Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Σύσκεψη για την αναγνώριση και την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της ΠΕ Πέλλας



Έδεσσα, 5 Μαρτίου 2020

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή  για την αναγνώριση και την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της ΠΕ Πέλλας

Τα αναγνωρισμένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05/03/2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στη σύσκεψη που αφορούσε το ροδάκινο και άλλα αγροτικά προϊόντα συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (Ε.Κ.Ε) κ. Κωνσταντίνος Aποστόλου, o Πρόεδρος κ. Νίκος Μηνάς και τα μέλη του Διοικητικού συμβούλιου του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Σ.Ε.Α.Σ) και τα στελέχη της ΔΑΟΚ Πέλλας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφερόμενος στην υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, υπερτόνισε το γεγονός ότι «σήμερα, τα προϊόντα αυτά δεν διαθέτουν καμία πιστοποίηση της προέλευσης τους και αυτό δυσχεραίνει όλες τις προσπάθειες που αφορούν τη διάθεση τους ως προϊόντα ποιότητας, όσο και την προβολή τους». Σύμφωνα με τον κ. Τζαμτζή «η ποιοτική αναβάθμισή των αγροτικών προϊόντων της Π.Ε Πέλλας, η αναγνώριση και πιστοποίηση τους αλλά και η ενσωμάτωσή τους στην σύγχρονη ελληνική γαστρονομία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και θα στηριχθούν ποικιλοτρόπως από την Π.Ε. Πέλλας».
Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στον τρόπο διάθεσης της κομπόστας στις διεθνείς αγορές επισημαίνοντας ότι η πιστοποιημένη –ποιοτική πρώτη ύλη αποτελεί το ζητούμενο για τις βιομηχανίες παραγωγής.
Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Σ κ. Μηνάς αλλά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν θετικά σε αυτή την προσπάθεια και δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν τα συμβούλια των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών ώστε να λάβουν τελικές αποφάσεις για την στήριξη της.

Αλλαγή του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αριδαίας



Λόγω αλλαγής του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αριδαίας,  ενημερώνουμε πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ο τηλεφωνικός αριθμός που μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία μας είναι  23840-22199.
Ο Διοικητής
Απόστολος Ν. Κώνστας
Αντιπύραρχος

Προστασία των μελισσών και επικονιαστών στην ΠΕ Πέλλας



Έδεσσα, 5 Μαρτίου 2020

Έκκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή για την προστασία των μελισσών και επικονιαστών στην ΠΕ Πέλλας

Η προστασία των μελισσών και υπολοίπων επικονιαστών είναι ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές καλλιέργειες και τη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση. Παράλληλα, το μέλι αποτελεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, απαραίτητο για την καλή υγεία των ανθρώπων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δραστηριοποιούνται πολλοί μελισσοκόμοι οι οποίοι παράγουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μελιού, με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία, με κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα.

Ενόψει της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής απευθύνει έκκληση προς όλους τους καλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να συνεργαστούν για την προστασία των μελισσών και υπολοίπων επικονιαστών από τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα κατά τη περίοδο της ανθοφορίας. Είναι γνωστό ότι καλλιέργειες όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, μήλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, δαμάσκηνα, αχλάδια, ηλίανθος, ελαιοκράμβη κ.α, έχουν μεγάλη ανάγκη για επικονίαση από έντομα, ώστε να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις και άριστη ποιότητα καρπών.

Οι παραγωγοί είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η εφαρμογή των φυτοφαρμάκων (ψεκασμοί) την περίοδο της ανθοφορίας θα  πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, αργά το απόγευμα, όταν δεν πετούν οι μέλισσες, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κάθε φυτοφαρμάκου καθώς, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας της παραγωγής λόγω ατελούς καρπόδεσης, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής καταλήγει στη δήλωσή του: «Να προστατέψουμε τον καλύτερο φίλο του αγρότη που είναι η μέλισσα και να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας και στα παιδιά μας ένα από τα πολυτιμότερα δώρα της φύσης: το μέλι».

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για τις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ των ΟΤΑ



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα:   Για τις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ των ΟΤΑ.

    Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζόμενων σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων και των γονιών των ωφελούμενων παιδιών σε 688 δομές ΚΔΑΠ και 93 δομές ΚΔΑΠ- ΜΕΑ ΟΤΑ πανελλαδικά, λόγω της φημολογούμενης απένταξης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ των Δήμων από τη χρηματοδότηση της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ή της δραστικής μείωσης της, μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου, τον Ιούλιο του 2020.
Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία για την τύχη των δομών αυτών επιτείνεται, καθώς όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η υλοποίησή τους έχει ημερομηνία λήξης και αβέβαιη χρηματοδότηση, στις κατευθύνσεις της ΕΕ για αποσπασματικές «παροχές» και μέτρα. Οι κατευθύνσεις αυτές έρχονται σε απευθείας αντίθεση με την αναγκαιότητα για δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που λειτουργούν μόνιμα με μόνιμους εργαζόμενους με δικαιώματα και άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι δομές αυτές δεν είναι μόνο βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια, είναι πρώτα και κύρια απαραίτητες για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού.
Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών ότι από τη λειτουργία των δομών «δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση», δε συνιστούν διάψευση για τον ενδεχόμενο σχεδιασμό στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και αυτών των ισχνών κοινωνικών δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση.
Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ συναντιούνται με τις σύγχρονες ανάγκες της νεαρής εργατικής- λαϊκής οικογένειας για μόνιμες δομές στους δήμους, που όχι μόνο πρέπει να παραμείνουν αλλά και να διευρύνονται, ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία ως δημόσιες δωρεάν δομές και να μην μετατραπεί και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας σε πεδίο αγοράς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων και συγκεκριμένα:
Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας, ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών -που δεν μπορεί παρά να λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο, υπαγόμενες πανελλαδικά σε μία κοινή διοικητική μορφή-, η μόνιμη κρατική χρηματοδότηση και η επέκταση του δικτύου των δημοσίων ανωτέρω δομών, έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η μετατροπή των υπαρχουσών συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και επιπρόσθετα να προχωρήσει σε προκήρυξη και άλλων μόνιμων θέσεων εργασίας, απαραίτητων για κάλυψη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ως άνω δομές.


Ο Βουλευτής
Μανώλης Συντυχάκης

Κοινοβουλευτικη παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ     
            Οι μαθητές των ΕΠΑΛ κάθε χρόνο βιώνουν περικοπές τμημάτων, καταργήσεις - συγχωνεύσεις ολόκληρων τάξεων, τομέων και ειδικοτήτων από τα σχολεία, αναγκαστικές μετακινήσεις για χιλιόμετρα, που οδηγούν ακόμη και σε φαινόμενα ολοκληρωτικής διακοπής των σπουδών. Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού τόσο στο «κανονικό» πρόγραμμα όσο και για το πρόγραμμα της «νέας αρχής». Αντίστοιχα, τραγικές είναι οι ελλείψεις σε βιβλία, ακόμη και πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ενώ ο αναγκαίος εργαστηριακός εξοπλισμός παραμένει πεπαλαιωμένος και ανεπαρκής στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι διαρκείς εξετάσεις - πιστοποιήσεις για τους ΕΠΑΛίτες, προκειμένου να πιστοποιήσουν γνώσεις για τις οποίες έχουν ήδη εξεταστεί (άλλωστε το πτυχίο θεωρείται ένα προσόν ανάμεσα στα πολλά), ο περιορισμός της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η εργασιακή εξάντληση και η δουλειά μακριά από το αντικείμενο, αποκαλύπτουν την υποκρισία των διακηρύξεων περί «αναβάθμισης». Επιπλέον, το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ από 20% που ήταν κάποτε για τις σχολές των ΤΕΙ, περιορίστηκε δραματικά. Τελικά, μετά από κινητοποιήσεις των μαθητών, προσδιορίστηκε στο 10% για όσες από αυτές εντάχθηκαν σε Πανεπιστήμια, με κατ’ έτος εξαίρεση που η ανανέωσή της είναι διαρκώς υπό αίρεση.
        Η ίδια η πείρα αλλά και μια σειρά μελέτες αποδεικνύουν ότι πολλοί μαθητές στα ΕΠΑΛ αντιμετωπίζουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ότι υπάρχει ανάγκη για στήριξη των εκπαιδευτικών ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις σύνθετες απαιτήσεις. Επίσης, διαπιστώνουν τα μεγάλα κενά στη γενική παιδεία που αντιμετωπίζει το τμήμα εκείνο των αποφοίτων που συνεχίζει τις σπουδές του. Μεγάλα λόγια ακούγονται για τη μαθητεία και το πρόγραμμα «μια νέα αρχή» για τα ΕΠΑΛ, για «αναβάθμιση». Εντούτοις, η πείρα των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν επιβεβαιώνει τους πανηγυρισμούς των κυβερνήσεων και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται.
        Το ΚΚΕ, στηρίζει τις διεκδικήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών για σπουδές αναβαθμισμένες, για να λαμβάνουν οι μαθητές ουσιαστική μόρφωση, για να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις υλοποιούμενες πολιτικές κυβερνήσεων που θέλουν τα ΕΠΑΛ δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού και που αντιμετωπίζουν τους μαθητές σαν παιδιά «δεύτερης κατηγορίας».

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
1.     Ο κάθε μαθητής και μαθήτρια των ΕΠΑΛ να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην επιλογή τους, χωρίς καταργήσεις τμημάτων – τάξεων – ειδικοτήτων, χωρίς εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών και αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών, με εξασφάλιση έγκαιρης έναρξης της ενισχυτικής διδασκαλίας, με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (εκπαιδευτικών, ψυχολόγων κλπ.), με στήριξη των εργαστηριακών κέντρων και σύγχρονα εργαστήρια (χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών) για τη σύνδεση θεωρίας – πράξης, με επαρκή δωρεάν βιβλία από την αρχή της χρονιάς, με μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές).
2.     Να διασφαλιστεί ότι το πτυχίο είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, με κατάργηση κάθε πιστοποίησης και επαγγελματικών εξετάσεων, με μαθητεία πάνω σε εργασιακά αντικείμενα που συνδέονται με τον κλάδο των αποφοίτων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ασφάλιση και πληρωμή στο ύψος του βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς επίσης και να παραμείνει επ’ αόριστον το ποσοστό 10% της εισαγωγής για τα τμήματα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με πανεπιστήμια.
3.     Να έχουν κάλυψη υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την κάρτα μαθητή όλοι οι μαθητές, με 6ωρο 5ήμερο 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται και διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.

Ο Βουλευτής
Δελής Γιάννης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...