Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το κεράσι σε κάποιες χώρες πωλείται 68-70 ευρώ/κιλό, ενώ το κεράσι ¨το πετρέλαιο" της Πέλλας καταστρέφεται.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ 68-70 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ ΕΝΩ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ‘’ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ’’ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

       Βλέποντας τις τιμές του κερασιού από 4,90 ευρώ έως 5,90 ευρώ/κιλό στα Super market της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία - Θράκη)  η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή είναι «Πω πω τι βγάζουν οι κερασοπαραγωγοί ; Πολλά χρήματα». Αν αναφερθούμε δε σε ‘’καλά μανάβικα’’ της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αυτά των τουριστικών περιοχών, όπως η Χαλκιδική, η Καβάλα ή και τα νησιά μας, τότε οι τιμές αρχίζουν από τα 9,00 ευρώ/κιλό και εκτοξεύονται ακόμη και στα 14,00 – 15,00 ευρώ/κιλό. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
       Εισαγόμενοι αεριτζήδες έχουν καταφέρει να «βάλουν» στο τσεπάκι τους Έλληνες παραγωγούς, με αποτέλεσμα οι τιμές σήμερα (07-06-2018) να κυμαίνονται από 0,70 ευρώ/κιλό τα 28άρια, 0,80 ευρώ/κιλό τα 30άρια και έως 1,00 ευρώ/κιλό τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κεράσια. Οι εισαγόμενοι αεριτζήδες εκμεταλλεύονται την έλλειψη οργανωμένων συνεταιρισμών, την έλλειψη ομάδων παραγωγών αλλά κυρίως την παντελή έλλειψη του Ελληνικού κράτους, το οποίο μόνο φόρους ξέρει να εισπράττει από τον Έλληνα παραγωγό και δεν φροντίζει να τον θωρακίσει ώστε να πουλήσει σε ικανοποιητικές τιμές τα προϊόντα του. Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην χώρα μας σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη και στην Τουρκία το κράτος φροντίζει να είναι δίπλα στον παραγωγό προκειμένου και ο παραγωγός να έχει ένα σεβαστό έσοδο από την συγκομιδή της παραγωγής του, αλλά και το κράτος να εισπράξει φόρους αλλά και συνάλλαγμα από τις εξαγωγές. Δυστυχώς η οικονομική δυσχέρεια έχει φέρει σε αδιέξοδο τους Έλληνες παραγωγούς με αποτέλεσμα κάποιοι να μαζεύουν κεράσια για να καλύψουν οικονομικές «τρύπες» ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν προβαίνουν στην συγκομιδή τους καθώς το εργατικό κόστος είναι υψηλό και δεν συμφέρει στον παραγωγό η συλλογή του κερασιού.
       Θα ήθελα τέλος να αναφέρω μια προσωπική εμπειρία όπου ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε η τιμή του κερασιού σε Super Market του Λονδίνου (βλ. φωτογραφία) όπου τα κεράσια της Χιλής (χωρίς να έχω τίποτα με τους Χιλιανούς) τα οποία με την πρώτη ματιά φαινόταν ότι ήταν κατώτερης ποιότητας σε σχέση με τα δικά μας Ελληνικά κεράσια πωλούνταν στην εξωφρενική τιμή των 68-70 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ, ΝΑΙ 70 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Για την ακρίβεια 55,00 λίρες Αγγλίας. Φυσικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα υπήρχε περίπτωση να δω αυτή την τιμή σε κεράσι γι’ αυτό και έβγαλα φωτογραφία, ευτυχώς για εμένα υπάρχουν και τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα επειδή με όσους φίλους κερασοπαραγωγούς μίλησα κανείς δεν πίστευε την τιμή που του έλεγα ότι πωλούνται τα κεράσια στο Λονδίνο έως την στιγμή που τους έδειχνα την φωτογραφία.



1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της Ε.Ε.Λ. για την Εδεσσαία Σοφία Μιμιλίδου


Νέα σπουδαία διάκριση για την Εδεσσαία ποιήτρια Σοφία Μιμιλίδου. Η 23χρονη ποιήτρια δύο χρόνια μετά την έκδοση της ποιητικής της συλλογής «Απορίες Αθωότητας» (Εκδ.Ιωλκός, 2016) συνεχίζει την επιτυχή πορεία της στο χώρο της ποίησης με ένα νέο ποίημα της, το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο της  Εταιρίας  Ελλήνων Λογοτεχνών. Πρόκειται για μια ιστορικότατη Εταιρία η οποία από το 1934 συνεχίζει να προάγει τα Ελληνικά Γράμματα, παρέχοντας σπουδαίο πνευματικό και πολιτιστικό έργο. Στα μέλη της θα συναντήσει κανείς έναν ατέλειωτο κατάλογο εξεχουσών προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας μας, όπως  οι Κ.Παλαμάς, Γ.Ξενόπουλος, Ν.Καζαντζάκης, Γ.Ρίτσος και Α.Σικελιανός.

Την 3η Ιουνίου στα γραφεία της Ε.Ε.Λ. στην Αθήνα,  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των βραβείων του Πανελλήνιου διαγωνισμού για νέους ποιητές «Παύλος Ναθαναήλ» . Το ποίημα της Σοφίας τιτλοφορείται «Το πέταγμα» και πραγματεύεται το επίκαιρο και πολύ ευαίσθητο για πάρα πολλές οικογένειες της  χώρας μας ζήτημα της φυγής των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αξίζει να τονιστεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η Σοφία τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο (2015,2018), κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα από τους διοργανωτές ως ένα γεγονός που αποδεικνύει τη γνήσια ποιητική της φλέβα, καθώς και τις μεγάλες προοπτικές της να χαράξει μια σπουδαία πορεία στο λογοτεχνικό χώρο.  Η ίδια η ποιήτρια ευχαρίστησε θερμά την Εταιρία, επισημαίνοντας πως η βράβευσή της από την Εταιρία τρία χρόνια πριν, αποτέλεσε σημαντικότατο κίνητρο στην απόφαση της να προχωρήσει στην έκδοση της πρώτης ποιητικής της συλλογής.


Η απαγγελία του βραβευμένου ποιήματος από τη δημιουργό συγκίνησε και χειροκροτήθηκε από το κοινό. Ακολούθησαν οι απαγγελίες των υπόλοιπων εξαιρετικής ποιότητας διακριθέντων ποιημάτων μαζί με ένα μουσικό πρόγραμμα.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή ομιλία του Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  κ. Γ.Αντρειωμένου με θέμα: «Τα παιδικά χρόνια του Γ.Ρίτσου και Ν.Βρεττάκου», στην οποία τόνισε πως «ο ποιητής γεννιέται κι όχι απλώς γίνεται». Ο ποιητής λοιπόν γεννιέται και το ευτυχές για την Ελλάδα είναι πως υπάρχουν πολλά νέα παιδιά εκεί έξω που προσπαθούν να εκφραστούν μέσω της ποίησης, πολλοί γεννημένοι ποιητές που περιμένουν να πάρουν την ευκαιρία τους και να αφήσουν το στίγμα τους στα νεοελληνικά γράμματα. Η Σοφία Μιμιλίδου απέδειξε τόσο με τη διάκριση όσο και με το ποίημα της πως η ελπίδα για το μέλλον υπάρχει, καθώς υπάρχουν νέοι ανάμεσα μας, οι οποίοι μπορούν να ξεχωρίσουν, να δώσουν όραμα και να εμπνεύσουν με την τέχνη τους.

Ακολουθεί το βραβευμένο ποίημα

ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ                                     
Θα φύγω μαμά,
δε με κρατάει άλλο εδώ, θα φύγω.
Βαρέθηκα πια το παιδικό μου δωμάτιο
κι ας μην έχω πού αλλού να μείνω.
Βαρέθηκα τις κλειστές πόρτες που κανένα κλειδί δεν ανοίγει
κι όλα εκείνα που συνηθίζω να αποδίδω στη δήθεν «ατυχία» μου,
εγώ παράταιρη στο μέλλον αυτό που όλοι λένε πως μου ανήκει.

Για μια άλλη χώρα φαίνεται πως μορφώθηκα και μεγάλωσα.
Βαρέθηκα να είμαι βάρος- Τι είναι αυτά που λέω, θα πεις, ντροπή- το ξέρω.
Να σβήνω κεριά και να μένω πάντα παιδί, βαρέθηκα.
Μου ‘λεγες παλιά πως θα ‘ρθει η μέρα που θα ανοίξω τα φτερά μου και θα πετάξω,
μα εδώ δεν έχει για μένα ουρανούς
ή ίσως τα φτερά μου δεν είναι ανθεκτικά σ’ αυτόν τον ήλιο και γκρεμίζομαι,
κέρινη κούκλα και λιώνω
ίσως πάλι δεν υπάρχει ο ήλιος που βλέπουμε
και δεν είναι παρά ένα αφαιρούμενο αυτοκόλλητο μιας τόσο παραπλανητικά γαλάζιας 
     οθόνης που σε κάνει 
να ελπίζεις και να θες όσο τίποτα να μένεις,
μα εγώ θα φύγω.

Θα φύγω μαμά, όμως να μην κλαις, θα με βλέπεις τις γιορτές,
θα μιλάμε συχνά, θα το δεις
και ναι, θα τρώω σωστά και θα ντύνομαι
μα το ξέρω πάντα θα νιώθω γυμνή και θα πεινάω
ένα άξενο κρύο θα σφυροκοπάει διαρκώς τις αμπάλωτες ρωγμές της ανάσας μου.
Μα εγώ θα φύγω.

Μας λένε «χαμένη γενιά», τέτοιοι τίτλοι βγαίνουν βέβαια με ευκολία
απ’ όσους φοβούνται να προσπαθήσουν. 
Εμείς και σε ανήλια γη θα αναζητήσουμε τώρα μια ηλιόλουστη ζωή 
όχι, δεν έχω θυμό για κανέναν, μόνο που θα μου λείπεις,
εσύ η πρώτη πρώτη πατρίδα μου
κι η θάλασσα, η Μεγάλη Μητέρα.
Φεύγω, όμως δεν παραιτούμαι.

Η βαλίτσα μου γεμάτη και δεν κλείνει,
τα εφόδια που μου έδωσες τοποθετημένα στριμωχτά,
μαζί και τόσος φόβος-πού να χωρέσουν;
Θα αφήσω αυτόν το στραβό ορίζοντα που βλέπω κάθε πρωί απ’ το παράθυρο και θα φύγω,
μα μην ανησυχείς, θα ρίχνω πίσω μου τους αγαπημένους μου στίχους να μη χάσω το δρόμο 
     του γυρισμού, σ’ το υπόσχομαι.

…«Η πτήση 213 για το Άγνωστο αναχωρεί σε μισή ώρα… 
Οι αποσκευές των ελπίδων σας θα τοποθετηθούν στο διάδρομο 17…» 


Γιάννης Σηφάκης : Εντός του Ιουνίου θα πληρωθεί η επισιτιστική της ΟΠ Φλαμουριάς


Γιάννης Σηφάκης : Μέχρι τέλος Ιουνίου η πληρωμή της επισιτιστικής για τα ροδάκινα στην ΟΠ Φλαμουριάς 
Η πληρωμή του φακέλου έχει εγκριθεί, απομένει ο έλεγχος και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες 
Υπενθυμίζουμε ότι η έγκριση της πληρωμής της επισιτιστικής έγινε, όπως ανακοινώθηκε από τον Γιάννη Σηφάκη, την Τρίτη 08/05/18 σε σύσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ παρόντων του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη, του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Θανάση Καπρέλη, του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Κέντρου, των υπηρεσιακών παραγόντων και του προέδρου της ΟΠ Φλαμουριάς Δημήτρη Τσίτση στην οποία αντιμετωπίστηκαν τα όποια προβλήματα υπήρχαν. Αποφασίστηκε να πληρωθεί η επισιτιστική και δρομολογήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.
Η όποια καθυστέρηση στην πληρωμή οφείλεται σε κοινοτικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, που μεσολάβησαν, και στον τελικό έλεγχο του φακέλου.
Το θέμα αφορά πάνω από 200 αγρότες και το συνολικό ποσόν πληρωμής είναι περί τις 350.000,00 €.
Η πληρωμή των μεμονωμένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει για όλους την ίδια περίοδο μετά την ολοκλήρωση των αναγγελιών στην ΔΑΟΚ ( καταληκτική ημερομηνία η 30/06/2018) και την υποβολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ των δικαιολογητικών για την πληρωμή. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...