Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τους Αντιπεριφερειάρχες και έλεγχος εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού



Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τους Αντιπεριφερειάρχες και έλεγχος εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού
Τηλεδιάσκεψη με τους Αντιπεριφερειάρχες των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους Αντιπεριφερειάρχες όλων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την πορεία των μέτρων, για τα ζητήματα που έχουν σχέση με τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και για τη γενική εικόνα που εμφανίζουν οι περιφερειακές υπηρεσίες στους επτά νομούς και η καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τους Αντιπεριφερειάρχες:

-Αυστηρή, και χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση, τήρηση όλων των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

-Άμεση, οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου, ενημέρωση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για οποιαδήποτε ζητήματα αναφορικά με τον κορονοϊό σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

-Επικαιροποίηση και διαρκής καταγραφή των αναγκών σε μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων και αυστηρή τήρηση των βιβλίων επισκεπτών σε όλα τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Εκτεταμένη χρήση των δυνατοτήτων που δίνουν οι άδειες ειδικού σκοπού, η τηλε-εργασία και η εξ αποστάσεως εργασία.

-Κανένας εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού.

-Ενημέρωση των πολιτών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να διευθετούν τις συναλλαγές τους με τις περιφερειακές υπηρεσίες, χωρίς τη φυσική τους παρουσία στα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Εκεί θα εξυπηρετούνται μόνον έκτακτα ζητήματα (υγείας) που δεν μπορούν να διευθετηθούν είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά.

-Διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

-Διαρκείς ψεκασμοί απολύμανσης σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στους νομούς όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

-Διαρκής ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης της νόσου σε κάθε περιοχή και παροχή όλων των διευκολύνσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας τόσο του Υπουργείου Υγείας, όσο και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

-Παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της Κεντρικής Μακεδονίας.


«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οφείλουμε όλοι να λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και απέναντι στους συμπολίτες μας, θωρακίζοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πανδημία του κορονοϊού. Δεν επιτρέπεται η παραμικρή απόκλιση από τα μέτρα που έχουμε λάβει και έχει λάβει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σήμερα τηρούνται όλα τα μέτρα που ανακοινώσαμε, όμως οφείλουμε να φροντίσουμε όλοι για την τήρησή τους σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τις δυνατότητες απομακρυσμένης εξυπηρέτησής τους για όλα τα ζητήματά τους από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού είναι συλλογική και θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση σε 24ωρη βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε εξέλιξη. Η υγεία των συμπολιτών μας πριν και πάνω από όλα. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να λαμβάνουμε όποτε χρειάζεται και επιπλέον μέτρα. Δε θα διστάσω να πάρω οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας και των εργαζομένων στην Περιφέρεια. Οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας θα είναι μεγάλες. Επαναλαμβάνουμε διαρκώς το μήνυμα, που είναι και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση: Μένουμε Σπίτι. Ο κορονοϊός μας αφορά όλους και δεν κάνει εξαιρέσεις. Δεν μετακινούμαστε παρά μόνο για σοβαρό λόγο. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι δεν χρειάζεται πανικός μεν, αλλά οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν αυτές τις δύσκολες για όλους μας ώρες και να τους ενημερώσετε πως η διοίκηση θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αφού ενημέρωσε τον κ. Τζιτζικώστα για την λειτουργία των υπηρεσιών της ΠΕ Πέλλας τόνισε ότι υπάρχει ουσιαστική συμμέτοχη και προσπάθεια από τους εργαζόμενους στην ΠΕ αλλά και κατανόηση  από τους πολίτες. Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κατανοήσουν την ατομική ευθύνη που έχουν και να μείνουν στο σπίτι τους ώστε να «σπάσουμε» τον κρίκο στην αλυσίδα του κορονοιού».

Δυνατότητα κατάθεσης Δελτίου Απογραφής Στρατευσίμων γεννηθέντων το έτος 2002 (Κλάση 2023) χωρίς προσέλευση στις Στρατολογικές Υπηρεσίες (μέτρα πρόληψης κατά της λοίμωξης covid-19)


Δυνατότητα κατάθεσης Δελτίου Απογραφής Στρατευσίμων γεννηθέντων το έτος 2002 (Κλάση 2023) χωρίς προσέλευση στις Στρατολογικές Υπηρεσίες (μέτρα πρόληψης κατά της λοίμωξης covid-19)


Ο Δήμος Αλμωπίας ενημερώνει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης της λοίμωξης covid-19 και της επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την κατάθεση Δελτίου Απογραφής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν εμπρόθεσμα Δελτίο Απογραφής μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https://www.stratologia.gr/el/content/katathesi-deltioy-apografis

Για τα Δελτία απογραφής που θα κατατεθούν μετά την ανωτέρω ημερομηνία θα εκτιμηθούν αρμοδίως λόγοι ανωτέρας βίας για την εκπρόθεσμη κατάθεσή τους.

Ενημέρωση Δήμου Αλμωπίας σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού



Ενημέρωση Δήμου Αλμωπίας σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού
Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με γνώμονα την επιστήμη και την απλή λογική. Στα πλαίσια αυτά, η παράθεση των δεδομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανταπόκρισης στην πραγματικότητα. Έτσι δίνουμε στη δημοσιότητα τις πιο πρόσφατες αναλύσεις του πόσιμου νερού, ως προς την περιεκτικότητα του αρσενικού ανά τομέα και περιοχή:
Πολεοδομικό συγκρότημα Αριδαίας:
Ανατολικός τομέας: Μεταξύ 5,78 και 6,17 μgr/lt με όριο τα 10 μgr/lt
Κέντρο: Μεταξύ 7,40 και 8,20 μgr/lt με όριο τα 10 μgr/lt
Δυτικός τομέας: Μεταξύ 9,6 και 13,00 μgr/lt με όριο τα 10 μgr/lt με (με ανώτατη μέτρηση στην περιοχή της πυροσβεστικής υπηρεσίας)
Για την Τ.Κ. Πιπεριάς:
Πλατεία: Μεταξύ 10,07 με όριο τα 10 μgr/lt (ενιαίο δίκτυο)
Παραμένουμε στις επάλξεις, διασφαλίζοντας ότι κυρίαρχο μέλημα του Δήμου μας είναι η έξοδος από την υγειονομική κρίση, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. 

Επείγουσα έκκληση ΟΕΝΓΕ προς Υπ.Υγείας & Δήλωση Σιώρα για χειροκρότηση Υγειονομικών



Δήλωση του Ηλία Σιωρα για τις διαδικτυακές προτροπές για χειροκροτήματα στους υγειονομικούς

Οι διαδικτυακές προτροπές για χειροκροτήματα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές από τους σημερινούς αλλά και τους προηγούμενους κυβερνώντες που έχουν διαλύσει τη Δημόσια Υγεία, είναι υποκριτική.
Προκαλούν οργή στους μαχόμενους υγειονομικούς που δίνουν αυτές τις μέρες άνιση μάχη με το θάνατο. Κάποτε μας λοιδορούσαν -επί τουλάχιστον μια δεκαετία- ότι τα αιτήματα για ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό ήταν μαξιμαλιστικά κ ανέφικτα. Σήμερα όλος λαός καταλαβαίνει και βλέπει πως ήταν ανάγκη. Και για το χθες και για σήμερα και για το μέλλον.
Δεν πιστεύει κάνεις τους υποκριτές. Ας αφήσουν τα ανέξοδα λόγια στήριξης και να προχωρήσουν εδώ και τώρα σε προσλήψεις και σε άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, καλύπτοντας τα κενά και τις ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Αυτές τις μέρες δίνουμε τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, μαζί με το λαό. Τη στήριξη του, τη βλέπουμε καθημερινά στα μάτια των ασθενών και των οικογενειών τους.
Ηλίας Σιώρας
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"
Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)



Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 16 Μαρτίου 2020
Α.Π:10155



ΠΡΟΣ:
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ
ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ
ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΦΟΡΕΙΣ
ΜΜΕ


Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οι ειδικευόμενοι, οι επιμελητές των νοσοκομείων, των Κ.Υ, των αγροτικών ιατρείων παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, όλοι εμείς, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Προσπαθούμε με τα λιγοστά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και εντατικοποίησης  να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας.
Κύριοι της κυβέρνησης,
Δε θέλουμε να μας χειροκροτήσετε γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Θέλουμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά.
Για να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας που θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και για να περιθάλψουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία δε σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού.
Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή, αντί να καλείτε τον κόσμο να μας χειροκροτήσει, να δεχτείτε να μας συναντήσετε.


Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή:
Να προσλάβετε άμεσα το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
Να εξασφαλίσετε στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας ώστε να μην αρρωστήσουμε και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.
Για  να μη χάσει τη ζωή του κανένας ασθενής ενώ θα μπορούσε να σωθεί.

"Βραδιές στου Σόνικ" από τα παλιά.


Φωτογραφίες,  για την ποιότητα των οποίων απολογούμαστε, από περασμένες δεκαετίες, τότε που όλα ήταν πιο αγνά, πιο αληθινά.
Χοροεσπερίδες, γιορτές, βραδιές μουσικές στου "Σόνικ", τότε που όλοι οι νέοι γίνονταν μια παρέα και διασκέδαζαν πραγματικά, διώχνοντας τον ημερήσιο μόχθο της εργασίας στο χωράφι, στο βουνό, στις κορδέλες, στις οικοδομές.













Ενημέρωση για τη λειτουργία του Δήμου από Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020



Ενημέρωση για τη λειτουργία του Δήμου από  Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020
Αγαπητοί συνδημότες,
Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας, της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020, σχετικά με τα μέτρα του Δήμου Αλμωπίας για τη διακοπή της αλυσίδας διάδοσης του κορωνοϊού, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε και να σας ενημερώσουμε επιπλέον για τα παρακάτω:
1.       Ο Δήμος Αλμωπίας, δηλαδή τα κτήρια των δημαρχείων Αριδαίας και Εξαπλατάνου, το Δημοτολόγιο, η Πολεοδομία, η ΔΗΚΕΑ, η ΔΕΥΑ και τα ΚΕΠ Αριδαίας, θα λειτουργούν με κλειστές τις πόρτες για το κοινό. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού. Στην είσοδο των υπηρεσιών θα υπάρχει υπάλληλος που θα υποδέχεται τους πολίτες και θα ρυθμίζει τον τρόπο και χρόνο εξυπηρέτησής τους.
2.       Τα ΚΕΠ Εξαπλατάνου δε θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και μέχρι νεωτέρας. Οι πολίτες της Ανατολικής Αλμωπίας, θα εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ Αριδαίας με τον τρόπο που προαναφέρθηκε.
3.       Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα λειτουργεί μόνο ως προς τη νοσηλεία των ωφελούμενων αρχικά και θα διερευνηθεί η περαιτέρω βοήθεια ως προς τους τομείς της φροντίδας και σίτισης.
4.       Πρωταρχικό μέλημα του Δήμου, κυρίως τις μέρες που ζούμε, είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών. Ενισχύεται  άμεσα η υπηρεσία, με επιπλέον υπαλλήλους και μηχανήματα. Όμως τίποτα δεν είναι εφικτό χωρίς τη συνεργασία όλων μας. Γι αυτό, σας παρακαλώ θερμά:
·         Αποφεύγετε όσο το δυνατόν, να πετάτε οργανικά απορρίμματα που αποτελούν ενδεχόμενη τροφή για αδέσποτα ζώα και τρωκτικά.
·         Δένετε καλά τη σακούλα των απορριμμάτων σας και τοποθετήστε την ΠΑΝΤΑ μέσα στον κάδο. Στη συνέχεια κλείστε το καπάκι.
5.       Ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην πλύση και απολύμανση των κάδων και των γύρω σε αυτούς, χώρο.
6.       Θα δοθεί άμεσα σε λειτουργία, τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης με κοινωνικό λειτουργό, ανθρώπων που έχουν ανάγκη στήριξης.
7.       Οργανώνουμε δράσεις πολιτών εξ αποστάσεως, στηρίζοντας την ψυχολογία των Δημοτών μας.
8.       Επίσης, το Γραφείο Δημάρχου δε θα δέχεται το κοινό μέχρι νεωτέρας.
Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Κανένας δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνος του. Η συνεργασία και η υπακοή σε κανόνες και ρυθμιστικές ενέργειες είναι πράξη ευθύνης προς τους εαυτούς μας, τους οικείους μας και προς το σύνολο της κοινωνίας.
Ζητάμε τη βοήθεια και τη συνεργασία σας. Αποφύγετε να μετακινείστε σε δημόσιους χώρους και γενικά να βγαίνετε από το σπίτι σας χωρίς σοβαρό λόγο. Δεν είναι περίοδος αργίας, διακοπών ή ευκαιρίας να τακτοποιήσουμε γραφειοκρατικές υποθέσεις. Είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να μείνουμε σπίτια μας!
Φροντίζουμε τους εαυτούς μας και τους οικείους μας. Συμμορφωνόμαστε στους κανόνες. Μένουμε σπίτι! 

Χρήστος Μπάτσης
Δήμαρχος Αλμωπίας  

Επιτροπή Αγώνα στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων-Ιδιωτ.Υπαλλήλων Π.Ε.Πέλλας για τον κορονοϊό



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΣ ΜΑΤΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΜΑΤΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Με γνωστά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, τα μέτρα που συμφώνησε με τους εργοδοτικούς φορείς και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αλλά και τα μέτρα που προηγήθηκαν για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως αποφάσισαν όλοι μαζί να ματώσουν τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας.
Τα μέτρα που πάρθηκαν αφορούν στην θωράκιση των κερδών για τις επιχειρήσεις, και όχι στην ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δεν ξεχνάμε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους διέλυσαν το σύστημα υγείας. Τα χρήματα των φορολογούμενων αντί να τα διαθέσουν στην ανάγκη κάλυψης του λαού μας για τη υγεία, την περίθαλψη, την προστασία του ακόμη και από τέτοια φαινόμενα επιδημιών όπως και του κορονοιού, τα έδωσαν σε τραπεζίτες, εφοπλιστές, στο ΝΑΤΟ, γενικά στους επιχειρηματίες.
Ακόμη και αυτή την ώρα προβαίνουν σε μεγαλύτερη αθλιότητα. Πανηγυρικά ανακοινώνουν 2000 προσλήψεις που θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, τις οποίες τις είχαν υποσχεθεί από πέρσι!!  Αντί να χρηματοδοτήσουν με όλους τους τρόπους την προστασία των εργαζομένων με μέσα πρόληψης για να μειωθούν οι προσβληθέντες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ετοιμάσει δις ευρώ για την ελάφρυνση των επιχειρηματιών. Να μοιραστούμε λένε τη ζημιά ΟΛΟΙ μαζί. Αυτοί που δε βγάζουν το μήνα για τις βασικές τους ανάγκες με αυτούς που κολυμπάνε στα κέρδη.
Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας. Είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η λήψη των απαραίτητων, κάθε φορά, μέτρων με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων και μοναδικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς εξελίσσονται και μεταβάλλονται οι συνθήκες.

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φαίνεται καθαρά πως ετοιμάζεται με αφορμή την επιδημία γύρος νέας επίθεσης στα δικαιώματά μας. Ξέρουμε από την πείρα μας πως τα αντεργατικά μέτρα σε “δύσκολες περιόδους” έρχονται για να μείνουν, αποτελούν πρόβα για να μονιμοποιηθούν.
Στα εμπορικά καταστήματα, στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία, η εργοδοσία μετακυλά στις πλάτες των εργαζόμενων τους πεσμένους τζίρους με μείωση ωρών, αναγκαστικές κανονικές άδειες, ακόμα και άνευ αποδοχών, ακόμα και με απολύσεις. Στα Supermarket, και στις αποθήκες τροφίμων, η εντατικοποίηση σπάει κόκκαλα, με φαινόμενα υπερκόπωσης, εξαντλημένους υπαλλήλους, που δουλεύουν ακόμα και 13-14 ώρες σερί, χωρίς μέτρα πρόληψης, τόσο σχετικά με τους εργαζόμενους, όσο και την επαφή τους με τους καταναλωτές. Σε κάθε βήμα οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα της ημιαπασχόλησης, της ελαστικής εργασίας, των 4ωρων, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπουκώνουν χρήμα, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη περίοδο.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ηγεσία της ΓΣΕΕ πήρε θέση : βρίσκονται στο πλευρό κυβέρνησης και εργοδοσίας και αυτή τη φορά. Με τις δηλώσεις τους ‘μη τυχόν γίνει ταξική εκμετάλλευση της νόσου’ και με τις προτάσεις να συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι από την κανονική άδεια τους έδωσαν αβάντα στον υπουργό Εργασίας. Πρέπει να ξεπληρώσουν άλλωστε τα γραμμάτια από την στήριξη που τους έδωσαν ώστε με  την συνεισφορά των ΜΑΤ να διατηρήσουν τις καρέκλες τους.


Οι εργαζόμενοι είναι ώρα να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Τους ανήκουν τα πάντα. Έχουν πληρώσει πολύ ακριβά για όλα και δε τους επιστρέφεται τίποτα.

Απαιτούμε:
1.    Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
2.    Να γίνουν άμεσα προσλήψεις από τις επιχειρήσεις. Να μετατραπούν τώρα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, πλήρους απασχόλησης.
3.    Μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους εργασίας! Να γίνει η απαραίτητη απολύμανση στα καταστήματα, τις αποθήκες, στους χώρους διαλειμμάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας.
4.    Μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της βάρδιας για όλους τους εργαζόμενους.
Να παρασχεθούν από τους εργοδότες, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά σε κάθε εργαζόμενο.
5.    Να γίνουν αυστηροί έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Άμεση επάνδρωσή τους με προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες ελέγχου για τις επιχειρήσεις όλης της πόλης.
6.    Εξασφάλιση έξτρα ωρών ανάπαυσης για τους εργαζόμενους των Super Market και των αποθηκών τους, χωρίς μείωση του μισθού τους. Να αυξηθεί η ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών από 12 σε 14 ώρες. Έξτρα διαλείμματα, ειδικά όπου γίνονται υπερωρίες.
7.    Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές.
8.    Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Επικοινωνήστε με την Επιτροπή Αγώνα στο τηλέφωνο: 6936116086

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...