Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπρόσωποι των Δασικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπρόσωποι των Δασικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφτηκαν την Παρασκευή 4 Μαΐου εκπρόσωποι δασικών συνεταιρισμών Αλμωπίας. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπεύθυνος για τα δάση, κ. Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή του Ν. Πέλλας κ. Ιωάννη Σηφάκη.
Τους δασικούς συνεταιρισμούς Αλμωπίας εκπροσώπησαν ο Πέτρος Νίτσης, ο Χρήστος Ασμέτης και ο Τρύφων Ασμέτης. Παρούσα στη συνάντηση  ήταν και η δικηγόρος Ελπίδα Χρυσίδου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών Αλμωπίας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για κάποιες διατάξεις του ν. 4423/2016 περί Δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και συζήτησαν σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό των ημερομισθίων για τη λήψη της ιδιότητας του δασεργάτη. 
Επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διάταξη του νέου νόμου, με την οποία αποκλείονται από μέλη του συνεταιρισμού οι έμποροι, οι σύζυγοι τους και οι  συγγενείς α’ βαθμού. Εξήγησαν ότι η πλειοψηφία των εμπόρων στους δασικούς συνεταιρισμούς που υπάγονται στο Δασαρχείο Αριδαίας είναι μικροέμποροι, με συνέπεια ο αποκλεισμός των εμπόρων, όπως και των συγγενών α’ βαθμού από μέλη των συνεταιρισμών, να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επιβίωσή τους. 
Πρότειναν μάλιστα να εισαχθεί εισοδηματικό κριτήριο, ώστε να μπορούν οι μικροέμποροι, όπως και οι συγγενείς τους α’ βαθμού, να είναι μέλη των δασικών συνεταιρισμών. Παράλληλα, ζήτησαν να παραταθεί η έναρξη ισχύος του νέου νόμου. 
Ο σύμβουλος του υπουργού εξέφρασε την κατανόησή του στα ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών και τους διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση σε αυτά. 
Τέλος, οι εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το βουλευτή Ν. Πέλλας, κ. Ιωάννη Σηφάκη, για την υποστήριξη και την προσπάθεια που καταβάλλει να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου νόμου.


Επετειακές εκδηλώσεις για τους εθνικούς αγώνες και την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού (9η Μαΐου)Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά για την ημέρα της 9ης Μαϊου: «Η ειρήνη και συναδέλφωση των λαών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία»

Με λιτό περιεχόμενο και την εκπροσώπηση των τοπικών αρχών και φορέων εορτάστηκαν στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας, οι επετειακές εκδηλώσεις για τους εθνικούς αγώνες και την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού (9η Μαΐου). Η 9η Μαΐου έχει οριστεί, επίσης, ως η παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης και σε όλη την επικράτεια της Ένωσης οργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάδειξη του κοινού οράματος που μοιράζονται τα κράτη μέλη.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά. Η κα. Αηδονά αναφέρθηκε στη σημασία που είχε η λήξη των εχθροπραξιών με την νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και την οριστική συντριβή του ναζισμού και χιτλερικού φασισμού, για την πορεία των Ευρωπαϊκών χωρών σ’ ένα καθεστώς ειρήνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Επεσήμανε το μεγαλείο ψυχής των Ελληνίδων και Ελλήνων που συμμετείχαν στις δράσεις της αντίστασης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά πλεονεκτήματα που αποκόμισε η Ελλάδα με την ένταξή της στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέσης και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, συλλόγων, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων του πολέμου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Εκτός από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Ταπαζίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρίτσος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Σπυρίδων Διόγκαρης, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού, Σχης Οικονομικού Τσόμπανος Απόστολος, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Έδεσσας κ. Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, λοιποί εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κ.ά. 

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία της κας. Αν. Αντιπεριφερειάρχη:


«Η Ελληνική Πολιτεία, επίλεκτο μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, έχει ορίσει την 9η Μαΐου ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Η 9η Μαΐου είναι ταυτόχρονα, η ημερομηνία-σύμβολο της λήξης του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μία επέτειος για την συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Στις 9 Μαΐου 1945 υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, σημαίνοντας το τέλος του μεγαλύτερου και πιo αιματηρού πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Την ίδια μέρα συντρίφθηκε οριστικά το ιδεολογικό μόρφωμα του ναζισμού και του φασισμού, ξημερώνοντας μία νέα μέρα για την Ευρώπη.

Σ’ αυτήν την περίτρανη νίκη, η συμμετοχή της Ελλάδας ήταν καθοριστική. Οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων στα χρόνια της αντίστασης κατά του φασισμού και του χιτλερικού ναζισμού έχουν αναγνωριστεί από πολλούς σημαντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά και από τους Ευρωπαίους πολίτες που τιμούν ιδιαίτερα τη χώρα μας. 

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, σε όλη την επικράτεια της χώρας, επέδειξαν απίστευτο ηρωισμό και αυταπάρνηση, προασπίζοντας την πατρίδα τους και το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Από την πρώτη στιγμή που οι κατακτητές πάτησαν τα ιερά χώματα της πατρίδας μας, διαπίστωσαν την σθεναρή αντίδραση και μαχητικότητα των Ελλήνων. Μέσα από μία σειρά από μάχες και δράσεις αντίστασης, όπως δολιοφθορές και το κορυφαίο γεγονός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, οι Έλληνες έδωσαν μαθήματα πατριωτισμού στις κατοχικές δυνάμεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα αντίποινα ήταν σκληρά και απάνθρωπα, αλλά η ευθεία αμφισβήτηση της πανίσχυρης τότε ναζιστικής μηχανής είχε τεράστια σημασία για την αναπτέρωση του ηθικού και την συσπείρωση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, αφήνοντας πίσω τους μια χώρα ρημαγμένη από υποδομές, αλλά με ανθρώπους υπερήφανους.

Οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και, παρά τα δραματικά γεγονότα στο εσωτερικό της Χώρας τα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα, καλύτερη προοπτική, η οποία συνδέθηκε με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σ' αυτήν την Ευρωπαϊκή οικογένεια εντάχθηκε και η Ελλάδα, κάτι το οποίο υπήρξε έργο και όνειρο ζωής του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και, το οποίο έγινε πραγματικότητα με την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε στο Ζάππειο στις 28 Μαΐου 1979. Με την είσοδο της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα εγκαινιάστηκε μία νέα εποχή για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Την περίοδο αυτή, η χώρα μας γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και κονδυλίων. Δυστυχώς, η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση της κρίσης, αλλά και πάλι, η συνδρομή της Ευρώπης θεωρείται σημαντική προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές.  

Δυστυχώς, παρά τις ολέθριες συνέπειες του ναζισμού και του φασισμού στην ανθρωπότητα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχουν αρκετοί που στηρίζουν τη δημιουργία νεοναζιστικών κινημάτων σ’ όλο τον κόσμο. Η ίδια ιδεολογία βεβαίως, μπορεί να δηλητηριάσει και καταστρέψει την κοινωνία μας με πολλές άλλες μορφές και, κυρίως, μέσα από τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία.

Οι κοινωνίες και οι πολίτες χρειάζεται να έχουν ισχυρά αντανακλαστικά, να μελετούν την ιστορία και τις πολιτικές εξελίξεις και να μετέχουν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ώστε έγκαιρα να απομονώνουν αυτά τα μορφώματα.

Η 9η Μαΐου έχει οριστεί και ως Ημέρα της Ευρώπης και, παρά τις σύγχρονες γεωπολιτικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, το σταθερό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει ότι όλα τα κράτη χρειάζεται να προωθούν τη συνεργασία και να εργάζονται για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την συναδέλφωση.

Αυτές είναι άλλωστε και οι προϋποθέσεις και η βάση για ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι το Ευρωπαϊκό όραμα να ποτίσει τις πρωτοβουλίες και δράσεις των ηγετών και οι πολίτες της Ευρώπης να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα και τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σας ευχαριστώ»

Ο Αλμωπός Αριδαίας καλεί τα μέλη του σε Γενική ΣυνέλευσηΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ο Αλμωπός Αριδαίας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Ευξείνου Λέσχης, την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 18:30 μμ. Τα θέματα της ημερησίας Διάταξης είναι τα ακόλουθα:
·       Απολογισμός αγωνιστικής περιόδου 2017-2018
·       Διεύρυνση Διοικητικού Συμβουλίου
Η παρουσία όλων είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου η ομάδα να έχει την καλύτερη δυνατή πορεία στο νέο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής κατηγορίας.
Παρόντες μπορούν να είναι και όλοι οι απλοί φίλοι του Αλμωπού, οι οποίοι εάν το επιθυμούν μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της Γ.Σ.

Ανακοίνωση του Αθλητικού Συλλόγου Προμάχων "Οι Πρόμαχοι"


Αθλητικός Σύλλογος Προμάχων "Οι Πρόμαχοι"

Το διοικητικό συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου Προμάχων "Οι Πρόμαχοι" θέλει να συγχαρεί όλους αυτούς που συνέβαλαν στην φετινή πορεία της ομάδος μας, προσφέροντας ηθικά αλλά και οικονομικά  δίνοντας  μέρος από το  υστέρημα τους  και αποδεικνύοντας  ότι είμαστε ΟΜΑΔΑ σε αυτές τις δύσκολες εποχές . 
Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους αθλητές του, οι οποίοι δίδαξαν ήθος στο φίλαθλο κόσμο μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα καταθέτοντας  την ψυχή τους όποτε τους ζητήθηκε.  
Ως αναγνώριση για  το έργο του προπονητή μας  κ. Δεμίρη η ανανέωση για την νέα χρόνια έχει ήδη πραγματοποιηθεί.  
Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για  την νέα ποδοσφαιρική χρονιά.Τις Ευχαριστίες για το Δ. Σ.

Λευτέρης Μεσκίνης
(Πρόεδρος)

Ο Γιάννης Σηφάκης με υλοτόμους και εμπόρους ξυλείας της Αλμωπίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Ο Γιάννης Σηφάκης με υλοτόμους και εμπόρους ξυλείας της Αλμωπίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος 
Εν όψει της εκκίνησης εφαρμογής του νέου νόμου για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του δασεργάτη και σε αναμονή της Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει αναλυτικά τον τρόπο εφαρμογής του Νόμου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και του Κώστα Παπασπυρόπουλου συμβούλου του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου με υλοτόμους και εμπόρους ξυλείας της Αλμωπίας μετά από αίτηση τους.
Η συζήτηση που διεξήχθη ήταν στα πλαίσια της διαβούλευσης όσον αφορά την υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση.
Ο βουλευτής και ο σύμβουλος του Υπουργού ανέλυσαν το σκεπτικό του νέου Νόμου και ποια σημεία που θα ρυθμίζει η Υπουργική Απόφαση είναι ακόμη σε διαβούλευση. Ο νέος Νόμος αντικατέστησε τον Νόμο του 2000 που οδήγησε σε καταστροφή του δασικού πλούτου και σε αδιέξοδα τους υλοτόμους. Ο νέος Νόμος πέραν της κατοχύρωσης του επαγγέλματος με την κάρτα δασεργάτη οδηγεί σε υγιείς δασικούς συνεταιρισμούς με συμμετοχή τουλάχιστον 21 δασεργατών για την ίδρυση δασικού συνεταιρισμού. Ακόμη επιβάλει τον διαχωρισμό της ιδιότητας του υλοτόμου από αυτήν του εμπόρου για να κατοχυρώσει την δυνατότητα του υλοτόμου να διαπραγματευτεί με τον έμπορο για τις τιμές των προϊόντων.  
Οι παριστάμενοι υλοτόμοι και έμποροι ξυλείας ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στα ζητήματα του Νόμου και της Υπουργικής Απόφασης, η ουσία των οποίων είναι να δημιουργηθεί η έννοια των μικροεμπόρου σε αντιδιαστολή με τον «μεγάλο» έμπορο. Ακόμη ο αριθμός τω ενσήμων για την κατοχύρωση του επαγγέλματος πλην των άλλων κριτηρίων να είναι κοντά σε αυτόν που πραγματικά θα αντιστοιχεί στο «λήμα» μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου.
Ο βουλευτής και ο σύμβουλος του Υπουργού κατέγραψαν όλες τις απόψεις και υποσχέθηκαν την μεταφορά τους στον Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος. 

Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση στην Τ.Κ. Θηριόπετρας»


ΑΝΑΠΛΑΣΗ Τ.Κ. ΘΗΡΙΟΠΕΤΡΑΣ
ΕΚΓΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 12.000 €
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΑΤΑ 2015

Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση στην Τ.Κ. Θηριόπετρας», το οποίο περιλαμβάνει τη φωταγώγηση δημοτικής έκτασης, που είχε χρήση παιδικής χαράς στην είσοδο του χωριού και τη φωταγώγηση δημοτικής έκτασης στο χώρο του υδραγωγείου, που χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις.
Οι εργασίες περιελάμβαναν την τοποθέτηση επτά ιστών ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα οροφής από αλουμίνιο με ηλεκτρονικό λαμπτήρα LED, τέσσερις προβολείς με LED (50W) και πέντε προβολείς με LED (100W). Επιπλέον, συντηρήθηκαν οκτώ φωτιστικά στην είσοδο του χωριού, με την τοποθέτηση σφαιρικών γλόμπων, ντουί και ηλεκτρικό λαμπτήρα LED (10W).
Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 11.999,79 ευρώ, από τη ΣΑΤΑ 2015.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...