Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915.



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

103ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ



Την Κυριακή 22/04 και ώρα 11:30 (πέρας προσέλευσης στις 11:15) θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ» (Λ. Στρατού) η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915.

Με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων η εκδήλωση αυτή οργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και διακεκριμένος διεθνολόγος  κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα:
«Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη σύγχρονη Τουρκία:
αντιλήψεις και πολιτικές πρακτικές»

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ι. Αμανατίδης.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσική παρέμβαση της χορωδίας «οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης».

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γραφείο Θεσσαλονίκης

Υπεύθυνοι επικοινωνιασ

ΝΤΙΚΡΑΝ ΜΠΛΕΤΖΙΑΝ
6944718400
ροζα παπαζιαν
6945712790



Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης στο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ !!!



Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης στο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ!!!!

Το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης χθες Πέμπτη 19 Απρiλίου.
Τον υφυπουργό υποδέχθηκε στα γραφεία του ΙΕΚ, ο διευθυντής κ. Γιόρτσος και οι συνεργάτες του και τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια των ειδικοτήτων.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση εργασίας στα γραφεία διοίκησης του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ όπου παρευρέθηκαν και οι βουλευτές κ. Τζάκρη, & κ. Σηφάκης αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου Αλμωπίας, κ. Βέσκος, Σωτηριάδης και Τσιμτσιρίδης.
Ο κ. Γιόρτσος κατέθεσε αιτήματα για τον οργανισμό και σχετικό υπόμνημα και ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το μέγεθος του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, το εύρος δράσεών του και τα υψηλά ποσοστά αποκατάστασης των αποφοίτων του.
Ακολούθησε σύσκεψη δύο περίπου ωρών στην οποία συμμετείχαν όλοι οι διευθυντές των σχολείων Τεχνικής Εκπαίδευσης του συγκροτήματος (ΕΠΑΛ, ΕΚ, ΕΣΠΕΡΙΝΟ), κ. Αστρανίδης, Όρλης, Παπανικολάου αλλά και οι εκπρόσωποι του Δήμου.]
Την σύσκεψη υποστήριξαν γευστικά οι Αρτοζαχαροπλάστες και οι Chef του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ με εντυπωσιακά κεράσματα και επώνυμες ετικέτες ελληνικών οίνων.
Ο υφυπουργός απάντησε στα σχετικά ερωτήματα με θέμα Επαγγελματικά Δικαιώματα, Πλαίσιο Προσόντων, Πιστοποίηση Αποφοίτων αλλά και ολιγομελή τμήματα ενώ ομόφωνα όλες οι συστεγαζόμενες μονάδες κατέθεσαν αίτημα για την κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων που θα εξυπηρετεί τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Αριδαίας και που τόσο έχει ανάγκη.
Το Δ. ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ κατέθεσε επίσης προτάσεις τόσο για το Θεσμικό Πλαίσιο της Επαγγελματικής Κατάρτισης, όσο και για τη συλλειτουργία με τις άλλες μονάδες ενώ επαναλήφθηκε το αίτημα για ίδρυση ΣΔΕ στην Αλμωπία, προσπάθεια που από πέρυσι ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.
Ακολούθησε επίσκεψη του υφυπουργού στα Λουτρά, και παράθεση γεύματος παρουσία και των βουλευτών.
Την επίσκεψη και την σύσκεψη που ακολούθησε κάλυψε τηλεοπτικά η Pella TV.
Το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ εκφράζει την ικανοποίησή του και ευχαριστεί τον υφυπουργό για την επιλογή να επισκεφθεί το ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ κατά την παρουσία του στον Ν. Πέλλας και αναμένει την έμπρακτη στήριξη στα αιτήματα που κατατέθηκαν, κάτι που θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίας και την ποιότητα σπουδών ενός ΙΕΚ με το μέγεθος και τις απαιτήσεις αυτές.
Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής του Δ. ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Γιόρτσος Α. Γεώργιος











1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αριδαίας «Νίκανδρος Παπαϊωάννου» - 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – Έκθεση Nikola Tesla


1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αριδαίας «Νίκανδρος Παπαϊωάννου»
10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – Έκθεση Nikola Tesla

Το 1ο ΕΠΑΛ Αριδαίας "Νίκανδρος Παπαϊωάννου" και το 1ο ΕΚ Αριδαίας, συμμετείχαν και φέτος στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, με μία αποστολή 10 μαθητών που παρουσίαζαν στο συνέδριο και 36 μαθητών συνολικά. Οι παρουσιάσεις έλαβαν χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Noesis , στην Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές παρουσίασαν τρεις εργασίες.
 Η πρώτη αφορούσε την κατασκευή ενός ρομπότ που εξομοιώνει την συμπεριφορά φιδιού, το οποίο σε κοντινή απόσταση επιτίθεται και δαγκώνει. Το έργο αυτό κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν οι μαθητές της Β Λυκείου του τομέα Πληφορορικής του ΕΠΑΛ και παρουσίασαν στην έκθεση οι μαθητές Χατζηπαντελιάδης Ιωάννης και Χατζηδήμου Τριαντάφυλλος.

Η δεύτερη και Τρίτη εργασία αφορούσαν την κατασκευή και παρουσίαση 2 παιχνιδιών με Kodu και Java. Τα παιχνίδια προγραμματίστηκαν από τους μαθητές της Γ Λυκείου του Τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ καθώς και από μαθητές της Α Λυκείου. Οι μαθητές που συνεργάστηκαν για το σκοπό αυτό ήταν οι Μόσχος Ξενοφών, Νικολαϊδης Ιωάννης και Νερατζόγλου Χρήστος για το παιχνίδι MOTO GP, καθώς και οι Γρηγοριάδης Σίμος, Ζέρζης Χρήστος και Κουλλάφι Ρ., Σαλλίου Φραντσέσκος, Ιωάννου Βασίλης και Βεσέλι Ρεντιόν.


Στο τέλος του συνεδρίου, οι μαθητές παρακολούθησαν την έκθεση του Nikola Tesla, με εκθέματα από το μουσείο της ιδιαίτερης πατρίδας αυτόυ του σπουδαίου επιστήμονα, το Βελιγράδι. 
Οι καθηγητές του σχολείου μας  που συμμετείχαν στις δράσεις ήταν οι Θεοδωρίδης Δημήτριος (Φυσικός) Κυρίμης Ιωάννης, Παντελίδης Κοσμάς, Ράπτης Νικόλαος και Τσελεπής Χρήστος (Πληροφορικής).

"Όπου κι αν πάω". Αθηνά Χατζίκου


Ερμηνεία  Αθηνά Χατζίκου / Στίχοι Έλσα Αμανατίδου / Μουσική   Νίκος Δημητριάδης  (Ούτι)



Αθηνά Χατζίκου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥΣ, ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΡΕΟΝΤΑ ΥΔΑΤΑ


 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ  ΣΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥΣ, ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΡΕΟΝΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

Με την αρ. 179776(737)/18-04-2018 (ΑΔΑ: Ψ0Σ17ΛΛ-ΤΨ0) Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, απαγορεύεται η ενάσκηση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας ιχθύων και λοιπών υδρόβιων ζώων, με κάθε μέσο και εργαλείο, για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών αυτών, στους ποταμούς Αξιό, Αλιάκμονα, Γαλλικό, Εδεσσαίο, Στρυμόνα, Λουδία και Αγγίτη μέχρι τα όρια με το Νομό Δράμας (θυρόφραγμα οικισμού Συμβολής) και όλους τους παραπόταμους, χειμάρρους, ρυάκια, γεωφράγματα και υδάτινα κανάλια αυτών, καθώς και σε όλα τα λοιπά ρέοντα ύδατα της Π.Κ.Μ., συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής λίμνης Άγρα, από την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 και ώρα 12 μ.μ. μέχρι και την Κυριακή 03 Ιουνίου 2018 και ώρα 12 μ.μ.
Οι Αστυνομικές Αρχές και οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν την αρμοδιότητα τήρησης - εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς των. 
Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες δ/ξεις.
Περισσότερες πληροφορίες στα αρμόδια Τμήματα Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων:
1. Π.Ε. Ημαθίας: 2331350123 
2. Μ.Ε. Θεσσαλονίκης: 2313330382
3. Π.Ε. Κιλκίς: 2341350153 
4. Π.Ε. Πέλλας: 2381351256 
5. Π.Ε. Πιερίας: 2351351141 
6. Π.Ε. Σερρών: 2321355248

Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Βεγορίτιδα εντός των ορίων της Π.Ε. Πέλλας, στα πλαίσια αναπαραγωγής ιχθύων



Απαγόρευση  αλιείας  στη  λίμνη  Βεγορίτιδα εντός των ορίων της Π.Ε. Πέλλας, στα πλαίσια αναπαραγωγής ιχθύων

Με την αρ. 186499(1633)/18-04-2018 (ΑΔΑ: 9Π217ΛΛ-Β4Ν) Απόφαση Αναπληρώτριας Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, απαγορεύουμε απόλυτα την αλιεία με οποιοδήποτε μέσο και εργαλείο για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών στη λίμνη  Βεγορίτιδα, κατά το χρονικό διάστημα από 23η  Απριλίου 2018 και ώρα 12η μεσημβρινή, έως και 4η Ιουνίου 2018 και ώρα 12η μεσημβρινή. 
Κατά την παραπάνω απαγορευτική περίοδο οι αλιείς υποχρεούνται να μεταφέρουν τις βάρκες  από  τις αποβάθρες  και  όλα τα αλιευτικά τους εργαλεία στα σπίτια τους.
Την εφαρμογή της παρούσας αναθέτουμε στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα και τα Δασαρχεία της περιοχής.
Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται με τις ισχύουσες διατάξεις των Ν.∆ 420/70, Ν. 1740/87 και 2040/92.

         

Μετεγκαθίσταται η μονάδα τεχνητού νεφρού στην νέα σύγχρονη μονάδα του Νοσοκομείου Έδεσσας


Τεχνητό νεφρό Νοσοκομείου Έδεσσας :  Πλήρης δικαίωση βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και Αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη 
Το Σαββατοκύριακο 21-22/04/18 μετεγκαθίσταται η μονάδα τεχνητού νεφρού στην νέα σύγχρονη μονάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χρήστου Σμία.
Τελειώνει από την Δευτέρα 23/04/18 η ταλαιπωρία πολλών χρόνων νεφροπαθών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της μονάδας τεχνητού νεφρού που εξυπηρετεί όλη την Πέλλα και γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες. Το κόστος του έργου κυμάνθηκε σε 200.000,00 € (κοντά στο ένα τρίτο του κόστους που προϋπολογιζόταν στο παρελθόν).
Οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έγιναν εθελοντικά στο τεχνικό γραφείο του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη (με την συμμετοχή και εθελοντών συναδέλφων του μηχανικών) και υπεγράφησαν από μηχανικούς του Δήμου Έδεσσας. Η χρηματοδότηση του εξασφαλίστηκε από τον Αναπλ. Υφυπουργό Παύλο Πολάκη αφού ξεπεράστηκαν αποφασιστικά όλα τα μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια με μεγάλη προσπάθεια Υπουργού και βουλευτή.
Επόμενος στόχος η εξασφάλιση σύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και στις 25 θέσεις, κάτι που θα επιδιωχθεί το επόμενο διάστημα.  Ένα σύγχρονο μηχάνημα εξασφαλίστηκε από την ΠΕΔ. 
Για να γίνει κατορθωτή αυτή η εξέλιξη προηγήθηκε προσπάθεια επί ένα και πλέον έτος από τον βουλευτή και την προσωρινή διοίκηση του Νοσοκομείου ( πριν αναλάβει η σημερινή Διοίκηση) στην αντιμετώπιση δεκάδων προβλημάτων συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατίας αλλά και μικρών και μεγαλύτερων διαπλοκών που καταδίκαζαν επί τόσα χρόνια τους νεφροπαθείς να κάνουν την θεραπεία τους σε τριτοκοσμικές συνθήκες. 
Ο βουλευτής εκφράζει την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα που δείχνει τον δρόμο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν και πολλά άλλα θέματα όχι μόνο της υγείας αλλά και άλλα θέματα του Νομού. Μόνο με μεγάλη ανιδιοτελή προσπάθεια, επιμονή στην αντιμετώπιση των μικροδιαπλοκών και της γραφειοκρατίας, ευελιξία και χρήση και του εθελοντισμού και φυσικά με την υποστήριξη των Υπουργών και των υπηρεσιών μπορεί να επιτευχθεί σε αυτές τις συνθήκες θετικό αποτέλεσμα.
Η εξέλιξη αυτή , στην οποία συνέβαλε σημαντικά και ο σχετικά νεοϊδρυθείς  σύλλογος νεφροπαθών Πέλλας και ο πρόεδρος του Βασίλης Μίσκος,  θα βοηθήσει αποφασιστικά στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νεφροπαθών στην μονάδα, στην σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ( που θα εργάζεται πλέον σε ανθρώπινες συνθήκες) και στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος παροχής περίθαλψης στους νεφροπαθείς. 
Το έργο θα εγκαινιαστεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ( με δεδομένη την αποφασιστική συμβολή του στην υλοποίηση του έργου) αλλά και την πολλαπλά διατυπωμένη διάθεση και δέσμευση του να το εγκαινιάσει.  Επιδιώκεται και η έλευση στην Πέλλα , με αυτή την αφορμή, του Υπουργού Υγείας  Ανδρέα Ξάνθου που σε αυτή την περίπτωση θα είναι αυτός που θα εγκαινιάσει το έργο.  
Η κυβέρνηση αυτή με την κατασκευή του έργου μετεγκατάστασης του τεχνητού νεφρού, την εξασφάλιση δύο αξονικών για τα Νοσοκομεία της Πέλλας, την πρόσληψη 25 μόνιμων ιατρών, εξασφάλιση νέων συστημάτων οξυγόνου και στα δύο Νοσοκομεία, προμήθεια κινητού υπέρηχου, πρόσληψη συμβασιούχων, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και άλλες δράσεις εξασφαλίζει την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Πέλλα.  




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...