Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ολοκλήρωση έργου ανάπλασης αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Μαυροβουνίου από την Π.Ε. Πέλλας


Ολοκληρώθηκε το έργο της ανάπλασης αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Μαυροβουνίου Δήμου Σκύδρας από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προϋπολογισμού 30.000,00 €


Άλλο ένα τεχνικό έργο με μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας ολοκληρώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Ανάπλαση αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Μαυροβουνίου» με προϋπολογισμό 30.000,00 €.

«Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Μαυροβουνίου βελτιώσαμε κατά πολύ την προηγούμενη κατάσταση δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες άθλησης για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Σκύδρας και όχι μόνο. Ο αθλητισμός είναι κομμάτι του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Εμείς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ενισχύουμε με κάθε τρόπο και μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας τις δράσεις πολιτισμού και τα έργα που μπορούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ενασχόλησης των νεότερων γενεών ακόμη πιο ενεργά με τον αθλητισμό και τον υγιή ανταγωνισμό. Έτσι, θα καταφέρουμε ως Πέλλα να δημιουργήσουμε περισσότερους επιτυχημένους αθλητές και ανθρώπους με αξίες» ήταν η δήλωση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά σχετικά με την περάτωση του έργου.

Οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν περιελάμβαναν περίφραξη του γηπέδου της Τ.Κ. Μαυροβουνίου, τοποθέτηση δύο σιδερόπορτων και έξι σιδηροϊστών και γενικότερες εργασίες αποκατάστασης ηλεκτροφωτισμού στο κυρίως και στο βοηθητικό γήπεδο.

Παράλληλα εξελίσσεται διαδικαστικά και το έργο της ανάπλασης αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Αθύρων του Δήμου Πέλλας με προϋπολογισμό 40.000,00 €. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε και βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής αναδόχου. Θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου.Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου καθαρισμού ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προϋπολογισμού 450.000 ευρώΕγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου καθαρισμού ρεμάτων
στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
προϋπολογισμού 450.000 ευρώ

Εγκρίθηκε το έργο «Καθαρισμός ρεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας», με συνολικό προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (25/9/2018), μετά από εισήγηση της Αναπληρωτή Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Αθηνάς Αθανασιάδου-Αηδονά.
«Η πολιτική προστασία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στην κατεύθυνση αυτή, στον αναπτυξιακό μας προγραμματισμό περιλαμβάνονται πολλές παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων έχει ως στόχο τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των σημείων, όπου έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν ανάγκες και έχουν ιεραρχηθεί. Επενδύουμε στην πρόληψη, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύοντας την ασφάλεια τους ενώ παράλληλα προστατεύουμε τις περιουσίες τους» δήλωσε η Αναπληρωτής Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, ανάμεσα στα 15 θέματα που εγκρίθηκαν για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, η Οικονομική Επιτροπή ψήφισε θετικά υπέρ της συνέχισης και προόδου των διαδικασιών για τρία (3) ακόμη σημαντικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και αφορούν:
  • «Αποκατάσταση στοιχείων ασφαλείας οδικού δικτύου ευθύνης Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας», προϋπολογισμού 240.000 ευρώ
  • «Αντιστήριξη πρανούς Ε.Ο.2  στη θέση ‘Ψηλή Βρύση’», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και
  • «Τοποθέτηση διατάξεων ελέγχου ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
Σύντομα δημοπρατούνται και άλλα, τεχνικά κυρίως, έργα, στο πλαίσιο της απρόσκοπτης εφαρμογής των εγκεκριμένων προγραμμάτων επενδυτικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για το τρέχον έτος.

Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιόρτασε η ΈδεσσαΤην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
γιόρτασε η Έδεσσα
«Τουρισμός σημαίνει προορισμός και βιώσιμος τουρισμός σημαίνει προορισμός που αγκαλιάζει την τεχνολογία» με αυτό το μήνυμα δεκάδες μαθητές και σπουδαστές γιόρτασαν την 27η Σεπτεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σε μια εκδήλωση υπο την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού μπροστά στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας.
Ο δήμαρχος Έδεσσας κ.Δημήτρης Γιάννου κάλεσε τους επισκέπτες μαθητές να ασχοληθούν με τον χώρο του τουρισμού και να μυηθούν στα μυστικά του. Τους μαθητές καλωσόρισε ο Δντής Πολιτισμού του Δήμου κ.Αθανάσιος Δήμτσης και πρώτος αντιδήμαρχος Τουρισμού της Έδεσσας πριν αρκετά χρόνια.  Ειδικοί εκπαιδευτές από πανεπιστημιακά ιδρύματα ανέλαβαν να δώσουν τις διαστάσεις των ειδικών μαθησιακών δεξιοτήτων του χώρου μέσα από την δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο Δρ Αθανάσιος Δερμετζόπουλος και ο Δρ Γιώργος Παλησίδης μαζί με εθελοντές από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης έδωσαν την διάσταση των ειδικοτήτων που μπορεί να αποκτήσει όποιος εισέρχεται στο χώρο του τουρισμού. Παράλληλα οι μαθητές και σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους του Μουσείου Νερού Έδεσσας καθώς και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται ενώ γνώρισαν από κοντά και την κάρτα πόλης, την Edessa City Card το νέο εργαλείο που θα βοηθά τους επισκέπτες να γνωρίσουν εύκολα και οικονομικά τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες, τον πολιτισμό και την γαστρονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ο υπεύθυνος τουρισμού της Έδεσσας κ.Ευάγγελος Κυριακού τόνισε ότι η  Ορεινή Πέλλα με κέντρο την πόλη της Έδεσσας αναπτύσσεται ως ένας σημαντικός 12μηνος προορισμός σε ένα δίκτυο αξιοθεάτων που περιλαμβάνει τους Καταρράκτες της Έδεσσας, το Υπαίθριο Μουσείο Νερού Έδεσσας, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλάν, τον Παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου, τα λουτρά Πόζαρ και βέβαια την Πέλλα με τους αρχαιολογικούς και βυζαντινούς θησαυρούς πατρίδα και γενέθλιος τόπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συμπληρώνοντας είπε ότι απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία με έμφαση στην ποιότητα ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και παράλληλα να γίνεται η καλύτερη επιστροφή οφέλους στην τοπική κοινωνία με όσο το δυνατό πιο υγιείς συνέργειες. Η εκδήλωση γίνεται για 3η χρονιά και την στήριξε ο Δήμος Έδεσσας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Έδεσσας, η Τουριστική Έδεσσας και πολλοί δυναμικοί εθελοντές από την Έδεσσα και την Θεσσαλονίκη. (http://wtd.unwto.org/content/edessa-pella-macedonia-greece-tourism-and-digital-transformation-tool-destination-developmen) Photo & Text : FB Edessa Tourist Information CenterΕναέριες ρίψεις δολωμάτων με εμβόλιο κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των άγριων ζώωνΑπό τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας γίνεται γνωστό ότι από τις 01-10-2018 ως και τις 10-10-2018 θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις δολωμάτων με εμβόλιο κατά της λύσσας για την ανοσοποίηση των άγριων ζώων.
Οι  ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές των Τ.Κ. Αρχαγγέλου, Περίκλειας, Λαγκαδιάς, Νότιας, Αετοχωρίου, Θηριόπετρας, Προμάχων, Λυκοστόμου, Λουτρακίου, Όρμας, Μεγαπλατάνου, Σαρακηνών, Παναγίτσας και Ζέρβης της  Π.Ε. Πέλλας καθώς και σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες.

                     Επισημαίνουμε τις οδηγίες προφύλαξης αν βρείτε δόλωμα-εμβόλιο:

  -Μη το πιάνεται με γυμνά χέρια.

  -Χρησιμοποιήστε χοντρά πλαστικά γάντια και πλαστικές σακούλες.

  -Ενημερώστε την Κτηνιατρική υπηρεσία για την ανεύρεση δολωμάτων-εμβολίων σε κατοικημένη περιοχή.

  Αν άτομο έρθει σε επαφή με δόλωμα-εμβόλιο, κίνδυνος υπάρχει όταν το υγρό της κάψουλας του εμβολίου έρθει σε επαφή με ανοιχτές ή μη καλά επουλωμένες πληγές και βλεννογόνους (μάτια, στόμα). Σ΄ αυτήν την περίπτωση:     

-Πλύνετε καλά με νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το δόλωμα-εμβόλιο.

-Εφαρμόστε τοπικά οινόπνευμα ή ιώδιο.
 
-Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους.    

-Αν η επαφή ήταν επικίνδυνη με το δόλωμα-εμβόλιο θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε Μονάδα  
 Υγείας και να ζητήσετε Ιατρική Βοήθεια μεταφέροντας και το δόλωμα-εμβόλιο αν είναι δυνατό, με  
 όλες τις παραπάνω προφυλάξεις. 


                                                   

                      ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Η συμμετοχή Προμάχων και Σωσάνδρας στην 16η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών


Πραγματοποιήθηκε και φέτος η 16η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων & Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι μια εκδήλωση της ΠΟΣΕΑ,  η οποία πραγματοποιείται από το 2002 και θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι μέσα από συνεχείς προσπάθειες και δραστηριότητες  να αναπτύξει  πανανθρώπινες ιδέες, με κυρίαρχη αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες.
Μέσω αυτής της προσπάθειας, ο θεσμός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, δίνει την δική της φλόγα αγάπης και ξεκίνησε το ταξίδι της σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, κάνοντας στάση και στην Αριδαία.
Και φέτος οι εθελοντές δρομείς από τους Προμάχους και την Σωσάνδρα δήλωσαν "παρών", διανύοντας την απόσταση Πρόμαχοι-Σωσάνδρα-Αριδαία, μεταφέροντας τη φλόγα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στον Άνθρωπο.
Όλες οι ομάδες δρομέων από τα διάφορα χωριά της Επαρχίας μας, συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Αγγελή Γάτσου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας όπου έγιναν οι ομιλίες και οι κύριες εκδηλώσεις.
Διοργανώτρια αρχή ήταν ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.), συνεπικουρούμενοι από την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...