Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Εγγραφές στο Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Έδεσσας


  Το Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Έδεσσας ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ότι θα πραγματοποιήσει εγγραφές Α΄ Εξαμήνου για το νέο διδακτικό έτος 2019-2020 και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις παρακάτω ημερομηνίες:

9/7/2019
30/07/2019
6/8/2019
27/8/2019 από τις 09:00 πμ έως 13:00 μμ

Από 2/9/2019 έως και 16/9/2019 οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθημερινά στη γραμματεία του Δ.ΙΕΚ (ΦΙΛΙΠΠΟΥ 37 - ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ) τις εργάσιμες ημέρες από 08:00 πμ έως και 14:00 μμ.

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να εγγραφούν πρέπει να προσκομίσουν:
- Απολυτήριο Λυκείου
- Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
- Φ/ο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
- Αίτηση που συμπληρώνεται στη γραμματεία του Δ.ΙΕΚ

Επίσης δικαίωμα εγγραφής για το Γ΄ Εξάμηνο κατά την ίδια περίοδο έχουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ της ίδιας ειδικότητας.

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2381022340
E-mail: diek@gnedessas.eu

Φιλοξενία και ενδιαφέρον Κινέζων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας



Φιλοξενία και ενδιαφέρον Κινέζων υπηρεσιακών παραγόντων-φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας

Στη φιλοξενία και ξενάγηση Κινέζων υπηρεσιακών παραγόντων - φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορούσε σε επίσκεψη εμπειρογνωμόνων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το διάστημα 20 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου 2019, με σκοπό τη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στον  αγροτικό τομέα.
Οι Κινέζοι ελεγκτές της υπηρεσίας Τελωνείων της Κίνας επισκέφτηκαν οπωρώνες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια στις περιοχές της Σκύδρας, Δάφνης, Σανδαλίου (25-06-2019), καθώς επίσης τα συσκευαστήρια των ΑΦΟΙ ΜΠΑΛΑΚΑΝΑΚΗ στην Καλλίπολη, ΝΕΑΣΤΑΡ ΦΡΟΥΙΤ στη Σκύδρα και ΝΕΑ ΕΞΦΡΟΥΙΤ στη Σκύδρα. Τους ελεγκτές συνόδευσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης εκπροσωπώντας την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου– Αηδονά, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης τους στην Πέλλα (28-06-2019), το κλιμάκιο των ελεγκτών, συνοδευόμενο από την αρμόδια υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισκέφθηκαν περιοχές του Δήμου Έδεσσας. Εκεί ξεναγήθηκαν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας σε εγκαταστάσεις παραλαβής και πρόψυξης κερασιών και σε κερασώνες στις τοπικές κοινότητες Κερασιάς και Παναγίτσας, όπου και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον τρόπο παραγωγής, την πρώτη επεξεργασία αμέσως μετά τη συγκομιδή, την τήρηση ιχνηλασιμότητας, το πρόγραμμα επισκοπήσεων για εχθρούς και ασθένειες καραντίνας και τις πιστοποιήσεις. Στα κλιμάκια δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και βιβλία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και εγχειρίδια σχετικά με την καλλιέργεια της κερασιάς.
Οι επισκέπτες είδαν από κοντά τους καρπούς πάνω στα δένδρα πριν τη συγκομιδή, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ελέγχου στην παραγωγή αλλά και στην τυποποίηση των φρούτων, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευχαρίστησαν παράλληλα την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά για τη φιλοξενία και συνεχάρησαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την ενδελεχή ενημέρωση που είχαν τις δύο ημέρες που βρέθηκαν στην Πέλλα.
 «Ο αγροτικός τομέας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, συνδράμοντας τα μέγιστα στην περιφερειακή και την εθνική οικονομία, αντίστοιχα. Η ποιότητα των προϊόντων που παράγονται από τους αγρότες της περιοχής μας είναι αδιαμφισβήτητη και αυτό φαίνεται από τις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που με την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση σε αγροτικά θέματα ενημέρωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φιλοξενούμενους Κινέζους ελεγκτές. Οι ευκαιρίες που εμφανίζονται για συνεργασίες και εξωστρεφείς δράσεις πρέπει να στηρίζονται από όλους και να μη μένουν στα χαρτιά, για να είναι επωφελείς και επικερδείς για όλους τους ενδιαφερόμενους» ανέφερε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά σε δήλωσή της.




Τα τοξικά απόβλητα του χωριού, το παμπάλαιο δίκτυο ύδρευσης και η υγεία μας. Γράφει ο Αθανάσιος Παπανικολάου



Τα τοξικά απόβλητα του χωριού, το παμπάλαιο δίκτυο ύδρευσης
  και η υγεία μας

Γράφει ο ιατρός Αθανάσιος Παπανικολάου

Πολλές φορές συζητώντας στα καφενεία του χωριού έχω εκφράσει τις απόψεις μου για τα αίτια που προκαλούν αυξημένη καρκινογένεση στο χωριό. Σίγουρα το θέμα είναι πολύπλοκο και οι απαντήσεις δύσκολες, ωστόσο πιστεύω ότι με τις λίγες σκέψεις μου, οι οποίες εξ άλλου έχουν γίνει αρκετές φορές αποδεκτές στις διάφορες συζητήσεις, μπορώ να συνεισφέρω έστω και λίγο στην κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος.  Ενθαρρύνθηκα πολύ στο να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου από μια πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον αγαπητό νεοεκλεγέντα Δήμαρχος μας, όπου διαπίστωσα ζωηρό ενδιαφέρον εκ μέρους του για την αντιμετώπιση του θέματος.
Στο χωριό μας, εκτός από τα γενικά αίτια που ισχύουν για όλες τις περιοχές,  υπάρχουν δύο ειδικές συνθήκες που επιβαρύνουν το πρόβλημα. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα τοξικά απόβλητα του χωριού, και το παμπάλαιο, φτιαγμένο από αμίαντο, δίκτυο ύδρευσης.
Είναι κοινό μυστικό ότι πολλά απόβλητα από τις κουζίνες, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων και από τις τουαλέτες καταλήγουν στο ποτάμι και στη συνέχεια στα χωράφια γύρω από το  χωριό όπου μολύνουν τόσο τις καλλιέργειες, και κυρίως τα ζαρζαβατικά, όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα όπου  υπάρχουν και οι αντλίες για την ύδρευση του χωριού. Ο αμίαντος είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία υπεύθυνη για συγκεκριμένα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο όπως το μεσοθηλίωμα.
Η ιδανική αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν η δημιουργία νέου δικτύου ύδρευσης και η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης με συγκέντρωση όλων των αποβλήτων στο δεύτερο. Επειδή όμως, ως γνωστόν, τα δημόσια οικονομικά είναι πενιχρά, θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλη επιτυχία για την νέα δημοτική αρχή έστω η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης. Οπότε η αντιμετώπιση της μόλυνσης του ποταμιού θα πρέπει να γίνει από την κάθε οικογένεια χωριστά με την δημιουργία βόθρων συλλογής των οικιακών λημμάτων.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο επίσης, μετά αξιολόγηση όλων των πηγών που βρίσκονται πάνω από το χωριό, και κυρίως της Rasina ( Ράζινα), να συλλέξουμε όλα αυτά τα νερά γιατί σίγουρα δεν είναι τοξικά.
Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαι πάντα διαθέσιμος να συνεισφέρω στην αντιμετώπιση του ανωτέρω προβλήματος.   

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...