Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Μουσική βραδιά του Αλμωπού με τον Γιώργο Σαμπάνη


Γ. Καρασμάνης : Να σταματήσει η κατρακύλα στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.


            Τη δραματική υποχώρηση των τιμών παραγωγού στο γίδινο και στο πρόβειο γάλα κατά τους τελευταίους μήνες επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, - την οποία προσυπογράφουν και άλλοι έξι βουλευτές - κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας.
            Η σημαντική κάμψη των τιμών παραγωγού, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του περασμένου χειμώνα, μαζί με τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, υπερδιπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, μη υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών ως εξόδων, συνεχή αναβολή στην προκήρυξη του προγράμματος για τη σύσταση κτηνοτροφικών Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, μη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας κ.α.), οδηγούν, σύμφωνα με τον κ. Καρασμάνη, την ελληνική αιγοπροβατροφία σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.
           
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καρασμάνη έχει ως ακολούθως :
Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
 ΘΕΜΑ: Σημαντική πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα.
 Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κατακόρυφη κάμψη στις τιμές παραγωγού για το πρόβειο, αλλά και για το γίδινο γάλα. Η τιμή στο πρόβειο γάλα υποχώρησε στα 80 λεπτά το λίτρο, ενώ στο γίδινο γάλα έπεσε στα 52 λεπτά το λίτρο, όταν ένα χρόνο πριν (τέλη του 2016) κινούνταν στα επίπεδα του 1ος ευρώ και των 65 λεπτών το λίτρο αντίστοιχα.
Η κάμψη αυτή των τιμών, κατά 20% σε μέσα επίπεδα, καθιστά την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Χώρας μας ζημιογόνες, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής, το οποίο συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις δυσμενείς για την αιγοπροβατοτροφία καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα (ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις), σημειώθηκε μια αισθητή μείωση και στην παραγωγή γάλακτος, που οδήγησε σε περαιτέρω κάμψη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως, στο σύνολο των 20 Περιφερειακών Ενοτήτων που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα 2016-2017 και οι περιοχές των οποίων κηρύχθηκαν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η «φιλεύσπλαχνη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με καθυστέρηση …μόλις ενός έτους, αποφάσισε να στηρίξει τελικά μόνο 1.709 κτηνοτρόφους (σε ένα σύνολο χιλιάδων αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν) με ενισχύσεις de minimis.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε :
* Στη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων, με φορολογικό συντελεστή από 22% έως 45%.
 * Στον υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών τους εισφορών.
* Στην αύξηση κατά 100% της προκαταβολής φόρου έναντι του επομένου έτους.
* Στην αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 2,2% έως 10%.
Πέραν τούτων :
Επειδή, εσείς ήσαστε που ψηφίσατε με νόμο να υπολογίζονται από 1/1/2018 οι ασφαλιστικές εισφορές ως έσοδα και όχι ως έξοδα, επιβαρύνοντας περεταίρω τον Έλληνα κτηνοτρόφο και αγρότη.
Επειδή, με δική σας υπογραφή καταργήθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση. 
Επειδή, εσείς είστε αυτός που από τη μια διακηρύσσετε με τυμπανοκρουσίες ότι για να στηριχθεί η κτηνοτροφία χρειάζονται συλλογικά σχήματα όπως οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ενώ από την άλλη τρενάρετε απαράδεκτα την έγκριση του φακέλου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της «Φέτας» και ταυτόχρονα εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχετε προκηρύξει το πρόγραμμα (Μέτρο Μ9), προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, το οποίο η δική μας κυβέρνηση το ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Χώρας (ΠΑΑ 2014-2020).
Επειδή, εμείς ειδικά για την κτηνοτροφία προβλέψαμε αύξηση της άμεσης ενίσχυσης στο 25% των κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου της νέας ΚΑΠ, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. που ήταν πριν,
Επειδή, η δική μας κυβέρνηση ενέταξε για πρώτη φορά στο καθεστώς των συνδεδεμένων με την παραγωγή (γάλακτος και κρέατος) ενισχύσεων τα  αιγοπρόβατα και τα βοοειδή, αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή για επάρκεια ζωοτροφών και για χαμηλές τιμές εισροών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο να ενισχυθεί το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο και να στηριχθεί το εθνικό προϊόν της φέτας, με συνολικό ποσό 71 εκατ. ευρώ.
Επειδή, εμείς διασφαλίσαμε την κοινοτική εξισωτική αποζημίωση της περιόδου 2015-2020 για τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Χώρας μας (Καν. ΕΕ 1378/23.12.2014), με συνολικό προϋπολογισμό 950 εκατ. ευρώ, αλλά η δικής σας απερίσκεπτη χρήση της μεθόδου των λεγόμενων «εμπροσθοβαρών πληρωμών» κινδυνεύει να οδηγήσει στη μη ύπαρξη κονδυλίων για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης από το 2019 και μετά.
Ερωτάσθε :
1.       Τι προτίθεστε να πράξετε και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να στηρίξετε τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα;
2.       Θα φέρετε ή όχι το θέμα των χαμηλών τιμών στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί μέχρι τώρα δεν έχετε πει ούτε κουβέντα, ακόμα και όταν είχε τεθεί θέμα ενημέρωσης για τον γαλακτοκομικό τομέα (19.1.2018);
3.       Πότε επιτέλους θα εγκρίνετε τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας, που τόσο ανάγκη έχουν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν τόσο το προϊόν, όσο και τις τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος;
4.       Πότε επιτέλους θα προκηρύξετε το Μέτρο Μ9 για τη σύσταση ισχυρών Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τι άλλα μέτρα προτίθεσθε να λάβετε προκειμένου να στηρίξετε το εισόδημα των κτηνοτρόφων;

5.       Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε όλα τα αναγκαία κονδύλια για την εξισωτική αποζημίωση ώστε να μην μείνουν απλήρωτοι οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί μετά το 2019;

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ 27Η AGROTICA


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΤΗΝ 27η AGROTICA (1-4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018)

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν δυναμικά για μία ακόμη χρονιά στην 27η AGROTICA, τη Διεθνή  Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ - HELEXPO στη Θεσσαλονίκη (1-4 Φεβρουαρίου 2018).
Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Π.Κ.Μ. στην 27η AGROTICA είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και η ενημέρωση των επισκεπτών για τα αγροτικά και αγροδιατροφικά προγράμματά της.
«Κορυφαία προτεραιότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Κεφαλαιοποιούμε την ισχυρή δυναμική της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή μας και κατακτούμε το στόχο που θέσαμε εξαρχής, τη σύνδεση δηλαδή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας με τον τουρισμό, προκειμένου να ενισχύσουμε τους παραγωγούς και να τονώσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Με τη συμμετοχή μας σε μεγάλες αγροτικές εκθέσεις, όπως η AGROTICA, αναδεικνύουμε στοχευμένα την αγροτική παραγωγή της Κεντρικής Μακεδονίας και προβάλλουμε τον πλούτο και την ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων και των τοπικών επιχειρήσεων του κλάδου. Αξιοποιούμε την πανελλαδική πρωτιά της Περιφέρειάς μας στην αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές τροφίμων και ενισχύουμε αποφασιστικά την αγροτική επιχειρηματικότητα, προκειμένου να καταστήσουμε τα αγροτικά μας προϊόντα πιο ανταγωνιστικά και πιο αναγνωρίσιμα τόσο στις ελληνικές όσο και στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη βελτίωση της επιχειρηματικής εικόνας του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τη συμμετοχή της στην 27η AGROTICA αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ. Φάνης Παπάς. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύουμε σε μεγάλες κλαδικές εκθέσεις, όπως η AGROTICA, για τις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει για απευθείας συναντήσεις και οικονομικές-εμπορικές συμφωνίες εκπροσώπων του αγροτικού τομέα με αντίστοιχους εκπροσώπους αγορών του εξωτερικού. Μέσα από το πρόγραμμα προβολής των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχουμε στις μεγαλύτερες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής των δεδομένων και των συνθηκών σε όλη την αλυσίδα της αγροδιατροφής στην Κεντρική Μακεδονία. Ήδη, έχουν προχωρήσει σημαντικά οι πρωτοβουλίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, το «καλάθι προϊόντων» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η μακεδονική κουζίνα, το μεγάλο μας στοίχημα για την επόμενη τριετία σε επίπεδο εξωστρέφειας και καθετοποίησης της παραγωγής μας», υπογράμμισε ο κ. Παπάς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου της 27ης AGROTICA, στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (περίπτερο 2, σταντ 29) θα πραγματοποιούνται ενημερώσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Κ.Μ. και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Π.Κ.Μ. σχετικά με τα νέα υπομέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και κυρίως τα νέα δεδομένα αναφορικά με τη στήριξη για την εγκατάσταση νέων γεωργών και τη στήριξη για τις επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις επενδύσεις στη μεταποίηση, την εμπορία και την ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων. Επίσης, θα γίνονται ενημερώσεις για όλες τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για τις δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του πρωτογενούς της κλάδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η AGROTICA είναι η μεγαλύτερη εκθεσιακή εκδήλωση του κλάδου της αγροτικής οικονομίας των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου. Η φετινή 27η AGROTICA, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοργανώτριας ΔΕΘ- HELEXPO, αποτελεί πραγματικό «sold out», με όλο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης να αξιοποιείται για τις ανάγκες της. Είναι ενδεικτικό ότι η 27η Agrotica καλύπτει συνολικά πάνω από 39.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, μέγεθος ενισχυμένο κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, πετυχαίνοντας μια μοναδική επίδοση. Οι δε εκθέτες ανέρχονται σε 1.950 από 45 χώρες (άμεσοι και έμμεσοι) έναντι 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014. Όπως έγινε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της, ποτέ άλλοτε από το 1985 που ξεκίνησε η Agrotica δεν έχουν επιτευχθεί τέτοια μεγέθη, γεγονός που καθιστά τη φετινή διοργάνωση τη μεγαλύτερη της ιστορίας της, αλλά και την έκθεση που σημειώνει νέα ρεκόρ στο επίπεδο των κλαδικών διοργανώσεων της ΔΕΘ-Helexpo.

Το ωράριο λειτουργίας της 27ης AGROTICA είναι: Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή (10:00-19:00) και Σάββατο 10:00-20:00.

Γιάννης Σηφάκης : Συγχαρητήρια στον ΑΕΡΩΠΟ Έδεσσας για την πρόκριση στο φάιναλ φορ στο χάντμπωλ


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ  ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ  ΑΕΡΩΠΟ ΕΔΕΣΣΑΣ

Μετά την πανάξια πρόκριση του ΑΕΡΩΠΟΥ Έδεσσας στο φάιναλ φόρ του κυπέλλου στο χάντμπωλ ο βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση : 

«Συγχαίρω θερμά την ομάδα χάντμπολ του Αερωπού Εδεσσας  και όλους τους συντελεστές της που μας έκαναν για πολλοστή φορά υπερήφανους με την πανάξια πρόκριση τους  στο "φάιναλ φορ"' του Κυπέλλου 
Δεν χωράει αμφιβολία  ότι ο Αερωπός συγκαταλέγεται πλέον  στις κορυφαίες σύγχρονες δυνάμεις του αθλήματος διαφημίζοντας την πόλη της Εδεσσας και τον ευρύτερο Νομό σε ολόκληρο  το πανελλήνιο και αυτό θα πρέπει  να μας γεμίζει όλους  με χαρά και συγκίνηση αλλά και αίσθημα ευθύνης για την  διαρκή υποστήριξη και διατήρησή του συλλόγου  στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο
Εύχομαι ολόψυχα στο F4, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στην Γλυφάδα, αυτή η σπουδαία ομάδα να διεκδικήσει και να κατακτήσει το τρόπαιο αλλά και γενικότερα να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη να μας χαρίζει τέτοιες μεγάλες επιτυχίες και μοναδικές στιγμές»

Κοπή πίτας και γλέντι του Μ.Σ. Γαρεφείου "Κώστας Γαρέφης"


Κοπή πίτας για όλους τους φίλους και μέλη του συλλόγου την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 στις 7:30 μ.μ. 

Και στην συνέχεια γλέντι για όλους με την ορχήστρα "ΟΙ ΚΑΡΑΤΖΟΒΙΤΕΣ" Μ.Σ. Γαρεφείου Κώστας Γαρέφης με δώρα για τους τυχερούς και ένα γλεντάκι για όλους στην συνέχεια...

"Τα μεγάλα ΟΧΙ" της Βάσως Ρουμελή.

"Καταστροφή των Ψαρών"  του Νικολάου Γύζη

Τα μεγάλα ΟΧΙ

Τα μεγάλα ΟΧΙ τα λέει πάντα ο λαός και όχι πολιτικοί. Τα μεγάλα ΟΧΙ δραπετεύουν μόλις αντρίζουν από την σκουριά της υποταγής. Αν θέλεις έναν λαό να τον υποτάξεις πρέπει να του κλέψεις την παιδεία, να τον φτωχοποιήσεις, είπε ο Ξενοφών. Αυτό προσπαθούν να μας κάνουν τόσα χρόνια. Να μας φτωχοποιήσουν και να μας μοιράσουν τα ιμάτια.
Ξεχνάνε όμως κάτι σημαντικό όλοι οι σπουδαίοι νοματαίοι-διαμεσολαβητές: η Ελλάδα μας έχει ποτισμένο το χώμα της με τόσο αίμα ηρώων, που δεν μπορεί παρά να σμιλέψει απόγονους άξιους και γενναίους. Αυτή η χώρα έχει ψυχή και αθανασία. Σκύβει αλλά πάλι περήφανα ορθώνεται.
          Δεν υπάρχει περιθώριο ιστορικής υποχώρησης. Πιεσμένοι συνεχώς από διαφορετικά μέτωπα, από ψεύδη και συμφέροντα,  αποτιμήθηκε η σιωπή ως υποχώρηση και η φωνή ως λαϊκισμός. Είναι βαριά η φωνή του λαού όταν την παρακολουθεί η οργή (Αισχύλος). Είναι λάθος η εξουσία να μην αντιλαμβάνεται τον παλμό και το θέλω του λαού της. Δεν πρέπει να φοβάται την φωνή του αλλά την ύπνωσή του.    
Κι οι πολιτικοί μας καλά θα κάνουν να καταλάβουν ότι είναι διορισμένοι από τον λαό για να τον εξυπηρετούν και να υπακούουν την βούληση του αλλιώς να παύουν.  Να μην συμβιβάζονται με τους ξένους. Αλίμονο αν η δημοκρατία είναι βασισμένη σε αλαζονικές συμπεριφορές και συμφωνημένες εκποιήσεις. Δεν πουλάμε τα ιερά και τα όσια μας. Δεν πουλάμε την ιστορία μας σε ανιστόρητους.
Δεν είναι τυχαίο που πολλά μέτωπα ανοίγονται το ένα μετά το άλλο ενώ τα μέτρα διογκώνονται παραμορφωτικά. Χρειάζεται σύνεση, γενναιότητα πατριωτισμός και ελεύθερη δημοκρατική σκέψη. Όχι διχασμός, ούτε υστεροβουλίες αυτές τις στιγμές. Μνήμη και φρόνηση. Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης μας λέει «Βίγλα αψηλή στα φρένα μας η μνήμη» και ο Σπύρος Μελάς θα τονίσει: «Λαός για ζωή, θα πει λαός με μνήμη» .
  
Βάσω Ρουμελή 



Δελτίο Τύπου της ΕΝΙΠ για τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών


     Στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών η προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στη μισθολογική εξαθλίωση και τον νόμο-έκτρωμα που ελαστικοποιεί το ωράριο καταργώντας ουσιαστικά το σταθερό πρωινό εργάσιμο χρόνο. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις νέες περικοπές των κονδυλίων και την οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων, τις ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση, τις ελλείψεις υλικών, φαρμάκων και εξοπλισμού, την ομηρία των συμβασιούχων επικουρικών συναδέλφων που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κινδυνεύουν με απόλυση.

     Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν νέα κλαδική συμφωνία που να αποκαθιστά τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές απώλειες πρόσφατες και παλαιότερες. Απαιτούν να μείνει στα χαρτιά η ελαστικοποίηση του χρόνο εργασίας και διεκδικούν σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο-πρωινό 6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα με ρεπό. Απαιτούν να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός και να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού. Αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

     Η κινητοποίηση ξεκίνησε με παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση των αιτημάτων στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Ακολούθησε συγκέντρωση, όπου διατρανώθηκε η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να συνεχίσουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις, μαζί και με άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια πολιτική μέχρι την τελική ανατροπή της εφαρμοζόμενης ανθυγιεινής πολιτικής.

     Σε ομιλία εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙΠ μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:
     "Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών ακόμη και πριν την οικονομική κρίση ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί. Από το 2010 μέχρι σήμερα οι γιατροί του ΕΣΥ, λόγω των μνημονίων των ελληνικών κυβερνήσεων και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απολέσει το 48%- 52% του συνολικού εισοδήματος τους. Προσβλητικά χαμηλή και η αποζημίωση για τις εφημερίες που κυμαίνεται στα 2 περίπου ευρώ την ώρα καθαρά για τον ειδικευόμενο γιατρό, στα 3 με 4 ευρώ για τον επιμελητή και στα 5 ευρώ για τον διευθυντή. 
     Ιδιαίτερα για τους νέους γιατρούς, τους ειδικευόμενους, ο απαξιωτικός τακτικός μισθός και η εφημεριακή αποζημίωση των 2 ευρώ την ώρα είναι ένα από τα αντικίνητρα που ευθύνονται για το καταστροφικό ρεύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό.
     Με το 4ο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι νοσοκομειακοί γιατροί απολέσαμε επιπλέον -όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι- πολλά από τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα αυξήθηκε κατακόρυφα η φορολογία εισοδήματος με συνέπεια οι πραγματικές απώλειες να ξεπερνούν το 60% στην τελευταία επταετία.
     Χρόνια τώρα διεκδικούμε αναπλήρωση όλων των απωλειών με αγώνες συνδικαλιστικούς αλλά και με ένδικα μέσα. Όμως η κυβέρνηση από τη μια συνεχίζει το έργο της εξασφάλισης της λεγόμενης "ρευστότητας" των συμφερόντων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια ώρα, με σκανδαλώδη τρόπο καταδικάζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε εξευτελιστικά μισθολογικά επίπεδα, μειώνει συνεχώς την χρηματοδότηση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας και αφήνει τις δημόσιες δομές Υγείας με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού."

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               
   Αποστολίδης Χαράλαμπος                                                                                                                                                                   
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Σανίδας Αργύρης

Η κοπή της βασιλόπιτας του Σωματείου Κρεοπωλών Έδεσσας


Μέσα σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Σωματείου Κρεοπωλών Έδεσσας Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Γαβριήλ, την Δευτέρα  29-1-2018  στο εστιατόριο Καταρράκτες στην Έδεσσα.
Τα μέλη του σωματείου είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Τυχερός της βραδιάς ο Γιώργος Πετκος. Τα μέλη  αποφάσισαν να προσφέρουν για ακόμα μια φορά  ποσότητα κρέατος σε κοινωνικό συσσίτιο της περιοχής μας και παροχή έκπληξη για τις μέρες του Πάσχα προς τους καταναλωτές ,ο πρόεδρος και συμβούλιο εύχεται στα μελή  του και σε όλο τον κόσμο καλή χρονιά με υγεία .

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



  ΧΡΗΣΤΟΣ    ΠΡΑΣΣΑΣ                                       ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΟΥΛΕΜΑΝΗΣ                                                                             


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...