Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας: Δελτίο Τύπου για αναστολή εργασίας & στέρηση μισθού υγειονομικών και συνάντηση με Διοίκηση Νοσοκομείου Γιαννιτσών



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας και ενώ είναι σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε στη εφαρμογή του Ν. 4820/2021 που επιβάλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι της covid-19 και την αναστολή εργασίας σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ)  ζήτησε και συναντήθηκε με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για να εκφράσει την απόλυτη αντίθεση της στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, των ΤΟ.Μ.Υ. και του Ε.Κ.Α.Β. του νομού. 

Η ΕΝΙΠ όπως και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή τη στήριξη μας αλλά και την απαίτηση για μαζικό, καθολικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ολόκληρου του πληθυσμού.

H αντίθεση μας στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν έχει καμία σχέση με περιθωριακές, ανορθολογικές, σκοταδιστικές, ακροδεξιές  απόψεις, που η ίδια η κυβέρνηση με τη στάση της συντηρεί, γιατί αποτελούν γι’ αυτήν έναν βολικό «αντίπαλο» και εντέλει ένα «συμπαίκτη» για να υλοποιήσει την πολιτική της αξιοποιώντας την πανδημία.

Η κυβερνητική υποκρισία είναι προφανής όταν αναλογίζεται κανείς την εξόφθαλμη έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως μέτρων κατά του συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των σχολών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα δεν λαμβάνονται διότι το κράτος και η εργοδοσία τα αντιλαμβάνονται ως «κόστος».

Το μέτρο της αναστολής εργασίας εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Κεντρικός στόχος, η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για το «νέο ΕΣΥ» που θα προκύψει μέσα από συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καταργήσεις τμημάτων και κλινικών, μέσα από την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας

Καταγγείλαμε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας αποτελεί μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλήσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στον δημόσιο τομέα υγείας στην λεγόμενη «ατομική ευθύνη». Για να συγκαλύψει την «ενοχή» της για τις 6.500 τουλάχιστον κενές οργανικές θέσεις γιατρών και τις περισσότερες από 20.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στον δημόσιο τομέα υγείας, ενώ εξακολουθούν να λείπουν 2.500 δημόσιες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό. 

Με την υποχρεωτικότητα και το μέτρο της αναστολής η κυβέρνηση επιχειρεί να διχάσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία, να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», να τρομοκρατήσει και να υποτάξει εν μέσω εκβιασμών και απειλών τους υγειονομικούς, που ήδη από τις αρχές του 2020, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δίνουν με αυτοθυσία στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο εμβολιασμός έναντι της covid-19 είναι ένα όπλο στα χέρια της επιστήμης και της ανθρωπότητας για την ανάσχεση της πανδημίας και είναι ανεπίτρεπτο να μετατρέπεται από την κυβέρνηση σε εργαλείο για να περικόψει περεταίρω τις δαπάνες για την υγεία, για να διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε βάρος της μόνιμης εργασίας προσλαμβάνοντας επικουρικούς με τρίμηνες συμβάσεις, για να υλοποιήσει την -πολυπόθητη για όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία- Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία. Ήδη με τροπολογία-μαμούθ που κατέθεσε χτες το πρωί το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την μετανάστευση, οι ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας προχωρούν ταχύτατα αφού προβλέπεται η ανάθεση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες εργολάβους, ιδιωτικά εργαστήρια και εταιρείες ασθενοφόρων για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν από το μέτρο της αναστολής της εργασίας υγειονομικών. Χρυσές προδιαγράφονται οι δουλειές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας!

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας προειδοποίησε για τα επικίνδυνες επιπτώσεις στην λειτουργία των Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας - ΤΟ.Μ.Υ. - Ε.Κ.Α.Β. που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του κυβερνητικού μέτρου. Έτσι για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Γιαννιτσών σοβαρά προβλήματα προκύπτουν από την επιβολή του μέτρου της αναστολής εργασίας σε επτά εργαζόμενους των Χειρουργείων και σε επτά τραυματιοφορείς των ΤΕΠ. Αντίστοιχα στο ΕΚΑΒ το μέτρο αφορά σε οκτώ συναδέλφους. Η Διοίκηση απαντά ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι κανείς δεν περισσεύει και ότι τα τμήματα και οι κλινικές λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια οριακά σε συνθήκες χρόνιας υποστελέχωσης. 

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας τόνισε προς τη Διοίκηση ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να υποχρεώνεται να αποφασίσει αν θα υποβληθεί στον εμβολιασμό «με το πιστόλι στον κρόταφο» και απαίτησε να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις αναστολής εργασίας των συναδέλφων και να επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοι στις θέσεις τους. 

     Αγωνιζόμαστε να μην περάσουν τα σχέδια για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, για επέκταση των ΣΔΙΤ στην υγεία, για συγχωνεύσεις μονάδων υγείας και διεκδικούμε:

Στελέχωση των νοσοκομείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και ενίσχυση τους σε υποδομές και εξοπλισμό. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.

Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, με ενίσχυση σε υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από το εμβολιαστικό έργο, να ενισχυθούν τα εμβολιαστικά κέντρα στην ΠΦΥ και να δοθεί η δυνατότητα στα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τις ΤΟ.Μ.Υ. να οργανώσουν την ενημέρωση του πληθυσμού και το υπόλοιπο έργο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα δώσει ώθηση στον εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, που θα βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και θα επικαιροποιούνται συνεχώς.

Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δε θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση. 

Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με παρακολούθηση των εμβολιασμένων και έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες. 

Εκτεταμένη ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση.

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               
   Αποστολίδης Χαράλαμπος                                                                                                                                                                   
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Σανίδας Αργύρης

Έναρξη της προετοιμασίας και Αγιασμός των Ελπίδων Προμάχων

 


Το Δ.Σ των Ελπίδων Προμάχων ανακοινώνει την έναρξη της προετοιμασίας την Τετάρτη 08/09/2021 και ώρα 19.00

Θα ακολουθήσει ο αγιασμός της ομάδας.

Ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και επιστροφή στις Κυριακές μας.

Με τιμή το Δ.Σ

"Κοντά σου" Μαρία Πολυδούρη





Κοντά σου 




Κοντά σου δεν αχούν άγρια οι ανέμοι.
Κοντά σου είνε η γαλήνη και το φως.
Στου νου μας τη χρυσόβεργην ανέμη
Ο ρόδινος τυλιέται στοχασμός.

Κοντά σου η σιγαλιά σα γέλιο μοιάζει
που αντιφεγγίζουν μάτια τρυφερά
κ' αν κάποτε μιλάμε, αναφτεριάζει,
πλάι μας κάπου η άνεργη χαρά.

Κοντά σου η θλίψη ανθίζει σα λουλούδι
κι' ανύποπτα περνά μέσ' στη ζωή.
Κοντά σου όλα γλυκά κι' όλα σα χνούδι,
σα χάδι, σα δροσούλα, σαν πνοή.

Μουσική : Θάνος Ανεστόπουλος, 


Ποίηση : Μαρία Πολυδούρη




Μαρία Πολυδούρη (1902 -- 1930)




Ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής από την Καλαμάτα. Γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1902 και ήταν κόρη του φιλόλογου Ευγένιου Πολυδούρη και της Κυριακής Μαρκάτου, μιας γυναίκας με πρώιμες φεμινιστικές ανησυχίες. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα, αφού προηγουμένως είχε φοιτήσει σε σχολεία του Γυθείου και των Φιλιατρών.

Στα γράμματα εμφανίζεται σε ηλικία 14 ετών, με το πεζοτράγουδο «Ο πόνος της μάνας». Αναφέρεται στο θάνατο ενός ναυτικού, τον οποίον ξέβρασαν τα κύματα στις ακτές των Φιλιατρών και είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια που άκουγε στο Γύθειο.

Η Μαρία Πολυδούρη ανήκει στη λογοτεχνική γενιά του '20, που καλλιέργησε το αίσθημα του ανικανοποίητου και της παρακμής. Ο έρωτας και ο θάνατος είναι οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η ποίησή της. Είναι μεστή από πηγαίο λυρισμό που ξεσπά σε βαθιά θλίψη και κάποτε σε σπαραγμό, με εμφανείς τις επιδράσεις από τον Καρυωτάκη και τα μανιάτικα μοιρολόγια. Οι συναισθηματικές και συγκινησιακές εξάρσεις της Πολυδούρη καλύπτουν κάποιες φορές τις τεχνικές αδυναμίες και της στιχουργικές ευκολίες της ποίησής της. Η Μαρία Πολυδούρη άφησε και δύο πεζά έργα: Το «Ημερολόγιο» της και μια ατιτλοφόρητη νουβέλα, με την οποία ανελέητα σαρκάζει το συντηρητισμό και την υποκρισία της εποχής της.


Τα «Άπαντα» της Μαρίας Πολυδούρη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Αστάρτη», σε επιμέλεια Τάκη Μενδράκου. Ο συγγραφέας και ποιητής Κωστής Γκιμοσούλης έγραψε μία μυθιστορηματική βιογραφία της Μαρίας Πολυδούρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» με τον τίτλο «Βρέχει Φως». Ποιήματά της έχουν μελοποιήσει έλληνες συνθέτες «κλασικοί», «έντεχνοι» και «ροκ». Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Μενέλαο Παλλάντιο, Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Σπανό, Νότη Μαυρουδή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μιχάλη Κουμπιό, Στέλιο Μποτωνάκη και το συγκρότημα «Πληνθέτες».





ΠΗΓΗ...https://www.youtube.com/watch?v=sNfFc53DfRI&list=RDAfuEmz44rDk&index=10

'' Ως το Τέλος''...... Θάνος Ανεστόπουλος


Περνάει ο καιρός 
και εγώ ο φτωχός
πιο μοναχός μα πιο σοφός

στην χώρα μου πια δεν γελούν
μόνο πουλούν όσα πονούν

Ντύσου καλά 
ήρθε ο βοριάς 
κι είναι φονιάς

εγώ θα σ αγαπώ
ως τον σταυρό 
ως να χαθώ 
ως το τέλος του κόσμου 

Περνάει ο καιρός 
Και εγώ ο γέρος φτωχός
πιο μοναχός μα πιο σοφός

Ντύσου καλά ήρθε ο βοριάς 
κι είναι φονιάς

Εγώ θα σ αγαπώ
ως τον σταυρό 
ως να χαθώ
ως το τέλος του κόσμου...

Απο τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Θάνου Ανεστόπουλου με τίτλο '' Ως το Τέλος''......





ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021-2022 (02 ΕΩΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

 


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021-2022 (02 έως 10 Σεπτεμβρίου)

 

Στο Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ φέτος θα λειτουργήσουν 12 νέα Τμήματα (Α΄ Εξαμήνου) με ειδικότητες πολύ προσεκτικά επιλεγμένες που προσφέρουν υψηλότατα ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης.

 

Με υπευθυνότητα σας καλούμε να ενταχθείτε στην εκπαιδευτική οικογένεια του μεγαλύτερου ΙΕΚ του Ν.Πέλλας και να εγγραφείτε στην ειδικότητα που ταιριάζει στα θέλω σας :

 

1.Προσωπικό Ασφάλειας-Security

2. Βοηθός Φαρμακείου

3.Βοηθός Λογιστή – Φοροτεχνικός

4. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

5.Αρτοζαχαροπλαστική

6.Στέλεχος Αγροτικής Οικονομίας

7.Πληροφορική-Web Design

8.Στέλεχος Διοίκησης-Οικονομίας

9.Δασική Προστασία

10.Βοηθός Βρεφονηπιοκομίας

11.Αισθητική-Μακιγιάζ

12. Ονυχοπλαστική-Ποδολογία

Εγγράφεστε ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στην πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ

https://diek.it.minedu.gov.gr

έως την Παρασκευή 10-09-2021 με email, ΑΜΚΑ, ταυτότητα και Απολυτήριο Λυκείου.

 

Με πολυετή εμπειρία και υψηλό επίπεδο συνεργατών-εκπαιδευτών το Δημόσιο ΙΕΚ Αριδαίας έχει διαμορφώσει το εκπαιδευτικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή και στα Επαγγέλματα την τελευταία δεκαετία εισάγοντας καινοτόμα προγράμματα και εξασφαλίζοντας άμεση σύνδεση με την αγορά και τους εργοδότες (Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα).

Η φοίτηση στο Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ είναι ΔΩΡΕΑΝ, περιλαμβάνει υποχρεωτική και επιδοτούμενη Πρακτική Άσκηση ενώ διεξάγεται στην μεταμεσημβρινή ζώνη με ώρα έναρξης τις 14:30.

Η πόλη της Αριδαίας διαθέτει υποδομές φιλοξενίας σπουδαστών στην Μαθητική Εστία Αριδαίας καθώς και πρόγραμμα διατροφής-σίτισης.

 

Τα θεωρητικά μαθήματα διδάσκονται στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ (πάροδος έναντι ΚΤΕΛ) ενώ μέρος των εργαστηριακών μαθημάτων διεξάγεται σε συνεργαζόμενους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), όπως Ξενοδοχεία, Κομμωτήρια, Κέντρο Υγείας, ΕΚΑΒ, Φαρμακεία, Εστιατόρια, Αρτοζαχαροπλαστεία, Εργαστήρια, Αθλητικοί Σύλλογοι κλπ

 

Περιμένουμε να σας γνωρίσουμε ως σπουδαστές του ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ με τη βεβαιότητα ότι η επιλογή σας θα συνδράμει καταλυτικά στην επαγγελματική σας εξέλιξη!

 

----------------------------------------------------

Η Γραμματεία του ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 έως τις 18.00.

 

Τηλ.:

2384028242

2384028241

email: info@iekaridaias.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...