Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Πνοές Ανέμων... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας


Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων», στόχος της οποίας είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις για μαθητές και ενήλικες:

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017
«Ο Πύργος των Ανέμων»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσει το εκπαιδευτικό κοινό αφενός την αντίληψη των αρχαίων για τους ανέμους, την καθοριστική επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή και αφετέρου τη σημασία ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας, έργο ενός Μακεδόνα δημιουργού, που θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μετεωρολογικός σταθμός. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.
Υπεύθυνος προγράμματος: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος), με τη συμβολή της Δέσποινας Ζηλίδου (Σχεδιάστριας) και της Ιωάννας Κεχαγιά (Συντηρήτριας).

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 18.30
«Από την Κύρρο της Μακεδονίας στην Αθήνα. Ο Ανδρόνικος και οι Αέρηδες»: Διάλεξη του Δρ. Νικολάου Β. Παππά για ενήλικες, που αποσκοπεί στην παρουσίαση μιας μοναδικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας, χωρίς άλλη αντίστοιχη στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, που θεωρείται και η καλύτερα σωζόμενη της αρχαιότητας. Σχεδιασμένο από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, πιθανότατα στο τέλος του 2ου αι. π.Χ., σύμφωνα με τα νέα τότε επιστημονικά επιτεύγματα, το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου ή απλά «Αέρηδες», όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτέλεσε τον πρώτο γνωστό μετεωρολογικό σταθμό και ένα είδος επίσημου ωρολογίου της πόλης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του θεατή και πληρώνοντας με υπερηφάνεια τους πολίτες των Αθηνών και τους Μακεδόνες.
«Μας εχτύπησαν κάθε λογής ανέμοι»: Θεατρικό Αναλόγιο, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται οι πνοές των Ανέμων, που άλλοτε είναι ευεργετικές και άλλοτε καταστρεπτικές, διασφαλίζοντας έτσι αδιατάρακτο τον κύκλο της ζωής και την ισορροπία της φύσης.
Κείμενο-Μουσική Επιμέλεια: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς.
Αφήγηση: Βικτωρία Ιωσηφίδου, Νικόλαος Παππάς, Δέσποινα Σφάντζικα.

Σχεδιασμός Αφίσας και Πρόσκλησης: Χρήστος Τζώτζης. 


Συλλυπητήριο μήνυμα του Αλμωπού Αριδαίας


Η ομάδα και το Δ.Σ. του Αλμωπού με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε χθες την απώλεια του Νικολάου Κιρκενίδη. Υπήρξε αξιοπρεπής ως άνθρωπος και ευσυνείδητος ως επαγγελματίας. 
Για πολλά χρόνια ήταν συνεργάτης της ομάδας μας αλλά πάνω απ΄όλα φίλαθλος με σημαντική προσφορά. 
Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια. 


Ξεκινά εκ νέου η δραστηριότητα εκσκαφών του αποχετευτικού δικτύου της Αριδαίας


Πριν λίγους μήνες αποφασίσαμε να σταματήσουμε κάθε δραστηριότητα νέας εκσκαφής του νέου αποχετευτικού δικτύου της Αριδαίας, ώστε να υπάρξει χρόνος για την αποκατάσταση με άσφαλτο όλων των τμημάτων που παρέμεναν ανοιχτά.

Σήμερα ξεκινά εκ νέου η δραστηριότητα εκσκαφών στα πλαίσια της κατασκευής αυτού του μεγάλου έργου, σε κεντρικά σημεία της Αριδαίας. Με αυτή την αφορμή θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες που ταλαιπωρούνται από την υλοποίηση αυτού του έργου, είτε λόγω της σκόνης, είτε λόγω των λακκουβών, είτε λόγω των διακοπών υδροδότησης που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς.

Θέλω λοιπόν να τους πω για άλλη μια φορά πως όλα αυτά τα ζητήματα τα γνωρίζουμε και τα βιώνουμε. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τα αντιμετωπίζουμε όσο πιο δραστικά γίνεται.

Όμως έχει τη σημασία του να αναφέρω και το εξής: Η σημερινή Δημοτική Αρχή επέλεξε συνειδητά να υλοποιήσει δύσκολα έργα -με κορυφαίο το αποχετευτικό, που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Είναι μια συνειδητή επιλογή που την κάναμε αψηφώντας το οποίο πολιτικό κόστος. Θέλουμε πραγματικά να αφήσουμε έργο σε αυτόν τον τόπο, γιατί το αξίζει. Φυσικά, όποιος δουλεύει κάνει και λάθη. Όμως η προσπάθεια που γίνεται μαζί με όλους τους συνεργάτες μου είναι μεγάλη και ο αγώνας καθημερινός.

Γι' αυτό ζήτω για άλλη μια φορά την κατανόησή σας, με την ειλικρινή δέσμευση ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει και θα προσθέσει ένα σημαντικό λιθαράκι στην τοπική μας κοινωνία.

Δημήτρης Μπίνος

Δήμαρχος Αλμωπίας

Συντήρηση και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Αριδαίας


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΑΡΙΔΑΙΑΣ
-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
-Τ.Κ. ΟΡΜΑΣ
-Τ.Κ. ΑΛΩΡΟΥ
-ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Στη σύνταξη τεχνικής έκθεσης που αφορά στην συντήρηση και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Αριδαίας, προχώρησε ο Δήμος Αλμωπίας και το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τα εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Θα υλοποιηθούν εργασίες αποξήλωσης των παλαιών μαρμάρων και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα πλατάνια που υπάρχουν στον χώρο. Επίσης, θα γίνουν εργασίες στο έδαφος της πλατείας. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες συντήρησης στα οκτώ υφιστάμενα παγκάκια, οποίες θα περιλαμβάνουν αντικατάσταση των σπασμένων μαρμάρων, ελαιοχρωματισμό των σιδερένιων επιφανειών και αντικατάσταση των σπασμένων ξύλων. Τέλος, θα γίνει τοποθέτηση νέων καθιστικών εξωτερικού χώρου, κάδων απορριμμάτων και θα πραγματοποιηθούν εργασίες δενδροφύτευσης στα υφιστάμενα κυκλικά παρτέρια. Σε άλλο έργο περιλαμβάνεται η συντήρηση του συντριβανίου, κόστους 7.000 ευρώ.

Τ.Κ. ΟΡΜΑΣ
Θα γίνουν εργασίες γενικών εκσκαφών και κατασκευής επιχωμάτων για τη δημιουργία ενός κοινοτικού δρόμου συνολικού μήκους περίπου 130 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων. Ο δρόμος θα έχει τη μορφή καλντεριμιού και θα διαστρωθεί με κροκάλες ποταμιού. Επίσης, θα τοποθετηθούν υπαίθρια καθιστικά και προβολείς LED για τον φωτισμό. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και είναι παράλληλο με τη ροή του ποταμιού.

Τ.Κ. ΑΛΩΡΟΥ
Θα γίνουν εργασίες αποξήλωσης των παλαιών μαρμάρων και αντικατάστασή τους με καινούρια στον χώρο του Ηρώου του δημοτικού καταστήματος.

ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Θα γίνουν εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου με είδη αστικού εξοπλισμού, όπως καθιστικά και διακοσμητικά φωτιστικά. Παράλληλα, άλλο έργο περιλαμβάνει εργασίες στο εσωτερικό της αυλής για μεγαλύτερη λειτουργικότητα προς τους πολίτες.

Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 51.999 ευρώ (με το ΦΠΑ).

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...