Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλμωπίας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
                              ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ   ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
Σας καλούμε να έρθετε  στις  20  Δεκεμβρίου,  του έτους 2016,  ημέρα  Τρίτη  και ώρα  11:30   π. μ., στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας,  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75  του του Ν.3852/2010, στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου  Αλμωπίας, για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ     
                             
1 Ψήφιση πιστώσεων προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2016.

2 Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμό όρων ηλεκτρονικού διεθνή ανοιχτού   διαγωνισμού για τη προμήθεια με τίτλο «Προμήθεια πετρελαιοειδών (καύσιμα κίνησης/θέρμανσης – λιπαντικά)   για τις ανάγκες του Δήμου Αλμωπίας και των Νομικών του προσώπων (του    ΚΕΚΠΑ, της  ΔΗΚΕΑ ,  της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και της  ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ) έτους 2017 (διάστημα 12 μηνών)» με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά  αποκλειστικά βάσει τιμής.

3 Ορισμός Επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών/αξιολόγησης προσφορών και εξέτασης ενστάσεων και προσφυγών κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων  συμβάσεων σύμφωνα με το άρθρο 221  του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147/08-08-2016  τεύχος Α΄)  και του Δ.Κ.Κ.  ν. 3463/2006.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ






Ήταν μια φορά ένας Άγγλος, ένας Γερμανός και ένας πόντιος, και είχαν χαθεί στη ζούγκλα.

Την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) επισκέφθηκε ο Δήμαρχος


ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ!
-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. ΚΩΣΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
-ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ
-ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
-ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) που στεγάζεται στο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου Αριδαίας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος το πρωί της Παρασκευής, όπου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο κ. Κώστα Ζαχαριάδη. Έτσι, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζαχαριάδης, η ΔΗ.Κ.Ε.Α. μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τη νέα χρονιά που έρχεται, καθώς έχει κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στα οικονομικά της. Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι αποπληρώθηκε το ποσό των 90.000 ευρώ που αφορά σε οφειλές του έτους 2011 προς την Εφορία, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε σχετική ρύθμιση μέχρι το 2023. Με αυτόν τον τρόπο, η Δημοτική Επιχείρηση απαλλάχτηκε από ένα σημαντικό βάρος και πλέον μπορεί να βρει τον βηματισμό της όσον αφορά στον κοινωφελή της χαρακτήρα. Παράλληλα, τόνισε ότι πολύ θετικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις κοινωνικές δομές, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν αποπληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο, του ΚΔΑΠ ΑμεΑ μέχρι και τον Σεπτέμβριο, του ΚΔΑΠ Σχολικού μέχρι και τον Οκτώβριο και του Ωδείου μέχρι και το Νοέμβριο, ενώ μέχρι την 10η Ιανουαρίου θα υπάρξουν πληρωμές και για τους επόμενους μήνες. Επίσης, πληρώθηκαν οι γυμναστές που συμμετείχαν την περίοδο 2007 – 2009 στο πρόγραμμα Μαζικού Αθλητισμού που παρέμεναν απλήρωτοι εδώ και χρόνια και έλαβαν συνολικά 15.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο διοικητικό κομμάτι, ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στους 47 εργαζομένους που απασχολεί η ΔΗ.Κ.Ε.Α. σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο επίπεδο της συνεργασίας και πως στόχος του είναι να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, από το 2014 που ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Σπουδαίο είναι το κοινωνικό έργο που προσφέρει η ΔΗ.Κ.Ε.Α., καθώς έχει αναπτυχθεί μία πολύ καλή συνεργασία με ιδιώτες και επαγγελματίες και έτσι διανέμονται καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δέματα αγάπης σε συμπολίτες μας που τα έχουν πραγματική ανάγκη, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και φροντίδα στο κομμάτι του επισιτισμού. Είναι πολύ σημαντικό που πλέον οι δράσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο κατά τις περιόδους των εορτών, αλλά υλοποιούνται 12 μήνες το χρόνο. Και όλα αυτά σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 350 ωφελούμενους.

Ταυτόχρονα, δυναμική είναι η παρουσία του Δήμου Αλμωπίας και της ΔΗ.Κ.Ε.Α. στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, ενώ αναμένεται να υπάρξει ακόμα πιο εκτενής συνεργασία με τους Συλλόγους σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Εθελοντισμού. Όπως είπε ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των Συλλόγων και στηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Επιπλέον, σημαντική είναι η παρουσία του Ξενιτίδειου Δημοτικού Ωδείου, το οποίο δίνει διεξόδους στα ταλαντούχα παιδιά της επαρχίας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν αντιμετωπιστεί σημαντικές δυσλειτουργίες.

Ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Κώστας Ζαχαριάδης αναφερόμενος στους στόχους του για το μέλλον, σημείωσε πως έχει ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2017 η ενίσχυση των κοινωνικών δομών με επιπλέον προσωπικό που είναι απαραίτητο και παράλληλα προβλέφθηκε η προμήθεια ενός οχήματος που θα εξυπηρετεί τις δομές. Με αυτή την ευκαιρία, ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τόσο τους εργαζόμενους της ΔΗ.Κ.Ε.Α. όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης, έγινε γνωστό από τον Δήμαρχο ότι την Άνοιξη θα γίνει ελαιοχρωματισμός του εξωτερικού χώρου του παλαιού Δημαρχείου, ενώ θα υπάρξει και διαμόρφωση της αυλής του Ξενιτίδειου Πνευματικού Κέντρου Αριδαίας το οποίο αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

Κλείνοντας αυτή τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Κώστας Ζαχαριάδης συμφώνησαν ότι υπάρχει μία εποικοδομητική συνεργασία και ευχήθηκαν καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο.

Γ. Καρασμάνης : Πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί το μέτρο για την αντιχαλαζική προστασία ;


Γ. Καρασμάνης : Πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί το μέτρο για την αντιχαλαζική προστασία ;

Την άμεση προκήρυξη του μέτρου Μ05 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τις επενδύσεις στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία και την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, μέσω επιδότησης του 80% των δαπανών για τους μεμονωμένους αγρότες και 100% για εκείνους που μετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών, ζητά με ερώτησή του που υπέβαλε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης.
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Καρασμάνης στηλιτεύει την κατάργηση από την κυβέρνηση του μέτρου (Μ17), που είχε προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο εξασφάλιζε κονδύλια 200 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων από ζημιές που υφίστανται λόγω των κλιματικών αλλαγών και των δυσμενών ακραίων καιρικών φαινομένων που αυτές προκαλούν.
Ζητά, επίσης, να μάθει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθενται να αντιμετωπίσουν την μακροχρόνια αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από τις εκτιμήσεις των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση στις μετακινήσεις τους.
Τέλος ο κ. Καρασμάνης εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αδιαφορία στην επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας υπό το πρίσμα της αντιστάθμισης των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος από τις κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτές προκαλούν.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καρασμάνη έχει ως ακολούθως :

Ερώτηση
Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στη χώρα μας ολοένα και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, πολλά εκ των οποίων αποδίδονται στις κλιματικές αλλαγές. Οι επιπτώσεις των εν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στον αγροτικό τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής, με αισθητή μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ιδίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία τετραετία, στη διάρκεια της οποίας ένας συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινομένων όπως εξαιρετικά ήπιοι χειμώνες, με απότομες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, ισχυρούς ανέμους στη διάρκεια της ανθοφορίας, έντονες βροχοπτώσεις, ζημιές στο ρόδινο στάδιο και καρποπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής κυρίως στα φυλλοβόλα δένδρα.

Επειδή, οι απώλειες αυτές δεν μπόρεσαν να αντισταθμιστούν μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλει στους αγρότες δενδροκαλλιεργητές ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
Επειδή, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την παρατεταμένη αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, εξαιτίας των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση στις μετακινήσεις του προσωπικού του Οργανισμού, καθιστώντας έτσι δυσχερή έως αδύνατη τη διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου.
Επειδή, απαιτείται να επανεξετασθεί εξ’ ολοκλήρου το θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, με άξονες τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και την προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος της πρωτογενούς παραγωγής στα νέα δεδομένα, υπό το πρίσμα των κλιματικών αλλαγών και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επειδή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σας είχα υποδείξει την ενδεικνυόμενη και απλή λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή την εφαρμογή του άρθρου 71 του νόμου 4235, που με τροπολογία μου τον Φεβρουάριο του 2014 υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα, στο οποίο ορίζεται ότι η ακαρπία και η καρπόπτωση, από οποιαδήποτε αιτία και εάν προέρχονται, καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Επειδή, και προκειμένου να αντισταθμίζονται οι απώλειες εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ζωονόσους και φυτασθένειες, προβλέφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ειδικό μέτρο (Μ17) για τη στήριξη της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουδέποτε το διεκδίκησε κατά τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντιθέτως το κατήργησε, χωρίς να αξιοποιήσει την ευαισθησία και τις προτροπές για το μέτρο αυτό, του ίδιου του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.
Επειδή, στο ίδιο Πρόγραμμα είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κονδύλια συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ (Μ05) για επενδύσεις στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία και η κυβέρνησή σας το μείωσε κατά 11% (5 εκατ. ευρώ).
Επειδή, το εν λόγω μέτρο αποσκοπεί στην επαναφορά του παραγωγικού δυναμικού ή και της ίδιας της εκμετάλλευσης στην προ των ζημιών κατάσταση, χωρίς επιπτώσεις στο εισόδημα γεωργού και κτηνοτρόφου.
Επειδή, οι αγρότες που θα συμμετάσχουν στο μέτρο αυτό θα ενισχύονται κατά 80% για τους μεμονωμένους παραγωγούς και κατά 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών.
Επειδή, κοινή πεποίθηση αποτελεί η διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, μέσω της διασφάλισης της παραγωγής και του εισοδήματός του.

Ερωτάται ο κ. υπουργός,
1. Πότε επιτέλους προτίθεται να προκηρύξει το μέτρο του ΠΑΑ 2014-2020 για τις επενδύσεις στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και συμβάντα (Μ05) ;
2. Με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από το εκτιμητικό τους έργο ;
3. Θα επανεξετάσει ή όχι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και της προσαρμογής της στις κλιματικές αλλαγές και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτές προκαλούν ;

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ    16/12/2016

Ποιοί συνταξιούχοι δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση; Πόσα χρήματα θα πάρουν επιπλέον;


Στις 22 Δεκεμβρίου θα δοθεί, μαζί με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου ’17 η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Έως 819,75€ καθαρά (850€ μεικτά) υπολογίζεται ότι φτάνει το όριο των μηνιαίων συντάξεων για να δικαιούται ο συνταξιούχος την ενίσχυση, σύμφωνα με τον δικηγόρο Δ. Ριζο

Ύστερα από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή και διοικητών Ταμείων διευκρινίστηκαν οι προϋποθέσεις που έχουν ως εξής.

1) Αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

2) Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Πχ. κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.

3) Οι δικαιούχοι, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων.

Οι κρατήσεις που αφαιρούνται από τις συντάξεις (εκτός του φόρου) για να οριστεί το ποσό της σύνταξης για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι:
– Οι εισφορές ασθένειας 6% στο ποσό της κύριας και 6% στο ποσό της επικουρικής και
– Οι εισφορές υπέρ του ΑΚΑΓΕ για ποσά επικουρικών άνω των 150€ (-30%) και άνω των 250€ (-10%) εφόσον οι συνταξιούχοι είχαν συντάξεις αυτού του ύψους.

Όσο η οικονομία της χώρας θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.


πηγή: www.imerisia.gr

Πως ένα παιδί κυβερνά τη ζωή σου


Ονομάζουμε εσωτερικό παιδί το μέρος του υποσυνείδητου που έχει προγραμματιστεί και έχει τις συμπεριφορές ενός μικρού παιδιού.

Όσο χρονών και να είσαι αναπαράγεις και ξαναζείς σκηνικά της παιδικής σου ηλικίας στο περιβάλλον της δουλειάς σου, στις σχέσεις σου, με όποιον βρεθεί στο δρόμο σου. Όσο χρονών και αν είσαι βιώνεις παιδικούς προγραμματισμούς σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Αν δεν ήσουν αποδεχτός από τους γονείς σου γι' αυτό που είσαι ζητάς την αποδοχή από τους άλλους.
Αν οι γονείς σου σε αγαπούσαν με προϋποθέσεις, εσύ αγαπάς τον εαυτό σου υπό όρους και ζητάς την αγάπη από τους άλλους.
Αν οι γονείς σου σε έκριναν, βίωσες την απόρριψη και άρχισες να βιώνεις την αξία σου μέσω των άλλων. Στην πραγματικότητα εσύ απορρίπτεις τον εαυτό σου, αισθάνεσαι ότι δεν αξίζεις να αγαπιέσαι και αυτό γίνεται αντιληπτό από τους άλλους μέσω της ενέργειάς σου διότι είμαστε ενεργειακά συνδεδεμένοι.

Αν οι γονείς σου αμφέβαλαν για σένα, εσύ αμφέβαλες για την αξία σου. Αν δεν σε εμπιστεύονταν δεν εμπιστευόσουν τον εαυτό σου και δεν αισθανόσουν αρκετά ικανός ή αρκετά καλός για να μπεις σε δράση, να αρπάξεις ευκαιρίες κλπ.
Αν ήθελες τους γονείς σου να είναι χαρούμενοι, καταπίεζες τα συναισθήματα σου, είχες άλλη συμπεριφορά από αυτή που ήθελες για να τους κάνεις χαρούμενος.
Αν ό,τι και να έκανες δεν είχες την επιδοκιμασία των γονιών σου ήσουν σε μια διαρκή προσπάθεια να κάνεις πράγματα για να τους αποδείξεις την αξία σου και εξακολούθησες το ίδιο στην ενήλικη σου ζωή, προσπαθώντας να αποδείξεις την αξία σου σε άλλους.
Αν για κάποιο λόγο οι γονείς σου δεν είχαν την συμπεριφορά που ήθελες, έβγαλες λανθασμένα συμπεράσματα ότι δεν άξιζες την αγάπη τους.

Είναι προφανές ότι στην ενήλικη σου ζωή υιοθέτησες κάποια από αυτές τις συμπεριφορές με αποτέλεσμα να φοράς μια μάσκα, να προδίδεις και να ξεχνάς τον εαυτό σου, να ζεις μια ζωή για τους άλλους, να χάνεις την αληθινή σου ταυτότητα. 
Να χάνεις ευκαιρίες, φιλίες και να εξοντώνεις τον εαυτό σου. 
Να αλλάζεις συμπεριφορά ή λόγια, να μην βάζεις όρια με σκοπό να αρέσεις, να είσαι αγαπητός.

Όταν μια συμπεριφορά είναι ψεύτικη γίνεται υποσυνείδητα αντιληπτή από τους άλλους. 
Επιπλέον η ίδια συμπεριφορά σου σε κάνει να θυμώνεις με εσένα, που εσύ ο ίδιος δεν είσαι αληθινός με τον εαυτό σου.
Ακόμα και στην ενήλικη σου ζωή πιθανόν δεν αισθάνεσαι αρκετά καλός και ικανός και είσαι σε μια διαρκή αμφιβολία και ανησυχία σε ό,τι αφορά τον εαυτό σου.

Ας ενδυναμώσουμε το εσωτερικό μας παιδί αλλάζοντας το σύστημα πεποιθήσεων του.

Οραματίσου εσένα παιδί και μίλα του:

- σε στηρίζω,
- σε αγαπώ και σε αποδέχομαι όπως είσαι,
- είμαι πιστός σε σένα,
- σε εμπιστεύομαι,
- αξίζεις
- σου αξίζει να αγαπιέσαι όπως είσαι,
- είσαι αρκετά ικανός για να καταφέρεις οτιδήποτε επιθυμείς,
- είσαι ασφαλής χωρίς τους φόβους σου,
- είσαι ελεύθερος να είσαι αυτός που είσαι,
- αξία σου είναι δεδομένη και ανεξάρτητη από την γνώμη των άλλων,

Σεβαστή Βόλα Life Coaching






Πηγή: sevastivola.blogspot.gr

Φως μέσα στο σκοτάδι: το αστέρι της Βηθλεέμ


Σίγουρα στην ιστορία των Χριστουγέννων τον πιο μεγάλο συμβολισμό κατέχει ο ίδιος ο Ιησούς.
Τί γίνεται όμως μέχρι να φτάσουμε στη φώτιση, στην πνευματική μας γέννηση, ή πιο απλά, στη φάτνη;
Το άστρο λοιπόν, το πιο λαμπρό που λένε και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όχι μόνο δείχνει τον δρόμο αλλά και τον συμβολίζει, είναι η πορεία μας, η εξέλιξή μας, οι προσπάθειές μας, οι αγωνίες μας, η ματαίωση και η θλίψη ότι ο στόχος είναι μακρυά, ταυτόχρονα είναι οι επιτυχίες μας, η αναγνώριση και η χαρά της ολοκλήρωσης.
Το σκοτάδι συμβολίζει όλες εκείνες τις απόπειρες που αποτύχαμε, που ξεκινήσαμε από την αρχή, που ακυρώσαμε την προσπάθειά μας και εγκαταλείψαμε το όνειρό μας.
Το αστέρι και το φως του συμβολίζουν όλες εκείνες τις φορές που σηκωθήκαμε μετά από πτώση, τις στιγμές που πιστέψαμε στον εαυτό μας όταν τίποτα δεν μας ευνοούσε, όλες τις φορές που δεχτήκαμε βοήθεια κατά τη διάρκεια της πορείας μας και έτσι συνεχίσαμε, σαν τους 3 μάγους κι εμείς πιστέψαμε σαν άλλοι αλχημιστές, ότι μπορεί κάτι καινούργιο να έρθει, όχι από έξω, αλλά από μέσα μας.
Στη ζωή του καθενός μας προορισμός είναι η φάτνη και στόχος η (ανα)γέννηση, γεγονός χαρμόσυνο, που όταν συμβεί το μαθαίνουν και οι γύρω μας.
Μέχρι όμως ο κάθε άνθρωπος να φτάσει, έχει τη δική του προσωπική πορεία να διηγηθεί, και ενώ όλοι βλέπουμε ότι κάποιος τα κατάφερε (ότι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας) μόνο ο ίδιος  και το αστέρι που τον συντρόφευσε μέσα στο σκοτάδι γνωρίζουν πόσες φορές έπεσε και πόσες ξανασηκώθηκε, για να φτάσει στη δική του, προσωπική γέννηση.
Από καρδιάς εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και  Καλή Χρονιά. Μακάρι για τον καθένα μας να φωτίζει ένα άστρο, να μας δείχνει τόσο τις λακούβες όσο  και την ορθή πορεία του δρόμου μας.







Όταν κάνεις παιδί, θα με καταλάβεις…


Μια φράση που έχουν ακούσει οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) άνθρωποι όταν ήταν παιδιά από το γονιό τους.

Μια φράση που τελικά χρησιμοποίησαν και οι ίδιοι, όταν έγιναν γονείς, στα δικά τους παιδιά. Μια φράση τόσο παλιά, που φτάνει να γίνεται «διαχρονική» και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «απόφθεγμα»! Μια φράση με τέτοια δυναμική, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια απόκλισης.

«Όταν κάνεις παιδί, θα με καταλάβεις…». Τι νοιώθει εκείνος που τη λέει; Πώς νοιώθει εκείνος που την ακούει; Σε ποιες στιγμές χρησιμοποιείται; Γιατί να χρειάζεται να ειπωθεί; Και γιατί επαναλαμβάνεται;

Ας φανταστούμε μια στιγμή που έχουμε ακούσει ή έχουμε πει αυτή τη φράση……
Είναι μια στιγμή που ο γονιός ζητά πολλά καλά από το παιδί του. Ζητά να τον καταλάβει, ζητά κοντινότητα και σχέση. Όμως, με τι τρόπο; Παθαίνοντας. Η φράση αυτή υποδηλώνει ότι αυτή τη στιγμή παθαίνω από εσένα κι εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που μου προκαλείς. Επικαλείται το συναίσθημα του παιδιού που χρειάζεται να τον λυπηθεί και με τρόπο που δεν χωρά απάντηση. Γιατί, ό,τι διαφορετικό και να πεις από δω και πέρα σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνεις. Σαν το διαφορετικό αυτό να γίνεται απειλή για τη σχέση «γονιού – παιδιού».

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι δεν χρειάζεται το διαφορετικό; Τις περισσότερες φορές, η φράση αυτή χρησιμοποιείται όταν το παιδί προσπαθεί να διαφοροποιηθεί και αυτή τη διαφοροποίηση ο γονιός την νοιώθει σαν απειλή για τη σχέση του με το παιδί του. Και μπορεί όντως να είναι. Όχι, όμως για την ίδια τη σχέση. Αλλά για την εικόνα της σχέσης που έχει ο γονιός στο μυαλό του. Για την κοντινότητα που δεν επιτρέπει την αυτονόμηση. Αυτή η εικόνα βάζει τη σχέση σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που ενοχοποιείται η ανάπτυξη. Και όταν οι σχέσεις είναι σε συγκεκριμένα πλαίσια οι άνθρωποι περιορίζονται, εγκλωβίζονται, στερούνται ελευθερίας.

Γιατί επαναλαμβάνεται;

Το συναίσθημα του παιδιού, όταν ακούει αυτή τη φράση είναι κάθε άλλο από ευχάριστο. Νοιώθει θυμό, οργή, λύπη, εγκλωβισμό, ενοχές. Γιατί να την πει κι ο ίδιος στο δικό του παιδί; Έχει ξεχάσει πώς ένοιωθε; Όχι. Είναι κάτι πιο πολύ βαθύ.

Η φράση αυτή – που συνοδεύεται και από άλλες – υποδηλώνει μια συγκεκριμένη στάση ζωής και μαθαίνει αξίες στο παιδί. Εγκλωβίζει το παιδί στο «αν δεν πάθεις, δεν θα με καταλάβεις» – «θα πρέπει να πάθεις, για να με καταλάβεις». Σαν να χρειάζεται να πάθεις, για να γίνεις γονιός. Η εντολή αυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια απόκλισης. Και δεν αφορά μόνο στο πώς θα γίνεις γονιός. Σαν να πρέπει να παθαίνεις από τη ζωή και όχι να την απολαμβάνεις. Να κάνεις υπομονή και όχι να χαίρεσαι. Είναι μια φράση που μαθαίνει στο παιδί ότι ζωή είναι περισσότερο βάσανο, παρά απόλαυση.

Από την άλλη, αν το παιδί διαλέξει έναν άλλο δρόμο και όντως δεν πάθει τι σημαίνει για τη σχέση τους; Σημαίνει ότι έγινες γονιός με έναν άλλο τρόπο από το δικό μου. Ξέφυγες από το «συγκεκριμένο πλαίσιο» και τη «συγκεκριμένη εικόνα» που σε είχα τοποθετήσει. Σημαίνει ότι δεν με καταλαβαίνεις, ότι δεν είμαστε μαζί, ότι δεν είμαστε κοντά. Θα ασκηθεί κριτική, θα βιωθεί απειλή και το διαφορετικό θα ενοχοποιηθεί.

Οι στιγμές διαφοροποίησης ενός παιδιού (και ενός ενήλικα) είναι οι πιο κρίσιμες για τη ζωή του: ή θα ελευθερωθεί να προχωρήσει ή θα ενοχοποιηθεί επιστρατεύοντας το συναίσθημα της λύπησης.

Ας μην έχουμε τους ανθρώπους γύρω μας μόνο επειδή πρέπει να μας λυπηθούν. Ας μην επικαλούμαστε τις ενοχές του άλλου για να μας καταλάβει και να τον έχουμε κοντά μας. Γιατί τότε δεν τον έχουμε πραγματικά. Τον έχουμε αναγκαστικά ή εκβιαστικά. Ας επιτρέψουμε το διαφορετικό, γιατί μας εμπλουτίζει. Δεν μας ακυρώνει. Ας έχουμε αληθινές σχέσεις που να βασίζονται στην ελευθερία και όχι στο αναγκαστικό. Ας μπαίνουμε με όρους απόλαυσης στη ζωή και τις σχέσεις μας και όχι με όρους στέρησης.

Από την Τριανταφυλλιά Χαρίλα, Ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, MSc Εργασιακή Υγεία, Ειδίκευση στην Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία





Πηγή: psychografimata.com

Χαλίλ Γκιμπράν: η Σοφία και εγώ


Μέσα στην ησυχία της νύχτας, η Σοφία ήρθε στο δωμάτιό μου, και στάθηκε δίπλα στο κρεβάτι μου.
Με κοίταξε σαν στοργική μητέρα, στέγνωσε τα δάκρυά μου, και είπε: 
-Άκουσα τις κραυγές της ψυχής, και ήρθα να σε παρηγορήσω. Άνοιξέ μου την καρδιά σου, και θα την γιομίσω φως. Ρώτησε, και θα σου δείξω τον δρόμο της Αλήθειας...
Και εγώ υπάκουσα την διαταγή της και ρώτησα: 
Ποιός είμαι, Σοφία, και πως ήρθα σε τούτο τον τόπο της φρίκης; Τι είναι τούτες οι μεγάλες ελπίδες, τα βουνά από βιβλία, και οι παράξενες μορφές; Ποιές είναι τούτες οι σκέψεις που πηγαινοέρχονται σαν σμήνος περιστέρια; Και τούτα τα λόγια που φτιάχνουμε με πόθο και γράφουμε με χαρά; 
Τα θλιμμένα και τα χαρούμενα συμπεράσματα που αγκαλιάζουν την ψυχή μου και τυλίγουν την καρδιά μου; Τα μάτια που με κοιτάζουν και τρυπάνε τις πιο κρυφές πτυχές της ψυχής μου, κι όμως δεν βλέπουν την θλίψη μου; Ποιές είναι οι φωνές που θρηνούν το πέρασμα του χρόνου και ψάλλουν ύμνους για τα παιδικά μου χρόνια; 
Ποιός είναι ο νέος που παίζει με τους πόθους μου και ειρωνεύεται τα αισθήματά μου, ξεχνώντας τις χθεσινές μου πράξεις, ικανοποιημένος με τις σημερινές ανοησίες, που οπλίζεται για ν' αντιμετωπίσει το αργό πλησίασμα του αύριο;
Τι είναι τούτος ο τρομερός κόσμος που με σπρώχνει και σε ποια άγνωστη χώρα; 
Ποιά είναι τούτη η γη που ανοίγει διάπλατο το στόμα της για να καταβροχθίσει τα κορμιά μας κι ετοιμάζει αιώνιο καταφύγιο για την απληστία; Ποιός είναι τούτος ο Άνθρωπος που είναι ευχαριστημένος με τις εύνοιες τις Τύχης και ζητάει ένα φιλί από τα χείλη της Ζωής ενώ ο Θάνατος τον χτυπάει στο πρόσωπο; Ποιός είναι ο Άνθρωπος που αγοράζει μία στιγμή ηδονής μ' ένα χρόνο μετάνοιας, και παραδίνεται στον ύπνο, ενώ τα όνειρα τον φωνάζουν; Ποιός είναι ο Άνθρωπος που κολυμπάει στα κύματα τις Άγνοιας προς τον κόλπο του Σκοταδιού;
Πες μου, Σοφία, τι είναι όλα τούτα τα πράγματα;
Κι η Σοφία άνοιξε τα χείλη της και της και μίλησε: 
Εσύ, Άνθρωπε, θέλεις να δεις τον κόσμο με τα μάτια του Θεού, και να καταλάβεις τα μυστικά της άλλης ζωής με την ανθρώπινη σκέψη σου. Αυτός είναι ο καρπός της Άγνοιας. 
Πήγαινε στους αγρούς, και δες πως η μέλισσα φτερουγίζει πάνω από τα γλυκά λουλούδια και πως ο αετός ορμάει πάνω στην λεία του. Πήγαινε στο σπίτι του γείτονά σου και δες το βρέφος που μαγεύεται από την φωτιά στο τζάκι ενώ η μητέρα του είναι απασχολημένη με τις δουλειές τους σπιτιού. Γίνου σαν την μέλισσα, και μην χάνεις τις μέρες τις άνοιξής σου κοιτάζοντας τί κάνει ο αετός. Γίνου σαν το βρέφος που χαίρεται με την φωτιά, και άφησε την μητέρα να κάνει τις δουλειές τις. Όλα αυτά που βλέπεις, ήταν, και ακόμα είναι, δικά σου.
Τα πολλά βιβλία κι οι παράξενες μορφές και οι όμορφες σκέψεις γύρω σου είναι τα φαντάσματα των πνευμάτων που υπήρξαν πριν από εσένα. Τα λόγια που σχηματίζουν τα χείλη σου είναι οι κρίκοι στην αλυσίδα που σε δένει με τους συνανθρώπους σου. Τα λυπημένα και χαρούμενα συμπεράσματα είναι σπόροι που φύτεψε το παρελθόν στον αγρό της ψυχής σου για να τους θρέψει το μέλλον.
Ο νέος που παίζει με τους πόθους σου είναι εκείνος που θ' ανοίξει την πύλη της καρδιάς σου για να μπεί το Φώς. Η γη που ανοίγει διάπλατο το στόμα της για να καταπιεί τον άνθρωπο και τα έργα του είναι ο σωτήρας της ψυχής μας από τα δεσμά του κορμιού μας. 
Ο κόσμος που κινείται μαζί σου είναι η καρδιά σου, που είναι ο ίδιος ο κόσμος. Κι ο Άνθρωπος, που νομίζεις τόσο μικρό και ανόητο, είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού που ήρθε για να μάθει την χαρά της ζωής μέσα από την λύπη και να βρεί την γνώση μέσα από την άγνοια.
Έτσι μίλησε η Σοφία και άγγιξε με το χέρι της το μέτωπό μου, λέγοντας: προχώρησε. Μην χρονοτριβείς. Να προχωρήσεις σημαίνει να κινείσαι προς την τελειότητα. Προχώρησε, και μην φοβάσαι τ' αγκάθια ή τις κοφτερές πέτρες στο μονοπάτι της Ζωής.'


Χαλίλ Γκιμπράν-Η φωνή του Δασκάλου





Ο χορός της Γ' Γυμνασίου Προμάχων


"SULLY (2016)" . ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ Φ.Σ. Έδεσσας « Μέγας Αλέξανδρος»


Φ.Σ. Έδεσσας « Μέγας Αλέξανδρος» - Με την υποστήριξη της  ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ 
(αίθουσα προβολών)

ΔΕΥΤΕΡΑ  19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 - ΩΡΑ 21:00
SULLY (2016)
Σκηνοθεσία: Clint Eastwood
Ηθοποιοί: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney
Διάρκεια: 96 λεπτά
Είδος ταινίας: Δραματική

Η ταινία αποτυπώνει τόσο τα γεγονότα της 15ης Ιανουαρίου του 2009, όπου η πτήση 1549 της US Airways αναγκάστηκε να προσυδατωθεί στον ποταμό Χάντσον στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία του κυβερνήτη της, Chesley Sullenberger (χαϊδευτικά «Sully», όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας), λόγω αχρήστευσης των κινητήρων του αεροπλάνου, όσο και την έρευνα που ακολούθησε για τον εντοπισμό των αιτιών του ατυχήματος από το National Transportation Safety Board των ΗΠΑ. 
      

**Η επόμενη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης θα γίνει 
την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2016 στις 9 μ.μ.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...