Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


Έδεσσα, 30 Ιουλίου 2020

 

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τις αρχές διοίκησης και εύρυθμης λειτουργίας, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η διασπορά εργαζομένων μιας υπηρεσίας, δημιουργεί προβλήματα στη σωστή και αποδοτική της λειτουργία.

 

Δεν έχω καμία πρόθεση να καταργήσω υπηρεσίες, για αυτό εξάλλου προσπαθώ αφενός μεν να στηρίξω την υπηρεσία μας στα Γιαννιτσά με όποιες δυνατότητες έχουμε ως ΠΕ Πέλλας, αφετέρου δε, να συγκεντρώσω τις υπηρεσίες που είναι διάσπαρτες στα περίχωρα (π.χ. Τμήμα Συγκοινωνιών στο Νέο Μυλότοπο) στη πόλη των Γιαννιτσών, έτσι ώστε να υπάρξει και ο κατάλληλος χώρος, για αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών.

Κάθε άλλη ερμηνεία, αφορά εσάς και όχι εμένα.

 

 

 

Με Τιμή

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

                                                          


Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη


Έδεσσα, 30 Ιουλίου 2020

 

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

 

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται επίσκεψη της Κυρίας Υπουργού

στην ΠΕ Πέλλας

 

 

Με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Συγκεκριμένα, μεταξύ των σημαντικών έργων που συζητήθηκαν και για τα οποία η κα. Υπουργός δεσμεύτηκε για τη συνεργασία της, με στόχο την προώθηση και υλοποίησή τους, περιλαμβάνονται:

 

·        Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και η βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό, με την εκτέλεση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του Μουσείου και την κατάλληλη σηματοδότηση του οδικού δικτύου για την διευκόλυνση των επισκεπτών.

·        Η δημιουργία εκθεσιακού χώρου και διαδρομών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου Μαυροβουνίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1925. Στο πλέον κεντρικό σημείο του Νομού θα δημιουργηθεί έκθεση φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων που αφορούν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ανάδειξη ιστορικών σημείων, με ενημερωτικές πινακίδες και αναγραφές των ιστορικών γεγονότων της κάθε περιοχής, την κατασκευή μνημείου στο όρος Βόρας, όπου έγιναν οι φονικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και η ανάδειξη του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Σκύδρας (σταθμός Ντεκοβίλ). Στόχος είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας για την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η προβολή της με ετήσιες εκδηλώσεις και ειδικές εκδόσεις, με μετάφραση στις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Σέρβικα. Να σημειωθεί ότι ο Χο Τσι Μινχ (Βιετναμέζος κομμουνιστής επαναστάτης και πολιτικός που διατέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ), υπηρέτησε στο Γαλλικό Νοσοκομείο στο Μαυροβούνι Σκύδρας όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα το υδραγωγείο που υδροδοτούσε το Γαλλικό και Αγγλικό Νοσοκομείο της περιοχής. Για την υπηρέτηση του στο Γαλλικό Νοσοκομείο του Μαυροβουνίου, ο Χο Τσι Μινχ κάνει ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στα απομνημονεύματα του.

·        Η ανάδειξη του Κάστρου Χρυσής. Το Κάστρο Χρυσής μαζί με την γέφυρα Μεγάλου Αλεξάνδρου χρειάζεται να αξιοποιηθούν πολιτιστικά και να αναδειχθούν διότι είναι σημεία υψηλού ενδιαφέροντος. Η δημιουργία πρόσβασης στα σημεία αυτά και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία ακόμα μίας πολιτιστικής διαδρομής στην Πέλλα.

·        Η επέκταση των ανασκαφικών εργασιών στον Λόγγο της Έδεσσας και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η δημιουργία εκθετηρίου και χώρου πολιτισμού στο παλιό Γενί Τζαμί Έδεσσας, καθώς και η ανάδειξη της εκκλησίας στο Κάτω Γραμματικό γενέτειρα του Πατριάρχη Χρύσανθου.

·        Η ανάδειξη του σιδηροδρομικού σταθμού Ντεκοβίλ. Για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε μελέτη στο Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ μέσα από το πρόγραμμα «Μακεδονία». Είναι ένα έργο το οποίο είχε διεκδικήσει ο κ. Τζαμτζής στο παρελθόν, ως Δήμαρχος Σκύδρας, αλλά, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε η μελέτη αναστήλωσης του χώρου. Σήμερα, ο παλιός σταθμός Σκύδρας, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί το 1992 ως «Νεότερο Ιστορικό Μνημείο» διατηρεί φέρων οπλισμό, αλλά έχει γκρεμιστεί η σκεπή και, για τον λόγο αυτό, το μνημείο χρειάζεται να αναστηλωθεί.

·        Η αποκατάσταση και ανάδειξη της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Λουτροχωρίου του Δήμου Σκύδρας που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης από το Υπ. Πολιτισμού.

·        Η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία και λειτουργία Θερινού Σχολείου (Summer School), στο οποίο θα συμμετέχουν παιδιά από τον απόδημο ελληνισμό. Η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται να φέρει σε πραγματική επαφή τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού με την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσα από ενημερωτικά μαθήματα και επισκέψεις μνημείων στο Νομό.

·        Η ανάδειξη της Πέλλας ως κέντρου των πόλεων παγκοσμίως που φέρουν το όνομα «Αλέξανδρος», «Πέλλα», «Έδεσσα» και των χωρών που έφτασε ο Μεγάλος εκπολιτιστής, προβάλλοντας το έργο του, μέσα από συνέδρια και πολιτιστικές συναντήσεις . Ταυτόχρονα προτείνεται η δημιουργία ενός διαδραστικού χώρου όπου θα παρουσιάζεται, με σύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα, η ζωή, η πορεία, οι κατακτήσεις και η προσφορά διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού στην οικουμένη, από τον Μέγα Αλέξανδρο.

·        Ακολούθησε συνάντηση της κ. Μενδώνη με τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Γιάννου στην οποία παρέστει ο κ. Τζαμτζής, στηρίζοντας τις προτάσεις του.

 

Κατά την ολοκλήρωση της συνεργασίας, η κα. Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Τζαμτζή και τον κ. Γιάννου, για τον προγραμματισμό επίσκεψής της στην ΠΕ Πέλλας, με πιθανότερη ημερομηνία εντός του πρώτου δεκαημέρου και πιθανότερα στις 4


Συναυλία Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας


Πανσέληνος 2020 
3  Αυγούστου  2020,  21:30 

“Όταν βγαίνει το φεγγάρι”

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σε συνεργασία 
με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας 

σας προσκαλούν στη συναυλία της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με τη Μαριάννα Ζάχου και τον Σπύρο Καβαλλιεράτο 


Το πρόγραμμα θα περιέχει έντεχνα ελληνικά τραγούδια των Αττίκ,  Χατζιδάκι,  Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λεοντή και επιλογές από την έντεχνη μουσική άλλων χωρών. Μουσική από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή αναπαράγεται δημιουργώντας ένα αισθητικό πλαίσιο, όπου σμίγουν τα χρώματα και οι μυρωδιές του τόπου μας, κάτω από το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

H Μαριάννα Ζάχου και ο Σπύρος Καβαλλιεράτος συνεργάζονται από το 2013. Μετρούν πλήθος εμφανίσεων, είτε ως ντουέτο, είτε ως μετέχοντες μεγαλύτερων σχημάτων. Φέτος το καλοκαίρι εμφανίζονται ξανά μαζί και μας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει επιλογές από παλαιότερα έργα τους,  "Χρώματα κι αρώματα" (Αθήνα 2017), "Θαλασσινά φεγγάρια" (Λάρισα 2020), καθώς και από τη φετινή τους μουσική συνύπαρξη με τον Αποστόλη Γιάγκο ως D trio. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας.  

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. 

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζόμενους, όπως επιβάλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα SARS-COV-2. 
Η προσέλευση των επισκεπτών θα γίνει υπό τις συστάσεις του φυλακτικού προσωπικού.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...