Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ευχαριστήριο από την ΥΠΕΡκαρναβαλική Ομάδα Αλμωπίας


Η ΥΠΕΡκαρναβλική Ομάδα Αλμωπίας

θέλει  να  ευχαριστήσει  την Οργανωτική Επιτροπή

και τους συντελεστές του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού 2017

για την θερμή φιλοξενία του γκρουπ μας αλλά και ΟΛΟΥΣ

όσους ήρθαν να δουν την μεγάλη παρέλαση.2007:ΝΥΦΕΣ.

2008:ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ.

2009:BELITSAWATCH.

2010:ΣΤΑΣΟΥ ΜΥΓΔΑΛΑ.

2011:ΤΑ ΚΑΡΑΤΖΟΒΙΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ.

2012:Η ΜΠΥΡΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΡ.

2013:SEXY ΞΥΛΟΚΟΠΕΣ.

2014:Οίν' ο Ξηρός?.

2015:ΚΟΚΚΙΝΟΜΠΛΕΠΡΑΣΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΕΣ.

2016:O ΡΩΜΑΙΟΣ & ΟΙ ΤΣΟΥΛΙΕΤΕΣ.

2017: ΤΑ 101 "ΣΚΥΛΙΑ" ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.(ΕΔΕΣΣΑ).Καλή Σαρακοστή Και του χρόνου με υγεία.

Εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμωπίας


Πρόσκληση   προς  τα   τακτικά μέλη Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού  Συμβουλίου  και  των μελών της Οικονομικής  Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε στο Δημοτικό κατάστημα Αριδαίας στις 5 Μαρτίου 2017,   ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ., ώστε να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/ 2010 εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.


Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΟΥΡΓΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Ανακοίνωση του Δήμου Αλμωπίας για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Από το Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αλμωπίας ανακοινώνεται ότι από 1/3/2017 εως 3/3/2017 δε θα δεχθεί αιτήσεις για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) λόγω  ανάληψης της αρμοδιότητας πληρωμής των επιδομάτων Πρόνοιας και της μετάπτωσης του συστήματος από το Δήμο Έδεσσας στο Δήμο Αλμωπίας. 
Αιτήσεις για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα  6 Μαρτίου 2017, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Τσιμτσιρίδης Γεώργιος

ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΟΥΦΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι- από τους οποίους πολλοί είναι νέοι- σε παγκόσμιο επίπεδο, χάνουν κάθε χρόνο την ακοή τους, η απώλεια της οποίας έχει άμεση αρνητική  επίπτωση στην ποιότητα ζωής τους.
Για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (3η  Μαρτίου) ζητά την ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως.
Σήμερα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρό προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί, κι ένα μεγάλο ποσοστό απ αυτούς είναι νέοι!
Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 73 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν μείωση ακοής μεγαλύτερη του επιπέδου 25bd, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόβλημα βαρηκοΐας έχουν 55 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.00 και τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων στις 65.000.
Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι!
«Η απώλεια της ακοής οφείλεται σε πολλές αιτίες, αλλά κυρίως  στους νέους που ζουν στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες η βασική αιτία είναι ο θόρυβος» αναφέρειο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

 
    ΟΙ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ  ΑΙΤΙΕΣ  ΑΠΩΛΕΙΑΣ  ΑΚΟΗΣ
 Σύμφωνα με τους επιστήμονες  οι σημαντικότερες αιτίες ,από τις οποίες χάνει κάποιος την  ακοή του είναι:
ØΘόρυβος (Στον περιβάλλοντα χώρο εργασίας-διασκέδασης. Ένας στους οκτώ νέους στα αστικά κέντρα του δυτικού κόσμου  από τη δυνατή μουσική),
ØΧρόνιες μολύνσεις του αυτιού,
ØΑσθένειες (Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα),
ØΦάρμακα ( στρεπτομυκίνη και η γενταμυκίνη ),
ØΚαρκινικοί όγκοι
ØΤραυματισμοί αυτιού
ØΓεροντική ηλικία,
ØΕλλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.
Η απώλεια της ακοής, σύμφωνα με τον κ Αρτόπουλο, έχει άμεση  αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της ζωής του ατόμου καθώς προκαλεί:
 
ØΆγχος, νευρικότητα και κατάθλιψη,
ØΔυσκολία στην επικοινωνία με μέλη της οικογένειας και φίλους,
ØΑπομόνωση και απόσυρση,
ØΕργασιακά προβλήματα,
ØΠονοκέφαλος και αυξημένη αρτηριακή πίεση
 
«Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη διάγνωση κι ανάλογα με την αιτία η αποκατάσταση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση. Στην έσχατη περίπτωση, γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων» τονίζει ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει «Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας μας δίνει την δυνατότητα οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται  αμιγώς ενδοσκοπικά και ελάχιστα επεμβατικά με άριστα αποτελέσματα».
Από την πλευρά της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΗΚΟΙΑ
Ø2-3 στα 1000 παιδιά γεννιούνται με ανιχνεύσιμη βαρηκοΐα στο ένα ή και στα δύο αυτιά,
ØΠερισσότερο από το 90% των βαρήκοων παιδιών προέρχονται από φυσιολογικούς γονείς,
ØΠερίπου το 15% των ενηλίκων (άνω των 18 ετών) θα παρουσιάσει βαρηκοΐα κάποια στιγμή της ζωής τους,
ØΣτους ενήλικες (18-69 ετών), οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες για βαρηκοΐα σε σχέση με τις γυναίκες,
ØΟ ένας στους οκτώ (13%), από 12 ετών και πάνω, θα αποκτήσει βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά,
ØΤο 10% των ενηλίκων θα βιώσει εμβοές (θόρυβο στα αυτιά) που θα κρατήσει τουλάχιστον 5 λεπτά τον τελευταίο χρόνο,
ØΠερίπου το 12% των ενηλίκων θα επωφεληθούν από τη χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας τον τελευταίο χρόνο,
ØΤα 5 στα 6 παιδιά θα αρρωστήσουν από οξεία μέση (πυώδη) ωτίτιδα στην ηλικία των τριών χρόνων.

Let’s Do It Greece 2017 – Με τη ματιά ενός εθελοντή


Φέτος, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, θα πραγματοποιήσουμε την Πανελλήνια Περιβαλλοντική μας Δράση την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
 Ο επόμενος μεγάλος μας στόχος, να ξεπεράσουμε τους 100,000 Εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα!


Έλα κι εσύ στη μεγάλη εθελοντική μας οικογένεια!

Δήλωσε συμμετοχή: http://www.letsdoitgreece.org

Και ακολούθησέ μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Γιάννης Σηφάκης : Καλό ταξίδι σύντροφε και ευεργέτη της Αλμωπίας Νίκο Ξενιτίδη, το παράδειγμα σου θα μας διδάσκει πάντα


Γιάννης Σηφάκης:  Καλό ταξίδι σύντροφε Νίκο Ξενιτίδη, ευεργέτη της Αλμωπίας. 
Θα μας διδάσκει πάντα το παράδειγμα σου και θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Νίκο Ξενιτίδη, τον αγωνιστή, τον μαχητή, τον ευαίσθητο άνθρωπο,  τον ευεργέτη της Αλμωπίας που γεννήθηκε σε αυτό τον τόπο, στην Χρυσή, και αυτός ο τόπος είναι που θα σε κρατήσει για πάντα στην ιερή γη του δίπλα στην Αγγελική την αγαπημένη του σύζυγο που είχε χάσει πρόωρα από κοντά σου.
Εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των πολιτών της Αλμωπίας, της γενέτειρας του, των πολιτών όλης της Πέλλας μεταφέρω την οδύνη όλων μας για την απώλεια ενός σπάνιου ανθρώπου στον οποίο αξίζει να τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη , με απόλυτο σεβασμό και με την μεγαλύτερη  ευγνωμοσύνη. 
‘Έναν άνθρωπο για τον οποίο οι λέξεις Αγώνας, Αξιοπρέπεια, Αλληλοβοήθεια, Αλτρουϊσμός, Ανιδιοτέλεια γράφηκαν με Α κεφαλαίο.
Στη Χρυσή της Αριδαίας έφτασαν οι Πόντιοι γονείς του μετά τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες. Προήρθαν από το Καρς, όπου ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, και μετά από περιπλάνηση στο Βατούμ, την Ανατολική Θράκη και την Αλεξανδρούπολη  ρίζωσαν εδώ, στην Χρυσή της Αριδαίας.
Ο δρόμος της ζωής του ήταν πολύ δύσκολος. Πέρασε σχεδόν από όλες τις δοκιμασίες που μπορεί να περάσει άνθρωπος. Μεγάλωσε  μέσα στη φτώχεια και στις στερήσεις, τρώγοντας ψωμί και χαλβά ( όπως μας έλεγε) για να μπορέσει να επιβιώσει. Έδωσε την ψυχή σου –παραλίγο και τη ζωή του– για την πατρίδα, πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές στην Εθνική Αντίσταση και άντεξε στον θάνατο του αδελφού του την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε και σε όλες τις δοκιμασίες που ακολούθησαν. 
Πιστός στις ιδέες του, συνεπής αγωνιστής για την ελευθερία και την δημοκρατία κράτησε μέχρι το τέλος ζωντανό το όραμα  για έναν καλύτερο κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, συμμετοχής και δημοκρατίας με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. 
Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτή η χώρα, δημιουργήθηκε μετά το 1821, από την αγάπη που έδειξαν οι ευεργέτες της. Άνθρωποι που ζούσαν πολύ συχνά εκτός του μικρού ελληνικού κράτους, έδωσαν ολόκληρο το βιό τους. Διαχρονικά έκτισαν σχολεία, εκκλησίες, ορφανοτροφεία, έδωσαν την ψυχή τους για την Ελλάδα. Νοηματοδότησαν  έτσι, τον όρο πατριωτισμό, δίνοντας τα πάντα στις μικρές πατρίδες τους, για να κρατήσουν όρθια την Ελλάδα και αυτό επιβεβαιώνει το μεγαλείο της ψυχή τους. 
Ο Νίκος Ξενιτίδης ήταν ένας από αυτούς.
  Η ευγενική προσφορά του στην περιοχή μας  είναι τεράστια, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην εκπαίδευση.
  Νίκο Ξενιτίδη ,που μας ακούς σίγουρα από εκεί που είσαι, σε ευχαριστεί θερμά ο συντοπίτης μας που παρακολουθεί στο κλειστό θέατρο της πόλης που μας πρόσφερες , το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές, συνελεύσεις επαγγελματικών και συλλογικών φορέων,
 Ο συντοπίτης μας που μπορεί να διασωθεί η ζωή του με το ασθενοφόρο που πρόσφερες στο Κέντρο Υγείας  Αριδαίας.
 Ο σπουδαστής που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα των σπουδών του και σπουδάζει με την βοήθεια σου
 Ο μαθητής που μαθαίνει μουσική στο Ξενιτίδειο Ωδείο της Αριδαίας.

 Το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο άλλαξε την πολιτιστική και πνευματική ζωή της περιοχής. Δημιουργήθηκαν σύλλογοι – που είχαν πλέον χώρο παρουσίασης της δράσης τους- , ήρθαν σε επαφή οι κάτοικοι της ακριτικής Αλμωπίας με την καλή πολιτιστική δημιουργία της χώρας, η Αλμωπία απέκτησε έναν χώρο για τις κεντρικές εκδηλώσεις της.
 Οι πολίτες της περιοχής γνωρίζουν την προσφορά σου, πάντα θα σε θυμούνται και θα σε θεωρούν δικό τους άνθρωπο, αδελφό, πατέρα και παππού τους.
 Μακάρι το παράδειγμα σου να το ακολουθήσουν και άλλοι, ιδιαίτερα στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και υποβάθμισης των θεσμών.
 Και αν κάποιοι σε πλήγωσαν, και αν δεν μπόρεσαν να σταθούν με απόλυτο σεβασμό δίπλα στις αξίες που ευαγγελίστηκε η προσφορά σου, η προσωπικότητα σου, μην έχεις την παραμικρή πικρία. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μειώσει στην συνείδηση του κάθε συμπολίτη μας την βαθιά πεποίθηση του ότι βρέθηκε κάποιος άξιος Αλμωπαίος που στάθηκε ανιδιοτελώς στην πράξη δίπλα του και του πρόσφερε με απλοχεριά την ευγένεια, τον πολιτισμό, το μεγαλείο ψυχής.

 Σε ευχαριστούμε από καρδιάς, θα μας φωτίζεις όλους μας ,σε όλη μας την ζωή, με το παράδειγμα σου
 Καλό ταξίδι Νίκο Ξενιτίδη, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει 

Τραγούδι αφιερωμένο στον Νίκο Ξενιτίδη σε στίχους και μουσική Γιωργή Σηφάκη

Συλλυπητήρια επιστολή του δημάρχου Αλμωπίας για τον θάνατο του ευεργέτη Νικολάου Ξενιτίδη


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΞΕΝΙΤΙΔΗ

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Νικολάου Ξενιτίδη. Ενός πραγματικού ευεργέτη που δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του και άφησε σημαντική παρακαταθήκη στην Αλμωπία που αγάπησε, όπως το Πνευματικό Κέντρο της Αριδαίας που φέρει το όνομά του αλλά και σημαντικές δωρεές στο χώρο της υγείας.

Ο Νικόλαος Ξενιτίδης με καταγωγή από τη Χρυσή, υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ένας έντιμος άνδρας, με ήθος και αγάπη για το συνάνθρωπο, βοηθώντας μάλιστα πολλούς νέους ανθρώπους να ανοίξουν τα φτερά τους και να πάνε ένα βήμα παρά πέρα.

Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και θα τον μνημονεύουμε πάντοτε όπως του αξίζει: ως ένα μεγάλο ευεργέτη που αγάπησε πολύ αυτόν τον τόπο. Θα κλείσω με μία δήλωση που είχε κάνει ο μεγάλος αυτός ευεργέτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε προς τιμήν του ο Δήμος Αλμωπίας το 2012 είχε πει την εξής φράση με αφορμή τις ευχαριστίες που δέχτηκε: «Έκανα το καθήκον μου. Από το λαό τα έβγαλα και στο λαό τα έδωσα. Είμαστε σε μια ζωή περαστική. Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε τη χαρά από τους άλλους ανθρώπους», είχε πει τότε ο Νικόλαος Ξενιτίδης δίνοντας μαθήματα ήθους και κοινωνικής προσφοράς.

Να έχει Καλό Παράδεισο! Θα τον θυμόμαστε όλοι με αγάπη!Δημήτρης Μπίνος

Δήμαρχος Αλμωπίας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...