Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα έτους 2020 του ΕΦΚΑ


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΦΚΑ
Σας γνωρίζουμε ότι με την 116/14-05-2020 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ εγκρίθηκε το κατασκηνωτικό πρόγραμμα έτους 2020, για παραθερισμό των  τέκνων συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και των συνταξιούχων του e-efka, καθώς και για τα παιδιά του οργανισμού και των συνταξιούχων υπαλλήλων του.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εώς την Παρασκευή 26-06-2020 αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω πιστοποιημένης πρόσβασης  με τους κωδικούς taxis.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εισέρχεστε στην σελίδα του ΕΦΚΑ.

Δελτίο Τύπου Α.Σ ΕΝΟΤΗΤΑ


ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘’ΕΝΟΤΗΤΑ’’ ν. ΠΕΛΛΑΣ
 Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έρχεται να επισκεφτεί για μια ακόμα φορά το νομό μας προχωρώντας σε εθιμοτυπικές συναντήσεις και ανακοινώσεις. 
Έχουν το θράσος να εμφανίζονται καλοκαίρι του 2020 και να μας δηλώνουν ότι θα πληρωθούμε το 35% από τις αποζημιώσεις του 2019 στο τέλος του φετινού καλοκαιριού (γνωρίζοντας τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια κρατάμε μικρό καλάθι). Και μιλάμε για θράσος διότι δεν έχουν στοιχειώδη αυτοσεβασμό έτσι ώστε τουλάχιστον να σέβονται τα ίδια τα λεγόμενα τους. Μόνο να ρίξουμε μια ματιά στου τρεις προηγούμενους μήνες θα δούμε τρεις διαφορετικές εκδοχές για τον χρόνο και τρόπο αποπληρωμής των αποζημιώσεων. 
Θα κλείσουμε με ένα απλό και κατανοητό σχόλιο-μήνυμα προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Διεκδικήστε τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό  προς τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ ώστε να καλύψετε άμεσα και να στηρίξετε πραγματικά και όχι στα λογία τον αγροτοκτηνοτρόφο ο οποίος πέρα από τις ετήσιες ζημιές που έχει φέτος επλήγη σε έναν βαθμό και από τον κορονοϊό και αφήστε για αργότερα τα επιδοτούμενα προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας, την τεχνολογία στο χωράφι και  ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για κάθε συνάδελφο. Σας προτείνουμε λοιπόν να διεκδικήσετε αυτά τα χρήματα των τελευταίων 8 χρόνων και να λύσετε το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ.
Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζεται με την νοημοσύνη μας. Τέρμα εως εδώ η κοροϊδία. 
ΖΗΤΑΜΕ άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων για το 2019, συμβάσεις αορίστου χρόνου για εκτιμητές γεωπόνους ώστε να υπάρχει χωρίς καθυστέρηση άμεση εικόνα του προβλήματος και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ καλύπτοντας το 100% της ζημίας.
Ελπίζουμε να   ’’καταλαβαινόμαστε τώρα,                                                               δεν χρειάζονται περισσότερα’’

24/6/2020

Επιστολή ενός γονέα προς βουλευτές Ν.Δ



Η Υπουργός Παιδείας προσέβαλε τη Δημοκρατία, το κόμμα σας και τους Ορθόδοξους Έλληνες!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΓΟΝΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Του Βασίλη Κερμενιώτη  
1. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑΝ! ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ.

Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος,
ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία έγινε Κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, είναι διότι την ψήφισε η πλειοψηφία των Ορθοδόξων Ελλήνων. Και την ψήφισαν για να απαλλαγούν από την ακραία εθνομηδενιστική και εκκλησιομάχο πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άθεοι αριστεροί, πέρα από την ενδοτικότητά τους στα εθνικά θέματα (βλ. συμφωνία Πρεσπών), ψήφιζαν το ένα αντίχριστο νομοσχέδιο πίσω από το άλλο.

Δελτίο Τύπου Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ για τα νέα κρούσματα


Μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων στην περιοχή της Αλμωπίας, αυξάνεται δικαιολογημένα η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. Η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, ΣΕΠΕ) να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής μας. Ταυτόχρονα, να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιτραπεί καμία ενέργεια εργοδοτικής αυθαιρεσίας. 
Απαιτούμε:
Να γίνουν δωρεάν με ευθύνη της κυβέρνησης τα τεστ σε όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Έλεγχος με ευθύνη του κράτους όσων έρχονταν από το εξωτερικό.

Να παρασχεθούν όλα τα μέσα προστασίας στους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας, να απολυμανθούν όλοι οι χώροι εργασίας και οι δημόσιοι χώροι.

Ενίσχυση και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας του νομού σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικό υλικό. Κάλυψη όλων των κενών και των επιπλέον αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Η ενίσχυση της ΠΦΥ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έγκαιρη ανίχνευση, ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων. Ίδρυση Κέντρων Υγείας σε μεγάλα χωριά όλων των δήμων του νομού και ενίσχυση των Περιφερειακών Ιατρείων στα πιο απομακρυσμένα χωριά για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Ενίσχυση των Νοσοκομείων των Γιαννιτσών και της Έδεσσας. Λειτουργία όλων των κλινικών, όλων των ειδικοτήτων στο επίπεδο της πλήρους, επαρκούς και δωρεάν κάλυψης των υγειονομικών αναγκών, είτε COVID είτε μη COVID ασθενών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επάρκεια απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ. Επάρκεια διαγνωστικών τεστ και πιστοποιημένων εργαστηρίων στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού και δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι με επιστημονικά κριτήρια για το λαό.
Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και οχήματα όπως επίσης και την ίδρυση νέων βάσεων ώστε να καλύπτονται όλες οι περιοχές του νομού.
Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλο το προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας. Μέσα και μέτρα ατομικής προστασίας από την εργοδοσία για όλους τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, στα σούπερ μάρκετ και όλη την αλυσίδα των υπηρεσιών. Διαγνωστικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς περιοδικά, όπως και σε εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.
Μόνιμο επαρκή μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου στο Νομό Πέλλας, με τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα και μόνιμο προσωπικό. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της επιδημίας.
.
Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ 

Αγιοκατάταξη του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου (1919-1984).


Στην αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου (1919-1984) προχώρησε στις 23 Ιουνίου του 2020 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι καμπάνες των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης ήχησαν χαρμόσυνα, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, κληρικοί και πιστοί της Ι. Μητροπόλεως έψαλλαν ενώπιον του τάφου του νέου αγίου της Εκκλησίας το Απολυτίκιον, το Κοντάκιον και το Μεγαλυνάριόν του.

Ο εν αγίοις Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικος (κατά κόσμον Δημήτριος) Πούλος γεννήθηκε στο χωριό Σιταράλωνα Αγρινίου στις 26 Ιανουαρίου 1919 από ευσεβείς γονείς.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θερμού με άριστες επιδόσεις και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρίστευσε στις πτυχιακές εξετάσεις με προοπτικές πανεπιστημιακής προώθησης (1942).

Προκειμένου να προσφέρει στην τοπική Εκκλησία εργάσθηκε ως Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεροθέου μέχρι το 1946 κηρύττοντας παράλληλα στον λαό του Μεσολογγίου.

Το 1946 και σε ηλικία 27 ετών κατετάγη στις Δυνάμεις Καταδρομών (ΛΟΚ) και υπηρέτησε με πατριωτισμό και παροιμιώδη θρησκευτικό ζήλο μέχρι τον Απρίλιο του 1949. Επιστρέφοντας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντα του Γραμματέως και λαϊκού ιεροκήρυκος σε όλη την επαρχία.

Εκάρη μοναχός στις 23 Νοεμβρίου 1957 στην Ιερά Μονή Μυρτιάς με το όνομα Καλλίνικος και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ι. Μ. Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Μεσολογγίου από τον κατά σάρκα αδελφό του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης.

Μετά από 25ετή διακονία στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης στις 24 Ιουνίου 1967 και την επομένη χειροτονήθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών. Αγωνίσθηκε για τον καταρτισμό των κληρικών της Ι. Μητροπόλεώς του διοργανώνοντας συνέδρια και ιερατικές συνάξεις.

Περιόδευσε ακούραστα την Αρχιερατική του περιφέρεια και φρόντισε ιδιαίτερα για τις χειροτονίες νέων κληρικών, το κήρυγμα και την ιερά εξομολόγηση.

Ανέδειξε επίσης τις τοπικές αγίες, Νεομάρτυρα Χρυσή και μάρτυρα Βάσσα την Εδεσσαία. Ίδρυσε Οικοτροφείο για την σπουδάζουσα νεολαία και Γηροκομείο για τους ηλικιωμένους. Προέβαλε τον μοναχισμό και ανασύστησε την Ι. Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αριδαίας.

Παρά την αρετή και την ακεραιότητά του δέχθηκε άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις προερχόμενες κυρίως από εχθρούς της Εκκλησίας και του Έθνους. Τις αντιμετώπισε με υποδειγματική πραότητα και αγάπη. Εκοιμήθη στις 8 Αυγούστου 1984 μετά από επτάμηνη ασθένεια.

Στην εξόδιο ακολουθία του παρέστησαν 29 Αρχιερείς, πολυάριθμοι κληρικοί και μεγάλο πλήθος λαού. Ετάφη στο δημόσιο Κοιμητήριο της Έδεσσας μετά από δική του επιθυμία, επειδή θέλησε να βρίσκεται κοντά στον λαό που υπηρέτησε και αγάπησε.

Υπήρξε πανθομολογουμένως ένα ασκητής Επίσκοπος, με ιεραποστολικό ζήλος, πλήρως αφιερωμένος στον Θεό και την Εκκλησία. Ο λόγος του ήταν βαθιά θεολογικός και αναγεννητικός.

Πληροφόρησε την ποιμαντορία του με υποδειγματική ευλάβεια και φόβο Θεού θυσιάζοντας τον εαυτό του για το ποίμνιο. Αντιμετώπισε την ανίατη ασθένειά του αφήνοντας τον εαυτό του στα χέρια του Θεού και αξιώθηκε οσιακού τέλους λέγοντας λίγο πριν την εκδημία του: «Είμαι αμαρτωλός επίσκοπος, αλλά αγαπώ τον Θεό και την Εκκλησία».

Στην διαθήκη του έγραψε: «Ακίνητον περιουσίαν δεν έχω. Χρήματα δεν έχω. Αν ευρεθούν ολίγα χιλιόδραχμα να κατατεθούν εις το Γενικόν Φιλόπτωχον Ταμείον της Ιεράς Μητροπόλεως... Το έλεος του Κυρίου να με συνοδεύει κατά την εκ του ματαίου τούτου κόσμου εκδημίαν μου».

Η παρουσία του παραμένει ζωντανή μετά τον θάνατό του, ενώ πολλοί Αρχιερείς, κληρικοί και λαϊκοί μαρτυρούν γραπτά και προφορικά για την αγιότητά του.

Η εκδίωξη δαιμονίων δια της προσευχής του και οι θαυματουργικές επεμβάσεις του σε αρρώστους μετά την κοίμησή του φανερώνουν ότι δοξάσθηκε από τον Θεό.

Πνευματικά αναστήματά του είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και ο νυν ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ (3.8.2004) μνημόνευσε την οσιακή του κοίμηση και αναφέρθηκε στον ίδιο ως εξής: «Ο ταπεινός και πράος, ο ευέντευκτος και γλυκύς, ο φιλόστοργος και εν την φυλακή του πιστευθέντος αυτού ποιμνίου άγρυπνος και περίφροντις, ο πιστός οικονόμος της ποικίλης χάριτος του Θεού... ο γρηγορών φύλαξ της ιεράς παρακαταθήκης και των εκκλησιαστικών θεσμίων της Εκκλησίας Εδέσσης Καλλίνικος... υπήρξεν όντως ''Κόσμημα της Εκκλησίας''».

Ιερά Ακολουθία, Παρακλητικό Κανόνα, Χαιρετισμούς και Εγκώμια του εν Αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης συνέθεσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Η ιερά μνήμη του Αγίου θα εορτάζεται στις 8 Αυγούστου.



πηγή...https://www.romfea.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...