Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Πορεία των μαθητών του Γυμνασίου Προμάχων για τη Μακεδονία


Χλεύασέ τα όσο πρόστυχα θες ανθρωπάκο.
Κατηγόρησέ τα με τις βαρύτερες των κατηγοριών μπορεί να κατεβάσει η μολυσμένη σου ψυχή.
Κορόιδεψέ τα και εκτόξευσε την μελανότερη ειρωνεία που θα γεννήσει η μικρότητά σου.
Απείλησέ τα με τα χειρότερα των αντιμέτρων που θα σε δασκαλέψουν να εξαπολύσεις εναντίον τους.
ΘΑ ΣΕ ΝΙΚΗΣΟΥΝ.
Γιατί τα μάτια τους δεν φορούν γκρίζες ωφελιμιστικές παρωπίδες.
Είναι αγνά.
Δίκαια.
Αληθινά.
Ξέρουν να ξεχωρίζουν το πραγματικό.
Ξέρουν να αγωνίζονται.
Να κραυγάζουν με τη σιωπή τους.
Να γκρεμίζουν οικοδομήματα με την ορμή τους.
Να παλεύουν το άδικο με τη ρώμη τους.
ΘΑ ΣΕ ΝΙΚΗΣΟΥΝ
Και θα σε υποχρεώσουν να υποχωρήσεις, να αναθεωρήσεις, να υποταχτείς στο μεγαλείο της μιας και μοναδικής Αλήθειας.
ΝΑ ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΣ
στο "..απ΄τα κόκαλα βγαλμένη
            των Ελλήνων τα Ιερά..."















Στιγμές από την πορεία των μαθητών των σχολείων της Έδεσσας για τη Μακεδονία


ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Εμείς οι ευαισθητοποιημένοι μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων της Έδεσσας, αισθανόμαστε προσβεβλημένοι ιδιαίτερα, καθώς και εξοργισμένοι, όχι μόνο με αυτά που γίνονται σε σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Μακεδονία, αλλά και με τη συστηματική προσπάθεια να μας προσάψουν κομματικές ταυτότητες και χαρακτηρισμούς. Πιστεύουμε ότι, είναι ανακόλουθη και αντιφατική αφενός μεν η αναγνώριση δικαιωμάτων στο θέμα της ψήφου στα 17, της επιλογής φύλου στα 15, της αναγνώρισης μαθητικών δικαιωμάτων συμμετοχής στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μέσω 15 μελών συμβουλίων και αφετέρου δε η καταδυνάστευση του μαθητικού μας προνομίου της διαμαρτυρίας, αλλά και της προοπτικής μας να ζήσουμε απερίσπαστοι και χωρίς κινδύνους ξένων επιβουλών στα πατρογονικά μας εδάφη, χωρίς επιδιώξεις φίμωσης και άτοπων προς το πρόσωπο των μαθητών χαρακτηρισμών. 
Με το σημερινό ψήφισμα μας καταγγέλλουμε ως ιδιαίτερα προβληματικό το Προσύμφωνο των Πρεσπών, που επιχειρεί να καταλύσει την Ιστορική, Γεωγραφική, Γλωσσολογική και Εθνολογική πραγματικότητα, αλλά και την θέληση του Ελληνικού λαού όπως έχει εκφραστεί όχι μόνο στα ανά την χώρα συλλαλητήρια και τις δημοκοπήσεις, αλλά και διότι :
1. Αναγνωρίζει την γείτονα χώρα με ονομασία που εμπεριέχει το όρο Μακεδονία.
2. Αναγνωρίζει την κατασκευασμένη του 1944-1945 γλώσσα του γειτονικού κράτους ως Μακεδονική 
3. Αναγνωρίζει κάποιο ανύπαρκτο Μακεδονικό έθνος 
4. Ενισχύει μελλοντικές διεκδικήσεις , όχι μόνον εδαφικές, αλλά και πολιτισμικές, οικονομικές και νομικές.
Καλούμε τους μαθητές όλων των σχολείων να διαμαρτυρηθούν για την προσπάθεια πλήρους αναγνώρισης μιας χώρας που υποκλέπτει μεθοδικά και οργανωμένα, την Ιστορία, τον Ελληνικό πολιτισμό, τις μεγάλες Ιστορικές μορφές της Μακεδονίας, με αποκλειστικό μεθοδευμένο στόχο , την απόκτηση δικαιωμάτων εις βάρος της Μακεδονίας μας, ενός αναπόσπαστου μέρους της Ελλάδας επί αιώνες.
Ας επισκεφτούμε τα μουσεία μας, στην Πέλλα, στην Βεργίνα, στο Δίον, στην Αμφίπολη, στην Αιανή, στην Θεσσαλονίκη καθώς και τους πολυάριθμους Μακεδονικούς τάφους της γης μας για να διαπιστώσουμε την αλήθεια. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνορεύει με κάποια "Μακεδονία" Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι Ελλάδα και είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ .
Ο Θουκυδίδης μας προειδοποιεί: «ἄν βραχύ τι ξυγχωρήσετε, (αν υποχωρήσετε σε κάτι μικρό) …καί ἄλλο τι μεῖζον εὐθύς ἐπιταχθήσεσθε (και κάτι άλλο αμέσως μετά θα σας διατάξουν) ὡς φόβω καί τοῦτο ὑπακούσαντες».










100.000,00 € από την Π.Ε. Πέλλας για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων του Δήμου Πέλλας



100.000,00 € από την Π.Ε. Πέλλας για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων του Δήμου Πέλλας



Την προγραμματική σύμβαση του έργου «Αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων 1οου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών και του σχολικού κτηρίου που συστεγάζονται τα Νηπιαγωγεία (1ο - 9ο – 13ο – 17ο) Γιαννιτσών» υπέγραψε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Το έργο υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πέλλας, έχει συνολικό προϋπολογισμό 100.000,00 € και θα χρηματοδοτηθεί από Ιδίους Πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με υπηρεσία επίβλεψης και υλοποίησης του έργου την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας.

Τις επόμενες ημέρες επίκειται η έγκριση δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε, σύντομα να εκτελεστεί το έργο που θα αναβαθμίσει ενεργειακά αλλά και αισθητικά τα σχολεία του Δήμου Πέλλας βελτιώνοντας την υπάρχουσα κατάσταση προς όφελος των μαθητών.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου, διότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ικανοποιώντας τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με τους Δήμους.

Δράσεις της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας για την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου)



ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (ΔΗ.Κ.Ε.A.)

Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου) η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Αριδαίας, το Ειδικό Σχολείο Αριδαίας και το ΚΔΑΠμεΑ ¨ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ¨ της ΔΗ.Κ.Ε.Α. διοργανώνουν τις εξής δράσεις:
Πρόγραμμα Eκδηλώσεων:
ΕΕΕΕΚ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3/12/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9.30 π.μ. το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αριδαίας οργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης, με αθλητικά δρώμενα στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, στο κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ Αριδαίας.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αγώνα επίδειξης καλαθοσφαίρισης με αναπηρικό αμαξίδιο, παρουσίαση των παραολυμπιακών αθλημάτων Boccia, Goalball και Βόλλευ καθημένων, καθώς και βιωματικές δράσεις για τους μαθητές/τριες των σχολικών μονάδων της Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Αλμωπίας. Συμμετέχουν η ομάδα καλαθοσφαίρισης με αναπηρικό αμαξίδιο του Πανσερραϊκού και παίκτες της ομάδας του Μ. Αλεξάνδρου Θεσ/νίκης….

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.
Για δύο μέρες, 3 και 4 Δεκεμβρίου, οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου θα ανοίξουν τις πόρτες του σχολείου τους και θα περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά να κάνουν νέους φίλους, να δημιουργήσουν, να παίξουν μαζί τους και να τους δείξουν τις ικανότητές τους! 

ΚΔΑΠμεΑ ¨ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ¨

ΔΡΑΣΗ: Ευαισθητοποίηση – Ενημέρωση

Το ΚΔΑΠ με Α ¨ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ¨ στις 3/12/2018, ημέρα Δευτέρα από τις 10:00π.μ. έως 13:00μ.μ. θα βρίσκεται στο ΚΑΠΗ Αριδαίας.
Το ΚΔΑΠ με Α ¨ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ¨ θα συμμετέχει στη δράση ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπου θα διαθέσει και θα διανέμει έντυπο ενημερωτικό υλικό που θα περιλαμβάνει:
-Οδηγό κανόνων συμπεριφοράς καθημερινής επικοινωνίας με άτομα με αναπηρία
-Καλειδοσκόπιο (ιστοσελίδες, blogs, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, animations, μουσικές και βιβλία)





Σας περιμένουμε…

Καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας αναφορικά με προσπάθεια τρομοκράτησης συναδέλφου ειδικευόμενου γιατρού του νοσοκομείου Έδεσσας.



     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καταγγέλλει ως απαράδεκτη την προσπάθεια τρομοκράτησης συναδέλφου ειδικευόμενου γιατρού της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας από τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, ο οποίος απαίτησε από τον συνάδελφο ειδικευόμενο να διακομίσει σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο βαρύτατο περιστατικό και σε περίπτωση αντιρρήσεως ζήτησε την άμεση παραίτησή του.
     Ο ειδικευόμενος γιατρός, όταν κλήθηκε να διακομίσει βαρύτατο περιστατικό, ζήτησε - όπως άλλωστε ρητά προβλέπεται για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών - να γίνει η διακομιδή με τη συμμετοχή γιατρού ανάλογης ειδικότητας και εμπειρίας (αναισθησιολόγο ή εντατικολόγο), ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία υποστήριξη του ασθενούς κατά την διάρκεια της διακομιδής.
     Σύμφωνα με όσα ορίζονται από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα για την διακομιδή ασθενών, δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση η μεταφορά βαρέως πάσχοντος ή διασωληνωµένου ασθενούς από άπειρο και ανειδίκευτο για αυτό το σκοπό γιατρό.
     Το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει για ακόμα μία φορά τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι διακομιδές των ασθενών, τις τραγικές ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, τις ελλείψεις στελέχωσης και μέσων του ΕΚΑΒ, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.
     Καλούμε το υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που προκύπτουν στη διαδικασία των διακομιδών.
     Απαιτούμε την πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ μέσα στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ειδικά εκπαιδευμένο για έκτακτα περιστατικά.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               
   Αποστολίδης Χαράλαμπος                                                                                                                                                                   

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Σανίδας Αργύρης

Επιστολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για την επίσπευση δημοπράτησης του Φράγματος Αλμωπαίου



Επιστολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για την επίσπευση δημοπράτησης του Φράγματος Αλμωπαίου και την κατασκευή του έργου



Με μία λιτή αλλά περιεκτική επιστολή της, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά επισημαίνει την αναγκαιότητα της κατασκευής του Φράγματος Αλμωπαίου (Καλής) και ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσουν στη δημοπράτηση του έργου ώστε, στη συνέχεια να κατασκευασθεί το έργο πολλαπλών ωφελειών για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ακολουθεί η επιστολή της κας Αηδονά:
«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή και με αφορμή την έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων στις 24-4-18 (σχετικός ΑΔΑ:6ΑΘΞ4653Π8-ΕΩΚ) του έργου «Κατασκευή  Φράγματος Αλμωπαίου» σας επισημαίνουμε γι’ άλλη μια φορά την πολλαπλή χρησιμότητα και ανταποδοτικότητα στην πραγματική οικονομία και το περιβάλλον της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ήδη έχουν διανυθεί τα σημαντικότερα και αποφασιστικότερα βήματα της ωρίμανσης του έργου και, πλέον, υπολείπονται:

-                      η οριστικοποίηση των μελετών και
-                      η δημοπράτηση της κατασκευής του.

 Ωστόσο, ήσσονος σημασίας ζητήματα που σχετίζονται με τις υπολειπόμενες γεωτεχνικές μελέτες και την εμπλοκή του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (χρηματοδότηση μελέτης δασικής οδοποιίας και επίβλεψη εργασιών από αρχαιολόγο) οδήγησαν τους αναδόχους των μελετών σε αίτημα παράτασης μέχρι το τέλος του 2019.

Η εξέλιξη αυτή, εύλογα, μας δημιουργεί ανησυχίες αναφορικά με την πορεία της υλοποίησης του έργου, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε για τη συνδρομή σας ώστε, να προσπεραστούν τα εν λόγω ζητήματα και να επιτύχουμε το ταχύτερο δυνατόν την έναρξη των εργασιών κατασκευής.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά
Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»

«Όλοι μαζί μπορούμε» από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Αριδαίας


«Όλοι μαζί μπορούμε»

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Αριδαίας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλμωπίας ,με αφορμή τις γιορτινές  μέρες που πλησιάζουν και γνωρίζοντας  τον δύσκολο καθημερινό αγώνα που δίνουν αρκετοί συνάνθρωποί μας  αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τρόφιμα τα οποία θα διανεμηθούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
 Τα τρόφιμα θα συλλέγονται στο χώρο των 2 σχολείων (Παύλου Μελά 26, έναντι Κέντρου Υγείας) τις ημέρες που τα σχολεία λειτουργούν και ώρες 8:00 με 13:00 μέχρι και 15 Δεκεμβρίου (προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να διανεμηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου)

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με Υγεία, Χαρά και Ανθρωπιά!!!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...