Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Εκδήλωση Προσφοράς και Αγάπης προς τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Πέλλας « Άγιοι Ανάργυροι »


Μία  εκδήλωση  Προσφοράς  και Αγάπης  θα  πραγματοποιηθεί   την Πέμπτη 17  Μαΐου 2018   στα γραφεία του Συλλόγου  Νεφροπαθών  Ν. Πέλλας   « Άγιοι Ανάργυροι »   (Γ. Πέτσου  αρ. 5) στην Έδεσσα.

Πρόκειται  για την προσφορά  Δωρεάν Παραχώρησης  από τον συμπολίτη μας καλλιτέχνη Γεώργιου Αβραμίδη,  του  Ξυλόγλυπτου Έργου Τέχνης  με απεικόνιση  των « Αγίων Αναργύρων »  σε ένδειξη Αγάπης και Σεβασμού προς τους πάσχοντες νεφροπαθείς.

Στην  εκδήλωση θα παραστεί  ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης  Εδέσσης, Πέλλης  και Αλμωπίας  κ. κ.  ΙΩΗΛ  που θα τελέσει  τον Αγιασμό.

Πρόσκληση - Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Π.Ε. Πέλλας



«Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας, φορείς, συλλόγους και σωματεία να παρευρεθούν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός που άφησε πίσω του 353.000 ψυχές και εκατομμύρια απογόνους που αναζητούν δικαίωση ακόμη και σήμερα» ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά με αφορμή τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην Αριδαία σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας και τους Ποντιακούς – Προσφυγικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το παρακάτω:

Σάββατο 19 Μαΐου 2018
Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας
Τόπος: Αίθουσα εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας
Ώρα έναρξης: 19:30
Περιεχόμενο: Ομιλίες, αφηγήσεις και συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου

Κυριακή 20 Μαΐου 2018
Ιερός Ναός Αγίου Νικάνδρου & Ιωαννικίου Αριδαίας

07:00-10:00π.μ.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ.

10:00-10:30π.μ.
Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, εντός του Ιερού Ναού, από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά.

Τελετή Μνημοσύνης – Άγαλμα Ποντιακού Ελληνισμού (2ο Γυμνάσιο Αριδαίας)
10.45-11.30
·      Τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας για το σύγχρονο νόημα της ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτριο Μπίνο 

1.    Ανάγνωση ψηφίσματος
2.    Πυρρίχιος χορός
3.    Κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων
4.    Σιγή ενός λεπτού
5.    Εθνικός Ύμνος



Ακόμη, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας παρακαλούνται να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 για την πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων και ομιλιών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Παράλληλα, ορίζονται:
Α) Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου 2018.
Β) Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 20ης Μαΐου 2018 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Επίσης, η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας παρακαλείται να φροντίσει για τις ιεροτελεστίες, ο Δήμος Αλμωπίας για τη διαρρύθμιση και ευταξία του χώρου του Αγάλματος, η ΙΙα Μ/Κ Μεραρχία παρακαλείται να μεριμνήσει για την στρατιωτική παράταξη και η Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας και το τοπικό Τμήμα Τροχαίας παρακαλούνται να φροντίσουν για την τάξη.

Γιάννης Σηφάκης: Μονόδρομος η οργάνωση του αγρότη - Δεν μπορεί η Πέλλα με το 65% του κερασιού της χώρας να πουλά στον "δρόμο", χωρίς τυποποίηση και σε τέτοιες τιμές


Γιάννης Σηφάκης:  Δεν μπορεί η Πέλλα με το 65% της παραγωγής κερασιού της  χώρας να πουλάει «στο δρόμο» , χωρίς τυποποίηση και σε τέτοιες τιμές
Δεν το αξίζει η Πέλλα αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες στην εμπορία του κερασιού
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι αγρότες ότι είναι  μονόδρομος η οργάνωση τους σε οργανώσεις παραγωγών νέου τύπου χωρίς τους γνωστούς «επιτήδειους» του παρελθόντος, η τυποποίηση και η εμπορία συσκευασμένων προϊόντων για να απολαμβάνουν οι ίδιοι την προστιθέμενη αξία του κόπου τους. 
Τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο Νόμος που ψηφίστηκε για την πληρωμή των ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 μέρες στον λογαριασμό του αγρότη.
Ακόμη δίδονται πολύ σημαντικά κίνητρα στον αγρότη, περισσότερα από κάθε άλλον κλάδο της οικονομίας:
1. Η εκμετάλλευση του μέτρου 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για υποβοήθηση πέντε ετών προκειμένου να οργανωθεί εκ νέου σε οργανώσεις και ομάδες παραγωγών
2. Επιχειρησιακά προγράμματα κάθε χρόνο στις οργανώσεις παραγωγών
3. Προγράμματα για τυποποίηση, μεταποίηση και συσκευασία με μεγάλες επιδοτήσεις. Και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Αναπτυξιακός Νόμος
4. Οι άμεσες και άλλες επιδοτήσεις 
5. Οι αποζημιώσεις
6. Θα επανεξεταστεί το φορολογικό μετά την έξοδο από τα μνημόνια από τον φετινό Αύγουστο
Το πλαίσιο υπάρχει, οι δυνατότητες υπάρχουν. Σε προϊόντα που η Πέλλα είναι πρώτη στην χώρα ( κεράσι, ροδάκινα, βερύκοκα, δαμάσκηνα) αλλά και καλή θέση στην χώρα ( ακτινίδια, μήλα, κάστανα κλπ) δεν χωρούν πλέον δικαιολογίες, ούτε αρμόζει στον αγρότη της Πέλλας μόνο να γκρινιάζει και να ζητά συνεχώς επιδοτήσεις και στήριξη ( παρότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία).
Η λογική μας, και εμένα προσωπικά, είναι η οργάνωση του αγρότη και του κτηνοτρόφου και όχι η διάλυση του που επί δεκαετίες επιδίωκε όλο τον παλιό σύστημα με τις παλιές περπατησιές. Όλοι το ξέρετε ότι οι προηγούμενοι ( είτε κυβερνήσεις, είτε βουλευτές, είτε εμπορικά συμφέροντα, κλπ) ήθελαν τον αγρότη διαλυμένο, πελάτη στα βουλευτικά ή τα κομματικά τους γραφεία.
Τώρα το κλίμα είναι ευνοϊκό για την οργάνωση των αγροτών ξανά, χωρίς την αναπαραγωγή φόβων και στερεοτύπων επειδή στο παρελθόν κάποιοι «επιτήδειοι» λυμαίνονταν τον κόπο του κουρελιάζοντας την έννοια του συνεταιρισμού και του συνεργατισμού.
Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση, κανένας μόνος του με 30, 50 ή 70 στρέμματα δεν μπορεί να αντέξει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. 
Οι λύσεις υπάρχουν, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, απαλλαχθείτε από τον φόβο και των ωχαδερφισμό, απαλλαχτείτε από την επαναλαμβανόμενη γκρίνια. Οι νέοι να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν την πληρωμή των κόπων τους και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων για τα οποία είμαστε περήφανοι.
Δεν είμαστε όμως καθόλου περήφανοι για αυτό που βλέπουμε γυρνώντας αυτές τις μέρες στον κάμπο και στα βουνά μας.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει για σήμερα Τρίτη 15 Μαΐου 2018



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 14/2018) που ισχύει για σήμερα Τρίτη 15 Μαΐου 2018:
Ειδικότερα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους κυρίως στα βορειοδυτικά.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1. Πριν το μεσημέρι, το Βόρειο Ιόνιο (κυρίως περιοχή Κέρκυρας- Παξών) και η Ήπειρος.
2. Από το απόγευμα, η Δυτική Μακεδονία και πιθανώς η Δυτική Στερεά και η Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία.
3. Από το βράδυ, η Κεντρική Μακεδονία.

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:  
·         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
·         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·         Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
·         Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
·         Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
·         Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Στη χαράδρα του Βίκου οι Συνοδοί Βουνού του ΙΕΚ Αριδαίας.


Στη χαράδρα του Βίκου οι Συνοδοί Βουνού του ΙΕΚ Αριδαίας.

Την βαθύτερη χαράδρα του κόσμου, στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, επισκέφτηκαν οι ΣΥΝΟΔΟΙ ΒΟΥΝΟΥ του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, στo πλαίσιο των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών της ειδικότητας.
Οι καταρτιζόμενοι  μας βίωσαν μια μοναδική εμπειρία, καθώς το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος του, ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Στο τέλος της κατάβασης του φαραγγιού τους αποζημίωσε, ο σπάνιας ομορφιάς παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, που το διατρέχει.
Οι σπουδαστές της ειδικότητας ΣΥΝΟΔΟΙ ΒΟΥΝΟΥ του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, επέστρεψαν εντυπωσιασμένοι, γεμάτοι εμπειρίες και ενέργεια. Η επόμενη μέρα τους βρίσκει να ετοιμάζουν αποσκευές για την εξόρμηση που ακολουθεί…

Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Γιόρτσος Α. Γεώργιος 










ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...