Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Γιγαντιαία "Αράχνη Καμήλα" στους Προμάχους Αλμωπίας

http://www.killboretime.com/damn-nature-you-scary-camel-spiders/

Γιγαντιαία αράχνη εμφανίστηκε σε προαύλιο χώρο βιοτεχνίας επεξεργασίας ξύλου στους Προμάχους Αλμωπίας.


Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι το εντυπωσιακό σε μέγεθος  (όσο μια παλάμη ενήλικα) και όψη έντομο, είναι πανομοιότυπο με την περίφημη "Αράχνη Καμήλα"(camel spider), είδος το οποίο δεν συναντάται στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο είδος μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται, τρέφεται και ζει στη χώρα του Ιράκ και στα γειτονικά εδάφη του (Αφγανιστάν κλπ). 
Μάλιστα στρατιώτης από τις Η.Π.Α. ο υποδεκανέας Sammy O’Gorman, ένιωσε ένα τσίμπημα στο μηρό του, δεν κατάλαβε πως συνέβη και μέσα σε 9 ώρες είδε το πόδι του να αλλάζει μορφή, χρώμα και να πρήζεται. Υποβλήθηκε σε 17 χειρουργικές επεμβάσεις ενώ για ένα μήνα ήταν σε καραντίνα, αφού είχε τον ιό, που τον οδηγούσε σύντομα, στο θάνατο!

Τα παραδείγματα αφορούν την Μέση Ανατολή, όπου αναπτύσσεται και τρέφεται το δηλητηριώδες αυτό έντομο, όμως η εμφάνισή του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή μας, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για το πως εμφανίστηκε ή μεταφέρθηκε και από ποιους, εδώ.

Γεννάει 200 αυγά ανά τέσσερις με έξι μήνες. Πριν γεννήσει, τρέφεται με ότι βρει, από σαύρες, έντομα, φύλλα προκαλώντας τεράστια καταστροφή σε χλωρίδα, πανίδα και γονιμοποίηση. Μέχρι να γεννηθούν τα μωρά της, περιμένει πάνω από την φωλιά και τότε είναι που και αδυνατίζει. Για αυτό και πήρε την παρόμοια ονομασία από το γνωστό ζώο, την καμήλα, λόγω αποθήκευσης φαγητού.
Θεωρείται ένας από τους πιο θανατηφόρους δολοφόνους-έντομα, επιτίθεται σε ανθρώπους, ρουφάει και μεταδίδει με το τσίμπημα δηλητήριο (με το στόμα της) ενώ εάν εγκλωβιστεί μέσα σε γυαλί ή σύρμα, κόβει με τις δαγκάνες τις και βγαίνει από έξω! Εκεί που δεν μπορεί να αντιδράσει είναι στο πλαστικό, από τα παράξενα της φύσης και αυτό…!
Έχει χρώμα κίτρινο στο σώμα της και μαύρο κεφάλι ενώ μεγαλώνει σε διαστάσεις μεγαλύτερες των δύο ανθρώπινων χεριών. Ειδικά τα θηλυκά μεγαλώνουν αρκετά περισσότερο. Δεν φτιάχνει ιστό. Κινείται και υπογείως του εδάφους. Δεν φοβάται και είναι επιθετική. Είναι διασταύρωση αράχνης με σκορπιό. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν για το αποτέλεσμα που έχει στον άνθρωπο αν δηλαδή είναι πρακτικά επικίνδυνη για θάνατο ακαριαία ή σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν το δηλητήριο εξαπλωθεί στο αίμα. Εμφανισιακά μοιάζει με τις γνωστές αράχνες αλλά δεν έχει καμία σχέση σε μέγεθος και συμπεριφορά!

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας η συγκεκριμένη αράχνη δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, αλλά: «Στην Ελλάδα έχουμε κάποια γαλεώδη (που κοινώς μερικές φορές αναφέρονται σαν camel spiders, wind scorpions ή sun spiders), τα οποία είναι κοινά είδη από την αρχαιότητα, με το πιο κοινό την μαρμάγκα τη μυρμηγκάνα (Galeodes graecus) . Ανήκουν στην ομοταξία των αραχνιδίων και είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, δεν έχουν αδένες δηλητηρίου και το δάγκωμα τους θεωρείται εξαιρετικά δυνατό και επώδυνο.

Είναι νυχτόβια σαρκοφάγα και τρέφονται με άλλα έντομα, και αν επιτρέπει το μέγεθός τους ακόμη και με μικρά τρωκτικά».

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα όμως, έχουν αναφερθεί άλλες δυο εμφανίσεις της συγκεκριμένης αράχνης στην Ελασσόνα και στα Εξαμίλια Κορινθίας, γεγονός που προκαλεί απορίες για τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν στη χώρα μας.

Δείτε την αράχνη που εντοπίστηκε στους Προμάχους ή μάλλον ό,τι απέμεινε από αυτή, στην φωτογραφία που ακολουθεί.





Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην Τ.Κ. Περίκλειας – Λαγκαδιάς


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΠΕΡΙΚΛΕΙΑΣ – ΛΑΓΚΑΔΙΑΣ

Συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικά έργα και παρεμβάσεις ο Δήμος Αλμωπίας, που έχουν ως στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Έτσι, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην Τ.Κ. Περίκλειας – Λαγκαδιάς. Συγκεκριμένα, στο χώρο της παιδικής χαράς κατασκευάστηκε διάδρομος από την είσοδο μέχρι το Ηρώο, που εξυπηρετεί στην ευκολότερη πρόσβαση και έγιναν εργασίες συντήρησης στην περίφραξη, η οποία επενδύθηκε με πλάκες στα τμήματα που είχαν αποκολληθεί. Στο χώρο του Ηρώου έγιναν εργασίες αποκατάστασης των σπασμένων μαρμάρινων επενδύσεων. Στη Λαγκαδιά, στο χώρο της παιδικής χαράς, κατασκευάστηκε χτιστή βρύση, ενώ τοποθετήθηκε κατασκευή για τη στήριξη της καμπάνας στην πλατεία του χωριού. Τόσο στην Περίκλεια, όσο και στη Λαγκαδιά, τοποθετήθηκαν παγκάκια και κάδοι.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη των εργασιών και σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα στα ακριτικά χωριά μας και υλοποιεί παρεμβάσεις με προγραμματισμό και ιεράρχηση. Επίσης, τόνισε ότι έχουν ενταχθεί σε μελέτη οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο της Λαγκαδιάς, με στόχο τη δημιουργία μουσείου, μετά από αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου, ανέρχεται σε 6.993,85 ευρώ (με το ΦΠΑ), από την ΣΑΤΑ 2017.








ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...