Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΟΥ ΝΕΠΑΛ

Ο φονικός σεισμός στο Νεπάλ αναμένεται να προκαλέσει ένα σεισμικό ντόμινο, το οποίο όμως λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, καθησυχάζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρίνισε ότι ο σεισμός 7,9 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου την ασιατική χώρα, θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 - 8 Ρίχτερ σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα ο Λέκκας αναχωρεί σήμερα για το Νεπάλ, ως επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας, ενώ θα αποκομίσει, όπως είπε, μεγάλη εμπειρία μελετώντας από κοντά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του (βλάβες, χιονοστιβάδες κ.λπ.).
Οσο για το αν ο σεισμός του Νεπάλ ήταν αναμενόμενος από την επιστημονική κοινότητα, ο Λέκκας απάντησε καταφατικά διότι -ανέφερε- για πολλά χρόνια υπήρχε "σεισμικό κενό" στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής: Η τελευταία φορά που "χτύπησε" εκεί με σφοδρότητα ο Εγκέλαδος, ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος (7,9 R) και τραγικό απολογισμό περί τους 10.000 νεκρούς.


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΝΕΙ 1 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Εταιρεία δίνει 1 εκατ. δολάρια σε όποιον καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη μεταφυσικής δραστηριότητας
Η μεταφυσική δραστηριότητα είναι ένα θέμα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες. Ενα ίδρυμα όμως δίνει νέο κίνητρο, αφού προσφέρει 1.000.000 δολάρια σε όποιον καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη της.
Η πρόκληση που ξεκίνησε το 1964, όταν ο μάγος Τζέιμς Ράντι διαπλικτίστικε με έναν παραψυχολόγο. Από τότε το ίδρυμα James Randi Educational Foundaiton (JREF) δίνει 1.000.000 δολάρια σε όποιον μπορέσει να αποδείξει υπερφυσικές ή παραφυσικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας κοινώς αποδεκτά επιστημονικά πρότυπα δοκιμών.
Η πρόκληση αρχικά ξεκίνησε προσφέροντας μόνο 1.000 δολάρια και στη συνέχεια 10.000 δολάρια, ωστόσο οι συνεχείς αποτυχίες των συμμετεχόντων, ιντρίγκαραν τους εμπνευστές της πρόκλησης και τελικά ο Ρικ Ανταμς, φίλος του Τζέιμς Ράντι, δώρισε στο ίδρυμα 1.000.000 να τα θέσει ως έπαθλο για τον νικητή.
Σύμφωνα με τους New York Times, από τότε χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσπαθήσει και αποτύχει. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν ο 32χρονος Κινέζος Φέι Γουόνγκ που ισχυρίστηκε ότι «θα μπορούσε να μεταδώσει μια μυστήρια δύναμη σε ορισμένη απόσταση, η οποία δε θα εμποδιζόταν από ξύλο, μέταλλο, πλαστικό ή χαρτόνι. Η ενέργεια, θα γινόταν αισθητή ως θερμότητα, πίεση, μαγνητισμό ή απλά "μία απερίγραπτη αλλαγή".
Τον Ιούλιο του 2014 ο Γουόνγκ επέλεξε εννέα συμμετέχοντες για να τους μεταδώσει τη «δύναμη». Ολοι τους είχαν δεμένα τα μάτια πάνω στη σκηνή, ενώ ο Γουόνγκ και ένα «άτομο ελέγχου» ήταν πίσω από μια κουρτίνα. Ρίχνοντας ένα ζάρι, δοκίμαζαν εναλλάξ να μεταδώσουν την ενέργεια στους συμμετέχοντες που βρίσκονταν μέσα σε χαρτονένια κουτιά. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πουν αν ένιωσαν οτιδήποτε και αν κατάλαβαν ότι προερχόταν από τον Γουόνγκ. Για να κερδίσει το έπαθλο, έπρεπε 8/9 άτομα να απαντήσουν θετικά, ωστόσο το πείραμα απέτυχε από το 2ο κιόλας άτομο. Παρόλαυτα ο Γουόνγκ επέμεινε ότι θα δοκιμάσει ξανά και φέτος, γιατί «η δύναμη λειτουργεί με μυστήριους τρόπους» όπως δήλωσε.

ΟΡΦΑΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ

oikogeneia-thumb-large
Δεν υπάρχει πιο ιερό και δυνατό πράγμα από την αγάπη της μάνας, ακούμε και ξανακούμε και το πιστεύουμε σαν να είναι νόμος της φύσης, εξίσου αδιαμφισβήτητος όσο και η βαρύτητα. Πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των μητέρων αγαπούν τα παιδιά τους. Το ίδιο και σχεδόν όλοι οι πατέρες. Αρκεί όμως να αγαπάς το παιδί σου για να είσαι καλός γονιός;
Δηλώνω ευθύς εξαρχής ότι είμαι προϊδεασμένος. Ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, σπάνια θα έρθει ποτέ κανείς για να μου πει πόσο καλοί ήταν οι γονείς του. Το αντίθετο συμβαίνει πολύ συχνότερα: ιστορίες φρίκης, με γονείς που έκαναν μεγάλο κακό στα παιδιά τους. Γι’ αυτούς τους γονιούς θέλω να μιλήσω. Και για το βαρύ φορτίο που κουβαλάνε τα παιδιά τους.
OppressionΝομίζουμε ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να εγκαταλείψει το παιδί του ή να το κακοποιήσει σεξουαλικά. Δε συμφωνώ απόλυτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η βλάβη είναι ενίοτε μικρότερη, γιατί ο γονιός είναι τόσο ξεκάθαρα και εξόφθαλμα «κακός», που το παιδί κατορθώνει ευκολότερα ν’ αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά (παρά τον πόνο που συνεπάγεται αυτό) και να βάλει όρια.
Τι γίνεται στις –πολύ περισσότερες– περιπτώσεις που ο γονιός δεν είναι τέρας, αλλά αγαπάει ειλικρινά το παιδί του και το δείχνει έμπρακτα κιόλας; Όμως ταυτόχρονα ασκεί άλλου είδους βία στο παιδί του, πιο ύπουλη και λιγότερο φανερή; Μια μόνιμη ακύρωση του παιδιού, συνεχείς συναισθηματικοί εκβιασμοί, αγάπη υπό δυσβάσταχτους όρους, εξουθενωτική πίεση για επιτεύγματα, ακραίες τιμωρίες για συνέτιση ή «βελτίωση» του παιδιού, εξευτελισμός του παιδιού ή των επιθυμιών του, χρησιμοποίηση του παιδιού σαν μέσο πίεσης ή όπλο ενάντια στον άλλο γονιό, εκμετάλλευση του παιδιού σαν προέκταση των δικών του επιθυμιών και ανεκπλήρωτων φιλοδοξιών κ.τ.λ.
Οι περισσότεροι γονείς, χωρίς προετοιμασία ή εκπαίδευση, τα καταφέρνουν πολύ καλά στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Κι όσα σφάλματα ενδεχομένως κάνουν, είναι μες στο πρόγραμμα. Όμως ας το παραδεχτούμε: αρκετοί γονείς έκαναν παιδιά κατά τύχη: επειδή υπέκυψαν στις κοινωνικές πιέσεις, επειδή έτσι κάνουν όλοι, επειδή πίστευαν ότι ένα παιδί θα τους έσωνε...
Υπάρχουν, λοιπόν, και γονείς που, ανεξάρτητα από την αγάπη που νιώθουν για το παιδί τους, είναι κακοί γονείς. Συνήθως τέτοιοι γονείς συνεχίζουν να κάνουν ζημιά στα παιδιά τους κι αφού αυτά μεγαλώσουν και καταφέρουν κακήν κακώς ν’ απομακρυνθούν κάπως από αυτούς.
Δεν πιστεύω ότι οι ακατάλληλοι γονείς έχουν κακή πρόθεση. Δηλαδή δεν επιθυμούν, με δόλο, να προκαλέσουν κακό στα παιδιά τους. Όμως εγκλήματα προκαλούνται και από αμέλεια. Κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα για το παιδί που βασανίζεται από ερωτήματα: πώς μπορεί η μαμά μου να με αγαπάει και ταυτόχρονα να με διαλύει ψυχολογικά; Πώς γίνεται να μην την αγαπάω; Πού θα χωρέσω τον θυμό μου; Πώς θα προστατευτώ από αυτήν;
Το παιδί είναι αδύνατο να μην αγαπά το γονιό του, όση ζημιά κι αν του έχει κάνει αυτός. Έχει βαθιά ανάγκη ο βλαβερός γονιός να ήταν λίγο αλλιώς· έστω λιγάκι. Κι αυτό το βάρος για το γονιό που είχαμε αλλά στην πράξη δεν ήταν ο γονιός που χρειαζόμασταν, είναι ώρες ώρες αβάσταχτο.
Κάποιους γονείς πρέπει να τους κάνουμε πέρα, προκειμένου να επιβιώσουμε. Όπως θ’ αποφεύγαμε μια χωματερή με τοξικά απόβλητα, έτσι πρέπει ν’ αποφεύγουμε κι αυτούς – ή έστω να περιορίζουμε τις επαφές και μόνο αφού πάρουμε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα – συναισθηματικές στολές που θα μας βοηθήσουν να μη ματώσουμε. Ξανά. Και φυσικά να βρούμε στήριξη για να επεξεργαστούμε τον πόνο που έχουμε μαζέψει. Ευτυχώς ξεπερνιέται και παύει να μας δηλητηριάζει τη ζωή.
Η αγάπη από μόνη της δεν μας κάνει καλούς γονιούς, φίλους ή συντρόφους. Απαιτείται και καλή προαίρεση, δηλαδή το να θέλουμε το καλό του άλλου, ακόμα και όταν αυτό το καλό είναι κάτι με το οποίο δεν συμφωνούμε απόλυτα εμείς.

________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Την Παρασκευή 24 Απριλίου ο Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αριδαίας Γιάννης Σηφάκης και ο πρόεδρος του της Ένωσης Σωματείων Αντισφαίρισης Κεντροδυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Ομίλου Πέτρος Τσαρκνιάς είχαν συνάντηση με τους συμβούλους του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, τους Κους Γιάννη Δρίβα και Γιώργο Κατραχούρα, με τους οποίους συζήτησαν 

1. το καθεστώς αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων και την κατηγοριοποίησή τους Η αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων γίνεται βάσει των όρων και προϋποθέσεων που θέτει η Κ.Υ.Α. 46596/2004 (ΦΕ.Κ. 1793 Β), ανεξάρτητα από το μέγεθος της εγκατάστασης, τον αριθμό των θεατών, το είδος του αθλήματος ή την κατηγορία των αγώνων που διεξάγονται σε αυτές. Η απουσία κατηγοριοποίησης των εγκαταστάσεων και των κριτηρίων ελέγχου, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αδειοδότησης πολλών μικρών αθλητικών κέντρων ή απλών προπονητικών γηπέδων, τα οποία δεν πληρούν το σύνολο των απαιτήσεων της παραπάνω Κ.Υ.Α., κάποιες από τις οποίες δεν είναι καν απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

2. Έγινε παρουσίαση της πρότασης του Ομίλου προς τον Δήμο Αλμωπίας, ώστε το κτίριο της λεγόμενης κλειστής αγοράς να μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για τις ανάγκες των γειτονικών σχολείων το πρωί, ως προπονητικό κέντρο αντισφαίρισης το απόγευμα και ως χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων για τον δήμο ή φορείς της περιοχής όποτε χρειαστεί.

3. την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με το υπουργείο παιδείας και τους δήμους για την αξιοποίηση και απόδοση στην κοινωνία των σχολικών αυλών μετά την λειτουργία των σχολικών μονάδων,

4. την ενίσχυση των ομοσπονδιών με αποσπασμένους προπονητές και την ουσιαστική αξιοποίησή τους.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ


Αγώνας Ρήξη Ανατροπή - Ο δικός μας δρόμος                           χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια !

Όλοι στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

    ●  ΕΔΕΣΣΑ - «Μικροί Καταρράκτες» στις  11 π.μ.
    ●  ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στις 11 π.μ.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες
Μετανάστες, πρόσφυγες, Νέοι και νέες

       Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

        Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, το δρόμο από το Σικάγο ως την Καισαριανή, μέχρι τις μέρες μας. Τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία, τους αγώνες για τις συνδικαλι-στικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
Συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο! Εμπνεόμαστε από το ίδιο φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες: Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!
Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας !
Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο !
        Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα! Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις.
Στέλνουμε μήνυμα με τη συμμετοχή μας !

      Αυτή η Πρωτομαγιά δεν είναι μια ακόμα διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζό-μενοι δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων.
      Το ΠΑΜΕ ξανά όπως κάνει εδώ και 16 χρόνια από τη γέννησή του, παίρνει την πρωτοβουλία παραμερίζοντας τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό παλιό και νέο για να βγει δυναμικά μπροστά η εργατική τάξη με τις διεκδικήσεις της, τη φωνή της. Κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε εργάτης καλείται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
     Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών,  μεγαλεμπόρων.  Τσακώνονται όπως οι λύκοι για τη λεία. Απέναντι στους εργάτες όλων των χωρών έχουν πλήρη συμφωνία: Ένταση στην εκμετάλλευση, μειώσεις στους μισθούς, κατάργηση δικαιωμάτων στην Υγεία, την Παιδεία, απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, μέτρα καταστολής στο λαϊκό κίνημα. Η καταστροφή, η καταλήστευση και η άγρια εκμετάλλευση των εργατών είναι οι πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
      Αυτή την αλήθεια επιδιώκουν να κρύψουν με τις "πατριωτικές" κορώνες και τις εθνικιστικές φιέστες. Όποτε οι εργάτες και ο φτωχός λαός ακούν τα αφεντικά και τους ανθρώπους τους να μιλούν για πατριωτισμό πρέπει να κουμπώνονται. Αυτοί που βρίσκονται στις λίστες των τραπεζών μιλούν για πατριωτισμό σε αυτούς που βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας! Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
     Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει από κυβερνήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό που άλλαξε τους τελευ-ταίους μήνες είναι χέρι στη σκυτάλη της ίδιας πολιτικής στο "κοινό σπίτι" της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι εδώ. Οι δόσεις που βγαίνουν από το αίμα του λαού πληρώνονται στην ώρα τους και στο "διηνεκές". Για το λαό υπάρχει ο "λιτός βίος" και τα παχιά λόγια των εξαγγελιών.
      Την ίδια στιγμή και αυτή η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο με φορο-απαλλαγές και εισφορο-απαλλαγές, νέα προνόμια. Για τα συμφέροντά τους παίρνει ενεργά μέρος στο επικίνδυνο παιχνίδι των ανταγωνισμών στη γειτονιά μας. Στηρίζει τις επεμβάσεις των ιμπερια-λιστών που ματοκυλούν όλη την περιοχή από τη Λιβύη ως το Ιράκ και από τη Συρία ως την Ουκρα-νία. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστών βρίσκονται όμηροι στα νύχια τους, αξιοποιούν ανθρώπινες ψυχές ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μεταξύ τους φαγωμάρα για τα πετρέλαια, τους δρόμους των αγωγών και των αγορών, τον έλεγχο της περιοχής. Η Μεσόγειος γεμίζει πτώματα, όσοι γλιτώσουν ζουν κυνηγημένοι από την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών, το μαχαίρι του φασίστα.
    Καλούμε τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις να απαιτήσουν: Καμία συμμετοχή, καμία εμπλο-κή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Κανένας εργαζό-μενος να μην παρασυρθεί από τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών. Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη Σένγκεν που μετατρέπουν τη χώρα μας σε "αποθήκη ψυχών", εγκλωβίζοντας ανθρώπους. Άσυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν, ανθρώπινοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.
     Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
     Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Το αίμα που πότισε τη μεγάλη υπόθεση της απελευ-θέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν πήγε χαμένο!
     Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με τη μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία μας, προχω-ράμε μπροστά. Δυναμώνουμε την κοινή πάλη εργατών, υπαλλήλων, ανέργων, αυτοαπασχολούμε-νων ΕΒΕ, φτωχών αγροτών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Συντονίζουμε τα βήματα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με την Πανελλαδική Συσπεί-ρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά !  Όλοι στην οργάνωση !   Όλοι στον αγώνα !

Όλοι στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ


    ●  ΕΔΕΣΣΑ - «Μικροί Καταρράκτες» στις  11 π.μ.
    ●  ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στις 11 π.μ.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ - Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ


Σάββατο 25 Απριλίου 2015
Κοινοτικό γυμναστήριο Προμάχων «Χρήστος Τζιβάνης»
Κωδικός παιχνιδιού: ΑΣ Πρόμαχοι-Ηρακλής Γαρεφείου.
Παιχνιδίσματα του ήλιου στα σύννεφα, συνεχές κρυφτό. Κάποιες σταγόνες πέφτουν, χάνονται στο διψασμένο χώμα.
Ανοιξιάτικη μυρωδιά φρεσκοκουρεμένου γρασιδιού.
Γυμνασμένα κορμιά, κινούνται πέρα δώθε, αγχωμένα βήματα, σαν ποδοβολητά κινούνται πάνω κάτω, στιβαρά μπράτσα τακτοποιούν πράγματα.
Ο πρόεδρος Πασχάλης Τούμπης, με την παροιμιώδη ηρεμία του, καθοδηγεί για τις λεπτομέρειες.
Ο γενικός αρχηγός Βασίλης Δήμπαλας, αλαφιασμένος, με την πίεση μόνιμα στο κόκκινο, φωνάζει, παλεύει με έναν σωρό ξερόκλαδα, να βάλει φωτιά στην ψησταριά.
Ο ταμίας Παύλος Γιουρούκης τακτοποιεί τα εισιτήρια και τις εισπράξεις.
Οι αντιπρόεδροι Αλέξης Τανούρης, Γιάννης Πέτσκος και Γιάννης Χατζής, ανασκουμπωμένοι, προετοιμάζουν τα κυλικεία, τα αποδυτήρια, τις στολές.
Όλο το Δ.Σ. του συλλόγου επί ποδός πολέμου.
Ο προπονητής Βασίλης Σαμαράς, για πρώτη φορά χωρίς την αθλητική του φόρμα, απαστράπτων με το λευκό του πουκάμισο, μοιράζει χαμόγελα, σφίγγει χέρια, δέχεται φιλοφρονήσεις.
Οι εκατοντάδες φίλαθλοι στις θέσεις τους, οι φανατικότεροι, τακτοποιούν τα βεγγαλικά, τα καπνογόνα και τα χαρτάκια, ενώ πολλές παρέες με την οικοσυσκευή τους ψήνουν  λιχουδιές στις διάσπαρτες φωτιές που υπάρχουν πέριξ του γηπέδου. Ποτήρια τσουγκρίζουν, το εμπλουτισμένο με γλυκάνισο αλκοόλ καίει γλυκά τον ουρανίσκο, χαμόγελα, πειράγματα, γέλια παντού.
Βετεράνοι, παλιοί παίκτες του συλλόγου, αναπολούν τα πέτρινα χρόνια, στο ξερό γήπεδο, γονείς, μητέρες, παππούδες  ποδοσφαιριστών ανεμίζουν σημαίες του συλλόγου, κορδώνονται σαν παγόνια, καμαρώνουν για τα βλαστάρια τους.
Το σφύριγμα του διαιτητή Ταγκαλίδη, και οι ομάδες παραταγμένες στην σέντρα.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας Αστέριος Αντωνίου συγχαίρει, το κλιμάκιο της Ένωσης μοιράζει μετάλλια στους πρωταθλητές.
Μάτια που πετάνε σπίθες, υπερήφανα βλέμματα, χρυσοστολισμένα στήθη των ποδοσφαιριστών. Κόποι μιας ολόκληρης περιόδου επιβραβεύονται με το χρυσό ποδοσφαιρικό «Αντίδωρο». Κακώσεις, ρήξεις χιαστών, εξαρθρώματα, καρούμπαλα, μελανιές, μάτια πληγωμένα, δεκάδες ώρες καθημερινής επίπονης προπόνησης,  όλα ξεχνιούνται.
Το κύπελλο στα χέρια του αρχηγού Ιλαρίωνα Μούγιου, υψώνεται ψηλά, στον ουρανό των Προμάχων,  νικητήριες ιαχές δονούν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, βεγγαλικά σχίζουν το στερέωμα, ενώ τα μπάσα από  τα θηριώδη ηχοσυστήματα  χτυπούν μέσα σου με τον ρυθμό των Queen “we are the champions”.
Ένα κουβάρι όλοι οι ποδοσφαιριστές, πανηγυρίζουν, φιλώντας ο ένας μετά τον άλλον το πολύτιμο τρόπαιο, που επάξια κατέκτησαν.
Ένα μετάλλιο κρεμιέται στα στήθη του Τρύφωνα, του πιο φανατικού οπαδού της ομάδας, παρατάει το μπαστουνάκι του και με μάτια υγρά, σηκώνει ψηλά τα χέρια του, κατασυγκινημένος, κρατώντας το γυαλιστερό έπαθλο, σαν τον πολυτιμότερο θησαυρό του κόσμου.
Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ισόπαλο αποτέλεσμα, εκείνο που κυριαρχεί, είναι η ομόνοια, η σύμπνοια και η συνοχή της μικρής τοπικής κοινωνίας και το εκπληκτικό επιστέγασμα της ενότητας και των επίμονων προσπαθειών της.
Το σφύριγμα της λήξης, σηματοδοτεί την έναρξη των έξαλλων πανηγυρισμών, το κατάβρεγμα με σαμπάνιες, και το παραδοσιακό τίναγμα του προπονητή ψηλά στον αέρα από τους παίκτες του.
Τα τραπέζια στρωμένα με λαχταριστά εδέσματα, κρασί, μπύρες, και η μουσική στη διαπασών, το τρελό γλέντι στήνεται και ο χορός δίνει και παίρνει.
Άξιοι πρωταθλητές, μα πάνω από όλα «χρυσά» παιδιά, με χαρακτήρα ήθους, βιτρίνα του αγαπημένου μας χωριού, πρεσβευτές του τόπου μας σε όλη την Ελλάδα.

Κι εμείς,  το ταπεινό επιτελείο των «Προμαχιώτικων Νέων» με τους  ρεπόρτερ Νίκο Αμπάρη, Πέτρο Μούγιο, Άλεξ Αμπάρη, Πέτρο Σαλαμάνη, Ανδρέα Πουσίνη, σε μια γωνιά, συμμετέχουμε στη χαρά, δικαιωμένοι για τον πολύμηνο και πολλές φορές δύσκολο αγώνα μας, σε κρύα και χιόνια, ακολουθώντας την ομάδα σε όλα τα παιχνίδια και μαζεύοντας τα υποτυπώδη εργαλεία μας, σημειωματάρια, κάμερες και χρονόμετρα, δίνουμε την υπόσχεση, ότι και του χρόνου θα δώσουμε όλο μας τον εαυτό στην προσπάθεια ενημέρωσης και ανάδειξης των προσπαθειών του συλλόγου.































































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...