Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Θεοδώρα Τζάκρη - Ερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Αριδαίας

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεοδώρα Τζάκρη: «Το ΚΥ Αριδαίας αδυνατεί να καλύψει το πρόγραμμα των εφημεριών του»

Κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή

Η έλλειψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού έχει οδηγήσει τις δημόσιες υγειονομικές δομές στην Πέλλα στα πρόθυρα της απόλυτης διάλυσης. Μετά τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας των δυο νοσοκομείων της περιοχής (υπολειτουργία διαφόρων τμημάτων, κλείσιμο ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Έδεσσας και αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων κλπ), ο κατήφορος συνεχίζεται με την αδυναμία του ΚΥ Αριδαίας να καλύψει το πρόγραμμα των εφημεριών του, παρά τις όποιες εμβαλωματικές λύσεις. 

Προς τούτο η βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του: 

(1) να προβεί στην κάλυψη των υπαρχόντων κενών σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αριδαίας ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του στους πολίτες της παραμεθόριας Αλμωπίας και

(2) να θεσπίσει κίνητρα ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές (όπως της ΠΕ Πέλλας) προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην κάλυψη των εφημεριών του Κέντρου Υγείας Αριδαίας»

Το ΚΥ Αριδαίας εξυπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες των περίπου 30.000 κατοίκων του Δήμου Αλμωπίας καλύπτοντας για το σκοπό αυτό μια εκτεταμένη, παραμεθόρια και απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή.

Ωστόσο, η γενικευμένη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει παρενέργειες και στη λειτουργία του ΚΥ Αριδαίας. Στο ΚΥ Αριδαίας υπηρετεί σήμερα ένας μόνιμος ιατρός. Οι υπόλοιποι ιατροί που εξυπηρετούν ασθενείς στο ΚΥ ανήκουν στα περιφερειακά ιατρεία. Επιπλέον, έχει γίνει μόνιμη κατάσταση οι μετακινήσεις ιατρών από το ΚΥ για την εξυπηρέτηση άλλων φορέων με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες ιατροί να καλούνται να εργαστούν υπέρμετρα των ανθρώπινων δυνατοτήτων τους για να μπορέσει να λειτουργήσει έστω και οριακά μέχρι σήμερα το ΚΥ Αριδαίας. Από την 1η Οκτωβρίου 2023 δε και μετά, η παραίτηση δυο γενικών ιατρών δημιούργησε επιπλέον προβλήματα διότι δεν μπορεί να καλυφθεί το πρόγραμμα των εφημεριών του μηνός Οκτωβρίου 2023. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΥ Αριδαίας και τα Περιφερειακά ιατρεία του, αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Ωστόσο σήμερα το ΚΥ έχει φτάσει στο σημείο να αδυνατεί να καλύψει το πρόγραμμα εφημεριών με ότι αυτό σημαίνει για την υγειονομική υποστήριξη των 30.000 κατοίκων αυτής της παραμεθόριας περιοχής.

Επειδή, ο κατήφορος των δημόσιων υγειονομικών δομών στην Πέλλα συνεχίζεται με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των πολιτών της.  

Επειδή, το ΚΥ Αριδαίας καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες περίπου 30.000 συμπολιτών μας που κατοικούν σε μια παραμεθόρια και απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή.

Επειδή, το ζητούμενο είναι η άμεση κάλυψη των κενών ιατρικού προσωπικού στο ΚΥ Αριδαίας που για να καλυφθούν σε μια παραμεθόρια περιοχή όπως η Αλμωπία, απαιτούνται κίνητρα, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την κάλυψη των υπαρχόντων κενών σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αριδαίας ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του στους πολίτες της παραμεθόριας Αλμωπίας;

2. Προτίθεστε να θεσπίσετε κίνητρα ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές (όπως της ΠΕ Πέλλας) προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής; 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για τις δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας.

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τις δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας

Η πολιτική υποχρηματοδότησης και κατά συνέπεια υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ακολουθείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρες οι δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας να αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, εντατικοποίησης της εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά και οι ασθενείς με τις οικογένειες τους να έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. 

Για αυτή την τραγική κατάσταση, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία – κινητοποίηση σωματεία, φορείς και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλοντας την υποβάθμιση των δομών και απαιτώντας δομές υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. 

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αναφέρουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, το κλείσιμο της ΜΕΘ του δύο χρόνια νωρίτερα, ακολουθεί η αναστολή των τακτικών του χειρουργείων, ενώ οι δύο μόλις αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο αναισθησιολογικό τμήμα υποχρεώνονται να πραγματοποιούν 15 εξοντωτικές εφημερίες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των προγραμματισμένων χειρουργείων. Μάλιστα οι λίστες αναμονής για επεμβάσεις έχουν παγώσει με τους ασθενείς, όσους μπορούν οικονομικά, να αναγκάζονται να απευθύνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Ο ακτινολόγος του Νοσοκομείου πραγματοποιεί 15-17 εφημερίες κάθε μήνα εξαιτίας της υποστελέχωσης του τμήματος, ενώ τμήματα του Νοσοκομείου όπως η μαιευτική, η παθολογική, βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακή κατάσταση, με το  νοσηλευτικό προσωπικό να είναι κι αυτό εξουθενωμένο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, με την παθολογική κλινική να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, καθώς λειτουργεί με ένα μόνο παθολόγο πλέον, αφού μία ακόμη παθολόγος υποχρεώθηκε σε παραίτηση μη αντέχοντας τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και το συστηματικό μπάλωμα των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης της κλινικής. Ως λύση στην κατάσταση αυτή, γιατροί άλλων ειδικοτήτων πιέζονται να κάνουν τον παθολόγο στα επείγοντα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς. Το πρόγραμμα του ακτινολογικού τμήματος, συνεχίζει να καλύπτεται όπως – όπως με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Το ογκολογικό ιατρείο, το οποίο ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία και το μεράκι των γιατρών του νοσοκομείου, παραμένει χωρίς μόνιμο ογκολόγο, αφού οι δύο ογκολόγοι του Νοσοκομείου οδηγήθηκαν σε παραίτηση, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Λειτουργεί με κυκλική μετακίνηση ογκολόγων από Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια οι ογκολογικοί ασθενείς αλλάζουν γιατρό κάθε μήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους. Μάλιστα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας είχε  ήδη καταγγείλει από τον Σεπτέμβριο του 2021 τον κίνδυνο που διέτρεχε το ογκολογικό ιατρείο, ζητώντας να στελεχωθεί με τρεις μονίμους παθολόγους – ογκολόγους, την ένταξη του στον οργανισμό του Νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τις θεραπείες,  κατάλληλες υποδομές και μέσα.

Οι συνθήκες εφημέρευσης και σε αυτό το Νοσοκομείο δεν διαφέρουν από αυτές του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας. 

Τέλος στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, το 55% με 65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού παραμένει κενό, στοιχείο που αναδεικνύει και τις δυσκολίες στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας, των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτά αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που εξυπηρετούν. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: 

- Την πλήρη κάλυψη των δημόσιων δομών Υγείας στην Π.Ε. Πέλλας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.

- Την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, πλήρως στελεχωμένης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και όλη την υποδομή. 

- Την άμεση ένταξη του ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, την στελέχωση του με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για τις θεραπείες και τις κατάλληλες υποδομές και μέσα.


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...