Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Εδεσσαϊκό Θέατρο: «Τίτλοι τέλους για το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου»


«Τίτλοι τέλους για το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου»

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου πραγματοποιήθηκε με την φιλοδοξία να προσφέρει στο ευρύ κοινό υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία, αξιοποιώντας το υπαίθριο απαράμιλλου κάλους χώρο της Γαβαλιώτισσας, με κύριο στόχο να τονωθεί και να προβληθεί η τοπική και όχι μόνο ερασιτεχνική Θεατρική παραγωγή. Το πλαίσιο ξεκάθαρο, χαρακτηριστικό και της φετινής διοργάνωσης: μια συνάντηση θεατρικών ομάδων, πέρα από αξιολογήσεις, με ποικιλία μορφών και θεμάτων, με έργα Ελλήνων και ξένων Θεατρικών συγγραφέων.
Η νεοσύστατη Θεατρική ομάδα Περίκλειας Αλμωπίας, εξέπληξε ευχάριστα το κοινό την Πέμπτη 17 Αυγούστου με 4 διασκευασμένα διηγήματα του Anton Chekov, την Παρασκευή 18 Αυγούστου η Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού-Θεατρικού συλλόγου Αλμωπίας «ΕΚΦΡΑΣΗ» με το έργο των Α.Σακελλάριου-Χ.Γιαννακόπουλου «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», σκόρπισε άφθονο γέλιο και καταχειροκροτήθηκε, το Σάββατο 19 Αυγούστου η συγκλονιστική ερμηνεία της Βούλας Αργυράκη ως «ΦΟΝΙΣΣΑ», καθήλωσε με την αφηγηματική προσέγγιση της νουβέλας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η επίσης νεοσύστατη Θεατρική ομάδα Νάουσας «ΣΑΝΙΔΙ», με το δροσερό κείμενο του Lawrence Casler «Να ζει κανείς ή να συζεί;», ύψωσε έναν καθρέφτη στους θεατές κάνοντας τους μέρος της παράστασης, την Δευτέρα 20 Αυγούστου, η σκυτάλη πέρασε στη Θεατρική ομάδα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Βέροιας και την ηθογραφική κωμωδία των Α.Σακελλάριου-Χ.Γιαννακόπουλου «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», μεταφέροντας το κοινό σε άλλες εποχές, ήθη και αξίες. Την αυλαία του Φεστιβάλ έκλεισε η Θεατρική ομάδα της νεοσύστατης Νεανικής Σκηνής του Εδεσσαϊκού Θεάτρου την Τρίτη 22 Αυγούστου, άρτι αφιχθείσα με τιμητική διάκριση από το 15ο Φεστιβάλ Θεάτρου Κορίνθου, παρουσιάζοντας το έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Κόκκαλα».
Στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είχε προγραμματιστεί να συμμετέχει την Τετάρτη 23 Αυγούστου και η Θεατρική ομάδα Σκύδρας ΗΘΟΣ με την κωμωδία του Anthony Nielson «ΕΥΓΕΝΗ ΨΕΥΔΗ» (γνωστότερο ως «Ψέμα στο ψέμα»), δυστυχώς όμως λόγω τεχνικού κωλύματος υπαιτιότητας του εν λόγω σχήματος, η παράσταση ακυρώθηκε.
Στα φιλοξενούμενα Θεατρικά σχήματα, μετά το πέρας της εκάστοτε παράστασης , απονεμήθηκαν αγαλματίδια, αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής και παρατέθηκε γεύμα. Οι Θεατρικές ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, προσέφεραν πέρα από τις εξαιρετικές ερμηνείες, την καλή τους διάθεση και κυρίως αυτό που χαρακτηρίζει όλους τους ερασιτέχνες, την κατάθεση ψυχής επί σκηνής και μόνο γι αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων και ευχαριστιών εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, εκφράζει επίσης τις θερμές του ευχαριστίες στην Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε. κα Νατάσα Ιατρίδου και τον Διευθυντή της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε. κο Κώστα Τακατζόγλου για την άψογη συνεργασία, σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ-μέλη και φίλους του συλλόγου, στο Θεατρόφιλο κοινό που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και στο Δήμο Έδεσσας που στήριξε την πρωτοβουλία του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στο αεικίνητο και ακούραστο μέλος του Εδεσσαϊκού Θεάτρου κο Λάζαρο Δαλκαλίτση, πρωτεργάτη της Τεχνικής Ομάδας του συλλόγου.














Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας: «Συγκομιδή-Διακίνηση ακτινιδίων»


«Συγκομιδή-Διακίνηση  ακτινιδίων»

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας ανακοινώνεται ότι βάση της Υ.Α. 290524/3-9-2010 «περί «καθορισμού τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής εμπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων» (ΦΕΚ 1521/Β/7-9-2010), η συγκομιδή του προϊόντος γίνεται αποκλειστικά και μόνο μετά από την έκδοση απόφασης έναρξης συγκομιδής, της υπηρεσίας μας.
Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή των καρπών, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στην υπηρεσία μας Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής τους καθώς και την συγκομισμένη ποσότητα. Οι τυποποιητές - συσκευαστές  και οι εισαγωγείς - εξαγωγείς στην περιοχή παραγωγής προβαίνουν σε τυποποίηση - συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, τουλάχιστον 6,2 οBrix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%. Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης - συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5 oBrix. Στην περίπτωση κατά την οποία καταστρατηγείται η Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με τα παραπάνω, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Για πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, την έκδοση των αποφάσεων και την κατάθεση των υπεύθυνων δηλώσεων:
1. Παραγωγοί-συσκευαστές-έμποροι των δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας: Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Πέλλας: Διοικητήριο, Τ.κ 58200, Έδεσσα, τηλ 23813 51398, 51293, 51294  Φαξ: 23813 51298.
2. Παραγωγοί-συσκευαστές-έμποροι του Δήμου Σκύδρας: Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σκύδρας. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τ.κ 58500, Σκύδρα, τηλ 23810 89324, Φαξ: 23810 81930.
3. Παραγωγοί-συσκευαστές-έμποροι του Δήμου Πέλλας: Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών: Πλατεία Πίκπα, Τ.κ 58100, Γιαννιτσά, τηλ. 2381352313, 51312.


                                                                                                  Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ α.α


                                                                                                        ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΙΚΟΥΚΗΣ

Ανακοίνωση μεταγραφών από τον Α. Σ. Πρόμαχοι


Από το Δ. Σ. του Α. Σ. Πρόμαχοι ανακοινώνεται ότι με την ανανέωση της συνεργασίας με τον Γιώργο Μογδάνη και την σύναψη συμφωνίας για συνεργασία με τον Τάσο Ιωάννου από την Ένωση Τσάκων και τον Νίκο Νασούφη από την Δόξα Μεγαπλατάνου, έκλεισε ο κύκλος των καλοκαιρινών μεταγραφών για τον Σύλλογο.




Εγγραφές στο Ξενιτίδειο Δημοτικό Ωδείο Αριδαίας


ΞEΝΙΤΙΔEΙO ΔΗΜOΤΙΚO ΩΔEΙO AΡΙΔAΙAΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

 Το Ξενιτίδειο Δημοτικό Ωδείο Αριδαίας εύχεται στους μαθητές του καλή εκπαιδευτική χρονιά και ανακοινώνει ότι οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2017-2018
ΈΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής στη γραμματεία του Ξενιτίδειου Δημοτικού Ωδείου.

Ημέρες εγγραφής : Δευτέρα έως Παρασκευή.
Ώρες εγγραφής : 8:30-16:30 
Τηλ. (23840)28736
Ø    Επαγγελματικές Μουσικές Σπουδές
Ø   Απόκτηση Κρατικού Πτυχίου      
Τμήματα :
ü  εγχόρδων
ü  πιάνου
ü  κλ./ηλ. Κιθάρας
ü  παραδ./κλ. Οργάνων
ü  πνευστών , κρουστών
ü  μουσικής  προπαιδείας
ü  μουσικοκινητικής

Τομέας  Μουσικής  Προπαιδείας

Το Ξενιτίδειο Δημοτικό Ωδείο θεωρώντας  ότι η μουσική γνώση και μάθηση πρέπει να έχει ως αφετηρία της την προσχολική – πρώτη σχολική ηλικία, έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα σπουδών για παιδιά 4 έως 7 ετών.
Η μουσική διδασκαλία δοσμένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο εισάγει το παιδί στον «υπέροχο κόσμο της μουσικής» .
Το μάθημα γίνεται σε μικρές ομάδες παιδιών δυο φορές την εβδομάδα.

 Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής σε παιδιά ηλικίας 2,5 έως 3,5  ετών
Η Μουσική, μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του μυαλού, του σώματος, και των αρμονικών σχέσεων των παιδιών καθ' όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας τους.
Με τη Μουσικοκινητική Αγωγή, εστιάζουμε στην εξέλιξη του μικρού παιδιού, μέσω της ενεργητικής επίδρασης και τη σημασία που έχει τόσο η μουσική, όσο και η κίνηση, πάνω σε αυτό.
Το παιδί γοητεύεται από τους ήχους και συγκεντρώνεται περισσότερο στο ακουστικό ερέθισμα κι αντίστροφα.
Στόχος του προγράμματος αποτελεί η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας του μικρού παιδιού, η ευαισθησία που αναπτύσσεται μέσω αυτής, η ευχαρίστηση που παίρνει μέσα από τη συμμετοχή του στο ομαδικό παιχνίδι, όπου και τη μεταφέρει στο δικό του οικογενειακό περιβάλλον.
 Με τη συμμετοχή του γονέα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, γίνεται η προετοιμασία ένταξής του στη σχολική κοινότητα, συμβάλλοντας με την ατομική του προσπάθεια, στην απόκτηση μουσικών-κινητικών δεξιοτήτων αλλά κι ομαδικών εκτελέσεων ενόργανης μουσικής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων από τους «Βιβλιόφιλους Έδεσσας» σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Πολιτιστικές εκδηλώσεις για το διήμερο 2-3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν προγραμματιστεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας», με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου, καθώς και την τελετή απονομής των διακρίσεων του Ε΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε  συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ενώ τελούν υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας και του Δήμου Έδεσσας.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά προσκαλεί τους εκπροσώπους των τοπικών/περιφερειακών αρχών και φορέων και όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη συγγραφή, το ποιοτικό βιβλίο και την λογοτεχνία να παραβρεθούν στις επετειακές εκδηλώσεις, συμβάλλοντας στην επιτυχία τους. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ποικίλες πολιτιστικές δράσεις όπως ημερίδα για νέους συγγραφείς, έκθεση φωτογραφιών και ομιλία για την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, βράβευση διακριθέντων του Ε΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος, κ.ά. 

Ακολουθεί το πρόγραμμα του πολιτιστικού διημέρου: 

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου (Αίθουσα παλιού Παρθεναγωγείου)
19.00΄      Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφιών από τα Κατεχόμενα    
                 Δεξίωση - Τραγούδια από την Μαρία Ζλατάνη
20.00΄      Ημερίδα Νέων Συγγραφέων

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου (Αίθουσα Μητροπόλεως – Ψηλός Βράχος)
11.45΄     Έναρξη – Καλωσόρισμα
11.50΄     Χαιρετισμοί Επισήμων 
12.00΄     Ομιλία κας Ελ. Χατζημιχαήλ, Δημάρχου Ακανθούς
               (Κατεχόμενα Κύπρου) – Α΄Βραβείο Διαγωνισμού
12.15΄     Ομιλία Προέδρου «Βιβλιόφιλων» κ. Δ. Ευαγγελίδη
12.25’ Ομιλίες Βραβευθέντων - Απονομή διπλωμάτων
13.00΄      Τραγούδια από την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου
                Σκύδρας «Άγ. Ιωάννης Πρόδρομος»
13.20΄     Πέρας Εκδήλωσης

Ενημέρωση για το εν εξελίξει Aridea Cup


Την  Κυριακή διεξήχθηκε η πρώτη φάση των προκριματικών αγώνων του Aridea Cup, Ευρωπαικού πρωταθλήματος tennis για αθλητές και αθλήτριες μέχρι  16 ετών.
Το Σάββατο και την Κυριακή ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αριδαίας σε συνεργασία με την ΕΦΟΑ διοργάνωσε σχολή διαιτησίας, ώστε να εκπαιδευτούν και άλλοι νέοι διαιτητές, συμβάλοντας έτσι στην ποιοτική αναβάθμιση των τουρνουά και την ακόμη καλύτερη διοργάνωση του Aridea Cup.
Επίσης στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλού τις προηγούμενες μέρες προπονήθηκαν οι αθλητές.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος γύρος των μονών στο διεθνές τουρνουά της Tennis Europe που φιλοξενείται αυτή την εβδομάδα από τον Ο.Α. Αριδαίας. Οι 14 από τους 16 αθλητές που συνεχίζουν στο μονό αγοριών είναι από τη χώρα μας, ενώ στο μονό κοριτσιών προκρίθηκαν στον 2ο γύρο 11 αθλήτριες που εκπροσωπούν τα ελληνικά χρώματα. 

Στον 2ο γύρο του μονού αγοριών, μετά και τους σημερινούς αγώνες στην Αριδαία, προκρίθηκαν οι Νίκος Μανόπουλος, Τάσος Τσελέπης, Δημήτρης Τερτίγκας, Βαγγέλης Κυπριώτης, Γιώργος Νουχάκης, Αδαμάντιος Σταύρακας, Κωνσταντίνος Ράπτης, Ισαάκ Κουρτίδης, Βίκτωρας Ζερβουδάκης, Δημοσθένης Ταραμονλής, Pablo Luis Μπαλάφας, Αριστοτέλης Γκιθκόπουλος, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Χούμης.

Την πιο εντυπωσιακή νίκη, την πέτυχε ο Μανόπουλος, ο οποίος απέκλεισε από τον 1ο γύρο το Νο. 1 του ταμπλό, τον Βούλγαρο Mario Radev, με 7-5, 7-5. Πολύ σημαντική νίκη και για τον Pablo Luis Μπαλάφα, που μπήκε στο τουρνουά από τα προκριματικά και απέκλεισε το Νο. 6 του ταμπλό, Vladimir Popov, ενώ ο πρωταθλητής του Koufalia Cup, Κωνσταντίνος Ράπτης, έφτασε τις 6 συνεχόμενες νίκες σε διεθνείς διοργανώσεις.

Στον 2ο γύρο του μονού γυναικών, συνεχίζουν για τη χώρα μας οι Αναστασία Παρασκευούδη, Μαριλένα Καραδήμου, Ιωάννα Ζαχαράκη, Παρθένα Παυλίδου, Μαρία Γεωργιάδου, Μάρθα Μακαντάση, Έλλη Λογοθέτη, Βάλια Σαμαρά, Δήμητρα Παύλου και Μαρία Θεοχάρη.

Στον αγώνα της ημέρας, η Μαρία Θεοχάρη, η οποία ξεκίνησε την προσπάθειά της από το ταμπλό των προκριματικών, επικράτησε της Μαρίας Ελένης Πούλκα με 4-6, 6-2, 7-6 (7), έπειτα από ένα συγκλονιστικό 3ο σετ.











ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ «Να αρθεί άμεσα ο αυθαίρετος αποκλεισμός του Δήμου Αλμωπίας από την χρηματοδότηση»!


Ως προφανώς αυθαίρετο και εξόφθαλμα άδικο, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Καρασμάνης τον αποκλεισμό του Δήμου Αλμωπίας από την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για χρηματοδότηση των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων της χώρας.
Με Ερώτησή του ο πρώην Υπουργός επισημαίνει με στοιχεία ότι ο συγκεκριμένος παραμεθόριος και απομονωμένος Δήμος πληροί και με το παραπάνω όλα τα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά κριτήρια που ορίζει ο σχετικός Νόμος για τον χαρακτηρισμό του ως ορεινού και καλεί τον Υπουργό να επανορθώσει άμεσα και να τον συμπεριλάβει στους προς χρηματοδότηση Δήμους της χώρας.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση:  
Αθήνα, 21 Αυγούστου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

ΠΡΟΣ τον   Υπουργό  Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Επανορθώστε την αδικία του αποκλεισμού του Δήμου Αλμωπίας από χρηματοδότηση του Υπουργείου»

Με την πρόσφατη απόφαση 26847/7-8-2017, η ηγεσία του Υπουργείου προχώρησε σε κατανομή και απόδοση συνολικού ποσού 20.000.000 ευρώ σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας, από τα έσοδα του Τέλους Διαφήμισης Κατηγορίας Δ΄ και τα χρηματικά διαθέσιμα του λογαριασμού «Φόρου Ζύθου υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων».
Ο καθορισμός των κριτηρίων της κατανομής (όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην απόφαση) έγινε βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεομένων με τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, ορίζοντας ως δικαιούχους:
α) τους Δήμους των νησιών με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους,
β) τους Δήμους που ορίζονται ως ορεινοί στο αρθρ. 1 του Ν. 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», καθώς και
γ) τους Δήμους με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των Δημοτικών ή Κοινοτικών τους Ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ως ορεινές.
Βάσει λοιπόν της απόφασης αυτής, ενώ ορθώς συμπεριελήφθη στη χρηματοδότηση ο Δήμος Έδεσσας, κακώς αποκλείστηκε ο Δήμος Αλμωπίας (ενδεχομένως από την προφανώς λανθασμένη θεώρηση ότι δεν χαρακτηρίζεται το 50% των Κοινοτικών Ενοτήτων του ως ορεινές). Αποκλεισμός ο οποίος, μόνον ως κατάφωρη αδικία για το Δήμο Αλμωπίας και τους κατοίκους του μπορεί να θεωρηθεί και τούτο διότι:
•        Ο Δήμος Αλμωπίας με 985,17 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος του Ν. Πέλλας και ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, ενώ ο πληθυσμός του (27.556 κάτοικοι) ολοένα και μειώνεται.
•        Πρόκειται για έναν ακριτικό και παραμεθόριο Δήμο με 80 χιλιόμετρα μεθοριακή γραμμή, ο μοναδικός σε ολόκληρη τη χώρα ο οποίος, από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο δεν έχει διέξοδο προς «Βορρά» και ουσιαστικά είναι απομονωμένος από την ενδοχώρα.
•       Χαρακτηρίζεται από  ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ανάγλυφο  με μεγάλες υψομετρικές διαφορές και τεράστιο όγκο ορεινών εκτάσεων.
•        Οι χαρακτηρισμένες ως ορεινές και προβληματικές πρώην Κοινότητες και νυν Κοινοτικές του Ενότητες απαρτίζονται από περισσότερα του ενός  χωριών και οικισμών (αποτελώντας έτσι την πλειοψηφία των χωριών του Δήμου, δηλαδή ξεπερνούν το 50% που ορίζει η προαναφερθείσα απόφαση), τα οποία συνδεόμενα με ένα κακοτράχαλο οδικό δίκτυο αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ορεινότητας του Δήμου.


Επειδή είναι απόλυτα σαφές αλλά και αυταπόδεικτο, ότι ο Δήμος Αλμωπίας πληροί και με το παραπάνω το πνεύμα αλλά και τον τύπο των κριτηρίων που ορίζει η ίδια η συγκεκριμένη απόφαση χρηματοδότησης
Επειδή εξ αυτού αβίαστα προκύπτει ότι ο αποκλεισμός του Δήμου αυτού και αυθαίρετος και άδικος είναι

Καλείται ο Υπουργός να επανορθώσει άμεσα την προφανώς κατάφωρη αδικία και, να συμπεριλάβει το Δήμο Αλμωπίας στους προς χρηματοδότηση Δήμους της χώρας.

 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
                Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Τελετή έναρξης του Aridea Cup 2017


ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ARIDEA CUP 2017
Πλήθος κόσμου για άλλη μια χρονιά παρακολούθησε την τελετή έναρξης του Aridea Cup 2017, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αριδαίας,
 Η διοργάνωση αυτή αποτελεί θεσμό τόσο για το tennis όσο και για την περιοχή της Αλμωπίας. Η ανάπτυξη του tennis στην περιοχή της Πέλλλας και ειδικά στην Αριδαία είναι τεράστια, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος περίπου το 20% των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Αριδαίας ασχολείται με το tennis και το σύνολο των μαθητών έχει πιάσει και έχει παίξει tennis μέσα από το πρόγραμμα το tennis στα σχολεία που υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΦΟΑ.
 Επίσης από όλους τονίστηκε η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης αξιοποιώντας τις τουριστικές υποδομές της περιοχής με τη φιλοξενία και άλλων διοργανώσεων. Ο όμιλος έχει διατυπώσει προτάσεις εδώ και χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε με την συνεργασία και των τοπικών αρχών οι προτάσεις αυτές να βρούν έδαφος υλοποίησης και να διευρύνουν της ορίζοντες ενίσχυσης του αθλήματος και υποστήριξης της τοπικής οικονομίας.
Την εκδήλωση τίμησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΦΟΑ Δημήτρης Σταματιάδης, ο αντιπρόεδρος της ΕΦΟΑ Πέτρος Τσιάρας, η πρόεδρος του ΣΒΑΕ Ελπίδα Σκούφαλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας και από τους πρωτεργάτες για την υλοποίηση της τεννιστικής εγκατατάστασης Σίμος Σωτηριάδης. ο βουλευτής Π'ελλας του ΣΥΡΙΖΑ και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Γιάννης Σηφάκης, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Γιώργος Χατζηγιαννίδης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΑ Κώστας Ζαχαριάδης και πολλόί εκπρόσωποι τεννιστικών και αθλητικών σωματείων.
 Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδος και καλούμε τους φιλάθλους να παρακολουθήσουν  τους αγώνες και την προσπάθεια των αθλητών.












ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...