Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ "ΟΡΙΖΟΝΤΑ" ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Ψήφισμα του «Ορίζοντα» στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 Ο κ. Θεοδωρίδης συνάντησε τα μέλη του «Ορίζοντα» που πραγματοποίησαν πορεία στο Διοικητήριο.  

Σήμερα, (03/12) ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των ατόμων με αναπηρία, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε με την Πρόεδρο κα. Κικίδου Γεωργία και τα μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «Ορίζοντας» στον τερματισμό της πορείας τους στο Διοικητήριο. 

Είναι μια δράση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Κέντρο με σκοπό τη διαμαρτυρία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Ο κ. Θεοδωρίδης έλαβε το ψήφισμα από την Πρόεδρο του Κέντρου και δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αναγνωρίζει και στηρίζει τα δικαιώματά τους και προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να διευκολύνει και να επιταχύνει την επίλυση των προβλημάτων τους. 

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε: «Οι περιορισμοί που νιώθουν πολλές φορές τα άτομα με αναπηρία προέρχονται από την αδυναμία της κοινωνίας να τους προσφέρει ίσες ευκαιρίες και ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Ομολογουμένως, τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Πολιτεία έχει κάνει σημαντικά βήματα στη δημιουργία των υποδομών εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία, το θεσμικό πλαίσιο διευκόλυνσης της πρόσβασης στις κοινωνικές υποδομές και δημόσια αγαθά. Είναι ικανοποιητικό το έργο που έχει γίνει όμως χρειάζονται κι άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης η οποία έχει πλήξει τους ανθρώπους αυτούς περισσότερο».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  (α.α. 38/2014) τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
Σε συνέχεια του α.α. 37 εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2014, επισημαίνονται τα παρακάτω:
1.     Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα Τετάρτη (3/12/2014) στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (4/12/2014).
2.    Από τις βραδινές ώρες σήμερα Τετάρτη (3/12/2014) και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (4/1/22014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανώς πρόσκαιρα την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
3.    Από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη (4/12/2014) μέχρι και το απόγευμα τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ



Επανεκλογή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στη θέση του Προέδρου της Αναπτυξιακής

Μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28/11/14 και τη συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα 01/12/14  συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Πέλλας Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΠΕ.) με θητεία τέσσερα (4) έτη.
Συγκεκριμένα, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Θεοδωρίδης Θεόδωρος, Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Αντιπρόεδρος: Μπίνος Δημήτριος, Δήμαρχος Αλμωπίας
Διευθύνων Σύμβουλος: Γιάννου Δημήτριος, Δήμαρχος Έδεσσας
Γραμματέας: Μάρκου Μάρκος, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πέλλας
Μέλος: Ζωγράφου-Τσαντάκη Μαρία, Περιφερειακή Σύμβουλος
Μέλος: Γκιούρος Φίλιππος, εκπρόσωπος του Δήμου Έδεσσας
Μέλος: Στάμκος Γρηγόριος, Δήμαρχος Πέλλας
Μέλος: Ιγνατιάδου Αικατερίνη, Δήμαρχος Σκύδρας
Μέλος: Πασόης Δημήτριος, εκπρόσωπος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας

Σε δήλωσή του ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε: «Είναι τιμή για εμένα η επανεκλογή μου στη θέση του Προέδρου της ΑΝ.ΠΕ. και ευχαριστώ όλο το Δ.Σ. για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου. Η οικονομική κρίση έχει αφήσει σχεδόν ανεπηρέαστη τη ροή χρηματοδότησης από Κοινοτικά Προγράμματα και Πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να στηρίζεται στην πράξη, η προσπάθεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Π.Ε. Πέλλας για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη. Επίσης, σημαντική διέξοδο προσφέρουν οι δράσεις της Αναπτυξιακής, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στους νέους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης και την προσπάθεια ανάσχεσης της ανεργίας. Ακόμη, ειδικά μέτρα ενισχύουν καινοτόμες δράσεις που αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους και πλεονεκτήματα της Πέλλας. Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων και η υλοποίηση των προγραμμάτων κινούνται στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας. Εύχομαι καλή συνεργασία μεταξύ των εταίρων της διοίκησης και καλή δύναμη και επιτυχία στα στελέχη της εταιρίας και στους συνεργαζόμενους φορείς κατά την υλοποίηση των υφιστάμενων και νέων προγραμμάτων και δράσεων». 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ" ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.



Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία η διαδικτυακή ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΙΚΑ με κοινοποποίηση προς διάφορους συναρμόδιους φορείς, ζητώντας να τηρηθούν τα αυτονόητα...

Διαβάστε την επιστολή: 

Προς
Τη Διοίκηση ΙΚΑ – ΕΤΑΜ
Κοιν. Διοίκηση ΚΕΠΑ
Αθήνα, 03/12/2014

Οι ασθενείς που νοσούν από Σ.Κ.Π και ξεπερνούν τους 12.000 στην Ελλάδα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους στερούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, έως ότου βγει και διεκπεραιωθεί το πόρισμα του ΚΕΠΑ, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, η οποία είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να διακοπεί, και να ζουν κάτω από συνθήκες ανέχειας.

Από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού του ΚΕ.Π.Α. (01 Σεπτεμβρίου 2011), όταν το IKA-ETAM κλήθηκε να διαχειριστεί το πολυπαραγοντικό εγχείρημα της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς την πρόβλεψη μεταβατικού σταδίου για την υλοποίηση του, προέκυψε σωρεία ζητημάτων που απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, πέραν των προσπαθειών που καταβάλει με τους αντίστοιχους φορείς ώστε η νόσος να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, 
ΖΗΤΑ από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τα ακόλουθα :

1. Κατάργηση του παράβολου – χαράτσι που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.

2. Συνέχιση της χορήγησης των συνταξιοδοτικών παροχών για όσο εκκρεμεί η επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή.

3. Λιγότερη αναμονή σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα σε πόλεις και νησιά εκτός Αττικής από τα κατά τόπους ΚΕΠΑ

4. Σαφή κριτήρια καθορισμού των ποσοστών αναπηρίας ώστε να υπάρχει αντικειμενική και διαφανής αξιολόγηση. Οι ασθενείς με ΣΚΠ παρουσιάζουν συμπτώματα και παράπλευρες νόσους που επιβαρύνουν την κινητική και λειτουργική τους απόδοση, τα οποία όμως δεν συνυπολογίζονται στα ποσοστά αναπηρίας με αποτέλεσμα να διακόπτονται τα απαραίτητα για την επιβίωσή Λιγότερη αναμονή σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα σε πόλεις τους επιδόματα και συντάξεις.

Θεωρούμε ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε το κράτος Πρόνοιας θα πρέπει να σκύψει με μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω από τα προβλήματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία και ανασφάλειά τους, οι οποίες από μόνες τους επιτείνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματά τους.

Λέμε ΟΧΙ στην Ηθική και Οικονομική κατάπτωση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Λέμε ΝΑΙ στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ 
ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
https://www.facebook.com/groups/173586456083911/?fref=nf

ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Ένα εκπληκτικό βίντεο! Το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν γίνεις η ίδια μαμά. Πόσες φορές δεν έχετε θυμηθεί τα λόγια των μαμάδων σας, όταν σας έλεγαν «κάποτε θα γίνεις κι εσύ μαμά και θα με καταλάβεις». Ναι, τώρα που έχετε δικά σας παιδιά τις καταλαβαίνετε και αναγνωρίζετε όλα όσα έκαναν, για να σας μεγαλώσουν.
Υπάρχουν, όμως, και κάποιες μητέρες, που έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες. Μητέρες, που τα παιδιά τους έχουν κινητικά, διανοητικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Μητέρες, που δεν έχουν ακούσει ούτε μια φορά τη λέξη «μαμά» από τα χείλη των παιδιών τους και ενδεχομένως να μην την ακούσουν ποτέ. Μητέρες, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με απεριόριστη αγάπη και αξιοπρέπεια σε μια χώρα που, ας μη γελιόμαστε, δεν στέκεται καθόλου στο πλευρό τους.
Το βίντεο που δημιουργήθηκε από την P&G με το μήνυμα «Οι πιο δυνατές μαμάδες του κόσμου, μεγαλώνουν τα πιο δυνατά παιδιά», δείχνει την υποστήριξη που έχει ένας αθλητής με αναπηρία σε όλη του τη ζωή από τη μητέρα του.
Σε αυτές τις μαμάδες αξίζει όλοι μας να υποκλινόμαστε ! 





 ~ newsitamea.gr

"ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΕΞ"

«Ενας χρόνος χωρίς σεξ: Επτά πράγματα που έμαθα» -Παντρεμένη blogger εξομολογείται [λίστα]

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΗΣ

«Ενας χρόνος χωρίς σεξ: Επτά πράγματα που έμαθα» -Παντρεμένη blogger εξομολογείται

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συνηθίζουν να λένε ότι όταν το σεξ σε έναν γάμο σταματά, το ζευγάρι οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στο διαζύγιο. Στον κανόνα υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις. Τέτοια είναι και η περίπτωση της μπλόγκερ Σουζάνα Τζανίς, η οποία περιγράφει σε επτά σημεία πώς ένας χρόνος αποχής από το σεξ βοήθησε τον γάμο της.
«Το μεγαλύτερο ταμπού σε έναν γάμο είναι το να παραδεχθεί το ζευγάρι ότι είναι ευτυχισμένο ακόμη και αν δεν... κρεμιέται από πολυελαίους για να κάνει σεξ κάθε βράδυ. Εγώ το παραδέχομαι. Δυο μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού μου εγώ και ο άντρας μου δεν είχαμε κάνει σεξ. Δεν τρέχει τίποτα, σκέφτηκα. Στη συνέχεια, όμως, πέρασαν ακόμη τρεις μήνες χωρίς σεξ και πριν το καταλάβουμε συμπληρώθηκε ένας χρόνος χωρίς να έρθουμε σε επαφή (εγώ το αποδίδω στο ότι ο σύζυγός μου δουλεύει περίεργες ώρες και ότι ήμασταν γονείς ενός νεογέννητου). Ημουν τρομοκρατημένη. Πώς θα τα καταφέρναμε; Τελικά, όλα έγιναν. Κατά τη διάρκεια, όμως, της χρονιάς εκείνης που δεν κάναμε σεξ, πήρα μερικά καλά μαθήματα για τον γάμο μου και ανακάλυψα ότι η δική μας αποχή από το σεξ ουσιαστικά επηρέασε τον γάμο προς το καλύτερο.
  • Σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε το σεξ σαν όπλο
Μετά τη γέννηση του μωρού μας άρχισα να νιώθω ότι ο σύζυγός μου με απορρίπτει σεξουαλικά. Βαρέθηκα να προσπαθώ να κάνω κινήσεις που δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Το γεγονός ότι έμοιαζε να μην τον νοιάζει καθόλου με πανικόβαλλε. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα; Οχι. Απλά ήταν εξαντλημένος από τη δουλειά του και εγώ έκανα σαν μια θυμωμένη σύζυγος που βιώνει την απόρριψη.
Τελικά, κατάλαβα ότι χρησιμοποιούσα το σεξ σαν ένα παιχνίδι εξουσίας, το οποίο τώρα αποτύχαινε. Οσο προσποιούμουν ότι δεν τον ήθελα, άλλο τόσο και περισσότερο προσποιούνταν και εκείνος. Και αυτό μας οδήγησε σε αδιέξοδο. Τελικά το καταλάβαμε, αποφασίσαμε να το συζητήσουμε και καταλήξαμε ότι αυτό που εγώ θεωρούσα απόρριψη από εκείνον δεν ήταν παρά... τεμπελιά. Τεμπελιά από το μέρος του. Από εκείνη τη στιγμή αποφασίσαμε ότι κάθε στιγμή που περνάμε μαζί, μέρα-νύχτα, είναι σημαντική και ας μην υπάρχει προσδοκία για σεξ.
  • Το σεξ δεν είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του γάμου
Φυσικά και το σεξ είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό του γάμου. Αλλά δεν είναι και το πιο σημαντικό. Τι είναι το πιο σημαντικό; Να είσαι σε έναν γάμο όπου υπάρχει πραγματική αγάπη. Τη χρονιά εκείνη που δεν κάναμε καθόλου σεξ πήραμε ο ένας τον άλλον πολλές αγκαλιές και ανταλλάξαμε πολλά φιλιά. Δεν παραμελήσαμε ο ένας τον άλλο συναισθηματικά ή σωματικά, παρότι παραμελήσαμε ο ένας τον άλλον σεξουαλικά. Το μάθημα που πήραμε ήταν το εξής: Η στοργή χωρίς επαφή είναι εντελώς υποτιμημένη.
  • Το να πηγαίνεις πίσω, στην αρχή, δεν είναι και τόσο κακό...
Τα φιλιά είναι σημαντικά. Και συχνά σε έναν γάμο παραμελεί ο ένας να φιλάει τον άλλον. Δεν μιλάω για ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο ή ένα βιαστικό φιλί του αντίο. Μιλώ για τα βαθιά, αργά φιλιά, αυτά που δίναμε στα κρυφά όταν ήμασταν 17. Δεν υπάρχει κάτι πιο σέξι από αυτό.
  • Το καλό σεξ είναι το ίδιο με το να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου
Μετά τον ερχομό του μωρού μου δεν ένιωθα σέξι. Εχασα τα κιλά που είχα πάρει στην εγκυμοσύνη μου, πέταξα τα σουτιέν της εγκυμοσύνης μου και πήρα άλλα δαντελωτά, αγόρασα καινούρια μπραζίλιαν εσώρουχα, αποτρίχωσα τα πόδια μου και έκανα τα πάντα για να αρχίσει να μου αρέσει ο εαυτός μου. Ετσι θα άρεσα σιγά σιγά και πάλι στον σύζυγό μου.
  • Λίγο ποτό κάνει καλό
Οταν ήρθε η ώρα να ξανακάνουμε σεξ με τον άνδρα μου, πλημμύρισα από αναστολές. Ετσι ήπια μια-δυο γουλιές ποτό για να χαλαρώσω. Ηταν τρομακτικό και λίγο περίεργο. Ντρεπόμουν. Αλλά το σεξ είναι σαν το ποδήλατο. Γρήγορα θα θυμηθείτε πώς γίνεται, ακόμη και αν σας πονάει το σώμα σας την άλλη ημέρα.
  • Η απραξία με έκανε πιο δραστήρια
Με το πέρασμα του καιρού η αρχική σφοδρή επιθυμία που είχα για σεξ με τον σύζυγό μου διαλύθηκε. Το σεξ (πριν... κάνουμε το διάλειμμα του ενός έτους) είχε γίνει ρουτίνα, μονότονο. Οταν όμως αρχίσαμε να κάνουμε ξανά σεξ μετά το διάλειμμα του ενός χρόνου, νιώθαμε σαν έφηβοι, σαν να κάναμε σεξ για πρώτη φορά.
  • Τώρα ξέρουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις άγονες περιόδους στον γάμο μας
Τελικά, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν κάνουμε κάτι λάθος ή συμβαίνει κάτι περίεργο όταν ο γάμος μας περνάει κάποιες άγονες περιόδους. Προβλήματα προκύπτουν μόνο όταν το ένα από τα δυο μέλη του ζευγαριού έχει υψηλότερη λίμπιντο από του άλλου. Κατά τη διάρκεια του γάμου η σεξουαλική μας ζωή θα έχει αναπόφευκτα κορυφές και κοιλάδες, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό».


Πηγή:  iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ "ΤΥΧΑΙΟΥ" - ΠΩΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΣΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Η ιστορία του... «τυχαίου» -Πώς τα μαθηματικά μετέτρεψαν τη μοίρα σε πιθανότητες
Η ύπαρξη του «τυχαίου» έχει γίνει αντιληπτή εδώ και αρκετές χιλιετίες. Η εξήγηση του όμως δεν έχει υπάρξει ακόμα. Στην πρώτη προσπάθεια τους να βάλουν τάξη στην ανεξήγητη ροή των γεγονότων, οι άνθρωποι δημιούργησαν την έννοια της «μοίρας». Αρκετά αργότερα, με λίγο ψυχραιμότερη κρίση, επινόησαν τις πιθανότητες.
Τα μαθηματικά της αβεβαιότητας της τύχης – Ενα εργαλείο που δημιουργήθηκε για χάρη του... τζόγου
Πρόκειται μάλλον για το μοναδικό κλάδο των μαθηματικών που δουλεύει πάνω στην απόλυτη αβεβαιότητα. Για ακριβώς αυτόν τον λόγο, σε αντίθεση με κάθε άλλο επιστημονικό τομέα, τα αποτελέσματα που δίνει είναι απλά... προβλέψεις. Οι πιθανότητες δεν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εξουδετερώσει την έννοια του τυχαίου. Το μόνο που κατάφεραν οι μαθηματικοί με την δημιουργία αυτής της θεωρίας , ήταν να περιορίσουν την ισχύ του. Να φτιάξουν διαβαθμίσεις ανάλογα με τις... πιθανότητες του.
Μάλιστα, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι πιθανότητες δεν ανακαλύφθηκαν για να καταπολεμήσουν την έννοια της «μοίρας». Ακόμα και οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται πως κάποια πράγματα θα παραμείνουν για πάντα ανεξήγητα και τυχαία. Η θεωρία των πιθανοτήτων δημιουργήθηκε για χάρη των τυχερών παιχνιδιών, ενώ πέρασαν αρκετά χρόνια ώστε οι μαθηματικοί να αντιληφθούν την πραγματική δύναμη αυτού του κλάδου και να τον χρησιμοποιήσουν για πιο... επιστημονικά ζητήματα.
Οι απρόβλεπτες πιθανότητες – Οσα οι μαθηματικοί δεν επιχειρούν να υπολογίσουν
Η έννοια του τυχαίου είναι πολύ βαθειά ριζωμένη στη ζωή μας. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί πως ακόμα και η ίδια του η ύπαρξη οφείλεται σε τυχαία γεγονότα. Ενας ανάμεσα σε πολλά εκατομμύρια άλλους υποψήφιους, μπόρεσε να βρει πρώτος το σωστό μέρος για να... εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Οι πιθανότητες σε αυτήν την περίπτωση σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Μπορεί κάποιος να πει πως κάθε σπερματοζωάριο έχει τις ίδιες πιθανότητες, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι τα δύο που προπορεύονταν στον αγώνα δρόμου δεν τράκαραν μεταξύ τους, αφήνοντας «μοιραία» την θέση τους στο τρίτο της σειράς;
Μπορούμε να βρούμε αμέτρητα αντίστοιχα παραδείγματα που αποδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο του «τυχαίου» στην ζωή. Οι μαθηματικοί όμως προτιμούν να αποφεύγουν αυτές τις περιπτώσεις, γιατί ως γνωστόν, δεν μπορούν να αποδεχτούν πως είναι ανίκανοι να τις αντιμετωπίσουν. Παρόλα αυτά ο κλάδος των πιθανοτήτων, που έχει εμφανιστεί εδώ και μόλις λίγους αιώνες, έχει κάνει τεράστιες προόδους. Πλέον οι έννοια της πιθανότητας είναι ικανή να εξηγήσει πάρα πολλά φαινόμενα που διαχρονικά θεωρούνταν τυχαία.
Πόσο πιθανό είναι να φέρει κάποιος «εξάρι»; - Πως κάθε παράγοντας επηρεάζει και την τελική πρόβλεψη
Το πιο απλό παράδειγμα των πιθανοτήτων είναι η ρίψη ενός ζαριού. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει σε ποια από τις έξι πλευρές θα ακινητοποιηθεί. Οι νόμοι των πιθανοτήτων λένε όμως, πως αν συνεχίσουμε να ρίχνουμε το ζάρι για αρκετές φορές τότε θα εμφανιστούν όλες οι πλευρές και μάλιστα με την ίδια συχνότητα. Καταλήγουμε λοιπόν ότι κάθε πλευρά έχει περίπου 16.66% πιθανότητες να εμφανιστεί, που αντιστοιχεί στο ένα έκτο.
Δεν είναι όμως όλοι οι υπολογισμοί αντίστοιχης ευκολίας. Στην προηγούμενη περίπτωση τα πιθανά σενάρια ήταν... ισοπίθανα. Δεν υπήρχε κάποιος παράγοντας που να επηρεάζει τον υπολογισμό. Κάθε πλευρά είχε ίσες πιθανότητες με τις υπόλοιπες. Τα σενάρια που θέλουν να προβλέψουν οι επιστήμονες όμως, έχουν αρκετούς παράγοντες και πολλές τυχαίες μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Κάθε ξεχωριστός παράγοντας έχει ένα μοναδικό τρόπο που επηρεάζει τα ποσοστά των πιθανοτήτων και επειδή κάθε αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά μια... πρόβλεψη, αν δεν υπολογιστεί έστω και ένας τότε όλη η διαδικασία δεν έχει κανένα νόημα.
Η εξέλιξη των πιθανοτήτων και η τεράστια συμβολή τους στην επιστήμη
Ο αυστηρή θεμελίωση του κλάδου των πιθανοτήτων χάρισε στους επιστήμονες κάθε κλάδου μια νέα μέθοδο να διαχειρίζονται τα προβλήματα τους. Οσο οι πιθανότητες εξελίσσονταν, εισάγονταν όλο και βαθύτερα στην επιστημονική διαδικασία. Ο πρώτος τομέας που επωφελήθηκε από την δημιουργία των πιθανοτήτων ήταν η στατιστική, η οποία βρήκε το καταλληλότερο εργαλείο για να προβλέψει ποσοστά. Αυτό όμως δεν είναι ούτε ένα μικρό δείγμα της συνεισφοράς των πιθανοτήτων στις υπόλοιπες επιστήμες.
Ολη η σύγχρονη φυσική βασίζεται πάνω σε... πιθανότητες. Η κβαντομηχανική αλλά και οι νόμοι γύρω από την κίνηση των υποατομικών σωματιδίων στηρίζονται στα ποσοστά των πιθανοτήτων. Οι τυχαίες κινήσεις των μικρών σωμάτων, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ξεχωριστά. Οι μαθηματικοί όμως είναι ικανοί να υπολογίσουν την συνολική κίνηση τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που βρίσκουν τα ποσοστά που μπορεί κάποιος να φέρει «εξάρες». Οι σύγχρονη φυσική ουσιαστικά βασίζεται στην τύχη, έχοντας περιθώρια μικρών σφαλμάτων, όμως πλέον οι επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο να την «κοντρολάρουν».
Πιθανότατα η εξήγηση των τυχαίων γεγονότων δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ποτέ, αφού όσο εμβαθύνει κάποιος στον χώρο των πιθανοτήτων τόσο πιο πολύ χάνεται. Ο κλάδος των πιθανοτήτων δεν είναι ικανός να λύσει τα μυστήρια που ανέκαθεν απασχολούσαν τους ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε έχει επινοηθεί η έννοια του «τυχαίου» και η λέξη «μοίρα». Με αυτό το μαθηματικό εργαλείο όμως, η χαοτική φύση του «τυχαίου» μπορεί να μπει σε μια... τάξη.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

U2 - ΜΑΡΤΙΝ - ΣΠΡΙΝΓΚΣΤΙΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο πρώην της Γκουίνεθ Πάλτροου αντικατέστησε τον Bono στους U2

Οι τραγουδιστές Μπρους Σπρίνγκστιν και Κρις Μάρτιν αντικατέστησαν τον τραγουδιστή Μπόνο το βράδυ της Δευτέρας σε μια απροσδόκητη συναυλία του συγκροτήματος U2 στο κέντρο της Νέας Υόρκης προκειμένου να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά του AIDS.
Οι U2, που πλέον ανεβαίνουν στη σκηνή σε σπάνιες περιπτώσεις μετά την μεγάλη περιοδεία τους το διάστημα 2009 - 2011, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν αυτή τη συναυλία στην Τάιμς Σκουέρ μόλις μερικές ώρες πριν από την έναρξή της. Στόχος της συναυλίας αυτής ήταν η συγκέντρωση χρημάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας κατά του AIDS.
Καθώς ωστόσο ο Μπόνο έχει τραυματιστεί αρκετά σοβαρά σε ένα ατύχημα που είχε με το ποδήλατό του τον περασμένο μήνα, οι αστέρες της μουσικής από την Ιρλανδία έδωσαν το μικρόφωνο στον Μπρους Σπρίνγκστιν και στον τραγουδιστή του συγκροτήματος Coldplay.
«Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους, ηλικιωμένους και νέους» είπε ο Κρις Μάρτιν από τη σκηνή που έχει στηθεί κάτω από τις τεράστιες οθόνες της διάσημης πλατείας, ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς.
Ο Κρις Μάρτιν, που πολλές φορές έχει αναφέρει ότι οι U2 είναι το συγκρότημα που τον έχει εμπνεύσει, συνόδευσε τον κιθαρίστα των Ιρλανδών μουσικών Τhe Edge και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος για να ερμηνεύσει το τραγούδι With or Without You και το Beautiful Day — προσπαθώντας να παραμείνει πιστός στους στίχους και το προσωπικό στυλ του Μπόνο.



Στο τέλος της συναυλίας, που διήρκησε μία ώρα, ο Μπρους Σπρίνγκστιν ερμήνευσε με αρκετό συναισθηματισμό το Where The Streets Have No Name αλλά και το τραγούδι I Still Haven’t Found What I’m Looking For.
Αφήνοντας στην άκρη τη διάσημη κιθάρα του, ο Σπρίνγκστιν ακολούθησε τα βήματα του Μπόνο κρατώντας μόνο το μικρόφωνο ενώ ο Edge έπαιζε.
Τη συναυλία οργάνωσε η οργάνωση Red του Μπόνο.
Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης έκανε μια σύντομη εμφάνιση σε ένα βίντεο κατά τη διάρκεια της συναυλίας, όπου οι αστέρες του πενταγράμμου παρουσίαζαν προϊόντα –όπως πατατάκια ή κραγιόν– τα οποία πωλούνταν έναντι 40 σεντς, το ποσό που ισοδυναμεί με το κόστος μιας καθημερινής θεραπείας.
«Δύο χάπια την ημέρα αρκούν προκειμένου να ζήσετε εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό HIV», εξήγησε ο Μπόνο.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, που διευκρίνισε ότι ο Μπόνο του ζήτησε να μιλήσει στο πλαίσιο της συναυλίας αυτής, υπενθύμισε ότι το 2014 οι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπεία είναι περισσότεροι από εκείνους που έχουν μόλις διαγνωστεί με τον ιό HIV.
«Θα κερδίσουμε αυτήν τη μάχη» υποσχέθηκε ο Κλίντον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, απηύθυνε έκκληση για διπλασιασμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του AIDS.
«Θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και προσηλωμένοι. Η επιστήμη είναι με το μέρος μας, η ορμή είναι με το μέρος μας. Επαφίεται σε εμάς να ολοκληρώσουμε τη δουλειά» τόνισε ο ίδιος.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ

Ο βασιλιάς που ήθελε να δει το Θεό
Ένας βασιλιάς κάλεσε όλους τους λόγιους για να του δείξουν τον Θεό «Σας κάλεσα εδώ, εσάς τους επιστήμονες της αυτοκρατορίας μου για να μου Τον δείξετε, εγώ θέλω να δω τον Θεό. Αν δε μου Τον δείξετε θα σας κόψω το κεφάλι.
-«Μα βασιλιά μου πως θα σας δείξουμε τον Θεό;»
-«Ε, εσείς ξέρετε πολλά πράγματα έχετε βιβλία θα βρείτε τον τρόπο»
Και πλησίαζε ο καιρός που έπρεπε να δώσουν απάντηση και ήταν εκεί ένας βοσκός με τα πρόβατα του
-Γιατί είστε στενοχωρημένοι;
- Ο βασιλιάς μας κάλεσε επειδή είμαστε επιστήμονες και μας ζήτησε να του δείξουμε το Θεό. Αλλά εμείς παρά τις γνώσεις μας δεν τα καταφέραμε και μας περιμένει ο θάνατος
-Εγώ μπορώ να δείξω στο βασιλιά το Θεό αλλά ποιος θα με πάρει σε αυτόν;
Και πήραν το βοσκό και τον παρουσίασαν στο βασιλιά.
-Μεγαλειότατε, ξέρουμε ότι μας περιμένει ο θάνατος επειδή δεν καταφέραμε να σας δείξουμε το Θεό. Αλλά βρήκαμε αυτόν το βοσκό και μας είπε ότι αυτός θα σας Τον δείξει.
-Εντάξει βοσκέ αυτοί παρά τις γνώσεις τους δεν κατάφεραν να μου δείξουν το Θεό και θα τα καταφέρεις εσύ;
-Βασιλιά μου θα δεις το Θεό αλλά θα κάνεις ότι σου πω;
-Θα κάνω ότι μου πεις μόνο να Τον δω
Έκανε μεγάλη ζέστη ο ήλιος έκαιγε ήταν Ιούλιος μήνας και του λέει: «Βασιλιά ο Θεός βρίσκεται στον ήλιο. Εκεί κατοικεί. Να κοιτάς τον ήλιο αλλά να έχεις υπομονή, νομίζεις ότι ο Θεός εμφανίζεται τόσο γρήγορα;»
Και ο βασιλιάς κοίταζε… προσπαθούσε…
-Τι κάνετε;
-Βρε βοσκέ, ο ήλιος καίει και φωτίζει πολύ δυνατά και δεν μπορώ να κοιτάζω άλλο.
-Καλά βασιλιά μου αν εσύ δεν μπορείς να κοιτάζεις τον ήλιο που είναι δημιούργημα του Θεού πως θα δεις τον Θεό που δημιούργησε τον ήλιο;
Και τότε ο βασιλιάς εντυπωσιάστηκε: «Κοιτάξτε βρε εσείς με όλα σας τα γράμματα δεν μπορέσατε να μου εξηγήσετε τόσο καλά όσο αυτός ο βοσκός.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΟΤΑΝ ΤΙΜΩΡΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ...

Η τιμωρία είναι μια αρνητική συνέπεια που δίνεται ως αποτέλεσμα μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Η σωστή χρησιμοποίηση της είναι δύσκολη υπόθεση γιατί μπορεί πολύ εύκολα να γίνει επιζήμια ή απλώς να μην είναι αποτελεσματική. Ας δούμε πότε μια τιμωρία διδάσκει.
1. Πραγματική τιμωρία είναι εκείνη που χρησιμοποιείται σπάνια (επειδή σπάνια είναι απαραίτητη). Όταν μια τιμωρία δεν μειώνει την ανάγκη για περισσότερη τιμωρία, τότε δεν έχει αποτέλεσμα. Μια τιμωρία πρέπει να αλλάζει την κακή συμπεριφορά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε δοκιμάστε κάτι άλλο.
2. Ποτέ μην τιμωρείτε όταν είστε θυμωμένοι. Η τιμωρία είναι αποτελεσματική όταν είναι προκαθορισμένη και προσχεδιασμένη, όχι όταν είναι αποτέλεσμα παρορμητικής αντίδρασης. Όταν είστε θυμωμένοι είναι φυσιολογικό να αντιδράτε υπερβολικά: το παιδί αποκομίζει τότε την εντύπωση ότι το εκδικείστε. Επίσης, όταν θυμώνετε με μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, διδάσκετε στο παιδί πώς να ελέγχει την συναισθηματική σας διάθεση. Πολλά παιδιά θα αντάλλασσαν πρόθυμα μια ξυλιά στον ποπό με τη δύναμη που αισθάνονται ότι έχουν όταν καταφέρνουν να σας εκνευρίσουν. Αντί λοιπόν να αφήνετε το θυμό να θολώνει την κρίση σας πείτε κάτι τέτοιο: «Θα χρειαστώ μερικές ώρες για να σκεφτώ πώς θα τιμωρηθείς γι’ αυτό».
3. Ποτέ μην τιμωρείτε ένα παιδί με τρόπο που το φέρνει σε δύσκολη θέση, δηλαδή το ταπεινώνει ή το μειώνει. Ποτέ μην τιμωρείτε το παιδί σας μπροστά σε άλλα παιδιά ή ενήλικους. Πάρτε το παράμερα, πείτε του τι έχει κάνει και ότι θα τιμωρηθεί αργότερα, όταν θα είστε μόνοι. Ένα παιδί που έρχεται σε δύσκολη θέση από τους γονείς του, θα τους θεωρήσει κακούς και άδικους. Αυτές οι καταστάσεις όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά βάζουν σε λειτουργία ένα νοσηρό κύκλο όπου το παιδί θα προσπαθεί να σας ανταποδώσει το χτύπημα.
4. Η τιμωρία πρέπει να χρησιμοποιείται με συνέπεια. Από τη στιγμή που αποφασίζετε ότι μια συγκεκριμένη πράξη ή συμπεριφορά πρέπει να τιμωρηθεί, πρέπει να την τιμωρείτε με συνέπεια κάθε φορά που εμφανίζεται και όχι επιλεκτικά. Αν νομίζετε ότι δεν έχετε την αντοχή να το κάνετε αυτό με συνέπεια, εγκαταλείψτε την ιδέα της τιμωρίας και επιλέξτε ένα άλλο τρόπο για να εξαλείψετε την κακή συμπεριφορά. Διαφορετικά, το παιδί σας αποκτά ένα κίνητρο να σας δοκιμάζει. Σκέφτεται «άραγε θα με τιμωρήσει αυτή τη φορά, όπως προχθές ή θα τη γλιτώσω όπως χθες;».
5. Η τιμωρία πρέπει να είναι λογική, ανάλογη με το μέγεθος της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και να επιβάλλεται όσο το δυνατό πιο σύντομα μετά από τη συμπεριφορά. Οι μικρές και απλές τιμωρίες είναι πιο αποτελεσματικές από τις σκληρές τιμωρίες. Όταν οι τιμωρίες είναι λογικές, το παιδί μαθαίνει ποιες συμπεριφορές είναι σημαντικές. Για τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται συχνά (π.χ. Τα παιδιά σας τσακώνονται μεταξύ τους), η τιμωρία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αφού δοκιμάσετε για αρκετό καιρό θετικές λύσεις. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βελτιώσετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας τη θετική ανάδραση για να ενισχύσετε την αντίθετη της συμπεριφορά.
6. Όταν τιμωρείτε το παιδί, μην τιμωρείτε τον εαυτό σας ή/και την υπόλοιπη οικογένεια. Να είστε σίγουροι ότι η τιμωρία θα επηρεάσει μόνο το παιδί και κανέναν άλλο. Παράδειγμα: Αν έχετε κανονίσει να πάτε κάπου και το δωμάτιο του είναι ακατάστατο, μην πείτε «Δεν πρόκειται να φύγουμε μέχρι να το καθαρίσεις». Αν θέλει να πάει εκεί που έχετε κανονίσει, μπορεί και να ανταποκριθεί. Αν όμως δεν θέλει να πάει, του δίνετε τον έλεγχο πάνω σε ολόκληρη την οικογένεια. Ποιον τιμωρείτε έτσι; Επίσης, μην το κάνετε αν εσείς δεν θέλετε να πάτε και στην πραγματικότητα βρίσκετε μια καλή αφορμή για να μην πάτε (το παιδί σας είναι ακατάστατο, δεν είναι χαζό).
7. Χρησιμοποιείτε τιμωρίες που είναι εύκολες στην εφαρμογή τους έτσι ώστε να μπορείτε να τις εφαρμόσετε με συνέπεια.
8. Εξηγείστε το σκοπό της τιμωρίας, αλλά κάντε το μία μόνο φορά κάθε φορά. Αγνοήστε εκνευριστικά σχόλια και μην παγιδεύεστε σε λογομαχίες. «Δεν προσπαθώ να σε πληγώσω ή να σε κάνω να θυμώσεις. Τιμωρείσαι επειδή έκανες μια λανθασμένη επιλογή συμπεριφοράς. Θέλω να μάθεις απ’ αυτό, ώστε να σκεφτείς διαφορετικά την επόμενη φορά»
9. Οι τιμωρίες που χρησιμοποιείτε να είναι ρεαλιστικές, δηλαδή ανάλογες με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά (ώστε να έχουν νόημα). Π.χ. το παιδί που δημιουργεί ακαταστασία, πρέπει μετά να συγυρίσει. Το παιδί που σπάει κάτι πρέπει να το πληρώσει, κλπ. Μερικά παιδιά μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε τόσο, ώστε να τα αφήνουμε να διαλέγουν μόνα τους την τιμωρία τους. Αυτό τα βοηθά να μαθαίνουν γρηγορότερα και τους δείχνει ότι θέλετε να είστε δίκαιοι.
10. Ορίστε με ρεαλισμό τι είναι ανεπιθύμητη ή ανάρμοστη συμπεριφορά, ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού.
shamekid
Ο περιορισμός ως τιμωρία.
Περιορισμός σημαίνει τη στέρηση ενός ή περισσοτέρων προνομίων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παραδείγματα προνομίων είναι: να δει λιγότερη τηλεόραση, να πάει για ύπνο νωρίτερα, να μην παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να στερηθεί τα παιχνίδια του γενικά κλπ. Επιλέξτε ένα περιορισμό εύκολο στην εφαρμογή του και προσδιορίστε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύσει, και το οποίο δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάει τις 12 μέρες (μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού παραπτώματος). Γενικά, διαλέξτε ζυγό αριθμό ημερών δηλαδή 2, 4, 6 κλπ, πάντα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Μην ξεχνάτε ότι 1 ή 2 εβδομάδες μπορεί να φανεί μια αιωνιότητα σε ένα παιδί, που σημαίνει ότι αισθάνεται ότι δεν υπάρχει ελπίδα, άρα δεν υπάρχει και κανένας λόγος να συμπεριφέρεται καλά στο διάστημα αυτό. Εξηγήστε λοιπόν στο παιδί ότι με κάθε μέρα καλής συμπεριφοράς θα αφαιρείται μια μέρα από το τέλος της περιόδου περιορισμού. Για να πετύχει η στρατηγική αυτή προσδιορίστε με μεγάλη ακρίβεια τόσο στον εαυτό σας όσο και στο παιδί τι ακριβώς θα πει να φέρεται καλά για μια μέρα και μείνετε προσηλωμένοι σ’ αυτό. Η επιτυχία της τεχνικής συνίσταται στο ότι το παιδί καταλαβαίνει ότι δεν λειτουργείτε εκδικητικά, αναγνωρίζετε τις προσπάθειες του, και είστε δίκαιοι αν και δεν αστειεύεστε.
10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ
1. Η τιμωρία αυτή θα διδάξει στο παιδί πώς να παίρνει καλύτερες αποφάσεις ;
2. Η τιμωρία αυτή αλλάζει την «κακή» συμπεριφορά ;
3. Η τιμωρία αυτή μειώνει την ανάγκη για περισσότερες τιμωρίες ;
4. Θυμώνω όταν τιμωρώ ;
5. Η τιμωρία αυτή είναι μέρος ενός σχεδίου ;
6. Μήπως η τιμωρία αυτή θα ταπεινώσει ή θα φέρει σε δύσκολη θέση το παιδί;
7. Φέρομαι με συνέπεια ;
8. Θα εφαρμόσω αμέσως αυτά που λέω (εκτός αν είμαι θυμωμένος/η) ;
9. Η τιμωρία αυτή είναι λογική και δίκαιη ;
10. Έχω δοκιμάσει πρώτα θετικές λύσεις ;
__________
Γράφει η Αγγελική Μενεδιάτου
Ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας
Πρόεδρος ΔΣ και Επιστημονική Υπεύθυνη της
Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης
 Πηγή: boro.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...