Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που ισχύει από σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 έως και την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 11/03-06-2019) , που ισχύει από σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 έως και την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019.
          Προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις στις εξής περιοχές:  
  1. Σήμερα Δευτέρα (03/06/2019)
Στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα, εκτός από τη Μακεδονία.
  1. Αύριο Τρίτη (04/06/2019) και την Τετάρτη (05/06/2019)
Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.
  1. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ο άστατος καιρός
θα συνεχιστεί και την Πέμπτη (06/06/2-19) στα κεντρικά και κυρίως βόρεια τμήματα της χώρας.
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:  
·         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
·         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·         Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
·         Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
·         Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

·      Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
·      Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·      Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
·      Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
·      Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
·      Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κτλ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
·      Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κτλ.

Ιστορικές στιγμές για τους Προμάχους. Ο Χρήστος Μπάτσης νέος Δήμαρχος Αλμωπίας


Ο Χρήστος Μπάτσης είναι ο νέος Δήμαρχος του Δήμου Αλμωπίας, αφού με τον συνδυασμό του "ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ" επικράτησε του Σάκη Χατζηδημητρίου του συνδυασμού "ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ", στην μεταξύ τους αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με μια καθαρή νίκη που δεν αμφισβητείται από κανέναν, ο Προμαχιώτης υποψήφιος, υπερψηφίστηκε από τους πολίτες της Αλμωπίας, έχοντας πείσει με τον προεκλογικό του λόγο και τα επιχειρήματά του για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου, κι έχοντας έναν εμφανέστατο νεανικό αέρα και μια φρεσκάδα στον συνδυασμό του, κατάφερε να τερματίσει πρώτος στην κούρσα διαδοχής του Δημαρχιακού θώκου.
Βέβαια το μήνυμα που έστειλαν με την ψηφοφορία τους οι πολίτες, δεν αφήνει περιθώρια για μονόπλευρη διοίκηση και θα απαιτηθεί μια συνεχής προσπάθεια σύγκλισης και συνεργασιών μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, μιας και οι ισορροπίες βρίσκονται σε οριακό επίπεδο.
Αυτό θα συμβάλει σε ανεύρεση κοινών συνισταμένων ιδιαίτερα σε κορυφαίες αποφάσεις και σε μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες τυχόν παρουσιαστούν κατά την θητεία αυτού του Δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να λαμβάνεται και η καλύτερη το δυνατόν απόφαση.
Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και επικεφαλής των συνδυασμών, που εκπροσωπούνται στο νέο Δημοτικό συμβούλιο, δήλωσαν ότι θα συμβάλλουν στην ανεύρεση συγκλίσεων πράγμα που αν συμβεί στην πράξη, μόνο θετικά αποτελέσματα θα αποφέρει.

Ο Χρήστος Μπάτσης, έχοντας έναν δυναμικό και αποφασιστικό χαρακτήρα, έχει αποδείξει την αξία και την αποτελεσματικότητά του, ενώ όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, συνεχώς τονίζει τρεις λέξεις οι οποίες τείνουν να τον χαρακτηρίσουν: "Δουλειά, δουλειά, δουλειά".
Γνωρίζοντάς τον αρκετά καλά, και βλέποντας τα πεπραγμένα του όσον καιρό ασχολείται με τα κοινά, τόσο ως πρόεδρος του Μ.Σ. Προμάχων, ως μέλος εθελοντικών ομάδων, όσο κι ως Αντιδήμαρχος επί δυο χρόνια στη διοίκηση του Δήμου, αποτελεί μια χρησιμότατη μονάδα κι έναν κεντροβαρές μοχλό για την επίτευξη πολλών βασικών ενεργειών στην κοινή προσπάθεια όλων για την ανάταξη της παραμελημένης και κατά πολλούς αδικημένης επαρχίας μας.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο νέος Δήμαρχος θα αφήσει το αποτύπωμά του στα πράγματα, έχοντας θετικό πρόσημο και με τη δύναμη που του δίνει η νωπή εκλογική εντολή του λαού, θα μπορέσει να πάει ένα βήμα παραπέρα τον τόπο μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, γνωρίζοντας πολλές παρασκηνιακές λεπτομέρειες των τελευταίων ημερών, το πολιτικό κι όχι μόνον ήθος του Χρήστου, που παρά τα διάφορα όσα συνέβησαν εις βάρος του, κράτησε την αξιοπρέπειά του ψηλά και επιδεικνύοντας απίστευτη για την ηλικία του νηφαλιότητα, δεν έπεσε στα ναρκοπέδια των Λωτοφάγων που έντεχνα του έστηναν διάφοροι, ούτε παραπλανήθηκε από τα τραγούδια των Σειρήνων, κρατώντας έτσι τον πήχη του πολιτικού πολιτισμού ψηλά, παραδειγματίζοντας πολλούς για το πώς θα πρέπει να πολιτεύεται κανείς.
Τέλος, σαν Προμαχιώτης, θα ήθελα να σημειώσω ότι οι ημέρες αυτές είναι ιστορικές, μιας και το ηρωικό και ακριτικό χωριό, εκλέγει για πρώτη φορά δήμαρχο της Αλμωπίας, μιαν Αλμωπία για την οποία πολλοί Προμαχιώτες έδωσαν τη ζωή τους για να την απελευθερώσουν και να την παραδώσουν ελεύθερη και περήφανη  στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας.

Πως ψήφισαν οι Προμαχιώτες στις επαναληπτικές εκλογές για τον Δήμο Αλμωπίας


ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Μπάτσης  1079
Χατζηδημητρίου 223

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
38Β ΠΡΟΜΑΧΩΝ
Μπάτσης             272
Χατζηδημητρίου 57

39Β ΠΡΟΜΑΧΩΝ
Μπάτσης             255
Χατζηδημητρίου 64

40Β ΠΡΟΜΑΧΩΝ
Μπάτσης             269
Χατζηδημητρίου 43

41Β ΠΡΟΜΑΧΩΝ
Μπάτσης             283
Χατζηδημητρίου 59

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών για τον Δήμο Αλμωπίας (ενσωμάτωση 100%)


Σε 77 από  77   100,00%
Εγγεγραμμένοι                 31.725    
Ψήφισαν             16.308   51,40%
Έγκυρα                 15.892   97,45%
Άκυρα 204         1,25%
Λευκά   212         1,30%
Αποχή   15.417   48,60%
                               

ΜΠΑΤΣΗΣ Χ. - ΑΛΜΩΠΙΑ, ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ
                60,66%  9.640

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α. - Ενωμένοι για την Αλμωπία
                39,34%  6.252

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...