Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 έως και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από αύριο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 έως και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018:
Α. Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και από τα νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:
α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:
1. Κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου (κυρίως τα νοτιότερα) και τη Δυτική Πελοπόννησο.
2. Σταδιακά μέχρι και τις απογευματινές ώρες την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
3. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2018, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και σταδιακά τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. Τις παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής χώρας (πάνω από τα 800 μέτρα).

Β. Κακοκαιρία προβλέπεται από τις βραδινές ώρες τις Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2018 και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:
α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:
1. Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.
2. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι έντονα από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
β. Τις πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές:
1. Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 της Ηπείρου, της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς (πάνω από τα 700 μέτρα), της Θεσσαλίας (πάνω από τα 500 μέτρα) και της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (πάνω από τα 300 μέτρα).
2. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και βαθμιαία της Θράκης (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 μέτρα), της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-600 μέτρα).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
  • Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
  • Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Σλαβομακεδονισμό στον σκοπιανό μακεδονισμό- Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας»


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» και ο Σύλλογος Ανάδειξης - Προστασίας Ελληνικής Ιστορίας Και Παράδοσης σας προσκαλούν την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 6.00΄μμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου (Βαρόσι) στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου των Νικ. Βασιλειάδη-Δημ. Ευαγγελίδη:
«Από τον Σλαβομακεδονισμό στον σκοπιανό μακεδονισμό-
Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας»

Θα μιλήσουν:
Ο Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας 
του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Βασιλειάδης
και ο συγγραφέας Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

Συντονιστής: Χρήστος Δημητριάδης - Δημοσιογράφος

Θα ακολουθήσει συζήτηση - Είσοδος ελεύθερη

Έρεβος


Πύρινα ιπτάμενα φίδια, μεταμεσονύχτια
Ελικοειδείς τροχιές, όλεθρο ξερνοβολλούν
Ατσάλι και φωτιά, ολόγυρα
Ματωμένα χαλάσματα, τρύγος ζωών
Θεριστές ψυχών

Φωλιάζει ο τρόμος, σε λαγούμια κατάμεστα
Διαμελισμένα κορμιά από τους Ιππότες του Χάρου
Σειρήνες, ουρλιάζουν, στριγκλίζουν
Μάτια ορθάνοιχτα, στόματα άλαλα
Τρεμάμενες αγκάλες, με μωρά γαντζωμένα

Ερωτηματικά αναπάντητα, απεγνωσμένα
Κατακόκκινες ματωβαμμένες γραμμές στα σοκάκια
Αλαλαγμοί γιαγιάδων στις πλίνθους
Αλλόφρονες γιατροί, χέρια ψηλά
Προτεραιότητες επιβίωσης, ουρές ανάνηψης

Σκηνές μαρτυρίου, στον Τόπο του Μαρτυρίου
Σταυρώνουν(ξανά) τον Άνθρωπο
"15 χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι πολεμάνε Κύριε
άνθρωπος μ΄άνθρωπο, λαός με λαό μαζί"

Μαύρα κουμπιά, κόκκινοι διακόπτες
Στη μεγάλη αίθουσα με το Αστέρι
Πράσινες οθόνες γεμάτες σταυρούς
"Αποστολή εξετελέσθη"

Εδώ, σε μια τελεία του χάρτη
Ο χρόνος σταμάτησε, πισωγύρισε
Τραγικός ειρωνικός κλώνος του "big bang"
Κάνοντας τη Δημιουργία, Καταστροφή,

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στους Προμάχους του 2018


Με λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στους Προμάχους.
Τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου από τον εφημέριο του χωριού  Πατέρα Γεώργιο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση των Ιερών εικόνων πέριξ του Ναού.
Χαρακτηριστικό της φετινής εορτής, η παρουσία πλήθους πιστών οι οποίοι τηρώντας το έθιμο, έφεραν μαζί τους τις εικόνες που έχουν στα εικονοστάσια των οικιών τους, καθώς και η δυνατή χιονόπτωση που επικρατούσε εκείνη την ώρα.

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματηστέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.
Έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν "πανήχιον υμνολογίαν" στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.
Σήμερα σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλες τους χριστιανικούς ναούς η "Κυριακή της Ορθοδοξίας" όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40) όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως,καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.) όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολογησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα από Βασιλείας του Γεωργίου του Α' καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στη Μητρόπολη Αθηνών όπου και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το “Σύμβολο της Πίστεως”. Το αυτοκρατορiκό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β' όπου μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χρόνια Πολλά.
 
































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...