Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΚΥ Αριδαίας στα πλαίσια της 18ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας.



ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Αριδαία  06/10/2020

Θέμα: Εθελοντική αιμοδοσία στο ΚΥ Αριδαίας στα πλαίσια της 18ης  Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας.

Για μια ακόμη χρονιά, ο κόσμος της Αλμωπίας, στήριξε έμπρακτα την εθελοντική αιμοδοσία, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 18ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.). Η δράση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αλμωπίας, τη ΔΗΚΕΑ και το Κέντρο Υγείας Αριδαίας.

 Ήδη από το πρωί αρκετοί συμπολίτες μας, προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, για να προσφέρουν σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα. Ιδιαίτερα φέτος εξαιτίας της πανδημίας, η κίνηση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική, αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη είναι μία από τις σημαντικότερες ανθρώπινες αξίες.

Οι δράσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Α. στο Δήμο μας, θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την λαμπαδηδρομία στην πόλη της Αριδαίας, στην οποία φέτος λόγω των έκτακτων μέτρων που ισχύουν, θα πραγματοποιηθεί μόνο με τη συμμετοχή αθλητών σε περιορισμένο αριθμό.








"Κοιτάμε Μπροστά": Ο ρόλος της Περιφέρειας για την ανακύκλωση είναι διακοσμητικός;



 Ο ρόλος της Περιφέρειας για την ανακύκλωση είναι διακοσμητικός; 

Συμπεράσματα από σχετική ερώτησή μας στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες 


Η απάντηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στα 8 ερωτήματα που είχαμε θέσει για την ανακύκλωση κάνει σαφέστερη την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, η οποία ωστόσο δεν είναι καθόλου κολακευτική. 

Με τον ν. 4042/2012, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) εκπονείται και υλοποιείται από τον οικείο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και πλέον αρμοδιότητα των Περιφερειών είναι η έγκριση και ο έλεγχος της πορείας υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, δηλαδή η αδειοδότηση και ο έλεγχος λειτουργίας των έργων ΠΕΣΔΑ. Η πορεία υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ μέχρι σήμερα έχει ως εξής: 

Από τις 3 προβλεπόμενες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) έχει κατασκευαστεί μία (Σερρών), ενώ οι άλλες είναι στα στάδια των αδειοδοτήσεων. 

Από τις 12 Μονάδες Επεξεργασίας Βιο-Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) έχει κατασκευαστεί μία (Σερρών), ενώ έχει αδειοδοτηθεί άλλη μία, σε 2 έχουν δοθεί απαλλαγές από βεβαίωση χωροθέτησης (Πιερία, ανατολικού τομέα στο Μεσημέρι) και σε άλλες 2 η σύμφωνη γνώμη για την κατασκευή τους μέσα σε ΧΥΤΑ (Γιαννιτσών και Κιλκίς). Επίσης, υπήρξε η αδειοδότηση 2 δημοτικών μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, πιλοτικού χαρακτήρα, στους Δήμους Χαλκηδόνας και Θερμαϊκού. 

Όσον αφορά τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εκτός των ήδη υφιστάμενων, έχει αδειοδοτηθεί ο ΣΜΑ Αλεξάνδρειας και ο ΣΜΑ Θερμαϊκού, έχει ολοκληρωθεί ο ΣΜΑ Κασσάνδρας, ενώ έχει δοθεί γνωμοδότηση για τον ΣΜΑ Κιλκίς που θα γίνει εντός του ΧΥΤΑ Κιλκίς. 

Στον ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπεται η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ πλην της Αρναίας, του οποίου η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει ολοκληρωθεί και το 2ο κύτταρο του ΧΥΤΑ Αλμωπίας. 

Έχουν αδειοδοτηθεί 34 Πράσινα Σημεία στους Δήμους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΠΚΜ) και έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους. 

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν διαθέτουν στοιχεία για τα ποσοστά ανακύκλωσης των Δήμων, δεν γνωρίζουν γιατί έχει καθυστερήσει η υλοποίηση των Πράσινων Σημείων από τους Δήμους και δεν έχουν αρμοδιότητα τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των στόχων της ανακύκλωσης. Ακόμη και η δημιουργία Κέντρων Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), που ορίζονται ως χώροι οργανωμένοι από φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφορούν το πρόγραμμα διαλογή στην πηγή, αδειοδοτούνται λειτουργικά από την Περιφέρεια, μέσω του συλλογικού συστήματος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), και ο σχεδιασμός τους δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας. Ο ΦοΔΣΑ της ΠΚΜ έχει τη νομική μορφή του συνδέσμου, ο οποίος αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και μέλη το σύνολο των Δήμων της ΠΚΜ. Συμμετοχή της Περιφέρειας δεν προβλέπεται. 

Επίσης, η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια για τη λήψη μέτρων επηρεασμού της λειτουργίας των ΜΕΑ, είτε προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης, είτε της καύσης. Ωστόσο, οι ΜΕΑ σχεδιάζονται έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα πολλαπλής λειτουργίας, δίνοντας έμφαση είτε στην παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου, είτε στην παραγωγή CLO (Compost-like Output, προϊόν κομποστοποίησης βιοαποβλήτων). Ο τρόπος λειτουργίας εξαρτάται κάθε φορά από τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων. 

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η Περιφέρεια δεν έχει κανέναν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και του σχεδιασμού του τρόπου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην επικράτειά της, παρά αποτελεί απλό εκτελεστικό όργανο για αποφάσεις που παίρνουν οι Δήμοι μέσω του ΦοΔΣΑ. Προξενεί απορία βέβαια το γεγονός πως αν και η Περιφέρεια έχει έναν ελεγκτικό ρόλο για την πορεία υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, δεν διαθέτει κανένα στοιχείο για την πορεία υλοποίησης της ανακύκλωσης από πλευράς των Δήμων. 

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να λάβουν ενεργότερο ρόλο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, στον έλεγχο της πορείας της ανακύκλωσης από πλευράς των Δήμων, να διαθέτουν εργαλεία περαιτέρω ενίσχυσης της ανακύκλωσης, αλλά και να μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις, τις οδηγίες και τα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ωστόσο, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Δήμοι, χωρίς κηδεμονίες, ενώ και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ι. Καϊτετζίδης, θεωρεί πως «θα είναι λάθος να τεθεί συνδιαχειρίστρια η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση». 

Καλούμε τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Α. Τζιτιζικώστα, να λάβει άμεσα θέση στο επείγον αυτό ζήτημα. 


Οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός 2020-2021



Οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός 2020-2021:

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται οι παρακάτω οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη:

Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα με τους τοπικούς και εποχικούς παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσης της Συχνά με την έναρξη του επιδημικού κύματος παρατηρείται μια αποδιοργάνωση της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής και αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, αν χορηγηθεί έγκαιρα, προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού και συμβάλλει στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης. Απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Το εμβόλιο περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού για την περίοδο 2020-21 και συνταγογραφείται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι κατά την προσεχή περίοδο γρίπης αναμένεται ο ιός της γρίπης να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-Cov-2, που προκαλεί την νόσο από κορωνοϊό 2019 (COVID19). Αυτό απαιτεί την πληρέστερη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο, με προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων της ταυτόχρονης προσβολής και από τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση των ασθενών, αλλά και το σύστημα υγείας (ΜΕΘ).

Παρ’ όλο που ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα (Οκτώβριο – Νοέμβριο), πριν από την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης,  αλλά και σε όλη τη διάρκεια του  κύματος.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται:

·      Οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι επαγγελματίες υγείας γενικά, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ μεταμοσχευμένοι, ανοκατασταλμένοι, με χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα κ.λπ ), έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

·      Οι επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά και τέλος

·      οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ).

Σημαντικός  τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης, εκτός από τον εμβολιασμό, είναι η  συστηματική εφαρμογή μέτρων όπως:

• Η λήψη μέτρων υγιεινής, όπως είναι ο αερισμός των χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων (π.χ. σχολεία, οικοτροφεία, γηροκομεία κτλ).

• Το συχνό  πλύσιμο των χεριών

• Η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος

• Η αποφυγή του συγχρωτισμού γενικώς. Ο συγχρωτισμός σε μέρη τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς ευνοεί τη μετάδοση του ιού και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ).

• Η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής

• Παραμονή στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με γρίπη για να μην μεταδίδουν τον ιό (οικειοθελής απομόνωση)

• Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι σοβαρά. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αφορά και στα άτομα που δεν ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

• Η λήψη αντιιικών φαρμάκων ως προληπτική αγωγή μετά από ιατρική εντολή.

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τη νόσο της γρίπης και τα μέτρα προφύλαξης  οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τον θεματικό ιστότοπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον παρακάτω σύνδεσμο:

 http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=754

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...