Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων στην Έκθεση Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας


Συμμετοχή στην Έκθεση Πειραμάτων
 Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, η Στ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου με τη συνοδεία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού  της τάξης Σ. Λαμπρίδη,  συμμετείχε στην  Έκθεση Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Αριδαία , στον ελεύθερο χώρο γύρω από το Δημαρχείο.

Οι μαθητές  παρουσίασαν το πείραμά τους  - μετάδοση της θερμότητας - σε μαθητές των άλλων σχολείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση και σε επισκέπτες της εκδήλωσης. 

Παραθέτουμε φωτογραφίες από την εκδήλωση:




















"Κότσοτ" : Το πατροπαράδοτο έθιμο του κριαριού



Πρόμαχοι

Πατροπαράδοτο, λαογραφικό έθιμο που συναντάται κυρίως στα χωριά των ντόπιων, κατά το οποίο, την περίοδο της Άνοιξης, μετά το Πάσχα, οι γονείς του νεοφώτιστου παιδιού, προσφέρουν στον νονό, ένα διαλεχτό κριάρι ηλικίας ενός έτους, με κέρατα.
Στολισμένο με μια ποικιλία ανθέων στο κεφάλι και με έναν κόκκινο σταυρό στη ράχη του.
Ο δε νονός για να ανταποδώσει την τιμή, τους φιλοξενεί στο σπιτικό του διοργανώνοντας τρικούβερτο γλέντι με ποικιλία φαγητών και ποτών, στο οποίο παραβρίσκονται και οι παππούδες και γιαγιάδες εκατέρωθεν των οικογενειών.
Έθιμο που συμβολίζει την συνοχή των κλειστών κοινωνιών και τον σεβασμό προς τον θεσμό των πνευματικών γονέων.








Μήνυμα Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου - Αηδονά για τη γιορτή της μητέρας



Μήνυμα της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για τη γιορτή της μητέρας


                  
                   “Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας προέρχεται ακόμη από την Αρχαία Ελλάδα, ενώ, η αμερικανική και βρετανική κοινωνία καθιέρωσε τη γιορτή της μητέρας τον εικοστό αιώνα μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις με μικρή εμβέλεια αρχικά.
                   Οι Έλληνες τιμούμε μοναδικά τη μητέρα και, κατ' επέκταση τη μητρότητα που είναι ό, τι πιο ιερό και τιμητικό μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα. Οφείλουμε να προστατεύουμε τη μητέρα ως πυρήνα της οικογένειας. Ως το πιο δυνατό κρίκο της αλυσίδας του δεσμού της κοινωνίας μας, ειδικά τα χρόνια αυτά που διαρκώς η καθημερινότητα φέρνει στο φως περιστατικά βίας και ανάλγητης συμπεριφοράς σε μητέρες και παιδιά.                                  Είμαστε, ταυτόχρονα, υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τον πολύπλευρό ρόλο της μητέρας που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ως μητέρα, γυναίκα, σύζυγος, εργαζόμενη, δίνοντας παντού και πάντα τον καλύτερό της εαυτό. Εμείς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε δίπλα στις μητέρες, είμαστε δίπλα στις πρωτοβουλίες που έχουν ως επίκεντρο το πιο σημαντικό πρόσωπο για τον καθένα από εμάς, αναδεικνύοντας με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα τη μεγάλη συμβολή της στην ελληνική κοινωνία. Χρόνια πολλά στις μητέρες όλου του κόσμου!”

Σε ενθουσιώδες κλίμα νίκης, ξεκίνησε επίσημα από την Ανατολική Αλμωπία τον προεκλογικό του αγώνα ο Νίκος Παρούτογλου



Σε ενθουσιώδες κλίμα νίκης, ξεκίνησε επίσημα από την Ανατολική Αλμωπία τον προεκλογικό του αγώνα ο Νίκος Παρούτογλου.  

Με ιδιαίτερη αισιοδοξία και πίστη, μπήκε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου ο υποψήφιος δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου. 
Συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του, επισκέφθηκε στις 08/05/2019 κατά σειρά τις ΤΚ  Θηριόπετρας, Φούστανης και Φιλώτειας , στις 09/05/2019 τις ΤΚ Χρυσής , Αλώρου και Ξιφιανής , στις 10/05/2019 τις ΤΚ Σαρακηνών , Όρμας και Τσάκωνων και στις 11/05/2019 τις ΤΚ Δωροθέας και Γαρεφίου  συνομιλώντας και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις προγραμματικές του θέσεις.
" Είμαι αισιόδοξος για την θετική έκβαση του τελικού αποτελέσματος... Είπε ο υποψήφιος δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας ότι μας ενδιαφέρει πρώτιστα  να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες τις αναπτυξιακές επιλογές της επόμενης ημέρας.
Καταλήγοντας τόνισε ότι η  κεντρική φιλοσοφία θα αναπτύσσεται γύρω από τις κρίσιμες και καθοριστικές φράσεις- καινοτομία, ιδέες, συμμετοχικότητα ,  μέσα πάντα από την ανανέωση των αντιλήψεων και των προσώπων,  αιτήματα  ώριμα πλέον της κοινωνίας..."
Ο  προγραμματισμός επισκέψεων  του Νίκου Παρούτογλου θα εξελίσσεται καθημερινά σε κάθε χώρο και σημείο του δήμου,  προσαρμοσμένος στην αναγκαιότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους πολίτες.











ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...