν έμαθε με τη μέθοδο της αποφυγής. Κανείς δεν έμαθε ακολουθώντας την φράση «Κάντο και θα δεις».

Απολαύστε τα λάθη σας. Μη τα φοβάστε. Δείτε θερμά και τα λάθη των άλλων.

Κι άμα αντέχετε προκαλέστε τα.

Αγκαλιάστε το ανορθόδοξο.

Γύρισα και πάτησα το play.

Ο Αλ Πατσίνο σήκωσε την ντάμα του κι εκείνη άφησε τους φόβους περί λάθους στο τραπέζι. Δοκίμασε όσα την τρόμαζαν και βγήκε αλώβητη.

Μοιάζουν οι ανθρώπινες σχέσεις άραγε με ένα τάνγκο; Είναι τόσο εύκολη η ζωή ή τόσο εύκολος ο χορός; Και γιατί επιδιώκουμε και στα δύο το κοινωνικά/φαινομενικά ορθό; Ποιος είναι εκείνος που όρισε ποιο να είναι το λάθος και ποιο το σωστό και μας επιπλήττει όταν πατάμε το πρώτο;

Και τελείωσε η πεντάλεπτη σκηνή και ήταν σα να είχα δει πέντε ταινίες μαζί.

Ακούγοντας το κομμάτι να παίζει σιγοψιθύριζα στον εαυτό μου πως το λάθος μας μαγνητίζει, ας του χαμογελάσουμε κι ας το δοκιμάσουμε. Ας γεμίσουμε το μέσα μας με πάθη, ας πλουτίσουμε.

Ας εκτεθούμε και ας ριχτούμε αγκαλιά με τα λάθη μας στις μεγαλύτερες πίστες της ζωής.

Χωρίς να περιμένουμε κανενός το χειροκρότημα.


Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου






ΠΗΓΗ...http://www.pillowfights.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...