Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Κατεπείγουσα-αγωνιώδης έκκληση του Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση προς τους υλοτόμους.


Αγωνιώδη έκκληση απευθύνει ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μας από το μέτωπο της φωτιάς που βρίσκεται από νωρίς, και παρακαλεί όσους από τους υλοτόμους διαθέτουν τρακτέρ με μαχαίρι, να κατευθυνθούν στη φωτιά που μαίνεται.

"...Χρειάζονται τουλάχιστον 8-9 τρακτέρ ώστε να αποκόψουμε τώρα τη φωτιά στο σημείο που βρίσκεται, διαφορετικά θα πηδήξει σε δάσος πεύκου και τότε θα είναι πολύ αργά, θα επεκταθεί και στο Βορεινό....".


ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ



     Σε μια όμορφη Δράση  Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας οδήγησε η Πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας που αφορούσε την ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ  που προσβάλουν Γυναίκες κάθε ηλικίας αλλά και  Άνδρες.
  Την Πέμπτη 24 Οκτώβριου 2019 η Επισκέπτρια Υγείας: Πούλου Κατερίνα, η Κοινωνική Λειτουργός: Νατσιούλα Μαρία, οι Μαίες: Γκιώση  Ιωάννα, Τοψή Ιωάννα του Κέντρου Υγείας Αριδαίας καθώς και η Κοινωνική Λειτουργός : Νατσιούλα Τριανταφυλλιά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου  Αλμωπίας βρισκόταν στην Πλατεία Αθ. Σέτσκου στο Κέντρο της Αριδαίας από τις 9:00πμ έως τις 13:00μμ και ενημέρωσαν  πάνω από 200 γυναίκες κάθε ηλικίας για τα οφέλη της ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.
  Διαγνωστικές Εξετάσεις όπως η Μαστογραφία, ο Υπέρηχος Μαστού και το Τεστ ΠΑΠ είναι τα όπλα  των Ιατρών στη μάχη κατά του καρκίνου. Οι Επαγγελματίες Υγείας τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει άλλο ένα όπλο στη «φαρέτρα» τους που είναι ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΙΟΥ HPV ενός ιού που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρα και άλλα σοβαρά νοσήματα.
  Η συμμέτοχη του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Αριδαίας με την εκπροσώπηση τους από τις εθελοντικές  ομάδες των μαθητών/τριων «Μαζί σου Γίνομαι Καλύτερος» και «Γ. Ε. Λ. Α στη ΖΩΗ» με τις Υπεύθυνες καθηγήτριες τους Μαντά Αριάδνη και Περμεκερλή Μαρία,  «χρωμάτισε και ομόρφυνε» τη δράση. Οι μαθητές/ τριες εκτός απ τη διανομή  των φυλλαδίων που αφορούσαν τη πρόληψη συμμετείχαν…..με κέφι ,με τραγούδια , με χαμόγελα, με πολύχρωμα μπαλόνια και με ροζ καρδούλες που πάνω τους γραφόταν ένα ξεχωριστό μήνυμα για την ΠΡΟΛΗΨΗ και ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ!!!!!
  Η δράση έγινε με την αρωγή και την υποστήριξη  της Συντονίστριας κα Γούνη Δήμητρας, της Προέδρου της Επιτροπής κα Χατζηαβραμίδου Ευδοκίας  του Κέντρου Υγείας Αριδαίας και του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κο Γιάντση Δημήτριο του Δήμου Αλμωπίας .



Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 έως και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

          Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 21/30-10-2019), που ισχύει από σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 έως και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019.
          Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).
          Σύμφωνα με το παραπάνω έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού:
Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Τετάρτη (30-10-2019) και από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανώς θα συνοδεύονται πρόσκαιρα, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1. Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (30-10-2019) και την Πέμπτη (31-10-2019)
α) Τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Ήπειρος. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοδυτικά και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
β) Η Κεντρική Μακεδονία από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα.
γ) Η Θεσσαλία από τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, οι Σποράδες και σταδιακά η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.
2. Την Παρασκευή (01-11-2019)
Τις πρωινές ώρες η Εύβοια και μέχρι το μεσημέρι πιθανώς οι βόρειες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).


Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 
Καταιγίδες - Βροχές
·      Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·      Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·      Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
·      Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·      Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·      Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Θυελλώδεις άνεμοι
·      Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τον άνεμο, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
·      Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
·      Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
·      Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
·      Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Περίσσιο θράσος από τον βουλευτή της Ν.Δ. Β.Βασιλειάδη


Αντί να ζητήσει ταπεινά συγνώμη από τον κόσμο της Αλμωπίας  ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Β. Βαιλειάδης ,
θρονιάστηκε στην παρέλαση της Αριδαίας  ως εκπρόσωπος μάλιστα της κυβέρνησης. 
Η περιφρόνησή του προς την Αλμωπία δεν έχει όρια , διότι πριν εκλεγεί βουλευτής , είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας , αξίωμα από το οποίο δεν παραιτείται , διότι στην θέση του θα πάει επιλαχούσα από την Αλμωπία. Κάτι που δεν επιθυμούν  ψηφοφόροι από την ιδιαίτερη πατρίδα του . Δεν ανέχονται , όπως λένε η Αλμωπία να έχει και δεύτερο εκπρόσωπο στην Περιφέρεια.
Η συμπεριφορά του προς την Αλμωπία , προφανώς είναι προσβλητική  και ανήθικη . 
Να δούμε αν αυτό ευχαριστεί  την  ΔΗΜΤΟ Αλμωπίας  που συνήθως  ομιλεί επί παντός επιστητού. Για το συγκεκριμένο θέμα αποφεύγει να πάρει θέση ως οφείλει. Τα δίκαια της Αλμωπίας προφανώς πήγαν περίπατο.


ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.com

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα ΑρχιΜαγείρων με θέμα "Πώς λειτουργούν τα Υγιεινά Τρόφιμα στη ζωή μας"



Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιμαγείρων (20th October) το Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ με τον εκπαιδευτή του Chef κ.Λαζαρίδη Ευστάθιο εκπροσώπησε τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
Διοργάνωσε σε συνεργασία με το 2ο ΔΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και τη συμμετοχή πάνω από 70 μαθητών/τριών βιωματικό εργαστήριο με θέμα την Υγιεινή Διατροφή και τίτλο «Πώς λειτουργούν τα Υγιεινά Τρόφιμα στη ζωή μας;»
Το βιωματικό αυτό εργαστήριο διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του σχολείου (Μαγειρείο και Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο) και ουσιαστικά μας έδωσε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η πρώτη ενημερώθηκε από το Δντή του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ κ.Γιόρτσο Γεώργιο και το Support Team Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, σχετικά με τα οφέλη των επιλεγμένων φρούτων και λαχανικών στην ανάπτυξη του οργανισμού και τη διατήρηση της υγείας από τη λήψη των τροφών αυτών καθώς και για τα κύρια θρεπτικά συστατικά τους.
Η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε την άμεση επαφή της με την εκτέλεση συνταγών που περιείχαν τις επιλεγμένες τροφές (μπρόκολο, μάνγκο, blueberries, φράουλες, βρώμη, μπανάνα, καρότο κλπ) υπό τις οδηγίες του Chef κ. Λαζαρίδη.
Εν τω μεταξύ οι λιλιπούτειοι φίλοι μας συμμετείχαν σε κουίζ ερωτήσεων ενώ έπαιζαν παιχνίδια γνώσεων και ανταγωνισμού σχετικά με το ποια τρόφιμα ευνοούν τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Γνώρισαν εξωτικά φρούτα όπως το mango, ενώ απομυθοποίησαν την κακή σχέση τους με λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι ή δημητριακά όπως η βρώμη.
Τα παιδιά αντάλλαξαν ρόλους και σύντομα οι 30 μαθητές από το αναγνωστήριο έβαλαν τα σκουφάκια και μαγείρεψαν υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Chef κ. Λαζαρίδη.
Οι υπόλοιποι 40 βρέθηκαν κι αυτοί στα θρανία να απαντούν στα κουίζ, να παίζουν με αντίπαλο το χρόνο και κυρίως να επιβεβαιώνουν όλα όσα πριν λίγο είχαν γευθεί στο εργαστήριο μαγειρικής.
Τελικά ήταν τόσο διασκεδαστικό για όλους τους εμπλεκόμενους ακόμη και για τους δασκάλους που παρευρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια στις αίθουσας συμμετέχοντας κι αυτοί σε όλες τις δραστηριότητες.
Αυτό που μένει στο  τέλος της ημέρας δεν είναι άλλο από το ότι πάνω από 70 παιδιά ήρθαν πιο κοντά στην Υγιεινή Διατροφή με έναν έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο με την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων μέλος της οποίας είναι η Λέσχη Αρχιμαγείρων-Αρχιζαχαροπλαστών Βορείου Ελλάδος και την εθελοντική δράση στελεχών και σπουδαστών του Δημόσιου ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.
Ευχαριστούμε θερμά το 2ο ΔΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ που μας φιλοξένησε και διευκόλυνε τους μαθητές του να συμμετέχουν σε ένα τόσο ανταποδοτικό εργαστήριο.
Εκφράζουμε τη στήριξή μας στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος στην οποία εκπροσωπούμαστε μέσω πολλών εκπαιδευτών μας μεταξύ αυτών και του κ. Λαζαρίδη και παραμένουμε στη διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται στην προαγωγή θεμάτων με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Εκ μέρους του Δημόσιου ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Με τιμή
Γιόρτσος Α. Γεώργιος
Διευθυντής Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ








Ανακοίνωση της ΔΗ.Κ.Ε.Α. του Δήμου Αλμωπίας



Με αίσθημα ευθύνης αναλάβαμε την διοίκηση της επιχείρησης ΔΗ.Κ.Ε.Α. του Δήμου Αλμωπίας μετά από πρόταση του Δημάρχου Μπάτση Χρήστου.
 Αρχικό μέλημά μας ήταν να αλλάξουμε ότι παθογένεια υπήρχε, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά ως παράταξη, αλλά παράλληλα να επικροτήσουμε, να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε ότι ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.
 Για να μπορεί να γίνει όμως αυτό, έπρεπε πρώτα να έχουμε, την εικόνα της επιχείρησης ώστε να βγουν ρεαλιστικά συμπεράσματα.
Αυτά που διαπιστώσαμε κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας ήταν τα εξής:
1.       Μη τήρηση ωραρίου από μερίδα υπαλλήλων.
2.       Διαχρονικές ελλείψεις σε υλικό ασφαλείας, οχημάτων και προσωπικού, όπως φαρμακεία στα αυτοκίνητα, πυροσβεστήρες κλπ.
3.       Έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού στις δομές.
Έχοντας ως βασικό μέλημα την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτές τις νοοτροπίες και να οργανωθούμε εκ νέου, με απώτερο σκοπό την βελτίωση των υπηρεσιών της επιχείρησης προς τους πολίτες και ειδικά αυτών που αφορούν το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» διότι αποτελούν ευπαθής ομάδες ανθρώπων και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με αυτούς!
Οι αλλαγές που δρομολογήσαμε ήταν οι εξής:
1.       Όσον αφορά το θέμα της μη τήρησης ωραρίου, από αρχές Οκτωβρίου οι υπάλληλοι υπογράφουν στον Δήμο και έτσι διασφαλίζεται η σωστή προσέλευση και αποχώρηση.
2.       Προχωράμε σε προμήθεια όλων των απαραίτητων υλικών και εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του προσωπικού και των οχημάτων.
3.       Οργανώσαμε γραφείο κίνησης και πλέον μπορούμε να έχουμε εικόνα για το που βρίσκεται το κάθε όχημα, κάθε στιγμή και επιπλέον εξοικονομούνται καύσιμα.
4.       Προχωράμε στην ουσιαστική οργάνωση της λειτουργίας των δομών, ώστε στο μέτρο του εφικτού, να μην έχουν ελλείψεις προσωπικού.
Μοναδικός σκοπός μας είναι η σωστή λειτουργία της επιχείρησης, κάτι το οποίο φαίνεται  να έχει θετικό πρόσημο, όχι όμως με εφαρμογή καθεστωτικών συμπεριφορών αλλά με διάλογο και ουσιαστικές αποφάσεις.
Προχωράμε μπροστά, χτίζουμε μια νέα σχέση διοίκησης και υπαλληλικού προσωπικού, η οποία δε θα βασίζετε όμως στην εξυπηρέτηση και στο ρουσφέτι αλλά στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στη σωστή συνεργασία και στην τήρηση του νόμου, τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.
ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...