Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Εκείνη η κάτι σαν μαμά, που λέγεται θεία!


Λένε πώς ό,τι δεν έχεις βιώσει, ό,τι από μικρός σου λείπει, αυτό επιδιώκεις να ζήσεις, αυτές τις σχέσεις χτίζεις, γι’ αυτές προσπαθείς.

Μάλλον έτσι έγινε και με μένα.

Παιδί της πόλης, μιας αστικής αμιγώς πυρηνικής οικογένειας, μεγάλωσα στο διαμέρισμα με τη μαμά μου, το μπαμπά μου και την αδερφή μου.

Θείες και θείους είχα κι έχω, αλλά ποτέ δεν είχα «τη θεία μου», «το θείο μου», αυτόν τον ένα ξεχωριστό άνθρωπο, που δεν είναι γονιός μου, αλλά με αγαπάει σα γονιός μου, που μου δείχνει αδυναμία και δε μου χαλάει τα χατίρια, που του εμπιστεύομαι όσα φοβάμαι ή ντρέπομαι να πω στους γονείς.

Που μαζί πάμε βόλτες, που δεν τον αποκαλώ με την ιδιότητά του, αλλά με το μικρό του όνομα, παρά τα χρόνια που μας χωρίζουν.

Μέχρι που ήρθε η Μαρία, και μετά ο Νίκος. Κι έτσι , αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ, που από Ανθούλα, έγινα Ανθή και μετά «θεία Ανθή»- ευτυχώς έχω πει στα ανίψια μου να παραλείπουν το ι και να με αποκαλούν απλά «θεά»- έγινα αυτό που ποτέ δεν είχα, «η θεία τους».

Χωρίς να χρειάζεται να μπει το όνομά μου δίπλα, γιατί απ’ όλες τις θείες και απ’ όλους τους θείους ήμουν η πρώτη και η ξεχωριστή.

«Η αδερφή της μαμάς. Που μοιάζει με τη μαμά. Που χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις με τη μαμά, γιατί η θεία και η μαμά είχαν δικό τους κώδικα, και τον έχουν ακόμα παρόλο που είναι κοτζάμ γαϊδάρες.

Η θεία που είναι σα μαμά, αλλά και σα φίλη. Που πάμε μαζί βόλτες, πάμε μαζί για μπάνιο, μας πάει στο θέατρο.

Η θεία κοιμάται μαζί μας, μας προσέχει όταν είμαστε άρρωστοι, μας διαβάζει.

Η θεία που τις λέμε τις σκανταλιές μας, που κάνουμε μαζί σκανταλιές, γιατί η θεία είναι πιο τρελή από μας και παλιμπαιδίζει. Τύφλα να ‘χει η θεία μου η χίπισσα!

Που της εξηγούμε ποιος κάθεται με ποιον στην τάξη, τι έγινε στο διάλειμμα, ποιος αγαπάει ποια, και ποιον υποστηρίζουμε στο SURVIVOR.

Η θεία που νομίζουμε ότι δε θα μας μαλώσει ποτέ, που όταν παίρνουμε βαθμούς της φωνάζουμε «Ανθή!!!! Δεν έρχεσαι να κάνεις τείχος…?», κι όμως όταν πρέπει βάζει φωνή , και τότε «την ακούμε» αλλιώς και δεν υπάρχει πουθενά σανίδα σωτηρίας.

Με τη θεία πηγαίνουμε ατελείωτες βόλτες. Μπαίνουμε στα μαγαζιά, ο κόσμος μας χαζεύει. Πολλοί νομίζουν ότι η θεία είναι η μαμά, γιατί μοιάζουμε κιόλας, αλλά η θεία δεν τους διορθώνει. Γιατί κατά βάθος της αρέσει αυτό, που για λίγο είναι η μαμά που λέγεται θεία».

Τα παιδιά αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν, τα παιδιά έχουν ένστικτο.

Γι’ αυτό η σχέση αυτή είναι αμφίπλευρη και αμοιβαία.

Γιατί και η θεία καμιά φορά λυγίζει μπροστά , και δεν είναι η super θεία και τότε ένα παιδικό χέρι, χωρίς να ξέρει το «γιατί» έρχεται και σκουπίζει τα δάκρυα.

Ο χρόνος περνά, οι υποχρεώσεις είναι πολλές , τα παιδάκια γίνονται παιδιά και τα παιδιά έφηβοι. Οι δραστηριότητες τους πυκνώνουν.

Όσο για μας τους ενήλικες, και δη όσους ζούμε στο κλείνον άστυ, οι ρυθμοί της καθημερινότητας τρελοί.

Περνάνε μέρες που μιλάμε με τους δικούς μας ανθρώπους τυπικά, διεκπεραιωτικά, κανονίζουμε ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς και ποιος θα πάει σούπερ μάρκετ.

Και τότε χτυπάει ένα τηλέφωνο. Εκεί που είμαι εγκλωβισμένη στα γρανάζια της αμείλικτης υποχρεωτικότητας , ακούω τη φωνή του.

Είναι ο Νικολάκης. Δεν έχει σημασία τι λέμε. Λέμε αυτά που μόνο εμείς ξέρουμε τι σημαίνουν. Ξέρουμε από πριν με ποιο καινούριο αστείο θα γελάσουμε. Και ξέρουμε ποια στιγμή θα σταματήσουμε να γελάμε για να μεταβούμε στην αρμόζουσα επικοινωνία της θείας με τον ανιψιό που οφείλει να ενημερωθεί για την πρόοδο του.

Ξέρω πως τα παιδιά που εύχομαι να με αξιώσει ο θεός να κάνω, θα είναι όλο μου το είναι, θα είναι η ολοκλήρωσή μου.

Αυτή η ιδιαίτερη σχέση όμως με τα ανίψια δε θα πάψει ποτέ. Γιατί δεν είναι ούτε υποκατάστατη, ούτε καταναγκαστική. Είναι μια σχέση ζωής, μεστή από αγάπη, τρυφερότητα, στοργή, παιδικότητα, χαμόγελα…

Ανθή Γεώργα





ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Μάστιγα η πολυφαρμακία στα παιδιά!


  Σε αναδυόμενο πρόβλημα εξελίσσεται για το δυτικό κόσμο η πολυφαρμακία ή  η άσκοπη χορήγηση φαρμάκων ιδιαίτερα στα παιδιά! Οι ιδιαιτερότητες του άρρωστου παιδιού, η ασυμβατότητα της αρρώστιας με την παιδική ηλικία, η εύκολη πρόσβαση στα φαρμακεία, λειτουργούν δυναμικά και αυξάνουν την πίεση των γονέων προς τους γιατρούς οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους εμπλέκονται στο πρόβλημα.
Αυτό τόνισε η κ. Χρύσα Μπακούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα  «Ιδιαιτερότητες της Παιδιατρικής,  Δημόσια Υγεία».
 Η κ Μπακούλα πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά, προσφιλή σε όλους, κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζουν τα ιογενή νοσήματα που είναι συνήθη στα παιδιά και μπορούν να περιοριστούν.
 «Οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν στα παιδιά  τους υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, σωστή σπιτική μεσογειακή διατροφή  και άσκηση για να τα θωρακίζουν έναντι των  ασθενειών  και της πολυφαρμακίας που μαστίζει το δυτικό κόσμο» τόνισε με έμφαση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα συμπληρώματα διατροφής.
Παράλληλα εξήγησε πως για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται Σωστή Ενημέρωση για τους γονείς και Εκπαίδευση και  Επανεκπαίδευση για τους παιδιάτρους. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας διαπρεπής πνευμονολόγοςκ. Παναγιώτης Μπεχράκης, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ανέφερε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για έλεγχο του μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου.
 
ΑΙΤΙΑ  ΤΟΥ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ    ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ
 
          Σύμφωνα με τα στοιχεία  που παρουσίασε ηΟμότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ,  η πολυφαρμακία είναι  διεθνές φαινόμενο στο Δυτικό κόσμο, το οποίο έχει αναγνωριστεί την τελευταία δεκαετία και ανέφερε ως αίτια τα εξής:
       Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι  βιολογικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ιδιαιτερότητες του άρρωστου παιδιού συμβάλλουν, παράλληλα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Οι βιολογικές ιδιαιτερότητες  που συμβάλλουν στην πολυφαρμακία είναι  το γεγονός ότι το παιδί είναι:
·        Ταχύτατα εξελισσόμενος οργανισμός
·        Δίνει Ιστορικό  δια αντιπροσώπου(γονείς, συγγενείς),
·        Η ταχεία και απρόβλεπτη εξέλιξη νόσου,
·        Η κοινή συμπτωματολογία σοβαρών και μη νοσημάτων,
·        Τα περιορισμένα ευρήματα κλινικής εξέτασης,
·        Η αδυναμία επικοινωνίας με το παιδί
Οι  κοινωνικές ιδιαιτερότητες αφορούν στο γεγονός ότι:
·        Η αρρώστια  ασύμβατη με το παιδί
·        Το «ευάλωτο» και «πολύτιμο» της ηλικίας του
Ενώ οι  Συναισθηματικές ιδιαιτερότητες αφορούν:
·        Στην ανασφάλεια και τον  «πανικό»  των γονιών
·        Στην πίεση για άμεση επίλυση του προβλήματος
·        Στην καταφυγή στο φαρμακοποιό της γειτονιάς
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έγινε στην  Αμερική  και αφορούσε,
«σε 411 γενικά νοσοκομεία και 52 αμιγώς παιδιατρικά στις ΗΠΑ
587427 ασθενείς μέχρι 18 ετών (εξαιρουμένων των νεογνών)
1/5 όλων των παιδιατρικών εισαγωγών στις ΗΠΑ
Σκοπός: ημερήσια και αθροιστική έκθεση των παιδιών σε φάρμακα
Πολυφαρμακία: ≥ 90η ΕΘ»
Βρέθηκαν:
ØΔιακυμάνσεις μεταξύ ηλικίας ασθενούς και τύπου νοσοκομείου
ØΣυχνότερα χορηγούμενα φάρμακα: αναλγητικά-αντιπυρετικά-αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά, αντιβιοτικά, γαστροπροστατευτικά, αναισθητικά
           Η επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι η πολυφαρμακία αυξάνεται με:
·        Tο χρόνο νοσηλείας,
§  Tο είδος του νοσοκομείου,
§  Tη χρονιότητα και σπανιότητα του νοσήματος
Οι παρενέργειες που δημιουργούνται λόγω της μακροχρόνια λήψης αντιβιοτικών είναι :
·        Η ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά,
·        Η καταστροφή του μικροβιώματος , δηλαδή της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου που ιδιαίτερα συμμετέχει στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παιδί που μαθαίνει στην εύκολη λήψη φαρμάκων, είναι ευάλωτο στη λήψη εξαρτησιογόνων ουσιών.
«Οι νέοι παιδίατροι  από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χορήγηση φαρμάκων, καθώς η προσαρμογή της αντιβιοτικής θεραπείας στον άρρωστο πρέπει να γίνεται  με βάση την κλινική εικόνα και τις καλλιέργειες» εξήγησε η κ Μπακούλα και πρόσθεσε.
«Μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της πολυφαρμακίας ακολουθώντας τα εξής τρία βήματα.
1ο ΒΗΜΑ
Ø Επιλογή του ενδεδειγμένου αντιβιοτικού βάση καλλιεργειών
ØΚαθορισμός της σωστής δόσης και οδού χορήγησης
ØΕπί υποψίας λοίμωξης άμεση εμπειρική χορήγηση αντιβίωσης
2ο ΒΗΜΑ (48-72h)
Ø Τροποποίηση αγωγής με βάση την κλινική εξέλιξη και τα αποτελέσματα των καλλιεργειών (διεύρυνση ή περιορισμός του σχήματος, προσαρμογή δόσης)
ØΕπί αποκλεισμού βακτηριακής φλεγμονής διακοπή όλων των αντιβιοτικών
3οΒΗΜΑ
ØΜετατροπή της ενδοφλέβιας σε από του στόματος θεραπεία
ØΕφαρμογή βραχύτερης αποτελεσματικής διάρκειας θεραπεία
ØΜέτρηση προκαλσιτονίνης και CRP
ØΕπίπεδα φαρμάκου (αμινογλυκοσίδη, βανκομυκίνη)
Και η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ  κατέληξε «Όλοι πρέπει να συντονιστούμε γιατροί, φαρμακοποιοί, γονείς με σκοπό τον περιορισμό των φαρμάκων ιδιαίτερα στα παιδιά από σήμερα για να μην θρηνούμε αύριο».
 
 
 

ΠΛΗΡ: Άννα Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Tηλ. 210 6470056, 210 3314755

"Ο διαμελισμός του σκοπιανού προτεκτοράτου" Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης


Ο διαμελισμός του σκοπιανού  προτεκτοράτου
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

Όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας,  υποδεικνύουν ότι το 2017 πιθανότατα θα είναι το έτος λήξης του κράτους των Σκοπίων με την σημερινή του μορφή και κρατική υπόσταση. 
Βεβαίως αυτή η εξέλιξη δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά είναι το αποτέλεσμα των εσωτερικών αντιφάσεων και διεργασιών, που ταλανίζουν το κατασκεύασμα αυτό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. 
Είναι πλέον κοινός τόπος σήμερα, ότι το σκοπιανό κράτος προέκυψε από τις επιδιώξεις ξένων κέντρων αποφάσεων, τα οποία την εποχή της ανακήρυξής του (24-1-1991) έκριναν ότι η δημιουργία του εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους στην περιοχή και ως εκ τούτου επέλεξαν να το στηρίξουν, αγνοώντας προκλητικά τις όποιες αντιρρήσεις των γειτονικών χωρών (Ελλάδος, Γιουγκοσλαβίας, Αλβανίας, Βουλγαρίας), οι οποίες εξ άλλου ήσαν ελάχιστες. 
Το βασικό πρόβλημα των Σκοπίων υπήρξε από την αρχή η αντιπαλότητα μεταξύ του σλαβικού πληθυσμού και των αλβανικής εθνικής συνείδησης κατοίκων, γεγονός που οδήγησε στην εξέγερση των Αλβανών το 2001 και τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων αλβανικών σχηματισμών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA) και στρατιωτικών δυνάμεων των Σκοπίων. Υπήρξε αποφασιστική παρέμβαση νατοϊκών δυνάμεων και οι αντίπαλες δυνάμεις οδηγήθηκαν, μετά από έντονες πιέσεις του ξένου παράγοντα προς τις δύο πλευρές, στην λεγόμενη Συμφωνία-πλαίσιο της Αχρίδας που υπεγράφη στις 13-8-2001. Το σκοπιανό προτεκτοράτο διασώθηκε την τελευταία στιγμή. 
Με την άνοδο στην εξουσία του κόμματος ΒΜΡΟ του Ν. Γκρουέφσκι μετά την εκλογική του νίκη στις 5 Ιουλίου 2006 η προκλητικότητα των Σκοπίων κλιμακούμενη έφθασε σε παροξυσμό με τις πλάτες όχι μόνον της Ε.Ε. και των Η.Π.Α αλλά και της Τουρκίας, η οποία καλλιέργησε μεθοδικά στενές σχέσεις με τα Σκόπια. 
Το επίσημο ελληνικό κράτος πλην σπανίων εξαιρέσεων (εμπάργκο 1994-95) τηρούσε όλα αυτά τα χρόνια μια εντελώς παθητική στάση που έφθανε στα όρια του ενδοτισμού, με αποτέλεσμα οι Σκοπιανοί να αποθρασύνονται.
Οι εξελίξεις όμως στο εσωτερικό των Σκοπίων έδειχναν ότι το εγχείρημα της δημιουργίας κρατικής οντότητας ήταν θνησιγενές εξ αρχής, όπως απέδειξαν για άλλη μια φορά τα γεγονότα: Η ανακήρυξη στις 18 Οκτωβρίου 2014 της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδος, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι Αλβανοί των Σκοπίων να την ματαιώσουν, επέτεινε την αστάθεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον 
Φαίνεται όμως ότι οι διεθνείς εξελίξεις και η διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής και συσχετισμών δυνάμεων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, δεν προοιωνίζουν κάτι το καλό για την μακροημέρευση αυτού του τεχνητού κατασκευάσματος εξωβαλκανικών δυνάμεων. Οι περιπετειώδεις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 με το αμφίρροπο αποτέλεσμα άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και πιθανότατα να οδηγήσουν στο τέλος του, αυτό το προβληματικό μόρφωμα.

Από την αρχή της νέας χρονιάς οι εξελίξεις άρχισαν να επιταχύνονται. Με δηλώσεις του στις 7 Φεβρουαρίου 2017 ο Αμερικανός Βουλευτής και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου για θέματα Ευρώπης Ντάνα Ροραμπάχερ εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος των Σκοπίων είναι αποτυχημένο και πρέπει να διχοτομηθεί. Πρότεινε μάλιστα το δυτικό τμήμα, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, να ενωθεί με το Κόσσοβο (όπου το 90% του πληθυσμού είναι Αλβανοί) και το ανατολικό τμήμα, στο οποίο κατοικούν κυρίως οι Σλάβοι (αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες») να ενωθεί με τη Βουλγαρία. Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναμειχθούν στη διανομή των εδαφών και άλλες γειτονικές χώρες. Ο ίδιος επανήλθε μετά από λίγες ημέρες με σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απάντησε στη διαμαρτυρία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, πρώην Πρέσβεως της ΠΓΔΜ στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ εκφράζοντας την άποψη ότι τα Βαλκάνια δεν έχουν σταθεροποιηθεί και ότι τα Σκόπια πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Τσέχων και των Σλοβάκων που διέλυσαν την ενιαία Τσεχοσλοβακία και ίδρυσαν νέα κράτη. 

Τα ίδια σενάρια για το μέλλον των Σκοπίων είχε αναφέρει και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προ δύο ετών. Μιλώντας στις 20-5-2015 στην Άνω Βουλή της χώρας του, είπε ότι υπάρχουν σκέψεις να προταθεί στο κράτος των Σκοπίων να καταστεί μία χαλαρή ομοσπονδία με καντόνια ή να διχοτομηθεί μεταξύ Αλβανών και Βουλγάρων.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2017 ιδιαίτερα ανήσυχος φθάνει στα Σκόπια ο ειδικός απεσταλμένος του ΝΑΤΟ Γιοχάνες Χαν ο οποίος ανακοίνωσε ότι «η Συμμαχία ζητάει να διευθετηθεί το ζήτημα της κυβέρνησης και η πολιτική αστάθεια που μαστίζει τη χώρα» αναφερόμενος στο συνταγματικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε λόγω της άρνησης του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβάνοφ (μαριονέτα του Γκρούεφσκι) να δώσει εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προέκυψε μετά την συμφωνία του (ορκισμένου εχθρού του Γκρούεφσκι) Ζόραν Ζάεφ, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος των Σκοπίων (SDSM) με τα αλβανικά κόμματα, αλλά δεν εισακούσθηκε.

Ο Ζάεφ διαθέτει 67 βουλευτές πλέον (49 δικοί του και 18 Αλβανοί) στην σκοπιανή βουλή σε σύνολο 120, άρα σαφή πλειοψηφία. 

Στις 2 Μαρτίου 2017 έφθασε εσπευσμένα στα Σκόπια η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι για διαβουλεύσεις, ώστε να τερματισθεί η ακυβερνησία, αλλά και το συνταγματικό πραξικόπημα. Μετά τις άκαρπες συζητήσεις που είχε με τον Ιβάνοφ, δήλωσε στις 3 Μαρτίου 2017 ότι ο σκοπιανός πρόεδρος πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του και να πράξει αυτό που απαιτεί το σύνταγμα της χώρας. Προειδοποίησε μάλιστα δημοσίως ότι «η χώρα βρίσκεται εκ νέου στα πρόθυρα αποσταθεροποίησης». 

Την περασμένη Τρίτη 7 Μαρτίου ο πρόεδρος Ιβάνοφ απέστειλε σε πολλούς ξένους ομολόγους του επιστολή όπου επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυριζόμενος ότι «οι διεκδικήσεις των αλβανικών κομμάτων απειλούν την υπόσταση» της χώρας. Παράλληλα ο Γκρούεφσκι εξαπέλυσε διαδηλώσεις «για την ενότητα του Κράτους», που περιορίστηκαν μόνον στην πρωτεύουσα, στο Νεγκότινο και στο Καβαντάρτσι. 

Συνεχίστε την ανάγνωση κάνοντας κλικ ΕΔΩ





Εδεσσαϊκός - ΑΣ Πρόμαχοι 3 - 0 (βίντεο)


Τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις του αγώνα Εδεσσαϊκός - ΑΣ Πρόμαχοι 3-0 σε βίντεο που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι στο youtube των Τριαινοφόρων.




ΠΗΓΗ...EDESSAIKOS FC

Ο Γιάννης Σηφάκης με αγρότες σε Ριζάρι-Αραβησσό- Δυτικό και Ραχώνα για ίδρυση οργανώσεων παραγωγών


Ο Γιάννης Σηφάκης κάλεσε τους αγρότες σε Ριζάρι, Αραβησσό, Δυτικό και Ραχώνα για ίδρυση οργανώσεων παραγωγών 
Ζήτησε από συνεταιριστές και αγρότες να συμμετέχουν στην ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΑΣ την Δευτέρα 20 Μάρτη στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας στις 6:00 μμ 
Συναντήθηκε και με την ΟΠ Πέλλας 
Συζήτησε για την ανάγκη ίδρυσης οργανώσεων παραγωγών, για θέματα ΕΛΓΑ και κάλεσε στην ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΑΣ την Δευτέρα 20 Μάρτη 6:00μμ στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας με τους Αλέξη Μπακούρο ( σύμβουλο Υπουργού για οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς), Θανάση Ζανιά ( αντιπρόεδρο ΕΛΓΑ) και Ελένη Διονυσοπούλου ( σύμβουλο του Υπουργού για εργόσημα εποχιακών εργατών από το εξωτερικό). 
Ο βουλευτής διαπίστωσε ότι ωριμάζει γρήγορα πλέον η ιδέα της οργάνωσης των αγροτών σε νέα βάση για ποιοτική παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων, εύρεση αγορών και ένταξη σε επιχειρησιακά προγράμματα.
Με την ΟΠ Πέλλας συζήτησε τα σοβαρά προβλήματα της Ένωσης Γιαννιτσών και σκέψεις για την διαχείριση της κατάστασης. 




Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας: «Ο ρόλος της τέχνης και τα όριά της: Από την αρχαιότητα έως σήμερα»


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σας προσκαλεί στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:
«Ο ρόλος της τέχνης και τα όριά της: Από την αρχαιότητα έως σήμερα»,
η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
Η Ημερίδα, που οργανώνεται με αφορμή τη λήξη της περιοδικής εικαστικής έκθεσης «Πέλλα / Επεισόδια Μνήμης» (είχε εγκαινιαστεί στις 20 Νοεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας),  θα προσεγγίσει διαχρονικά τον ρόλο που διαδραμάτισε η τέχνη στην ζωή του ανθρώπου, τυχόν μηνύματα που ήθελε να περάσει μέσα από αυτήν ο ίδιος ο δημιουργός, τη χρησιμοποίησή της από τους εκάστοτε παραγγελιοδότες της και, τέλος, τον ρόλο του ίδιου του καλλιτέχνη, η ελευθερία και οι περιορισμοί του, σε όλην αυτήν τη διαδικασία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Προεδρείο

Δρ. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού
10.00

Χαιρετισμοί
         10.20             


Δρ. Ευστράτιος Νανόγλου, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας
Το αντικείμενο της τέχνης στην Προϊστορία
10.40

Παναγιώτα Ατζακά, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ψηφιδωτά δάπεδα: Γενική επισκόπηση της τέχνης του ψηφιδωτού με έμφαση στον ρόλο του θεματολογίου
11.00

Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας
«Κα σιωπσα λαλε»: Ο ρόλος της τέχνης και η έκφραση του καλλιτέχνη στο Βυζάντιο
11.20

Δρ. ΤριαντάφυλλοςΤρανός, Ζωγράφος, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ζωγραφική χωρίς ήρωες
11.40

Συζήτηση
12.00

Διάλειμμα



Προεδρείο

Γεώργιος Τσακίρης, Ζωγράφος, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
         12.20             


Δ.Ζουρούδης, Ζωγράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Η μελέτη της αφαίρεσης ως εργαλείο χειραφέτησης και συστηματοποίησης της εικαστικής έρευνας ταυτόχρονα
12.40

Γιάννης Ζιώγας, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Tα όρια της σωματομετρικής προσέγγισης της εικαστικής πρακτικής
13.00

Δρ. Στέλλα Συλλαίου, Μουσειολόγος, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Εξερευνώντας τα όρια της τέχνης στην ψηφιακή εποχή
13.20

Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Τα μη όρια της τέχνης
13.40

Συζήτηση


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...